Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mogę zdradzić tylko tyle ze producenci juz sie z tego wycofują.

możesz rozwinąć myśl, jakieś szczegóły

nie mogę

Błyskotliwa odpowiedź :lol: .

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

rozporządzenie mówi o pomieszczeniu a co z budynkiem? W wc i kuchni potrzebuję kominy czy anemostaty?

Nie bardzo rozumiem Twoje pytanie :(.

Zgodnie z art. 148 pkt. 2 rozporządzenia w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadaç budynki i ich usytuowanie:

2. W pomieszczeniu, w którym jest zastosowana
wentylacja mechaniczna lub klimatyzacja, nie można
stosować wentylacji grawitacyjnej. Wymaganie to nie
dotyczy pomieszczeń z urządzeniami klimatyzacyjnymi
niepobierającymi powietrza zewnętrznego.

Rozporządzenie dotyczy pomieszczenia. Więc w kuchni i łazience powinna być wentylacja:

a) grawitacyjna, lub

b) mechaniczna

Pytanie moje brzmi: czy jeśli w budynku mam mechaniczną to mogę mieć grawitacyjną w tych pomieszczeniach czy nie?

załóżmy ze reku pobiera 150W czyli 3,6kWh*4=1,44zł dziennieczyli rocznie 525zł jak sie ma 2taryfy to ok 400zł + 40zł filtry czyli suma 2xtank samochodu

Przy czym to są raczej obliczenia dla skrajnie dużych parametrów. W wątku "Rekuperator tymi ręcami..." są wymienione silniki, które w normalnym trybie działania, dla domu o powierzchni 100-150m/kw pobierają mniej niż połowę z tego.

Rekuperator, to przede wszystkim komfort i oszczędności. Komfort - bo czy wyobrażasz sobie, żeby ci dmuchało na głowę w domu -13 stopni C? Albo +3 stopnie C jeżeli masz GWC? Sam kiedyś nieopatrzenie zadałem pytanie - czy to się opłaca, ale szybko mnie naprowadzili na właściwy tok myślenia ;)

Rozporządzenie dotyczy pomieszczenia. Więc w kuchni i łazience powinna być wentylacja:

a) grawitacyjna, lub

b) mechaniczna

Pytanie moje brzmi: czy jeśli w budynku mam mechaniczną to mogę mieć grawitacyjną w tych pomieszczeniach czy nie?

Jeżeli prawidłowo rozwiążesz nawiew to możesz mieć wentylację grawitacyjną.

Dla tych co uważają moją odpowiedz za błyskotliwą odpowiadam:

1) koszt zakupu, utrzymania jest duży

2) W instalacji mechanicznej rozwijają się bakterie, które następnie są wdmuchiwane do pomieszczenia

3) koszt zwrotu takiej instalacji ( stosunek poniesionych kosztów do oszczędności) wynosi nawet do 15 lat czyli jest to nieopłacalne

Jeśli ktoś uważa,że pisze bzdury to niech tak myśli ja wyrażam swoją opinię popartą doświadczeniem. Jak chcecie kupić wentylacje mech z reku to kupujcie może gospodarka się rozkręci :D

Nic nowego nie wniosłeś do tej dyskusji. Pochwal się zatem jakie masz doświadczenie w tej kwestii i jakie widzisz lepsze, tańsze i zarazem skuteczne rozwiązanie. Ciekawe, czy w kominie nie rozwijają się żadne bakterie, nie mówiąc już o tym, że są wprost nawiewane do pomieszczenia. W wentylacji mechanicznej można przynajmniej zastosować filtry.

pusta ta dyskusja...lepiej poszukac watkow z konkretami, a zwlaszcza napisac do kogos,kto na forum sie wypowiedzial,ma juz jakies rozwiazanie dluzszy juz czas a nie takie pitolenie...Napisalem do kilkorga z Forumowiczow,pytalem sie o praktyczne uwagi jak dziala np. reku, jak sie Ytong sprawuje,okna...najlepsze i najwiarygodniejsze oceny i opinie w ten sposob uzyskalem.Ale nie tak,jak to jeden pisze w sposob z gory krytykujacy jedno rozwiazanie,bo moze nie ma,nie chce miec, a drugi probuje zmienic czyjes myslenie i nawrocic na sile.Do d...y z takim czyms.Wzajemnie sie nakrecacie i...glupoty p..cie.

Poszperajcie,poczytajcie i nie zadawajacie glupio i glupich pytan...Watki sa ,opinie sa i...tam prawdy jest najwiecej!!!

pusta ta dyskusja...lepiej poszukac watkow z konkretami, a zwlaszcza napisac do kogos,kto na forum sie wypowiedzial,ma juz jakies

Otóż to, bo opinie jakie wypisuje tu Pawel78 są mocno niemiarodajne i subiektywne. Polecam:

http://forum.muratordom.pl/rekuperator-tymi-recami-robiony,t70942.htm

http://forum.muratordom.pl/rekuperator,t2602.htm

http://forum.muratordom.pl/kto-ma-rekuperator-ktory-juz-dziala,t24396.htm

Parę dni czytania :)

Dla tych co uważają moją odpowiedz za błyskotliwą odpowiadam:

1) koszt zakupu, utrzymania jest duży

2) W instalacji mechanicznej rozwijają się bakterie, które następnie są wdmuchiwane do pomieszczenia

3) koszt zwrotu takiej instalacji ( stosunek poniesionych kosztów do oszczędności) wynosi nawet do 15 lat czyli jest to nieopłacalne

Jeśli ktoś uważa,że pisze bzdury to niech tak myśli ja wyrażam swoją opinię popartą doświadczeniem. Jak chcecie kupić wentylacje mech z reku to kupujcie może gospodarka się rozkręci :D

To odpowiem ci równie błyskotliwie :)

Instalacja co: same koszty... piec i do tego trzeba jeszcze do niego dokładać opału. Zyski żadne, koszty wielkie. "stosunek poniesionych kosztów do oszczędności wynosi nawet ..... (tu nieskończoność) czyli jest to nieopłacalne" (cyt z Pawel78)

Instalacja elektryczna: Po co rozprowadzałeś kable to mieszkaniu? Oświetlać możesz i pochodniami albo lampami naftowymi. Przecież stosunek poniesionych kosztów do oszczędności wynosi nawet ....... lat czyli jest to nieopłacalne" (cyt z Pawel78)

Dach: kryłeś dachówką czy papą? A może gazetami? Po co tyle wydałeś? "Stosunek poniesionych kosztów do oszczędności wynosi nawet ....... lat czyli jest to nieopłacalne"

A okna masz? Wydałeś 10 tys? czy 20?

i tak dalej można mnożyć.

Instalacja wentylacyjna służy do dokonywania wymiany powietrza w pomieszczeniach. I jak wszystkie instalacje można ją wykonać na wiele sposobów. Ale musi być! Do inwestora należy wybór czy wybierze tańsze czy droższe rozwiązanie (patrz przykłady wyżej), komfortowe czy mniej komfortowe, snobistyczne czy powszechne itd itd. Budowa to proces nieustannych wyborów.... Nie zawsze to co najtańsze jest najkorzystniejsze.

Aha. I nie myl rekuperatora z mechaniczną instalacją wentylacyjną. Wentylacja służy czemu innemu, rekuperator czemu innemu. Wentylacja musi być, rekuperator już nie. Jeśli chcesz liczyć jego ekonomiczność to wrzuć go pod obliczenia c.o. (z wynikiem może być różnie...)

PS A kibelek w domu masz?? Wiesz ile tam bakterii???????? A w syfonach kanalizacji jest ich jeszcze więcej.

Mercik respect 8) , bardzo dobrze to ująłeś, niestety większość zapomina o czymś takim jak myślenie w dyskusji, pięknie to wpunktowałeś :) , bo budowa domu ciągłe dylematy...niestety :-?
ja bede robil reku to jest pewne i kwestia ekonomiczna wogole mnie nie interesuje. Kieruje sie zasada, ze ma byc komfortowo, a komfort = cena i sory tak juz na swiecie jest. Mozna jezdzic maluchem albo mercedesem,a przecież jednym i drugim przejedziesz z punktu A do B. A z tymi bakteriami nie popadajmy w paranoje.

A ja sformułuje pytanie inaczej

Czy w domu z wentylacją mechaniczną trzeba w pomieszczeniach, w których znajdują się: piec zasilany gazem ziemnym z zamkniętą komorą spalania, lub kominek z wkładem instalować „kratkę” wywiewną wentylacji grawitacyjnej?

Oraz drugie pytanie – czy ktoś z szanownego grona posiadającego wentylację mechaniczną stosował kominy systemowe. Chodzi mi o taki drobny szczegół w budowie schedli itp. a mianowicie wietrzenie wkładu ceramicznego w sposób grawitacyjny

Chodzi mi o taki drobny szczegół w budowie schedli itp. a mianowicie wietrzenie wkładu ceramicznego w sposób grawitacyjny

Mam schiedla i będzie mechaniczna. Rzeczywiście wkład powinien być wietrzony. Raczej nie wkład tylko jego ocieplenie z wełny jak mniemam. Zrobię regulację na kratce u dołu komina. Latem nie będzie problemu. Zimą trochę szkoda ciepełka, ale chyba dużo nie ucieknie. Zobaczymy.

MCB

Napisz czy zastosowałeś pojedynczy wkład szamotowy czy wkład+ kanał wentylacji grawitacyjnej z zamykaną kratką, oraz czy nie było problemu z odbiorem kominiarskim (nie chciałbym przepłacać :D )
Napisz czy zastosowałeś pojedynczy wkład szamotowy czy wkład+ kanał wentylacji grawitacyjnej z zamykaną kratką, oraz czy nie było problemu z odbiorem kominiarskim (nie chciałbym przepłacać :D )

Dom jeszcze w budowie.

Komin z dodatkowym kanałem wentylacyjnym, który to będzie zamurowany w oczekiwaniu na ciężkie czasy, kiedy to nie będzie działać mechaniczna wentylacja.

Kratka pod wyczystką będzie też zamknięta. Otworzę ją tylko w celu wysuszenia ocieplenia wkładu jeśli taka potrzeba zajdzie.

Kominiarzem się nie przejmuję - wentylacja mechaniczna nawiewno-wywiewna.

MCB