Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszty uzbrojenia

on33

Recommended Posts

Witam serdecznie! Jakie sa mniej wiecej koszty uzbrojenia dzialki we wszystkie cztery media (woda, prad, konaliza i gaz)? Media znajduja sie ok. 30 metrow od dzialki. Wiem, ze to zalezy od miejscowosci i pewnie wielu innych czynnikow, ale chodzi mi o rzad wielkosci: 5, 20 czy 50 tysiecy? Pozdrawiam

Witam serdecznie! Jakie sa mniej wiecej koszty uzbrojenia dzialki we wszystkie cztery media (woda, prad, konaliza i gaz)? Media znajduja sie ok. 30 metrow od dzialki. Wiem, ze to zalezy od miejscowosci i pewnie wielu innych czynnikow, ale chodzi mi o rzad wielkosci: 5, 20 czy 50 tysiecy? Pozdrawiam

mało informacji i myśle ,że tak jak skonczyłaś swoje wejście ja powiem ,że rząd wielkości

1.2600

2.3500

3.2900

4.10000

Razem 25000zł i dodaj 5000 gorki to wychodzi 30000zł.

Takie dane na grudzień 2006

pozdro.

W gminie Miękinia:

prąd - 155zł za każdy zamawiany kW

woda - 500zł wcinka w istniejącą instalację + 150zł za każdy mb + projekt ???, jeżeli brak jest sieci i trzeba ją dopiero stworzyć.... to o wiele więcej.

Gazu nie ma więc nie wiem, a o kanalizę jeszcze nie pytałam.

troche za drogi ten gaz

mi za przewiert pod droga asfaltowa + pociagniecie 80 mb do granicy dzialki powiedzieli 8000 zl

mało informacji i myśle ,że tak jak skonczyłaś swoje wejście ja powiem ,że rząd wielkości

1.2600

2.3500

3.2900

4.10000

Razem 25000zł i dodaj 5000 gorki to wychodzi 30000zł.

Takie dane na grudzień 2006

pozdro.

A ja mam inne pytanie w tym temacie. CZy gmina nie ma obowiązku podłączyć za darmo w różne media właściciela działki ? CZy musimy płacić za stworzenie siecie wodociągowej, gazowej i energetycznej jeżeli później i tak ktoś zarabia na nas za wykorzystywanie tej sieci ? Mówię tu szczególnie w sytuacji gdy do podłaczenia jest kilkanaście działek na jednym terenie.

Kiedys mnie bawilo jak to ktos mieszkajacy w blokach narzekal ze on musi placic czynsz a ja skoro mieszkam w domu, starym ale wlasnym domu wedlug niego skoro nie placilem czunszu to wszystko mialem za darmo. Naiwnosc ludzi czasami poraza. "Zblokowani" ludzie na prawde czasami mysla ze mieszkajac w domu to wode, gaz i prad mam za darmo. A jak rura peknie w piwnicy lub wiatr uszkodzi dach to przyjdzie blizej nie okreslony pan z blizej nie okreslonej instytucji i wszystko to naprawi oczywiscie za free. Bez urazy Robin_lodz.

Mieszkajac w bloku placisz czynsz lecz w sumie nic cie nie obchodzi. Mieszkajac w domu musisz sobie wszystko wystarac, zaplacic za to wszystko a gmina pobierze za to od ciebie podatek od nieruchomosci i wypnie sie na ciebie.

Ja domyslam się jak jest tylko czy prawnie nie powinno być tak, że sieć buduje gmina (czyli wodociągi, energetyka i gaz) a tylko płacimy za podłączenie domu do sieci. Oczywiście rozumiem, że może byc tak że jak chce szybko to musze sam zapłacić, bo gmina może to zrobić za "swoje" ale za 10 lat.

Doprowadzenie wszystkich mediow (woda, kanalizacja, gaz, prad), na odleglosc 30-35m kosztowalo mnie ok. 15tys zl. Sa to wszystkie koszty od projektu, poprzez oplaty przylaczeniowe, materialy, wykonanie, az do odbiorow. Tylko kanalizacje robilem samodzielnie, wiec odpadl mi koszt robocizny (ok. 1200zl). Przylacze wody wykonywalem w polowie 2005r, prad w kwietniu 2006r, kanalizacje w wakacje, a gaz w grudniu zeszlego roku.

pozdrawiam

Konrad

Robin_lodz -miej na uwadze,że jak bedziesz przechodził z mediami przez inną działkę, sąsiedzi mogą zawolac odstępne i to czasami dużo. Zależy od ich "pazerności"

słyszałam o takich metodach,robisz własnym kosztem np. sieć wodociągową

ona jest twoją własnością. Zbierasz faktury i zastrzegasz sobie w gminie, że 1 osoba chcąca się podłączyć, zwraca ci 50% sumy, nastepne np. 30%

Najlepszym rozwiazaniem ,było by, zgłoszenie wszystkich włascicieli ,checi podciągniecia mediow.