Dariusz ST 14.01.2007 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 HEYA, PIsać .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.01.2007 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Bardzo sie ciesze , ze budujesz Irme . Ja rowniez bardzo powaznie zastanawiam sie nad tym projektem , tylko musze zobaczyc ten dom juz wybudowany.Pisz jak najwiecej i zycze powodzenia w rozpoczeciu budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz ST 17.01.2007 23:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Bardzo sie ciesze , ze budujesz Irme . Ja rowniez bardzo powaznie zastanawiam sie nad tym projektem , tylko musze zobaczyc ten dom juz wybudowany. Pisz jak najwiecej i zycze powodzenia w rozpoczeciu budowy. Heya , szukałem wcześniej zdjęć wybudowanych domów , kilka widziałem Niektóre wyglądały strasznie (byli tacy co podwyższyli IRME o jakiś metr i zrobi poddasze - naprawdę się wystraszyłem proporcjami domu , dopiero po chwili dotarło do mnie że z parterówki ktoś zrobił nie wiadomo co ). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.02.2007 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Ciesze sie , ze juz niedlugo zaczynasz. Ja nad budowa Irmy bardzo sie zastanawiam . Musze podjac ostateczna decyzje , bo tez zaczynam w tym roku , ale dopiero na jesieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancio Wodnik 26.02.2007 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Już działem Praktycznie projekt wybraliśmy z żoną z rok temu. Fajny metraż ale teraz dostrzegam mankamenty Irmy Małe pokoje - i stosunkowo wielki korytarz Ale nie ma tego złego co by potem pięknie nie wyglądało Roboty ziemne w pełni - tzn. drenaże i zbieranie humusu. Media już na działce. I póki co moją piętą achillesową jest droga dojazdowa - którą namietnie utwardza mi wykonawca - (już teraz widzę że straszny z niego kawał ............) Wiem że to pierwszy problem z wielu jakie jeszcze się pojawią ale strasznie mnie to wku...rza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz ST 26.02.2007 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 HEYA Fajnie że budujesz. Ja buduję dla 2 osób i 2 psiaków więc dla mnie wielkości w sam raz. Widziałem Zdjęcia IRMY I - TESKI ( chyba ma dom gdzieś w twoim rejonie) mi się podoba. Poczekaj jak wejdziesz w mury wtedy to ma się wrażenie budowy klitki . Ja też mam drogi gruntowe ,chyba kupie UAZa Pozdrawiam i zapraszam do odwiedzania dzienika od czasu do czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 27.02.2007 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 no to widze....Irmiacy sobie pogaduszki ucieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 27.02.2007 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Już działem Praktycznie projekt wybraliśmy z żoną z rok temu. Fajny metraż ale teraz dostrzegam mankamenty Irmy Małe pokoje - i stosunkowo wielki korytarz Ale nie ma tego złego co by potem pięknie nie wyglądało Roboty ziemne w pełni - tzn. drenaże i zbieranie humusu. Media już na działce. I póki co moją piętą achillesową jest droga dojazdowa - którą namietnie utwardza mi wykonawca - (już teraz widzę że straszny z niego kawał ............) Wiem że to pierwszy problem z wielu jakie jeszcze się pojawią ale strasznie mnie to wku...rza. jancio....pokoje male???? mam po 16 m2 ( zrezygnowalam z jednej lazienki) a korytarz to wrecz przeciwnie - mało go! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz ST 27.02.2007 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Heya TESKA Przypadkowo widziałem zdjęcie twojego domu i ciekawa rzecz W tle widać chyba FREDa z Archipelagu - obok moiej IRMYteż jest jeden Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.03.2007 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Irma to tez moj projekt od trzech lat. My tez chcemy budowac Irme dla trzech osob i dwoch psow, ale zanim zaczne budowe musze zobaczyc juz wybudowana Irme.Troche mnie martwi male pomieszczenie gospodarcze. Na poczatku chcielismy ogrzewanie gazowe , ale w dzisiejszej niepewnej sytuacji gazu chyba zdecydujemy sie na ekogroszek.Jedyne wyjscie z calej sytuacji to powiekszenie pom. gosp. i wydluzenie garazu o jakies 0.5m , ale nie wiem czy to nie zepsuje wygladu Irmy. Zmiany jakie mam zamiar zrobic to poszerzenie lazienki do 2m , tej z oknem, zlikwidowanie drugiej lazienki bez okna i zrobienie tam garderoby, przeniesienie WC w miejsce szafy wnekowej w holu i zrobienie malej lazienki z prysznicem, no i poszerzenie pom. gosp. o 0.5m ,bo musi mi sie tam zmiescic piec, pralka, suszarka i albo duzy zlew lub mala wanna do kapania psow. Jak uda mi sie to wszystko jakos zmiesciz to Irme bede budowala na 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.03.2007 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Zapomnialam sie zapytac, czy robicie jakies zmiany w konstrukcji dachu. Wiem , ze kiedys byly stalowe heby, ciekawa jestem czy cos sie zmienilo.I jeszcze jedno , trzeba troche powiekszyc okna od kuchni i jadalni, zawsze to troche ladniej wyglada , bo te rozmiary , ktore sa w projekcie sa troche jak dla mnie za male. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz ST 04.03.2007 23:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 Heya Ja też zlikwidowałem łazienkę, będzie garderoba. Druga łazienka będzie powiększona , muszę wcisnąć prysznic . W projekcie Irma II nie ma jednego okna w kuchni – więc dodałem je ponownie. Konstrukcja stropu zmieniona, będzie wylewany - TERIVA I , konstrukcja dachu zmieniona, usunąłem dwie drewniane kratownice , konstrukcja dachu opiera się na czterech słupach ( dodatkowy fundament i grubsza ściana ). I oczywiście brama garażowa 250 a nie jak w projekcie 230 ?! . 17/03/2007 zaczynam budowę , będę wrzucał sukcesywnie jakeś zdięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 07.03.2007 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 W poniedziałek odbieramy projekt Irmy II Zatem z ncierpliwością oczekujemy dalszych relacji dotyczących budowy Również planujemy wprowadzić kilka zmian , tj dodatkowe okno , wydluzenie garażu oraz zamiana pokrycia na blachodachówke. Kilka osób zwrócilo nam uwagę, że nie ma sensu przerabiać projektu w zakresie więźby dachowej bo zawyży to koszty - widzę, że Ty się na cos takiego jednak zdecydowałeś. Zatem bedziemy wdzieczni za info jak to faktycznie wyglada Pozdrawiam i trzymamy kciuki za dalesze rozwoje budowalne Przed nami chyba najgorsza jazda..... wszystkie formalności.... W poniedziałek ruszamy na rekonensan w kwestii kredytu a w nastepnie po pozwolenie na budowe.... tyle ze ponoć u nas (Poznań) to ok 90 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz ST 07.03.2007 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Zmiana konstrukcji dachu - w zasadzie żadna filozofia. Tak naprawdę zadecydowały dwie kwestie, pierwsza nie chcę tych wspaniałych kratownic , druga stropu podwieszanego więc zamiast niego jest Teriva I. Zastosowanie tego stropu jest możliwe po wykonaniu dodatkowego fundamentu i grubszej ściany co również pozawala na zmianę konstrukcji więźby – usunąłem dwie kratownice (ktoś podawał że kosztowały go 8 tyś każda ). Reszta bez zmian czyli konstrukcja dachu jest na 4 słupach które przenoszą obciążenia na ściany nośne ( dodatkowy fundament i grubsza ściana są w linii dwóch słupów). W ten sposób załatwiłem razem dwie kwestie. Co do kosztów - w zasadzie zamieniłem koszt kratownic na koszt stropu, grubsza ściana i fundament to w skali całej inwestycji nie jest wielki koszt . Cały dach, materiały + robocizna ( blachodachówka, kompletna obróbka) kosztuje mnie ok. 45 tyś. Powodzenia w załatwianiu formalności , ja dałem sobie spokój , zleciłem w pakiecie załatwienie formalności i adaptacje projektu (za 2800 pln). Całość została załatwiona bez żadnych problemów i bez nerwów. Kredyt też bez problemu szybko i sprawnie. Przed spacerem do banku odwiedziłem doradców kredytowych dla szybkiego wybrania kilku ofert (to nic nie kosztuje i do niczego nie zobowiązuje). Później sprawdziłem czego kto wymaga i przygotowałem to. Następnie wybrałem 3 banki i wrzuciłem do każdego wnioski z wymaganym kompletem dok. Po 3 tygodniach miałem pieniążki na koncie od zwycięzcy bankowego „konkursu” pod tytułem klient nasz pan. Za tydzień kopiemy fundamenty ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celebre24 14.03.2007 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 HEYA, PIsać .... HEYA Dariusz ST Chciałam Cię zapytać czy ta cena 134 tyś to za samą robociznę stanu surowego czy kompleksowo z materiałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz ST 14.03.2007 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 To całośc materiały + robocizna + sprzęt Teraz jestem umówiony na 170 tyś brutto (+wylewki,+ kanalizacja + 7% VAT od całości ). Ale cena / umowa ustalona w Grudniu (częściowo kupione materiały) Jutro startujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celebre24 14.03.2007 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Kurcze ja właśnie dostałam wycenę na Nasz domek http://www.dobredomy.pl/?id_project=76metraż zbliżony tylko garaż dwustanowiskowy, za stan surowy do konstrukcji dachu dostałam cenę 48 tyś za samą robociznę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz ST 14.03.2007 22:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Ja mam ekipę z poza Warszawy i poleconą przez znajomych którzy dają im różne zlecenia dla firmy. Szef ekipy mówi że gdybym dziś chciał wycenę było by 10 - 15% drożej. Narazie nie chwalę dnia przed zachodem - zobaczymy jak będzie. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 15.03.2007 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Fajnie, że postawiłeś te 2 niebieskie konstrukcje. Teraz jest przynajmniej na czym "oko zawiesić" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.03.2007 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 DariuszST gratuluje rozpoczecia budowy. Masz bardzo ladna dzialke. Zycze powodzenia .Ciekawa jestem jak sprawdzi sie Twoja ekipa, aby jak najlepiej. Z jakich materialow bedziesz budowal Irme i czy salon zostawiles tak jak jest w projekcie , ze schodkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts