Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze IRMA II Dziennik Darka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 122
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bardzo sie ciesze , ze budujesz Irme . Ja rowniez bardzo powaznie zastanawiam sie nad tym projektem , tylko musze zobaczyc ten dom juz wybudowany.

Pisz jak najwiecej i zycze powodzenia w rozpoczeciu budowy.

Heya , szukałem wcześniej zdjęć wybudowanych domów , kilka widziałem

Niektóre wyglądały strasznie :wink: (byli tacy co podwyższyli IRME o jakiś metr i zrobi poddasze - naprawdę się wystraszyłem proporcjami domu , dopiero po chwili dotarło do mnie że z parterówki ktoś zrobił nie wiadomo co ).

Pozdrawiam

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

Już działem

Praktycznie projekt wybraliśmy z żoną z rok temu.

Fajny metraż ale teraz dostrzegam mankamenty Irmy

Małe pokoje - i stosunkowo wielki korytarz

Ale nie ma tego złego co by potem pięknie nie wyglądało :)

Roboty ziemne w pełni - tzn. drenaże i zbieranie humusu.

Media już na działce.

I póki co moją piętą achillesową jest droga dojazdowa - którą namietnie utwardza mi wykonawca - (już teraz widzę że straszny z niego kawał ............)

Wiem że to pierwszy problem z wielu jakie jeszcze się pojawią ale strasznie mnie to wku...rza.

HEYA

Fajnie że budujesz. Ja buduję dla 2 osób i 2 psiaków :) więc dla mnie wielkości w sam raz. Widziałem Zdjęcia IRMY I - TESKI ( chyba ma dom gdzieś w twoim rejonie) mi się podoba. Poczekaj jak wejdziesz w mury wtedy to ma się wrażenie budowy klitki :). Ja też mam drogi gruntowe ,chyba kupie UAZa :)

Pozdrawiam i zapraszam do odwiedzania dzienika od czasu do czasu :wink:

Już działem

Praktycznie projekt wybraliśmy z żoną z rok temu.

Fajny metraż ale teraz dostrzegam mankamenty Irmy

Małe pokoje - i stosunkowo wielki korytarz

Ale nie ma tego złego co by potem pięknie nie wyglądało :)

Roboty ziemne w pełni - tzn. drenaże i zbieranie humusu.

Media już na działce.

I póki co moją piętą achillesową jest droga dojazdowa - którą namietnie utwardza mi wykonawca - (już teraz widzę że straszny z niego kawał ............)

Wiem że to pierwszy problem z wielu jakie jeszcze się pojawią ale strasznie mnie to wku...rza.

jancio....pokoje male???? mam po 16 m2 ( zrezygnowalam z jednej lazienki) a korytarz to wrecz przeciwnie - mało go!

Irma to tez moj projekt od trzech lat. My tez chcemy budowac Irme dla trzech osob i dwoch psow, ale zanim zaczne budowe musze zobaczyc juz wybudowana Irme.Troche mnie martwi male pomieszczenie gospodarcze. Na poczatku chcielismy ogrzewanie gazowe , ale w dzisiejszej niepewnej sytuacji gazu chyba zdecydujemy sie na ekogroszek.Jedyne wyjscie z calej sytuacji to powiekszenie pom. gosp. i wydluzenie garazu o jakies 0.5m , ale nie wiem czy to nie zepsuje wygladu Irmy.

Zmiany jakie mam zamiar zrobic to poszerzenie lazienki do 2m , tej z oknem, zlikwidowanie drugiej lazienki bez okna i zrobienie tam garderoby, przeniesienie WC w miejsce szafy wnekowej w holu i zrobienie malej lazienki z prysznicem, no i poszerzenie pom. gosp. o 0.5m ,bo musi mi sie tam zmiescic piec, pralka, suszarka i albo duzy zlew lub mala wanna do kapania psow.

Jak uda mi sie to wszystko jakos zmiesciz to Irme bede budowala na 100%. :D

Zapomnialam sie zapytac, czy robicie jakies zmiany w konstrukcji dachu. Wiem , ze kiedys byly stalowe heby, ciekawa jestem czy cos sie zmienilo.I jeszcze jedno , trzeba troche powiekszyc okna od kuchni i jadalni, zawsze to troche ladniej wyglada , bo te rozmiary , ktore sa w projekcie sa troche jak dla mnie za male.

Heya

Ja też zlikwidowałem łazienkę, będzie garderoba. Druga łazienka będzie powiększona , muszę wcisnąć prysznic :roll: . W projekcie Irma II nie ma jednego okna w kuchni – więc dodałem je ponownie. Konstrukcja stropu zmieniona, będzie wylewany - TERIVA I , konstrukcja dachu zmieniona, usunąłem dwie drewniane kratownice :lol: , konstrukcja dachu opiera się na czterech słupach ( dodatkowy fundament i grubsza ściana ). I oczywiście brama garażowa 250 a nie jak w projekcie 230 ?! :evil: .

17/03/2007 zaczynam budowę , będę wrzucał sukcesywnie jakeś zdięcia :wink:

W poniedziałek odbieramy projekt Irmy II :) Zatem z ncierpliwością oczekujemy dalszych relacji dotyczących budowy :wink:

Również planujemy wprowadzić kilka zmian , tj dodatkowe okno , wydluzenie garażu oraz zamiana pokrycia na blachodachówke. Kilka osób zwrócilo nam uwagę, że nie ma sensu przerabiać projektu w zakresie więźby dachowej bo zawyży to koszty - widzę, że Ty się na cos takiego jednak zdecydowałeś. Zatem bedziemy wdzieczni za info jak to faktycznie wyglada 8)

Pozdrawiam i trzymamy kciuki za dalesze rozwoje budowalne :) Przed nami chyba najgorsza jazda..... wszystkie formalności.... W poniedziałek ruszamy na rekonensan w kwestii kredytu a w nastepnie po pozwolenie na budowe.... tyle ze ponoć u nas (Poznań) to ok 90 dni :(

Zmiana konstrukcji dachu - w zasadzie żadna filozofia.

Tak naprawdę zadecydowały dwie kwestie, pierwsza nie chcę tych wspaniałych kratownic :wink: , druga stropu podwieszanego więc zamiast niego jest Teriva I. Zastosowanie tego stropu jest możliwe po wykonaniu dodatkowego fundamentu i grubszej ściany co również pozawala na zmianę konstrukcji więźby – usunąłem dwie kratownice (ktoś podawał że kosztowały go 8 tyś każda ). Reszta bez zmian czyli konstrukcja dachu jest na 4 słupach które przenoszą obciążenia na ściany nośne ( dodatkowy fundament i grubsza ściana są w linii dwóch słupów). W ten sposób załatwiłem razem dwie kwestie.

Co do kosztów - w zasadzie zamieniłem koszt kratownic na koszt stropu, grubsza ściana i fundament to w skali całej inwestycji nie jest wielki koszt . Cały dach, materiały + robocizna ( blachodachówka, kompletna obróbka) kosztuje mnie ok. 45 tyś.

Powodzenia w załatwianiu formalności , ja dałem sobie spokój , zleciłem w pakiecie załatwienie formalności i adaptacje projektu (za 2800 pln). Całość została załatwiona bez żadnych problemów i bez nerwów.

Kredyt też bez problemu szybko i sprawnie. Przed spacerem do banku odwiedziłem doradców kredytowych dla szybkiego wybrania kilku ofert (to nic nie kosztuje i do niczego nie zobowiązuje). Później sprawdziłem czego kto wymaga i przygotowałem to. Następnie wybrałem 3 banki i wrzuciłem do każdego wnioski z wymaganym kompletem dok.

Po 3 tygodniach miałem pieniążki na koncie od zwycięzcy bankowego „konkursu” pod tytułem klient nasz pan.

Za tydzień kopiemy fundamenty

:oops: .....

DariuszST gratuluje rozpoczecia budowy. Masz bardzo ladna dzialke. Zycze powodzenia .Ciekawa jestem jak sprawdzi sie Twoja ekipa, aby jak najlepiej. Z jakich materialow bedziesz budowal Irme i czy salon zostawiles tak jak jest w projekcie , ze schodkami?