Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszt ogrzewania podłogowego a "kaloryferowego"

Recommended Posts

Po pierwsze ogrzewanie podłogowe wolniej się nagrzewa ale i dłużej oddaje ciepło. Grzejniki szybciej ogrzewają pomieszczenie. Druga sprawa ogrzewanie podłogowe jest zdecydowanie droższe w montażu ale tańsze w eksploatacji. Ogrzewanie podłogowe ma mniejszą temperaturę grzewczą więc idzie mniej opału. Nie wiem jaka jest cena rur, ale oprócz tego potrzebny jest styropian z aluminium, klipsy do montażu rur, grubsza wylewka, może być potrzeba zastosowania pompy oraz mieszacz tzw RTL. Więc cena zależy od twoich znizek i wielkości zastosowanego ogrzewania.

o ile (szacunkowo oczywiście) drożej wychodzi ogrzewanie wodne podłogowe niż takiego z kaloryferami?

mam w planie budowę domu o powierzchni 155m2, jakiego rzędu kwota wchodziłaby w grę gdybym chciała ogrzewanie podłogowe w całym domu?

jakie paliwo ? gaz ?

byłby tylko jeden obieg niskiej temperatury ? to by sporo kasy zaoszczędziło

Właśnie jestem po kilku wycenach CO. I jak dla mnie te proporcje wciąż są aktualne- 30% na niekorzyść podłogówki, ale i tak uważam,że warto i wybieram podłogówkę!

z czego dokładniej to wynika ?

ogrzewanie chciałbym tylko i wyłącznie podłogowe. Nie wiem jak to się sprawdzi w łazienkach - może jakiś grzejnik elektryczny byłby dodatkowo potrzebny?

Dziś rozmawiałam z osobą z dużym doświadczeniem w budownictwie jednorodzinnym i stwierdził, że jak dobrze wszystko rozplanujemy, a szczególnie przewidzimy miejsca, w których będą stały większe meble więc nie będzie rurek, to koszt może być zbliżony do tradycyjnego. No i ważne żeby w całym domu jeden rodzaj - odpada koszt mieszaczy itp.

Ogrzewać będę gazem, ale myślałam też o kominku z płaszczem wodnym. Tylko czy jak się taki kominek włączy w obiec ogrzewania to nie będzie znowu potrzebne jakieś zabezpieczenie przed przegrzaniem? ten kominek to asekuracja - jakby na gaz nas nie było stać :lol:

Zastanawia mnie tez sterowanie takim ogrzewaniem - z kaloryferami łatwo, w każdym pomieszczeniu mogę sobie inaczej zawór ustawić :D A jak się steruje podłogówką?

No i zakłądając że faktyczna różnica w cenie między tymi systemami to 30% - ile to będzie "na złotówki'? :D dom 155m2 - 5 tys, 10 tys różnicy?

ogrzewanie chciałbym tylko i wyłącznie podłogowe. Nie wiem jak to się sprawdzi w łazienkach - może jakiś grzejnik elektryczny byłby dodatkowo potrzebny?

Dziś rozmawiałam z osobą z dużym doświadczeniem w budownictwie jednorodzinnym i stwierdził, że jak dobrze wszystko rozplanujemy, a szczególnie przewidzimy miejsca, w których będą stały większe meble więc nie będzie rurek, to koszt może być zbliżony do tradycyjnego. No i ważne żeby w całym domu jeden rodzaj - odpada koszt mieszaczy itp.

Ogrzewać będę gazem, ale myślałam też o kominku z płaszczem wodnym. Tylko czy jak się taki kominek włączy w obiec ogrzewania to nie będzie znowu potrzebne jakieś zabezpieczenie przed przegrzaniem? ten kominek to asekuracja - jakby na gaz nas nie było stać :lol:

Zastanawia mnie tez sterowanie takim ogrzewaniem - z kaloryferami łatwo, w każdym pomieszczeniu mogę sobie inaczej zawór ustawić :D A jak się steruje podłogówką?

No i zakłądając że faktyczna różnica w cenie między tymi systemami to 30% - ile to będzie "na złotówki'? :D dom 155m2 - 5 tys, 10 tys różnicy?

koszt ogrzewania z kondesnatem, kominkiem z płaszczem wodnym Makroterm podłogówką około 90 m2 to kwota 30500 zł, na porządnych materiałach, cena z pierwszej połowy ubiegłego roku.

w tej chwili na pewno będzie więcej bo podrożała armatura grzejniki i robocizna

Czy woda z kominka z płaszczem wodnym nie będzie miała zbyt wysokiej temperatury dla podłogówki, chyba będzie konieczny jakiś mieszacz, albo bardzo szybki przepływ wody przez płaszcz....

Chyba są takie np rozwiązania że woda z płaszcza nie zasila bezpośrednio podłogówki, tylko poprzez jakiś wymiennik przekazuje ciepło wodzie krążącej w podłogówce... a poza tym to chyba kominek pracuje w systemie otwartym a podłogówka w zamkniętym??? :oops: :oops:

Dobrze pamiętam?

Też chcę mieć podłogówkę + kominek + reku (pow domu ok 120mkw), na początku myślałam o DGP, ale przecież po to stosuję podłogówkę i reku żeby nie mieć przesuszonego powietrza w domu, a DGP właśnie je wysusza..

Po pierwsze ogrzewanie podłogowe wolniej się nagrzewa ale i dłużej oddaje ciepło. Grzejniki szybciej ogrzewają pomieszczenie. Druga sprawa ogrzewanie podłogowe jest zdecydowanie droższe w montażu ale tańsze w eksploatacji. Ogrzewanie podłogowe ma mniejszą temperaturę grzewczą więc idzie mniej opału.

Ja tego nie czaję. Mamy osiagnąć okresloną temperaturę, to raczej tyle samo energii musimy włożyć.

Gdzie jest taoszczędność?

Dlaczego jak jest mniejsza temperatura grzewcza to idzie mniej opału?

Ja tego nie czaję. Mamy osiagnąć okresloną temperaturę, to raczej tyle samo energii musimy włożyć.

Gdzie jest taoszczędność?

Dlaczego jak jest mniejsza temperatura grzewcza to idzie mniej opału?

Miałem się nie wtrącać ale co mi tam.

Oczywiscie zależnie od tego jaki mamy kocioł to utrzymanie mniejszej temp może być bardziej kosztowne.

Ale żeby Ci namieszać to spytam tak:

Czy aby podgrzać określoną objętośc cieczy z temp 20C do 21C trzeba zużyć tyle samo energii jak byśmy podgrzewali ją z temp 98C do 99C ??

Temp. otoczenia 20C

Załóżmy ciśnienie atm. 1000hPa

P/S - Te wyższe temp. tak bezczelnie dobrane :lol: ale i tak nie na 99-100 :lol: .

A ja napisze tak.

Materiał na podłogówkę 55 m2 kosztował mnie 1900 zł. (rozdzielacz i siłowniki tez)

Grzejniki i rury doprowadzające na 54m2 1950 zł (zawory i termostaty też)

To są ceny 2 lata temu. Teraz miedziawka podrożała a al-pexy można kupić taniej.

Wiem że to nie wszystko ale styropian i wylewki czy tak czy tak musisz robic.

to i ja podepnę się ze swoim pytaniem:

Jaka jest różnica w kosztach instalacji CO elektrycznego=>100m2 podłogówki w kablach grzejnych + 100m2 ogrzewanych grzejnikami elektrycznymi,

a

wykonaniem tego samego za pomocą "rurek z wodą" + piec np kospela.

Czy te różnice w kosztach są warte rozpatrywania?