Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam ponownie :D

Mam taką rozterkę. Czy jak buduję wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła (reku), muszę też mieć w projekcie i wykonać wentylację grawitacyjną? (kominy),

Jakie przepisy to regulują, a może opłaca się zdublować te systemy w razie czego.

Mam jeszcze możliwość zmian w projekcie - dom jest w fazie projektowania więc mogę jeszcze nanosić zmiany z projektantem aby zaoszczędzić na niewybudowaniu tego czy tego.

Kolejne pytanie. Zamierzam ogrzewać dom PC (dom około 145 m2 po podłogach z poddaszem uż. ocieplony standardowo - porotherm 30 +12 cm styro ściany, 10-12 cm styro podłoga na gruncie, 23-25 wełna w poddasze), powinienem zastosować reku - jak myślicie?.

A co jeśli chodzi o GWC jaki jest sens stosowania reku bez GWC, niestety może mi braknąć miejsca na działce dla kolektora poziomego dla PC, GWC no i jeszcze myśle o biologicznym POŚ (działka tylko 920 m2), a jeszcze chciałbym mieć trochę powierzchni ogrodu do obsadzenia.

Co wy na to, niestety mimo ogromnego czasu spędzonego na czytaniu i analizach nie potrafie sobie na te wszystkie pytania odpowiedzieć.

Z góry dziękuje za porady bardziej doświadczonych forumowiczów. :D

https://forum.murator.pl/topic/69535-pytanie-o-wentylacj%C4%99-mechaniczn%C4%85-dla-bardziej-zorientowanych/

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jednym z podstawowych powodów stosowania reku jest korzyśc z mechanicznej wentylacji: wentylacja grawitacyjna działa nieco nieregularnie i nieskutecznie. Reku jest tylko dodatkiem do wentylacji.

Nie wiem czy to jest ekonomicznie uzasadnione ale daje to wyzsze poczucie komfortu a to kosztuje i jest tez tego warte :)

Masz dom (wg tego co widze ) raczej dość dobrze docieplony (raczej bo pewnie poszedłym na 15cm w ścianie i conajmniej tyle samo w podłodze). W takim domu straty energii na wentylację beda znaczne stąd reku ma sens - wazne aby to była instalacja prosta i bez przekombinowania

pozdrawiam

A co jeśli chodzi o tę część mojego pytanaia dotyczącą obowiązku lub braku tego obowiązku budowy wentylacji grawitacyjnej jeślli będzie wybudowana wentylacja mechaniczna.

--------------------------------------------------------------------------------

Nie chcę cie martwić ale ze względu na koszty utrzymania reku zrezygnowałbym to się po prostu nie opłaca. Ale przyznasz mi rację dopiero po jakimś czasie.

fakt przy grawitacyjnej lepie grzyby rosną -mozna na nich zarobić

W holandii 90% domków wybudowanych w ostatnich 5 latach ma reku reszta went. mechaniczną bez reku tą zresztą robili juz 15-20lat temu

A co jeśli chodzi o tę część mojego pytanaia dotyczącą obowiązku lub braku tego obowiązku budowy wentylacji grawitacyjnej jeślli będzie wybudowana wentylacja mechaniczna.

Zgodnie z art. 148 pkt. 2 rozporządzenia w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadaç budynki i ich usytuowanie:

2. W pomieszczeniu, w którym jest zastosowana
wentylacja mechaniczna lub klimatyzacja, nie można
stosować wentylacji grawitacyjnej. Wymaganie to nie
dotyczy pomieszczeń z urządzeniami klimatyzacyjnymi
niepobierającymi powietrza zewnętrznego.

Witaj

Nie napisałeś po co Ci ten dom.

Żeby mieć? Postaw z byle czego i byle jak.

Będzie taniej.

Jeżeli chcesz tam mieszkać to jeszcze musisz odpowiedzieć sobie na pytanie czy luksusowo, bezobsługowo i nie za drogo, czy też jak najtaniej i godząc się z pewnymi niedogodnościami.

Najlepiej wentylacji wogóle jako systemu nie buduj. Postaw sobie piece kaflowe. Zaoszczędzisz na pompie kawał grosza. Na kominach następny kawał. Okna wstaw z odzysku i po renowacji. Najprostrze i odrobinę nieszczelne - też sporo zostanie.

Latem okna będą stale otwarte. Zimą piec wyrzuci to co trzeba będzie a szparkami w oknach napłynie ile trzeba.

TO WCALE NIE JEST IRONIA!!!

Tak budowali dziadkowie. Działało i grzyba nie było. TEŻ TAK MOŻESZ!

Tylko czy tak naprawdę o to Ci chodzi?

Jeżeli budujesz SZCZELNY dom. Jeżeli decydujesz się na ogrzewanie pompą ciepła (i chyba podłogówką). Jeżeli na ściany zakładasz grubą kołderkę TO CHYBA NIE PO TO , ŻEBY WIERTARKĄ SPORE DZIURY W OKNACH ROBIĆ! :lol: (nawiewniki).

Logiczne by było o grawitacyjnej wentylacji zapomnieć i zrobić poprawną dla takiego obiektu - w pełni sterowalną mechaniczną.

I tu dylemat! CZY OGRANICZAĆ STRATY CIEPŁA PRZEZ WENTYLACJĘ, które wyniosą ponad 60% (bo oknem -nie, ścianą - nie, sufitem i podłogą- nie! więc?) Stawiać reku?

Nie wiem! :lol: Jedni stawiają :lol: Inni krytykują :lol:

Ty decydujesz! :lol:

Pozdrawiam Adam M.

Witam ponownie :D

Mam taką rozterkę. Czy jak buduję wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła (reku), muszę też mieć w projekcie i wykonać wentylację grawitacyjną? (kominy),

Jakie przepisy to regulują, a może opłaca się zdublować te systemy w razie czego.

...

Witaj, nie wiem, jakie przepisy to regulują, ale my na etapie adaptacji projektu pozbyliśmy się dwóch zbędnych kominów, czyli zrezygnowaliśmy z wentylacji grawitacyjnej na rzecz mechanicznej. Pozwolenie na budowę otrzymaliśmy. No i z trudem wielkim (baaaardzo deszczowa zima w 3City) budujemy :)

No a może tak

Cały czas się waham bo wiecie wszysko kosztuje i jak człowiek to wszysko na końcu zbilansuje i pomnoży razy 1,3 (wsp. bezpieczeństwa) to wyjdzie niezła sumka.

Poprawcie mnie jeśli źle kombinuje.

Wenytalacja grawitacyjna z dostarczeniem cieplejszego powietrza (zimą) które będzie przechodziło przez GWC (jaki długi (i jakie fi) powinien być rurowy aby podgrzać powietrze zimą powiedzmy z -15 st. do 0 czy to jest w ogóle wykonalne). Latem to powietrze będzie częściowo schłodzone więć można chłodzić dom - tak mi się wydaje.

Aby wspomóc wentylację grawitacyjną mógłbym na kominy zastosować nasady hybrydowe lub nawet centralny wentylator wyciągowy - może da się utrzymać stałą wartość podciśnienia aby w ciągu roku ilość usuwanego powietrza była stała niezależnie od warunków zewn.

Może ktoś ma takie doświadczenia.

Na minus wentylacji z reku idzie u mnie to że dom będzie z poddaszem użytkowym i nie bardzo miałbym gdzie umieścić reku (czytałem że najlepiej centralnie aby dobrze rozprowadzić przewody.

Pozdro i oczekuje na odpowiedzi.

:D

mogę zdradzić tylko tyle ze producenci juz sie z tego wycofują.

jakieś bzdury, nie słuchajcie tego

mam reku i wentylację mechaniczną (to oczywiste :) ) od półtora roku mieszkam, jest OK, nie zauważyłam żeby firma która mi montowała instalację się wycofywała :lol:

cena OK, jak się porówna z murowaniem komina.

Wnetylacja tradycyjna czy komin pewnie musi być tylko dla celu pieca gazowego, czy kominka, bo jeśli nie masz ani kominka ani pieca gazowego to w ogóle możesz nie mieć komina.

W czasie budowy kominiarz kazał zrobić dziurę w ścianie (tzw Zetkę) na wylot, a przy odbiorze drugi kominiarz powiedział że po co to - i trzeba było zakleić dziurę w ścianie.

GWC nie ma sensu - ja mam i nie robiłabym tego po raz kolejny. Wody wleciało do środka i nie wiem co z tym zrobić. Na szczęście czerpnie mam inne. Za komfort czystego, filtrowanego powietrza warto zapłacić, szczególnie jak się widzi ile jest brudu na filtrach, przy wentylacji tradycyjnej nigdy się tego nie robi i po porostu się to wszystko wdycha.

Ja bym nie kombinowała z tym wszystkim lylko kupiła coś co ma gwarancję, wyliczenia, jest poparte jakimś projektem. Np. kosztem tańszej dachówki czy parkietu ... Warto, dzieci nie chorują, czujemy się dobrze, nie ma zaduchu, nie ma w domu komarów (zamknięte okna). W domu jest ciepło, nie ma strat ciepła.

GWC nie ma sensu - ja mam i nie robiłabym tego po raz kolejny. Wody wleciało do środka i nie wiem co z tym zrobić. Na szczęście czerpnie mam inne. Za komfort czystego, filtrowanego powietrza warto zapłacić, szczególnie jak się widzi ile jest brudu na filtrach, przy wentylacji tradycyjnej nigdy się tego nie robi i po porostu się to wszystko wdycha.

No dobra czyste powietrze wpływa do domu poprzez filtry a tyle brudu tam na filtrach zostaje, przy wentylacji grawitacyjnej to sie takim niby nieświeżym powietrzem oddycha (które wpływa przez rozszczelnione okno) - gdybym tak miał myśleć to bym na zewnątrz domu sie bał wyjść przecież nikt mi tam powietrza nie przefiltruje. :D

Nie bardzo rozumiem ten tok rozumowania.

Piszesz tak:

"No dobra czyste powietrze wpływa do domu poprzez filtry a tyle brudu tam na filtrach zostaje, przy wentylacji grawitacyjnej to sie takim niby nieświeżym powietrzem oddycha (które wpływa przez rozszczelnione okno) - gdybym tak miał myśleć to bym na zewnątrz domu sie bał wyjść przecież nikt mi tam powietrza nie przefiltruje.

Nie bardzo rozumiem ten tok rozumowania."

Jesteś klasycznym okazem jednej ze szkół nauk biologicznych z 19 wieku. Wielcy uczeni głosili dokładnie takie stanowisko.

Poczytaj coś o pracach Ludwika Pasteura, który udowodnił, że jest inaczej i wiele dziedzin tym samym zrewolucjonizował.

O pasteryzacji słyszałeś? To ten sam facet! :lol:

Adam M.

• 2 weeks później...
BK: czy mozesz podac namiar na firme, ktora wykonywała u Ciebie wentylacje? Też zastanawiam sie nad wentylacją mechaniczną. Czy robiłaś tą wentylacje na etapie projektu domu?
  • 10 months później...