Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze IRMA II Dziennik Darka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 122
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dokładnie łeb w łeb, właśnie rozprowadziliśmy kanalize :lol:

Witam

Mała uwaga

Widzę na zdjęciach że masz szare rury PCV mi powiedzieli że do ziemi muszą być pomarańczowe.

I moje rozprowadzenie bazuje na rurach Fi 160 i Fi 110, u ciebie widzę jakąś wyższą szkołę jazdy - kompletnie się na tym nie znam ale zauważalna różnica

Generalnie z kolorami jest jak piszecie powinny wygladać pomarańczowo , ale nie zawsze ,decduje norma

Kolor rur

W sklepach spotyka się dwa rodzje rur kanalizacyjnych: szare i pomarańczowe. Czym one się różnią?

Rury oraz kształtki do kanalizacji zewnętrznej są produkowane w kolorze pomarańczowo-brązowym, natomiast rury i kształtki do kanalizacji wewnętrznej o średnicy DN 110 mm, 160 mm w kolorze szaro-popielatym. Kolor rur wynika z przyjętych wymagań dla rur, jednak decydujące ze względu na zastosowanie będzie spełnienie odpowiednich norm.

Zgodnie z normą PN-EN 1852-1 rury i kształtki z polipropylenu PP-b do kanalizacji zewnętrznej mogą być również produkowane w kolorze szaro-popielatym. Dopuszcza się również inne barwy, np. czarną, jednak nie jest popularna.

Często można spotkać się w sklepach z opinią, że rury "szare" do kanalizacji wewnętrznej mogą być zawsze stosowane w gruncie. Należy pamiętać, że tylko rury oraz kształtki, które spełniają odpowiednie normy, np. PN-EN 1451 oraz PN-EN 1852 - rury i kształtki z PP, gdy są klasy S16 (sztywność SN 4 kN/m2) mogą być stosowane w podziemnych systemach kanalizacji. Można to sprawdzić biorąc kształtkę do ręki oraz czytając, jak jest cechowana zwłaszcza, jaki jest symbol obszaru zastosowania. Jeżeli będzie na niej napis z numerem normy EN 1451 BD, to znaczy, że może być stosowana wewnątrz konstrukcji budowlanych oraz w gruncie poza konstrukcjami budowli. Jeżeli będzie napis EN 1451 B, to znaczy, że może być stosowana tylko wewnątrz konstrukcji budowlanych.

Jeżeli będzie na niej napis z numerem normy EN 1852 UD, to znaczy, że może być stosowana w gruncie poza konstrukcjami budowli oraz wewnątrz konstrukcji budowlanych. Jeżeli będzie napis EN 1852 U, to znaczy, że może być stosowana tylko w gruncie poza konstrukcjami budowli.

Rury i kształtki do kanalizacji wewnętrznej PP-b są produkowane zgodnie z normą PN-EN 1451-1 (Systemy przewodowe z tworzyw sztucznych). Systemy przewodowe z polipropylenu (PP) do odprowadzania nieczystości i ścieków (o niskiej i wysokiej temperaturze) wewnątrz konstrukcji budowli.

Generalnie z kolorami jest jak piszecie powinny wygladać pomarańczowo , ale nie zawsze ,decduje norma

Kolor rur

W sklepach spotyka się dwa rodzje rur kanalizacyjnych: szare i pomarańczowe. Czym one się różnią?

Rury oraz kształtki do kanalizacji zewnętrznej są produkowane w kolorze pomarańczowo-brązowym, natomiast rury i kształtki do kanalizacji wewnętrznej ......................

N-O-R-M-A-L-N-E chylę czoło :)

Zabrzmiało jak wykład, albo wypowiedź przedstawiciela handlowego :)

Pracujesz w PCV-kach ??

Pozdrowienia i Wesołych Swiąt

Jancio Wodnik

Nie, nie robie w kanalizie :wink: , tylko musiałem się podszkolić :oops: .

To ja chylę czoło przed wam :-? i, ponieważ, po lekkim kopaniu w ziemi, sprawdzeniu certyfikatów producenta, oznaczeń norm ,kontakcie z doradcą technicznym – szara kanaliza idzie do wymiany, nie ma wymaganych parametrów i atestów.

Trochę musiałem zrobić zadymę, bo wykonawcy upierali się, że jest ok. ale po uzyskaniu dokumentacji i wyjaśnień producenta nie ma o czym dyskutować – wymieniają i koniec (rura im zmiękła :lol: ) .

Muszę wam serdecznie podziękować :) za zwrócenie uwagi w tak istotnej sprawie, cieszę się że prowadzenie dziennika okazuje się czymś więcej niż tylko kroniką budowy.

Teska & Jancio - thanks a lot :D

Wesołych świąt

Dziś przekopali, i wymienili na "pomarańczowe" SN8 :lol: mają ze dwa razy grubsze ścianki niż wykopane szare :wink: . I zmieniłem po konsultacjach przekroje na wieksze (trzeba jednak weryfikować rozwiazania z projektów "typowych", zwłaszcza takich które mają już kilka lat :-? ) .

Sciany pną się w górę :lol: nie ma zdjęć bo zostawiłem na budowie aparat

jutro pewnie coś pokaże .

Pozdrawiam

Dziś przekopali, i wymienili na "pomarańczowe" SN8 :lol: mają ze dwa razy grubsze ścianki niż wykopane szare :wink: . I zmieniłem po konsultacjach przekroje na wieksze (trzeba jednak weryfikować rozwiazania z projektów "typowych", zwłaszcza takich które mają już kilka lat :-? ) .

Sciany pną się w górę :lol: nie ma zdjęć bo zostawiłem na budowie aparat

jutro pewnie coś pokaże .

Pozdrawiam

Cześć

Nie wiem jak wy ale ja dokupiłem z Archipelagu "rozszerzony" kosztorys - rozszerzony w cudzysłowu bo tylko do stanu surowego otwartego, i tam podane są średnice rur 160 i 110.

PS. Jutro zasypia mi fundament i w sobotę beton na podłogę - więc ściany od nowego tygodnia.

Pozdrowienia

Jancio

Heya , dzieki

Następne do poprawy otwory okienne w kuchni (zrobili za niskie :-? ale na takim etapie że mozna poprawić w 10 min :wink: ).

Jednak murarz widzi tylko pustaki , pustaki, pustaki .... ja kuchnie :wink: .

Jedyne co mogę napisać - SPRAWDZAJCIE WSZYSTKO SAMI 2x :evil:

Pozdrawiam serdecznie celebre24 & was wswzystkich

A.... Zapomniałem dodać że pojechałem na budowę rowerkiem z WAWy i to był pierwszy wyjazd rowerowy w tym sezonie: lol: , no i .... Zrobiłem 67 km więc trochę po powrocie byłem zdechły i nie zrzuciłem zdjęć, dziś postaram się wrzucić.

Ps. w jedna stronę jechało się jakieś 1,5 h całkiem przyzwojcie 8) zważywszy, że w szczycie samochodem zajmuje mi to 1 h.

Witam po Świętach Wielkanocnych

Tępo na budowie Dariusa dodaje mi ochoty do walki z wykonawcami i dostawcami

Górale wrócili w czwartek po świętach i troszkę się spóźniam z planem(beton nie przyjechał na piątek), ale dzisiaj już po wylewce posadzki więc nie jest źle.

Pięknie popatrzeć jak ściany pną się do góry.

I trzy pytania ku pokrzepieniu:

1. Na jakiej podstawie oceniasz posadowienie okien, bo z tego co pamiętam to jeszcze wylewki wewnątrz domu podniosą podłogi do góry ??

2. Z czego komin ?? - widzę na zdjęciu że obudowałeś cegłą, ale czy w środku masz jakiś wsad - ceramika, nierdzewka,...... a może same cegły!!

3. Jak rozwiązałeś kwestię 2 kominów - z kominka w domu i na tarasie?

pozdrawiam

Jancio

Jańcio jutro postaram się odpowiedzieć na twoje pytania

celebre24 - majster dziś oficjalnie uciekł z budowy :-? , tzn. nie pokazał się od poniedziałku , a dziś dowiedzieliśmy się że "porzucił ekipę" bez żadnego racjonalnego powodu (poza kasą którą pewnie dostał gdzie indziej :roll: ).

Cóż mogę napisać człowiek bez honoru (nawet nie odważył się nas poinformować osobiście, nie odbiera telefonu),

Stan na dzień dzisiejszy - jest wykonawca, pracownicy kończący ściany i brak majstra :evil: .

Na szczęście stosunek wypłaconych pieniędzy do postępu prac jest na moją korzyść. Jutro jak mi :evil: przejdzie to się rozpiszę w dzienniku.

Do dupy z takim majstrem.

Ważne, że masz ekipę na budowie - jak nie zieloni to poradzą sobie bo Irma ma w miarę prostą konstrukcję.

Ważne żeby był nadzór - kierownik który raz w tyg. odwiedzi budowę wystarczy

I poza tym - powodzenia

Rynek strasznie się schrzanił i bum budowlany odczuwamy wszyscy

jancio

Dariusz ST no to się porobiło...a może on czyta sobie forum i wystraszył się tej łopaty :wink: a tak serio to niezły kanał...ale ekipa chyba Ci nie ucieknie??? No i przecież masz kier.bud. bliziutko to chyba majster nie jest aż tak niezbędny. Wiem z własnego doświadczenia...w zeszłym roku stawiałam dom z mamą i "PANA M" na budowie jak na lekarstwo...jak są łebskie chłopaki to dadzą radę... trzymaj się i informuj na bieżąco :)

No bagienko trochę się zrobiło :-? ,ale nie panikuje ekipa dzielnie muruje dalej. Mam wyprowadzone wszystkie ściany nośne i otwory, więc jakby, co to sobie sam wymuruje :wink: .

Na budowie cały czas jest mój Ojciec, który stawia ściany z ekipą, ( bo mu się nudzi :wink: ), więc jakoś to będzie.

Diękuje wam za wsparcie :wink: