Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To jeśli rezygnujesz z 2 stopni na półzabiegu , trzeba je wrysować dalej (albo zwiekszyć wysokość stopnia i zwęzić trep jeżeli liczba stopni pozostanie) . Ale nawet przy takim układzie biegu moja sugestia pozostaje aktualna (ściana nośna zewnętrzna z tym pełnym zabiegiem będzie najbardziej obciążona)

• Odpowiedzi 263
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale nawet przy takim układzie biegu moja sugestia pozostaje aktualna (ściana nośna zewnętrzna z tym pełnym zabiegiem będzie najbardziej obciążona)

Pod warunkiem że kolega nie obmuruje tych ścian równoległych do biegu a istaniejącej ścianie wykona bruzde aby oprzeć bieg. W przypadku 2 ścian popierających to zbrojenie główne powinno iśc równolegle do trepów, w sytuacji opisanej przez Ciebie prostopadle.

Ale nawet przy takim układzie biegu moja sugestia pozostaje aktualna (ściana nośna zewnętrzna z tym pełnym zabiegiem będzie najbardziej obciążona)

Pod warunkiem że kolega nie obmuruje tych ścian równoległych do biegu a istaniejącej ścianie wykona bruzde aby oprzeć bieg. W przypadku 2 ścian popierających to zbrojenie główne powinno iśc równolegle do trepów, w sytuacji opisanej przez Ciebie prostopadle.

Prostopadle - ok. ale tylko w zakresie zabiegu (który jest tak naprawdę wyposażonym w stopnie podestem).

Powiem Ci, że chyba niepotrzebnie panikujesz.

Ja mam w swoim projekcie schody zabiegowe i w ogóle nie mam żadnego słupka.

Trzymają się w bruzdach w trzech ścianach, stropu na górze i na małym fundamenciku na dole.

Poza tym zawsze możesz dolać w tym pomieszczeniu pod schodami drugi słupek obok istniejącego do wysokości biegu tak żeby się na nim wsparł, ale to raczej zbędne.

Ważne, żeby schody dobrze zazbroić i zakotwić w ścianach.

Trzymają się w bruzdach w trzech ścianach, stropu na górze i na małym fundamenciku na dole.

Poza tym zawsze możesz dolać w tym pomieszczeniu pod schodami drugi słupek obok istniejącego do wysokości biegu tak żeby się na nim wsparł, ale to raczej zbędne.

Ważne, żeby schody dobrze rozbroić i zakotwić w ścianach.

Kolega za to potrafi dobrać zbrojenie pod odpowiednio zmieniony schemat statyczny?

Bo mnie się zdaje,że kolega uważa,że ważne aby "wsadzić żelazo" gdziekolwiek i mamy żelbet.

Kolega za to potrafi dobrać zbrojenie pod odpowiednio zmieniony schemat statyczny?

Bo mnie się zdaje,że kolega uważa,że ważne aby "wsadzić żelazo" gdziekolwiek i mamy żelbet.

http://i35.tinypic.com/2a9cdwp.jpg

Panowie dzięki za wszelkie rady, u góry na fotce zapodałem plan jak mniejwiecej myśle podmurować schody po zalaniu od spodu.

Powiem tak, schody będą spierać się na górze warz z płytą, na dole będzie siatka i tam będzie zakotwiczenie, no i powinien być słupek, który jest zalany, ale w miejscu gdzie przychodzi masa betonu na bieg podkuje słupek żeby dolać betony i zrobić podparcie, te ścianki to już chyba żebym spał spokojniej bo w zasadzie po zewnętrzej stronie zabiegu i biegu schodów nie ma nic wspomniane o robieniu brusz i wposzczniu drutów, co jednak i tak poczynie.

Czy tak wykonane schody będą trzymać jak mur beton ? ;)

Jestem troche przewrażliwiony więc wypowiedzcie się jeszcze co o tym sądzicie, postaram się po obiadkowej przerwie pyknąc pare fitke jak to wygląda, bi jutro bym już zaplatał jakieś zbrojonku.

Pozdro !!!

Pomysł nie jest zły ale zawsze przy konstrukcjach podpory niejednorodne i niezwiazane z głównym elementem nie dają 100% spokoju ,ważne jest więc wykonanie wieńca w podkutej ścianie nosnej na całej długości tego zabiegu , a propos tego słupka na ktorym obraca się zabieg to wykułbym beton z niego na takę głębokość aby udało się powiązać zbrojenie z słupka z wspomnianym zbrojeniem prostopadłym tego zabiegu , samo nawiercanie i wprowadzanie pręta to słaby pomysł.

Powodzenia

Wejdż w moją galerię zdjęć budowa i remont w muratorze i zobacz jak wyglądają prawidłowo zrobione schody zabiegowe bez podparcia,jedynie są wpuszczone 10cm w ściane-domek na poprzecznej.

Witaj, doszukałem się twoich fotek, i powiem szczerze że ładnie zrobione schody, z tym że zastanawia mnie jedno bo mówisz 10 cm wpuszzone w ściane, w sumie na fotkach tego nie widać, wyglądają jak poprostu dołożone do tych maksów, czy porotermu, widze że konkrenie zazbrojone co też planuje poczynić.

Zaprzyjaźniony budowlaniec, mówiłmi żebym porobił te bruzdy w ścianach, nawet nie muszą być bardzo głębokie, byle beton się miał na czym zeprzeć, nei mówił nic o pomurowywaniu.

Czy podmurowanie pomoże na tej ściance co zaznaczyłem?

Murowanie było by zrobione po betonowaniu schodów i po ich rozszalowaniu.

Pozdro !!!

Napisałem ,że to podmurowanie pomoże ale nie na tyle aby tylko na nie się zdać, a i należy tą sciankę wykonać przed schodami i wykonać tak aby jej górna część (powierzchnia styku z płytą schodów ) była już w sobie szalunkiem, do niej dostawić szalunek. Nie znalazłeś w projekcie nic nt. zbrojenia?

frupper, powiedz mi albi jak masz jakieśfotki lub prosty rys, jak zrobić wieniec schodów w podkutej ścianie?

Czy chodzi tu o wykucie właśnie tej bruzdy i wpuszczeniu tam drutów?

Kurcze, powiedzcie mi bo normalnie zgłupiałem, jak powinny być prawidłowo wykonane schody zabiegowe?

Mam wszystko na temat zbrojenia w projekcie, zrobie tak jak powinno być, z tym że jedyny mankament (chyba) to jest to że nie będą się w 100% spierać na słupku, ale podkuje go do zbrojenia w nim umieszczonego żeby jakieś podparcie było.

Dodatkowo, wykonam bruzdy w ścianach nośnych wokół i ch biegu żeby beton DODATKOWO mocniej się trzymał ścian, o czym w projekcie nie ma mowy, ułoże zbrojenie z drutu 12 mm a nie z 10 jak jest w projekcie, i wpuszcze druty kilka cm w ściane żeby DODATKOWO mocniej trzymało.

Wydaje mi sie że cyba kurcze zrobie więcej niż jest to wymagane, A ta ścianka pod schodami którą chce zrobić dodatkowo, to już naprawde dla chyba totalnego wzmocnienia, żebym spał spokojnie.

Powiem tak:

Naoglądałem się chyba ze 100 dzienników budów, i nigdzie nie było wykonywanych bruzd ani wpuszczanyc drutów, nawet nie wszędzie są słupki i schody się trzymają.

Powiedzcie czy mam się o co martwić na przyszłość, czy poprostu przesadzam \?

:roll:

Pozdro !!!

Naoglądałem się chyba ze 100 dzienników budów, i nigdzie nie było wykonywanych bruzd ani wpuszczanyc drutów, nawet nie wszędzie są słupki i schody się trzymają.

Pokaż fotki tu albo linki.

Czemu nie wkleisz tu rysunku konstrukcji schodów?

Piszesz ze bruz nie zauważyłeś, gdybyś wymurował ściane do zabiegu schodów zalał schody i dalej na schodach murował nie miałbyś kutej bruzdy.

Bruzda jak juz pasano na głobokosc 8-10 cm na wyskość jak grubośc płyty schodów.

frupper, powiedz mi albi jak masz jakieśfotki lub prosty rys, jak zrobić wieniec schodów w podkutej ścianie?

Czy chodzi tu o wykucie właśnie tej bruzdy i wpuszczeniu tam drutów?

Kurcze, powiedzcie mi bo normalnie zgłupiałem, jak powinny być prawidłowo wykonane schody zabiegowe?

Mam wszystko na temat zbrojenia w projekcie, zrobie tak jak powinno być, z tym że jedyny mankament (chyba) to jest to że nie będą się w 100% spierać na słupku, ale podkuje go do zbrojenia w nim umieszczonego żeby jakieś podparcie było.

Dodatkowo, wykonam bruzdy w ścianach nośnych wokół i ch biegu żeby beton DODATKOWO mocniej się trzymał ścian, o czym w projekcie nie ma mowy, ułoże zbrojenie z drutu 12 mm a nie z 10 jak jest w projekcie, i wpuszcze druty kilka cm w ściane żeby DODATKOWO mocniej trzymało.

Wydaje mi sie że cyba kurcze zrobie więcej niż jest to wymagane, A ta ścianka pod schodami którą chce zrobić dodatkowo, to już naprawde dla chyba totalnego wzmocnienia, żebym spał spokojnie.

Powiem tak:

Powiedzcie czy mam się o co martwić na przyszłość, czy poprostu przesadzam \?

:roll:

Pozdro !!!

pręty wzdłużne które prowadzisz ze spadkiem na odcinku zabiegu i połączenia płyty biegu podginasz co drugi tak jak wykonuje się to przy połączeniu płyty schodów ze stropem , w wykutym wieńcu wprowadzasz dwa te pręty dodatkowe i równoległe do tych prowadzonych w biegu (ich nie podginaj ) - będą osnową tego wieńca (jeden na górze drugi na dole belki) , prety rozdzielcze ( środkowe w zabiegu kotwione w słupku) należy w obszarze wykutej belki zagiąć dwa razy aby utworzyły zarys strzemiona i umozliwiły związanie z prętami wzdłużnymi tworzącymi wieniec(właściwie to półwieniec)

wzdłużne pręty w tym wieńcu takie jak zbrojenie płyty schodów w projekcie (nie pisałeś nic o tym) rozdzielcze mogą być o 2mm cieńsze .

pozdr