jajmar 16.04.2008 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Fajne. Mamy rysunek schodów i szalunku a masz może rysunek zbrojenia? Może fotke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeM 16.04.2008 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Zbrojeniem lepjej jak zajmuje się projektant tutaj nie ma żartów, w końcu za coś dostaje kasę...ta moja radosna twórczość to tylko szkic, coś co dostarczam projektantowi żeby wiedział o co mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.04.2008 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Zbrojeniem lepjej jak zajmuję się projektant tutaj nie ma żartów, w końcu za coś dostaje kasę... NIe mówie zebys projektował. Myslałem ze masz fotki z realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeM 16.04.2008 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Nie mam, ale nie było tam żadnych cudów, druty wzdłuż, powyginane na zakręcie, druty w poprzek, wszystko powiązane - standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 09.10.2008 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Mam problem chyba dość spory ponieważ. Do piwnicy robimy schody zabiegowe, ścuanka odzielająca jeden bieg od drugiego była zakończona słupem zazbrojonym drutami 4 * fi 12. Wszystko było by ok gdybym tego słupa nie zalał przed szalowaniem schodów, gdyż byłem przekonany że nie będe w stanie tego zalać razem ze schodami gdyż musiał bym zalać część desek szalunkowych słupa. TERAZ TAK: Z$#%^%^em sprawe i co teraz najlepiej zrobić. Podkuć słupek (20 cm na 20 cm) żeby dolać go betonem razem ze schodami żeby coś wiązało? Dodatkowo myśle czy nie podbudować schodów pod stopniami kręconymi (tam gdzie największy nacisk) bloczkami betonowymi? Stały by na ławie więc wszystko ok, tylko zawęże troche przejście pod schodami do szerokości 80 cm (tragedi nie będzie) A czy dodatkowo wierci się w ścianach otwory żeby wpuścić druty poprzeczne ze zbrojenia schodów do ścian? Jak tak to ile je wpuścić i co jaką odległość żeby było bezpiecznie? BArdzo prosze pilnie o szybkie konkretne odpowiedzi, te przeklęte schody trzymają mnie z zalaniem stropu Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.10.2008 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 i co teraz najlepiej zrobić. po pierwsze wkleić rysunek schodów, ewentulanie fotki "dziury" Te schody z piwnicy na parter czy z parteru na piętro ? W ścianach nie tylko dziury powinny być a bruzda na oparcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 09.10.2008 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 i co teraz najlepiej zrobić. po pierwsze wkleić rysunek schodów, ewentulanie fotki "dziury" Te schody z piwnicy na parter czy z parteru na piętro ? W ścianach nie tylko dziury powinny być a bruzda na oparcie. Schody z piwnicy na parter, nie mam kurcze fotek a rysunki też nie w wersji elektronicznej. A mówisz o dziurach na druty? Chodzi mi o otwory żeby tylko drut wpuścić. Czy jak podbudował bym to od spodu i sparł schody na powierzchni całego bloczka 25 na 38 cm to nie będzie wystarczające? Dodatkowo, myśle powpuszczeć te druty do ścian przez wywiercenie otwów w ścianie i wpuszczenie drutów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 09.10.2008 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 i co teraz najlepiej zrobić. po pierwsze wkleić rysunek schodów, ewentulanie fotki "dziury" Te schody z piwnicy na parter czy z parteru na piętro ? W ścianach nie tylko dziury powinny być a bruzda na oparcie. Schody z piwnicy na parter, nie mam kurcze fotek a rysunki też nie w wersji elektronicznej. A mówisz o dziurach na druty? Chodzi mi o otwory żeby tylko drut wpuścić. Czy jak podbudował bym to od spodu i sparł schody na powierzchni całego bloczka 25 na 38 cm to nie będzie wystarczające? Dodatkowo, myśle powpuszczeć te druty do ścian przez wywiercenie otwów w ścianie i wpuszczenie drutów. OMG to nie przepis na pierogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.10.2008 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Chodzi mi o otwory żeby tylko drut wpuścić. I co to ma dać? Wywierc dziure wsadź drut, wyjmij i opisz w czym ten drut ma pomóc. Zeby to trzymało to muisłbyc zastosować kotwy klejone, druty zbrojeniowe kotwisz w betonie pownien byc B-20 lub wyższy i do tego jakiś klej jako wypałniacz. W bloczkach nie wiem czy dasz rade, znaczy czy bedzie to trzymać, raczej kiepsko. Skoro to z piwnicy na pietro to jak podmurujesz bloczkiem w jakis sposb zweży ci sie przejscie ? Przecież bloczki bedą POD schodami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 09.10.2008 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 OMG to nie przepis na pierogi. Wiem, chodzi mi tylko o metode wykonania podparcia, więc jakie by te schody nie były i jak y nie szły to w jaki sposób moge wykonać jakieś zakotwienie bądź podparcie, nie mam możliwości zrobienia fotek bo wruciłem z budowy a i tak było za ciemno żeby cokolwiek było widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 09.10.2008 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Chodzi mi o otwory żeby tylko drut wpuścić. I co to ma dać? Wywierc dziure wsadź drut, wyjmij i opisz w czym ten drut ma pomóc. Zeby to trzymało to muisłbyc zastosować kotwy klejone, druty zbrojeniowe kotwisz w betonie pownien byc B-20 lub wyższy i do tego jakiś klej jako wypałniacz. W bloczkach nie wiem czy dasz rade, znaczy czy bedzie to trzymać, raczej kiepsko. Skoro to z piwnicy na pietro to jak podmurujesz bloczkiem w jakis sposb zweży ci sie przejscie ? Przecież bloczki bedą POD schodami. Tzn zawęzi mi się przeście pod schody, nic pozatym tlatego nie tragizuje Nawet sie zastanawiam, bo mam do dyspozycji po ok 12 cm ławy na środku której stoją bloczki, czy nie obmurować tych schodów od spody po obu stronach takimi ściankami, wtedy było by podparcie jak talala. Co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 09.10.2008 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 słup podpiera schody? tak, to: Podkuć słupek (20 cm na 20 cm) żeby dolać go betonem razem ze schodami żeby coś wiązało czyli skuwasz słup do poziomu dołu płyty schodów, szalujesz i zalewasz razem normalna sprawa nie, to: j.w. wklej projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 09.10.2008 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 OMG to nie przepis na pierogi. Wiem, chodzi mi tylko o metode wykonania podparcia, więc jakie by te schody nie były i jak y nie szły to w jaki sposób moge wykonać jakieś zakotwienie bądź podparcie, nie mam możliwości zrobienia fotek bo wruciłem z budowy a i tak było za ciemno żeby cokolwiek było widać. Naszkicuj w paincie o co chodzi dokładnie. Każda zmiana podparcia zmienia schemat statyczny co z kolei wpływa np. na przebieg zbrojenia. To nie placki ziemniaczane z cebulą,że sie trze ziemniaki i cebule, miesza i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 09.10.2008 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Wrzucam fotke schodów, zrobiona przed chwilą.Sory za jakość, schody będą już przy końcu w piwnicy szły prosto, bez zakrętu, zakręt jest tylko nak jak w projekcie koło tego nieszczęsnego słupka.PS. Ta ścianka już jest wymurowana pomiędzy biegiem schodów, to dobrze?I wokół niej mają się zakręcać schody dobrze to rozumię?FOTKA:http://i33.tinypic.com/15x24jb.jpg http://i38.tinypic.com/4kiwjo.jpg A tak bym miał zamiar to pomurować jak biegnie czerwona linia po zewnętrznej części schodów i przy tej krótkiej ściance od środka, nic na ty nie strace pozatym że zawęże o ok 25 cm wejscie pod schody i tyle.Czy to dobre rozwiązanie???Zobaczcie na fotcehttp://i37.tinypic.com/14112qt.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.10.2008 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Gdybyś jeszcze na tych fotkach zazanczył planowane zbrojenie (kierunek) moglibyśmy w pełni ocenić to rozwiązanie. Scianki wzdłu istaniejących ścian mogą pomóc, ale dałbym również wokłu słupa , tyle że nie pociągniesz chyba tych ścianek az do stropu parteru. Wiec inaczej trzeba zbroić jedną cześc schodów inaczej drugą. Zaznacz jak przy tych ścianach planujesz zbrojenia, to ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 09.10.2008 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 jak pisałem wyżej, wzdłuż schodów ścianę podciąć na głębokość 6-8 cm i na wysokość płyty schodów, przy betonowaniu pilnować porządnego wypełnienia bruzdy betonem druga wersja - schody zazbroić jak samonośne, podparte tylko na końcach i słupie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 09.10.2008 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Słupek o którym piszesz nie służy u Ciebie bezpośrednio jako element konstrukcji schodów a jest podporą podciągu głównego . Na nim i na podciągu pomocniczym (prostopadłym do głównego) opiera się cała konstrukcja schodów. Schody są z półzabiegiem(wspartm na obu podciągach i tu to wystarczy) idąc w dół do piwnicy , potem bieg i znów pełny zabieg (i tu radziłbym zrobić wieniec zabiegu w ścianie nośnej zewnętrznej - tu będą największe obciążenia ścinające i podmurowywanie niewiele da). Jakiś dziwny rysunek z tego projektu bez opisu zbrojenia - może masz opis tych zbrojeń w projekcie w statyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 10.10.2008 04:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Słupek o którym piszesz nie służy u Ciebie bezpośrednio jako element konstrukcji schodów a jest podporą podciągu głównego . Na nim i na podciągu pomocniczym (prostopadłym do głównego) opiera się cała konstrukcja schodów. Schody są z półzabiegiem(wspartm na obu podciągach i tu to wystarczy) idąc w dół do piwnicy , potem bieg i znów pełny zabieg (i tu radziłbym zrobić wieniec zabiegu w ścianie nośnej zewnętrznej - tu będą największe obciążenia ścinające i podmurowywanie niewiele da). Jakiś dziwny rysunek z tego projektu bez opisu zbrojenia - może masz opis tych zbrojeń w projekcie w statyce? Witam Niewiem czy dobrze piszesz bo ten półzabieg na dole piwnicynie spiera się na podciągach gdyż one są u góry stropu, a w zasadzie jak pisałem wczesniej ja nie robie tego półzabiegu tylko proste stopnie. Tak że na żadnym z podciągów nie będą spierać się schody do piwnicy, natomiast schody na I kondygnacje to już tak. Zbrojenia chce dowaliś ile tylko sie da, wzdłuż i w poprzek schodów, dodatkowo w poprzeczne druty chce wpuścic w ściany nośne po kilka cm.. Czy takie rozwiązanie wystarczy? Wrzie czego jak rozporowadzić zbrojenie aby schody jak piszecie byly samonośne??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 10.10.2008 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 "półzabieg na dole piwnicy" ... ? wg mnie to jest on bliżej stropu nad piwnicą niż dołu piwnicy - albo coś zmieniasz w projekcie...Jeżeli rysunek pokazuje schody do piwnicy to wg mnie te podciągi są w stropie nad piwnicą i kierunek spadku schodów jest od lewej do prawej, i wg mnie te te podciągi to konstrukcja dla schodów do piwnicy bo chyba schody z parteru na poddasze czy piętro nie mają tego samego punktu startu co start schodów do piwnicy (raczej będzie to miejsce będące powiekleniem punktu styku schodów do piwnicy z posadzką piwnicy ?. Wpuszczenie zbrojenia na całej długości biegów w ściany jest wg mnie nieefektywne , wg mnie należałoby taką belkę (ale na głębokość przynajmniej 10cm) umieścić w ścianie nośnej zewnętrznej na całej długości tego pełnego zabiegu jak pisałem wcześniej; sprawdziłeś projekt czy w części opisowej obliczeń statycznych są opisane założenia zbrojeń? Jesli masz w projekcie schody i strop monolityczny a nie ma do niego rysunków albo opisu to trochę dziwny ten projekt ...Co na to wszystko kierbud? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 10.10.2008 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 ooo jest, rysunek i jest skopany gościu (projektant) wykorzystał podkład z parteru (czy jakiejś tam kondygnacji) do spreparowania rzutu piwnicy kierunek linii ze strzałką wskazuje od lewej do prawej/ na górę strzałka powinna kończyć się na poziomie stropu, tu widać jakby ucięte jeszcze przed stropem, chyba ,ze tam rzeczywiście jest/zaczyna się otwór w stropie (znak zapytania) pokazane są podciągi stropu nad kondygnacją, której dotyczy rzut może coś takiego http://images26.fotosik.pl/283/3636dc87c7156938.jpg dodatkowe słupki (mogą być murowane), na których opierają się belki schodów (belki te mogą być ukryte w płycie schodów (dość gruba wtedy), lub lekko opuszczone względem płyty (wtedy płyta schodów nimimalnej możliwej grubości) i się nie śmiać, to tak na szybkości nieprzemyslane tak z rana schody z piwnicy pewnie powinny się zacząć tam, gdzie pionowa czerwona linia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts