Hydraulik 18.01.2007 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 siwy z gosławic I jeszcze dodam. Mając wszędzie podłogówkę dasz kocioł kondensacyjny i odpada mieszacz. Wtedy kominek bez płaszcza i znowu oszczędność. Zakładam że gaz ziemny. Ja bym się z tym nie zgodził nawet jeśli są same podłogówki i kociołek kondensacyjny to zawór mieszający i sprzęgło hydrauliczne może być potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 18.01.2007 01:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Kasia_de, czy masz już dobrze przemyślaną sprawę podłóg przy ogrzewaniu podłogowym całego domu? Bo wszelkie deski/parkiety do podłogówki to nie bardzo. Chyba, że coś specjalnego, co może być droższe i zjeść oszczędności na systemie grzewczym. Chyba, że w całym domu planujesz jakąś kamienną, gresową podłogę - nie bardzo wierzę.Po drugie, moim zdaniem podłogówka dobrze sie sprawdza w ogrzewaniu większych przestrzeni otwartych (plus kuchnia i łazienki) i nie tam, gdzie sie śpi (wysusza powietrze).Po trzecie podłogówka ma dużą bezwładność cieplną. Nagrzewa się kilka godzin i tyleż samo stygnie. Kaloryfer to co innego. Mocniej odkręcisz, momentalnie dogrzewasz (szczególnie małe pomieszczenia) albo zakręcasz - schładzasz. Jak masz głowice termostatyczne to masz niezależną automatykę cieplna w każdym pomieszczeniu (kaloryferze). Przy podłogówce taka regulacja wymagałaby jakiś dodatkowych czujników (jak tym sterować?).Doradzam system mieszany, podłogowo-kaloryferowy. http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=90461 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 18.01.2007 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 siwy z gosławic I jeszcze dodam. Mając wszędzie podłogówkę dasz kocioł kondensacyjny i odpada mieszacz. Wtedy kominek bez płaszcza i znowu oszczędność. Zakładam że gaz ziemny. Ja bym się z tym nie zgodził nawet jeśli są same podłogówki i kociołek kondensacyjny to zawór mieszający i sprzęgło hydrauliczne może być potrzebne Napewno masz rację że może być potrzebne ale przekonaj mnie do czego. Hans ze sterowaniem ogrzewani nie ma żadnych problemów z wyjatkiem że będzie drożej kosztować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dżordż5 18.01.2007 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 A ja tak na prosty, babski rozum nie wyobrażam sobie ogrzewania podłogowego w całym domu. 1.Wydaje mi się, że to generuje drobinki pyłu i kurzu do ciągłego ruchu, a więc ciągle więcej kurzu w domu.2. Poza tym jak nastawić podłogówkę, żeby nagrzać powietrze na wysokości 200 cm od posadzki na powiedzmy 21-22 stopni C. to wówczas przy podłodze jaka musi być temperatura? Czy to nie będzie tak, że przy nogach mamy ciepło, a im wyżej tym chłodniej3. Unoszący się ciągle kurz to dla alergików porażka, a teraz co drugie dziecko ma problemy z alergią.4.Widziałam parkiet położony na ogrzewanie podłogowe, kiepski to był widok Podłogówka bardzo fajna jest, ale w połączeniu z innymi bardziej tradycyjnymi rozwiązaniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 18.01.2007 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 A ja tak na prosty, babski rozum nie wyobrażam sobie ogrzewania podłogowego w całym domu. 1.Wydaje mi się, że to generuje drobinki pyłu i kurzu do ciągłego ruchu, a więc ciągle więcej kurzu w domu. 2. Poza tym jak nastawić podłogówkę, żeby nagrzać powietrze na wysokości 200 cm od posadzki na powiedzmy 21-22 stopni C. to wówczas przy podłodze jaka musi być temperatura? Czy to nie będzie tak, że przy nogach mamy ciepło, a im wyżej tym chłodniej 3. Unoszący się ciągle kurz to dla alergików porażka, a teraz co drugie dziecko ma problemy z alergią. 4.Widziałam parkiet położony na ogrzewanie podłogowe, kiepski to był widok Podłogówka bardzo fajna jest, ale w połączeniu z innymi bardziej tradycyjnymi rozwiązaniami. podłogówka, to idealne rozwiązanie dla alergików, żadnego unoszenia się kurzu, ciepło rozłożone prawie równomiernie na całej wysokości. babski nos cię zawiódł i to mocno!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.01.2007 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 A ja tak na prosty, babski rozum nie wyobrażam sobie ogrzewania podłogowego w całym domu. 1.Wydaje mi się, że to generuje drobinki pyłu i kurzu do ciągłego ruchu, a więc ciągle więcej kurzu w domu. Podłogówka nie generuje pyłu ani kurzu - bo niby skąd? 2. Poza tym jak nastawić podłogówkę, żeby nagrzać powietrze na wysokości 200 cm od posadzki na powiedzmy 21-22 stopni C. to wówczas przy podłodze jaka musi być temperatura? Czy to nie będzie tak, że przy nogach mamy ciepło, a im wyżej tym chłodniej Temperatura podłogi wyniesie od 23 do 24 stopmi celcjusza. Jak staniesz "bosą stopą", to odczujesz, że podłoga jest "zimna" 3. Unoszący się ciągle kurz to dla alergików porażka, a teraz co drugie dziecko ma problemy z alergią. To samo co w pkt.1. I właśnie ogrzewanie podłogowe zmniejsza ryzyko "migracji" kurzu 4.Widziałam parkiet położony na ogrzewanie podłogowe, kiepski to był widok Podłogówka bardzo fajna jest, ale w połączeniu z innymi bardziej tradycyjnymi rozwiązaniami. Co ma wygląd parkietu do ogrzewania podłogowego? Jeśli się "rozszedł" lub powstało "pogórze sudeckie", to wina raczej wykonawcy, lub wilgotności klepek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 18.01.2007 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Jeśli chodzi o "współpracę" podłogówki z parkietem to nie słyszałem innych opinii jak ta, że parkietu na podłogówkę po prostu sie nie kładzie. Drewno nie lubi zmian temperatury (i w rezultacie wilgotności) i nie ma to związku z jakością układania. Myśle, że każdy parkieciarz to potwierdzi. No chyba, że jakieś specjalne drewno/panel itd.Poza tym, jak już wcześniej powiedział siwy z gosławic, inteligentne sterowanie pracą podłogówki dodatkowo kosztuje. Mocno wątpię, że da sie zaoszczędzić opierając ogrzewanie na samej podłogówce. Zbyt wiele wymagań i zarazem ograniczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeje 20.01.2007 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 siwy z gosławic I jeszcze dodam. Mając wszędzie podłogówkę dasz kocioł kondensacyjny i odpada mieszacz. Wtedy kominek bez płaszcza i znowu oszczędność. Zakładam że gaz ziemny. Ja bym się z tym nie zgodził nawet jeśli są same podłogówki i kociołek kondensacyjny to zawór mieszający i sprzęgło hydrauliczne może być potrzebne Naprawdę Niezły ? Szkoda ze u mnie nie byłeś taki mądry. Ciśnienia nie ma normalnego. na piętrze trzeba oszczędzać wodę, Rury mają za małą średnicę - Niezły u mnie robił piec Vallant - brak gwarancji i odbioru - Niezły robił i jak Niezły robił to Vaillant nie daje gwarancji - autentycznie, tak mi powiedzieli w przedstawicielstwie vaillanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 20.01.2007 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Jeśli chodzi o "współpracę" podłogówki z parkietem to nie słyszałem innych opinii jak ta, że parkietu na podłogówkę po prostu sie nie kładzie. . to źle słuchałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_de 20.01.2007 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 ciągle się zastanawiam... z tego co ja słyszałam to właśnie dla alergików podłogówka jest lepsza, bo podłogę częściej i łatwiej zmyć/odkurzyć niż kaloryfer, a poza tym kurz sie tak nie unosi. na parterze mogę mieć ceramiczną podłogę, na poddaszu chyba wolałabym jakieś panele... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 20.01.2007 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 dobrze Kasiu słyszałaś,widocznie słuchasz gdzie indziej niż Hans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 20.01.2007 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Ja jak kupowałem cały osprzęt do podłogowki. Znajomy sprzedawca mówi "po co Ci podłogówka wiesz jak to się kurzy" Zkwitowałem to tak "masz że mowisz"Nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_de 20.01.2007 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 ale co się kurczę kurzy????no dobra, ciepłe powietrze się unosi, rozumiem, jestem w stanie też zrozumieć, że jakiś kurz się unosi z tym powietrzem...Ale w przypadku kaloryfera jest chyba to samo nie??? podłogę łatwo utrzymac w czystości, a spróbujcie usunąć kurz z kaloryfera... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 20.01.2007 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Kasiu a dlaczego ma się kurzyć?przecież temperatura podłogi w porywach może być o 10C większa od termperatury powietrza,a temperatura grzejnika to co najmniej dwa razy więcej, nie wierz obiegowym opiniom ludzi którzy nic nie wiedzą na ten temat i powtarzają bzdury które kiedyś usłyszeli od ludzi o podobnym zakresie wiedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 20.01.2007 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Właśnie nic sie nie kurzy bo podłogówka grzeje raczej promieniowaniem w przeciwieństwie do kaloryferów gdzie mamy raczej cyrkulację powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_de 20.01.2007 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 no ja właśnie też nie wierzę w to kurzenie więc się w-kurzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 20.01.2007 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 wyrzuć na luz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 22.01.2007 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 1950, Twoja rada, cytuję: "nie wierz obiegowym opiniom ludzi którzy nic nie wiedzą na ten temat i powtarzają bzdury które kiedyś usłyszeli od ludzi o podobnym zakresie wiedzy" oraz wcześniejsza uwaga o mojej "wadzie słuchu" nie należą do wypowiedzi z gatunku szacunku do innych. Ty jesteś hydraulikiem, a ja inwestorem i jako inwestor, który juz praktycznie zakończył budowę, poradzę innym inwestorom: na temat konkretnej dziedziny budownanej pytajcie sie odpowiednich fachowców z danej właśnie dziedziny. U mnie hydraulik krytycznie wypowiadał sie o więźbie dachowej po czym sam spartolił obieg cyrkulacji CWU. Jeśli ktoś zamierza układać podłogi drewniane i ma w planie podłogówkę to niech wskoczy np. na forum "Moj dylemat: ogrzewanie podlogowe, a podlogi". Tam są opinie inwestorów i specjalistów OD PODŁÓG. Zobaczycie, że temat nie jest prosty. Ani rodzaj drewna/panelu, ani sposób ułożenia samej podłogówki i wylewki nie jest tu obojętny. Od hydraulika nie dowiecie się jakie drewno, jak ułozone i za ile mozna położyć na podłogówkę. Teorii cyrkulacji kurzu nie zgłębiałem, więc nie mam juz nic do dodania i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts