Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jestem na etapie stanu surowego zamkniętego. Dzisiaj kładą dachówkę. A schody mam zupełnie zmienione, bo na tych z projektu to można sobie zęby powybijać a o wniesieniu czegokolwiek na poddasze można prawie zapomnieć :( . Podejrzałem rozwiązanie u znajomego :o . Są dwuzbiegowe z półpiętrem nad drzwiami do garażu (dłuższy zbieg po ścianie dzielącej salon z korytarzem, a wejście do garażu przesunięte). Poddasze zostało podniesione- scianka kolankowa z każdej strony jest o 2 pustaki wyższa.

Bardzo sie ciesze, ze ktos sie wreszcie odezwal! My jestesmy w tej chwili na etapie stropow (jutro zaczynaja klasc), o schodach juz wiem - znajomi tez maja ten projekt i o schodach duzo mowili....na gorze tez podniesiemy o dwa pustaki (w sumie ok 40 cm - z tego co pamietam), bo chcemy w przyszlosci miec tam pokoje i lazienke.

Przy okazji czy wiesz o ile zwiekszyla Ci sie uzytkowa pow. poddasza po podniesieniu o te dwa pustaki i czy to tez jest dodatkowo ok. 40 cm wyzej - bo nie wiem z czego budujesz.

U nas garaz bedzie oddzielnie, a kuchnie polaczymy z jadalnia, zrezygnowalismy tez z pokoju przy salonie przez co jest wiekszy, no i lazienka z ubikacja sa razem. Najwiekszy problem mamy z rozmieszczeniem przyszlych pokoi na poddaszu, ciagle zmieniaja sie koncepcje. Poki co pozdrawiam.

Ja buduję trzywarstwowo z BK. U nas łazienka jest również połączona z toaletą, tylko kuchnia jest zamieniona miejscami z pokojem (są praktycznie bliźniacze). Z garażu nie zrezygnowaliśmy, a mamy tak postawiony dom na działce, że w razie czego dostawimy drugi z boku.

Podniesliśmy o 0,5m. Nie przeliczałem ile zwiększyła się pow. użytkowa A na poddaszu najlepsze miejsce zabiera komunikacja :( . Na górze zrobimy (prawdopodobnie) łazienkę z pralnią i suszarnią i 3 pokoje. mamy wstępnie to rozrysowane i na podstawie tego dzisiaj wstawiamy 8 okien dachowych. A Ty masz jakąś koncepcję?

wlasnie nie mam zadnej koncepcji jesli chodzi o gore, do konca wrzesnia mam czas, bo wtedy zaczniemy robic dach, myslalam o projekcie zrobionym przez architekta, ale raczej nie warto i szkoda pieniedzy (kiedys wjechalam na osiedle, na ktorym stralo chyba 10 takich domow jak nasze - tez przewaznie w kazdym bylo po 8 okien dachowych:)...kierownik mowi, ze mozemy zrezygnowac rowniez z dwoch podpor dachu = slupow (nie wiem jak to sie fachowo nazywa) i nic sie nie stanie, ale zadnych konkretow na razie, pozdrawiam.

Strop był lany z gruchy (B20), ale ile poszło betonu niestety nie pamiętam (musiałem pilnie wyjechać i nadzorował to teść). Szalowanie i układanie zbrojenia zabrało ekipie kilka dni, a przed samym zalaniem kierownik budowy przyjechał sprawdzić czy wszystko jest zrobione OK. A po zalaniu stropu (p)olewanie :lol: A co stropik się będzie robiło?

A poza tym u mnie wyszło 1 okno dachowe więcej niż planowaliśmy. Czyli jest 9. Dachówka prawie ułożona. Załatwiliśmy feceta do ocieplania poddasza 12/m.kw.- polecony przez wujka budowlańca. Tylko zastanawiamy się jakie ścianki na poddaszu robić, czy G-K czy półówka pustaka - co sądzicie na ten temat

strop jutro bedzie zalewany:), (mielismy male problemy z podciagiem nad tarasem, ale jest juz ok), beton tez B20, no i tez kierownik przyjedzie dzis sprawdzic; co do scianek dzialowych to mamy przykre doswiadczenia z g-k w obecnym mieszkaniu, jak dla mnie zbyt "kruche", pustaki niby ciezsze, ale bardziej do nas przemawiaja; znajomi polecaja scianki dzialowe z silki - szczerze mowiac my jeszcze nie zastanawiamy sie nad tym, bo teraz zaczynamy myslec o dachu, a i tak ciagle cos wyskakuje.....zazdroszcze ze juz jestescie tak daleko (a jak zrobiliscie dach - folia czy pelne deskowanie)

Ze względu na to, iż rodzice żonki mają las to cały materiał na więźbę, stęple, deskowanie, łatki sami przecieraliśmy na tartaku. A trochę tego było :o .

Stan surowy robiliśmy w roku ubiegłym i nie wykańczaliśmy dachu, więc zostawienie folii na zimę nie wchodziło w rachubę - czyli był tylko jeden wybór - pełne deskowanie i papa. No i teraz na to dachówka

A ścianki działowe może faktycznie zrobimy z silki.

sakus

czesc, wczoraj chodzilam po naszym stropie:), fajny widok, a dzis przyjezdza beton. pod koniec wrzesnia zabieramy sie za dach - tez pelne deskowanie i papa, ale niedawno dostalismy kosztorys od firmy, ktora robi dachy i troche nas to wystraszylo (tyle, ze kuszaco bo wszystko sami dostarczaja i o nic sie nie martwimy, polecona ekipa); co prawda drugi wariant tez wlasnie sprawdzamy, ekipa tylko wykonuje a my mamy na glowie caly material - strasznie ciezko wszystko skalkulowac (bo drewno i pape mozna przewidziec, ale te gwozdzie, uchwyty itd...nawet projekt w tym momencie nie jest pomocny) i wybrac co sie bardziej oplaca - czy zostawic komus na glowie czy znowu ze wszystkim sie uzerac:)....niedlugo sie okaze;

• 10 months później...

Darciooo. Także zauważyłem, że dużo osób buduje wg tego projektu.

Trzeba było trochę poszperać na forum 8). Dziwne, że znalazłeś tych, którzy rozmawiali na ten temat a nie znalazłes wątku??

No ale wracając do tematu, który ciebie interesuje. Osobiście wybrałem kocioł o mocy 21 kw z zasobnikiem 130 l. Niestety nie mam gazu więc zdecydowałem się na olej. Kocioł zostanie zamontowany w lipcu lub sierpniu. (obecnie zaczyna sie kafelkowanie i malowanie). Górę mam całą zagospodarowaną więc moc wyliczono na około 200 m kw. w tym 60 m kw. podłogówki

Także będę miał kominek z rozprowadzeniem (salon i 2 pokoje na górze). Kocioł wybrałem De Dietrich 1203V z zintegrowanym zasobnikiem 130l + zbiornik 2000l. Ustawię go w .... kotłowni. Ma wbudowany mieszacz do podłogówki, pompę cyrkulacyjną nastawiana czasowo(chyba tygodniowo). Sterowanie wziąłem diamatic 3(najbardziej rozbudowane). Czyli sterowanie pokojowe łącznie z pogodówką. (będzie dostosowywał wszystko sam bez ingerencji ludzkiej- oczywiście poza zadaniem odpowiednich parametrów). Polecił mi go kolega instalator, bo nie było mnie stać na Viessmana. Kaloryfery mam obliczone na parametry 75/55.

• 1 year później...
Tu coś pisaliśmy o tym projekcie Inwestprojektu

prawie 2 lata temu

O ja bałwan!;)

jakoś nie znalazłem tego projektu ale było to dawno więc miałem prawo nie trafić;)

Piękne dzięki sakus! a propo nie znalazłem nigdzie zdjęć Twojego domku:( umieszczałeś gdzieś bo ciekawym jak ostatecznie wyglada:)....aha ....i czy robiliście jakieś zmiany co do projektu albo udogodnienia?

pozdrawiam

golewo z rodziną

Też oglądalem ten piec (w olejowych wybór jest niewielki - zazdroszczę tym cwaniaczkom co mają rurę z gazem) podoba mi się bo głębokość od ściany jest 1 m - a to by mi zoszczędziło miejsca w kotłowni. Jak go odpalisz i bedziesz miał jakieś doświadczenia to daj znać. Ja na razie kombinuję z tynkiem zewnętrznym i oczyszczalnią.

HEJ tu cwaniaczek!!!;);)

mam rurę z gazem i co ważniejsze mam taki wasnie domek (tzn. sie jeszcze buduje)

Jak możesz to daj cos znać czy już masz skończony (pewnie tak:) ) i czy gdzies wklejałeś zdjęcia?

pozdrawiam

golewo z rodziną