Paweł76 14.01.2007 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Witam wszystkich Forumowiczów Znalazłem działkę po prawie rocznym poszukiwaniu. Ale znowu napotkałem na problem prawny z zakupem .... a mianowicie. 2 Lata temu zmarł właściciel działki, spadkobiercami jest żona oraz 2 dzieci(syn 18 lat i córka16 lat). W sądzie kobiecie powiedziano, że nie może sprzedać działki. Może dokonać transakcji po uzyskaniu pełnoletnosci córki. Jak to zrobić, jak się zabrać do tego, żeby szybko i sprawnie (doszło do transakcji zakupu-sprzedaży działki) poradźcie !! Bardzo bym był wdzięczny za rzeczowe opinie i podpowiedzi ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.01.2007 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 wkleiłeś juz posta do "prawa i pieniadze".Ten dzial odwiedza mniej liczna rzesza forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł76 14.01.2007 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 To prawda, zależy mi na czasie .... chcę rozpocząć budowę jeszcze w tym roku .... . Ale jak narazie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa7506 14.01.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Sprzedający musi zwrócić się do sądu o ustanowienie kuratora dla maloletniego spadkobiercy. Sąd może ustanowić kuratorem rodzica lub np. kogoś z rodziny i to kurator może podjąć decyzję o ewentualnej sprzedaży części spadku należocej do maloletniego spadkobiercy. Nie jest to procedura czasochlonna ani kosztowna.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł76 16.01.2007 06:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Niestety Sąd Rodzinny nie wyraził zgody na rozporządzenie udziałem córki przez matkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa7506 16.01.2007 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Mialam podobną sytuacje z dzialką i kuratorem dziecka była ustanowiona siostra zmarłaego- czyli ciocia dziecka. Stalo się tak, bo matka była.....lekko walnięta. Matka chciala sprzedać a ciotka nie, więc odpuścilam i znalazłam fajniejszą dzialkę po sąsiedzku. Sąd może nie zgodzi się na matkę z jakejś przyczyny ale kuratora to już chyba musi ustanowić i teraz zależy jak się dogadasz. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts