Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

:o :o :o :o

No to naprawde jest ciekawostka, ale te schody jak widze nie miały podparcia wzdłuż ani z jednej ani z drugiej, a u mnie maja na całym zabiegu oraz na biegu prostym do wejścia do piwnicy, po jednej i drugiej stronie, bo na fotce co pokazałeś to tylko jest podparcie na górze i na dole, i tyle.

Ale u mnie jest chyba znacznie solidniej ?

Pozdro !!!

Schody nie muszą mieć podparcia ani jednej ani z drugiej.

• Odpowiedzi 263
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To co mogło być przyczyną tej katastrofy?

Patrząc na przekrój widze że zbrojwnie było gięte z każdym stopniem a nie proste, nie spotkałem się z takim ale moze za mało widziałem :-? ,sam fakt gięcia w ten sposób daje podejżenie że mogły byc druty łączone na biegu schodów.

Patrząc jak faktycznie to zrobiłęm, radziłem sie kogo mogłem, każdy zapewniał że jest to wręcz przesadzone, a już o takim finale jak na tej fotce to nawet by mi do glowy nie przyszło

Pozdro !!!

To co mogło być przyczyną tej katastrofy?

Patrząc na przekrój widze że zbrojwnie było gięte z każdym stopniem a nie proste, nie spotkałem się z takim ale moze za mało widziałem :-? ,sam fakt gięcia w ten sposób daje podejżenie że mogły byc druty łączone na biegu schodów.

Patrząc jak faktycznie to zrobiłęm, radziłem sie kogo mogłem, każdy zapewniał że jest to wręcz przesadzone, a już o takim finale jak na tej fotce to nawet by mi do glowy nie przyszło

Pozdro !!!

Schody łamane powinny mieć zupełnie inaczej ukształtowane zbrojenie a tu jakiś gigant wykazał się całkowitą indolencją.

No dobra ;) bo widze że jestes w temacie, przynajmniej takie stwarzasz wrażenie :D, powiedz szczerze jak ci sie wydaje czy mam się o co martwić z moimi schodami?

Z mojego punktu widzenia, wydaje mi się zrobiłęm co mogłem i zrobiłęm to bardzo dokłądnie (głęboka bruzda, każdy drut wpuszczony w ściane, wszystko zazbrojone fi 12 zamiast fi 10, no i sam bieg schodów nie jest jakiść ogomniasty a wrecz malutki.

osobiście myśle że nie mam się o co martwić, każdy kto to widział to potwierdził, (budowlańcy z sąsiedniej budowy kiero itd)

Myśle ze powinno być ok? ;)

Pozdro !!!

No dobra ;) bo widze że jestes w temacie, przynajmniej takie stwarzasz wrażenie :D, powiedz szczerze jak ci sie wydaje czy mam się o co martwić z moimi schodami?

Z mojego punktu widzenia, wydaje mi się zrobiłęm co mogłem i zrobiłęm to bardzo dokłądnie (głęboka bruzda, każdy drut wpuszczony w ściane, wszystko zazbrojone fi 12 zamiast fi 10, no i sam bieg schodów nie jest jakiść ogomniasty a wrecz malutki.

osobiście myśle że nie mam się o co martwić, każdy kto to widział to potwierdził, (budowlańcy z sąsiedniej budowy kiero itd)

Pozdro !!!

Na miejscu kierownika chodził bym z opaską na oczach bo jak takie cuda widzę to mnie serce boli ale...

...spaść chyba nie spadnie :) natomiast co najmniej dołożyłbym pręty górą co najmniej co drugi względem dolnej siatki długośc z 30 cm bo pewnie bieg ma z 80 + gniazdo 5-10 cm to byłoby okej.

Pozdro !!!

Na miejscu kierownika chodził bym z opaską na oczach bo jak takie cuda widzę to mnie serce boli ale...

...spaść chyba nie spadnie :) natomiast co najmniej dołożyłbym pręty górą co najmniej co drugi względem dolnej siatki długośc z 30 cm bo pewnie bieg ma z 80 + gniazdo 5-10 cm to byłoby okej.

Kurcze ale powiedz chodzi ci o górną siatkę na górze biegu schodów, jak łączą się z płytą??

Tam jest właśnie podwójne wiązanie, i to dość gięsto :)

Chyba że chodzi ci o podwójną siatkęna całym biegu schodów. Mój kiero zwracał właśnie uwage jako na najważniejsze na tą drugą siatke drutów na poparciu schodów z plytą, teo by nie przepuścił, ale pooglądal i powiedział że jest ok.

Pozdro !!!

Ło matko.

Niebieskie górne , czerwone dolne. To co Ty masz to wyłacznie siatka dolna!

http://img518.imageshack.us/img518/3186/biegfx7.th.jpghttp://img518.imageshack.us/images/thpix.gif

Ten obrazek pokazuje zbrojenie w przypadku gdy płyta jest utwierdzona , przy takim wykonaniu jak autor zrobił czyli podkucie utwierdzenie nie wystapi. Wg mnie ten pret góra jest w tym konktetnym przypadku zbędny.

Ło matko.

Niebieskie górne , czerwone dolne. To co Ty masz to wyłacznie siatka dolna!

http://img518.imageshack.us/img518/3186/biegfx7.th.jpghttp://img518.imageshack.us/images/thpix.gif

Ten obrazek pokazuje zbrojenie w przypadku gdy płyta jest utwierdzona , przy takim wykonaniu jak autor zrobił czyli podkucie utwierdzenie nie wystapi. Wg mnie ten pret góra jest w tym konktetnym przypadku zbędny.

Jakieś małe wystąpi to utwierdzenie może się nie zarysuje. Trudno stwierdzić bo to jest takie właśnie chałupnictwo. Pytanie co ze ścinaniem czy beton całość przeniesie.

OK teraz już wiem o co chodzi, podgiętej siatki (niebieskiej) nie mam, trudno było by ją zrobić w tym przypadku, o takim zbrojeniu jak piszesz w projekcie nie mam ani słowa, jeżeli chodzi oczywiście o schody, bo płyta jest tak cała zazbrojona.

Więc skąd schody zrobione wg projektu, z dodatkowymi zabezpieczeniamy, i tak jak pisałem naoglądałem się już schodów troche i nie przypominam sobie żeby ktoś robił odgięcia na biegu schodów przy ścianie, na dolole i górze owszem ale na biegu nie widziałem

Pozdro !!!

OK teraz już wiem o co chodzi, podgiętej siatki (niebieskiej) nie mam, trudno było by ją zrobić w tym przypadku, o takim zbrojeniu jak piszesz w projekcie nie mam ani słowa, jeżeli chodzi oczywiście o schody, bo płyta jest tak cała zazbrojona.

Więc skąd schody zrobione wg projektu, z dodatkowymi zabezpieczeniamy, i tak jak pisałem naoglądałem się już schodów troche i nie przypominam sobie żeby ktoś robił odgięcia na biegu schodów przy ścianie, na dolole i górze owszem ale na biegu nie widziałem

Pozdro !!!

W skrócie bo nie mam czasu.

Zbrojenie główne jak oprzesz schody na ścianach będzie w poprzech a jak na spocznikach wzdłuż schodów - u Ciebie na 100% miało być wzdłuż i oparcie na spocznikach skoro nie ma w projekcie zbrojenia podporowego. Więc zrobiłeś chyba odwrotnie.

Chyba bo dokumentacji nie raczyłeś wkleić.

• 6 months później...

Schody zabiegowe to niestety częsty element w niedużych domkach, bo zabierają mniej miejsca i architekci je stosują.

Ja też mam zabiegówki, ale stopnie zabiegowe tylko na zakręcie i dwa biegi proste.

Myślę, że jest to jakiś kompromis bo większość stopni jest normalna a schody dają się wcisnąć w niewielką klatkę.

Ogólnie nie ma tragedii, jak się ma tylko dwie kondygnacje to z tymi kilkoma zakręconym stopniami da się żyć :)

Rady typu : " zrób zwykłe" są nie na miejscu gdy na takie nie ma zwyczajnie miejsca.