Teska 05.04.2007 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Dokładnie łeb w łeb, właśnie rozprowadziliśmy kanalize Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancio Wodnik 05.04.2007 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Dokładnie łeb w łeb, właśnie rozprowadziliśmy kanalize Witam Mała uwaga Widzę na zdjęciach że masz szare rury PCV mi powiedzieli że do ziemi muszą być pomarańczowe. I moje rozprowadzenie bazuje na rurach Fi 160 i Fi 110, u ciebie widzę jakąś wyższą szkołę jazdy - kompletnie się na tym nie znam ale zauważalna różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz ST 05.04.2007 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Generalnie z kolorami jest jak piszecie powinny wygladać pomarańczowo , ale nie zawsze ,decduje norma Kolor rurW sklepach spotyka się dwa rodzje rur kanalizacyjnych: szare i pomarańczowe. Czym one się różnią?Rury oraz kształtki do kanalizacji zewnętrznej są produkowane w kolorze pomarańczowo-brązowym, natomiast rury i kształtki do kanalizacji wewnętrznej o średnicy DN 110 mm, 160 mm w kolorze szaro-popielatym. Kolor rur wynika z przyjętych wymagań dla rur, jednak decydujące ze względu na zastosowanie będzie spełnienie odpowiednich norm. Zgodnie z normą PN-EN 1852-1 rury i kształtki z polipropylenu PP-b do kanalizacji zewnętrznej mogą być również produkowane w kolorze szaro-popielatym. Dopuszcza się również inne barwy, np. czarną, jednak nie jest popularna. Często można spotkać się w sklepach z opinią, że rury "szare" do kanalizacji wewnętrznej mogą być zawsze stosowane w gruncie. Należy pamiętać, że tylko rury oraz kształtki, które spełniają odpowiednie normy, np. PN-EN 1451 oraz PN-EN 1852 - rury i kształtki z PP, gdy są klasy S16 (sztywność SN 4 kN/m2) mogą być stosowane w podziemnych systemach kanalizacji. Można to sprawdzić biorąc kształtkę do ręki oraz czytając, jak jest cechowana zwłaszcza, jaki jest symbol obszaru zastosowania. Jeżeli będzie na niej napis z numerem normy EN 1451 BD, to znaczy, że może być stosowana wewnątrz konstrukcji budowlanych oraz w gruncie poza konstrukcjami budowli. Jeżeli będzie napis EN 1451 B, to znaczy, że może być stosowana tylko wewnątrz konstrukcji budowlanych. Jeżeli będzie na niej napis z numerem normy EN 1852 UD, to znaczy, że może być stosowana w gruncie poza konstrukcjami budowli oraz wewnątrz konstrukcji budowlanych. Jeżeli będzie napis EN 1852 U, to znaczy, że może być stosowana tylko w gruncie poza konstrukcjami budowli. Rury i kształtki do kanalizacji wewnętrznej PP-b są produkowane zgodnie z normą PN-EN 1451-1 (Systemy przewodowe z tworzyw sztucznych). Systemy przewodowe z polipropylenu (PP) do odprowadzania nieczystości i ścieków (o niskiej i wysokiej temperaturze) wewnątrz konstrukcji budowli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MazaQ77 05.04.2007 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 super, zazdrościmy znowu my nie mamy betonu na wierzch :/ no i niestety mamy dwumiesięczną przerwę ekipa wraca do nas pod koniec maja więc nas znacznie wyprzedzisz wesołych świąt pozdrawiamy inka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MazaQ77 05.04.2007 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 super, zazdrościmy znowu my nie mamy betonu na wierzch :/ no i niestety mamy dwumiesięczną przerwę ekipa wraca do nas pod koniec maja więc nas znacznie wyprzedzisz wesołych świąt pozdrawiamy inka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancio Wodnik 06.04.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Generalnie z kolorami jest jak piszecie powinny wygladać pomarańczowo , ale nie zawsze ,decduje norma Kolor rur W sklepach spotyka się dwa rodzje rur kanalizacyjnych: szare i pomarańczowe. Czym one się różnią? Rury oraz kształtki do kanalizacji zewnętrznej są produkowane w kolorze pomarańczowo-brązowym, natomiast rury i kształtki do kanalizacji wewnętrznej ...................... N-O-R-M-A-L-N-E chylę czoło Zabrzmiało jak wykład, albo wypowiedź przedstawiciela handlowego Pracujesz w PCV-kach ?? Pozdrowienia i Wesołych Swiąt Jancio Wodnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz ST 06.04.2007 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Nie, nie robie w kanalizie , tylko musiałem się podszkolić . To ja chylę czoło przed wam i, ponieważ, po lekkim kopaniu w ziemi, sprawdzeniu certyfikatów producenta, oznaczeń norm ,kontakcie z doradcą technicznym – szara kanaliza idzie do wymiany, nie ma wymaganych parametrów i atestów. Trochę musiałem zrobić zadymę, bo wykonawcy upierali się, że jest ok. ale po uzyskaniu dokumentacji i wyjaśnień producenta nie ma o czym dyskutować – wymieniają i koniec (rura im zmiękła ) . Muszę wam serdecznie podziękować za zwrócenie uwagi w tak istotnej sprawie, cieszę się że prowadzenie dziennika okazuje się czymś więcej niż tylko kroniką budowy. Teska & Jancio - thanks a lot Wesołych świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MazaQ77 11.04.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 tia... nie żebym panikował, ale mi wlaśnie zalali w cholere identycznie wyglądające szare rury... aż się dziś przejadę poczytać czy wypatrzę oznaczenia... ale niech ich ręka boska ma w opiece jak spaprali... jak ściany>???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz ST 11.04.2007 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Dziś przekopali, i wymienili na "pomarańczowe" SN8 mają ze dwa razy grubsze ścianki niż wykopane szare . I zmieniłem po konsultacjach przekroje na wieksze (trzeba jednak weryfikować rozwiazania z projektów "typowych", zwłaszcza takich które mają już kilka lat ) . Sciany pną się w górę nie ma zdjęć bo zostawiłem na budowie aparat jutro pewnie coś pokaże . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancio Wodnik 12.04.2007 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Dziś przekopali, i wymienili na "pomarańczowe" SN8 mają ze dwa razy grubsze ścianki niż wykopane szare . I zmieniłem po konsultacjach przekroje na wieksze (trzeba jednak weryfikować rozwiazania z projektów "typowych", zwłaszcza takich które mają już kilka lat ) . Sciany pną się w górę nie ma zdjęć bo zostawiłem na budowie aparat jutro pewnie coś pokaże . Pozdrawiam Cześć Nie wiem jak wy ale ja dokupiłem z Archipelagu "rozszerzony" kosztorys - rozszerzony w cudzysłowu bo tylko do stanu surowego otwartego, i tam podane są średnice rur 160 i 110. PS. Jutro zasypia mi fundament i w sobotę beton na podłogę - więc ściany od nowego tygodnia. Pozdrowienia Jancio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celebre24 14.04.2007 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 HEYA Dariusz ST Jak już się ładnie zaczerwieniło u Ciebie...pogoda sprzyja więc pewnie szybko będzie szło trzymam kciuki żeby nie było więcej wpadek Jak nieocenione są "oczy" szanownych forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz ST 14.04.2007 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 Heya , dzieki Następne do poprawy otwory okienne w kuchni (zrobili za niskie ale na takim etapie że mozna poprawić w 10 min ). Jednak murarz widzi tylko pustaki , pustaki, pustaki .... ja kuchnie . Jedyne co mogę napisać - SPRAWDZAJCIE WSZYSTKO SAMI 2x Pozdrawiam serdecznie celebre24 & was wswzystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MazaQ77 15.04.2007 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 Gdzie obiecane fotki !!!??? czekamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celebre24 15.04.2007 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 Dariusz ST może lepiej z tą łopatą to sie wstrzymaj...bo naprawdę bedziesz sam kończył.. czekamy na fotki z placu boju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz ST 16.04.2007 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 A.... Zapomniałem dodać że pojechałem na budowę rowerkiem z WAWy i to był pierwszy wyjazd rowerowy w tym sezonie: lol: , no i .... Zrobiłem 67 km więc trochę po powrocie byłem zdechły i nie zrzuciłem zdjęć, dziś postaram się wrzucić. Ps. w jedna stronę jechało się jakieś 1,5 h całkiem przyzwojcie zważywszy, że w szczycie samochodem zajmuje mi to 1 h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancio Wodnik 16.04.2007 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Witam po Świętach Wielkanocnych Tępo na budowie Dariusa dodaje mi ochoty do walki z wykonawcami i dostawcami Górale wrócili w czwartek po świętach i troszkę się spóźniam z planem(beton nie przyjechał na piątek), ale dzisiaj już po wylewce posadzki więc nie jest źle. Pięknie popatrzeć jak ściany pną się do góry.I trzy pytania ku pokrzepieniu:1. Na jakiej podstawie oceniasz posadowienie okien, bo z tego co pamiętam to jeszcze wylewki wewnątrz domu podniosą podłogi do góry ??2. Z czego komin ?? - widzę na zdjęciu że obudowałeś cegłą, ale czy w środku masz jakiś wsad - ceramika, nierdzewka,...... a może same cegły!!3. Jak rozwiązałeś kwestię 2 kominów - z kominka w domu i na tarasie? pozdrawiamJancio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz ST 19.04.2007 00:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 Jańcio jutro postaram się odpowiedzieć na twoje pytania celebre24 - majster dziś oficjalnie uciekł z budowy , tzn. nie pokazał się od poniedziałku , a dziś dowiedzieliśmy się że "porzucił ekipę" bez żadnego racjonalnego powodu (poza kasą którą pewnie dostał gdzie indziej ). Cóż mogę napisać człowiek bez honoru (nawet nie odważył się nas poinformować osobiście, nie odbiera telefonu), Stan na dzień dzisiejszy - jest wykonawca, pracownicy kończący ściany i brak majstra . Na szczęście stosunek wypłaconych pieniędzy do postępu prac jest na moją korzyść. Jutro jak mi przejdzie to się rozpiszę w dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancio Wodnik 19.04.2007 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 Do dupy z takim majstrem. Ważne, że masz ekipę na budowie - jak nie zieloni to poradzą sobie bo Irma ma w miarę prostą konstrukcję.Ważne żeby był nadzór - kierownik który raz w tyg. odwiedzi budowę wystarczyI poza tym - powodzeniaRynek strasznie się schrzanił i bum budowlany odczuwamy wszyscy jancio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celebre24 19.04.2007 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 Dariusz ST no to się porobiło...a może on czyta sobie forum i wystraszył się tej łopaty a tak serio to niezły kanał...ale ekipa chyba Ci nie ucieknie??? No i przecież masz kier.bud. bliziutko to chyba majster nie jest aż tak niezbędny. Wiem z własnego doświadczenia...w zeszłym roku stawiałam dom z mamą i "PANA M" na budowie jak na lekarstwo...jak są łebskie chłopaki to dadzą radę... trzymaj się i informuj na bieżąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz ST 19.04.2007 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 No bagienko trochę się zrobiło ,ale nie panikuje ekipa dzielnie muruje dalej. Mam wyprowadzone wszystkie ściany nośne i otwory, więc jakby, co to sobie sam wymuruje . Na budowie cały czas jest mój Ojciec, który stawia ściany z ekipą, ( bo mu się nudzi ), więc jakoś to będzie. Diękuje wam za wsparcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts