Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna - czy ktoś sam policzył ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jak możesz to za reku wejście do domu, te pierwsze odcinki rób z rur sztywnych - spiro jest sporo głosniejsze - wiem bo przetestowałem - mimo, że jeszcze ni skończyłem izolacji jest odczuwalna różnica...

hej!

o które pierwsze odcinki ci chodzi te wychodzące z reku na/z domu czy te z nawiewu/wywiewu ?

jak łączyłeś rury spiro ze sobą, za pomocą nypli i opasek czy w inny sposób ?

Czesc,

Ja to robiłem w 2 osoby - i mimo wszystko dawałem taką szarą taśme pakunkową zarówno na wełne jak i na strecza (polecam ci znaleźć kogoś do pomocy - wystarczy żeby trzymał w miare sztywno rurę - my robiliśmy tak, że trzymaliśmy ją miedzy udami i dookoła lecieliśmy ze streczem)

tu masz pogląda jak to wyszło:

DSC04034.JPG

jak możesz to za reku wejście do domu, te pierwsze odcinki rób z rur sztywnych - spiro jest sporo głosniejsze - wiem bo przetestowałem - mimo, że jeszcze ni skończyłem izolacji jest odczuwalna różnica...

PZDR

Qter

P.S. Więcej zdjęć jest w galerii w podpisie (niestety jeszcze nie wszystko uaktualniłem)

Qter, widze, ze masz reku z jangazu (też tam zamówiłem :-)). Jak wrażenia z użytkowania? I jakie masz rury dochodzące do reku? fi 200?

dobrze widziałem na fotkach?? masz GWC glikolowy?

tak - będzie glikolowy - jest jeszcze nie uruchomiony z braku... wody! (ale to inna historia) grunt, że sprawdziłem na "sucho" że z jangaza da się sterować przepieknie pompą do GWC ;)

Aga i Krzyniu - nie widzę na rysunku średnic kanałów - zgrubsza jest poprawnie ale

jeśli chodzi o parter to:

ja bym do kuchni dał jedną grubsza rurę a dopiero potem ją rozgałęcił np. trójnikiem - przemyśl gdzie będziesz mieć okap, Dalej - czy będzie gdzieś stał kominek - jak tak to moze wykorzystać to ciepło? Daj wywiew w okolicy kominka - nanieś na plan. Czy gdzie będzie reku - w schowku koło schodów? gdzie czerpnia/wyżutnia - w pionie wentylacyjnym? Czy pralni i WC nie można również połączyć? Co do sypialni czy 30 czy 50 to wszystko zalezy co lubicie. 30 styka - ale to moje zdanie (chybe ze bedziecie mies super szczelne drzwi zamykane na noc). Co do podziału na równe części 1-2 m. nie mają znaczenia. Ja bym pokombinował ze średnicami bardziej. Pamiętaj, żeby dobrze te rury zaizolować - a to daje ci dodatkową "grubośc".

Jacekss - mówię o odcinkach pomiędzy reku a nawiewem, wywiewem - dawać proste do najbliższej skrzynki rozprężnej. Spiro łączyłem w ten sposóbb, że rozcinałem na "kwiatki" robiłem zakładki i wszystko sklejałem taśmą taką do rur dymowych. Można robić na nyplach ale to zawsze kilka pln więcej a działa tak samo.

heron - Jangaza testuje - nie działa jeszcze non-stop. Rury do czerpni/wyrzutni mam fi 200 - teraz bym dał pewnie z 250 (bo wolniej i ciszej - zwłaszcza na wyrzutni bo tam mam właściwie tulko spiro - czerpnia jest cichutka). Ja skrzynki rozprężne kupiłem na alleg.ro - takie do DGP. Myślę że wystarczy.

PZDR

Qter

Spiro łączyłem w ten sposóbb, że rozcinałem na "kwiatki" robiłem zakładki i wszystko sklejałem taśmą taką do rur dymowych. Można robić na nyplach ale to zawsze kilka pln więcej a działa tak samo.

Dzieki za odpowiedź. A co właściwie rozumiesz przez spiro? Bo ja byłem przekonany, że spiro to sztywne rury z blachy 0,5. Rozcinanie tego w kwiatek byłoby chyba ciężkie, więc wnioskuje, że zastosowałeś jakieś elastyczne rury. Czy mógłbyś napisać, które dokładnie (folia alu na drucie?)?

Z góry dzięki.

@Aga i Krzysiu

mam podpbny problem z kominkem i wywiewem.. rozważam 2 opcje

- dać kratkę wywiewną z kominka gdzieś pod sufitem żeby pow ogrzane wydostawalo sie z obudowy kominka i niedaleko w suficie dać wywiew WM (np fi125) który będzie zasysać ciepłe powietrze do reku

- rurę wywiewu WM zamontować w suficie obudowy kominka, tzn chować ją tam i stamtąd bezpośrednio byłoby pobierane ciepłe powietrze do reku (do odzysku), ryzyko takie czy przypadkiem to powietrze nie bedzie za ciepłe ?!

co do rur do sypialni i pokojów, właśnie czy jest sens dawać fi125 jak mi poradzono czy wystarczy z powodzeniem fi100. dla mnie lepsze byłyby 100-ki bo mniej miejsca zajmują i się je upchnie w podwieszanym suficie :)

btw. czy do wiatrołapu doprowadzać tylko nawiew czy dawać również wywiew ?

Edytowane przez Jacekss
aktualizacja opisu

spiro o których piszę to te aluminiowe które się rozciąga z takiej harmonijki - są gietkie w miarę i można je ciąć nożyczkami ;)

rury sztywne - to po prostu sztywne z blachy 0,5 chyba ocynk (te mają tzw. minusy i plusy - jak trzeba dociąć i połaczyć dwie ze sobą to najlepiej użyć nypel (podwójny minus))

PZDR

Qter

P.S.

jeszcze jedna fotka którą znalazłem na innym aparacie:

DSCN7073.JPG

Edytowane przez Qter
spiro o których piszę to te aluminiowe które się rozciąga z takiej harmonijki - są gietkie w miarę i można je ciąć nożyczkami ;)

rury sztywne - to po prostu sztywne z blachy 0,5 chyba ocynk (te mają tzw. minusy i plusy - jak trzeba dociąć i połaczyć dwie ze sobą to najlepiej użyć nypel (podwójny minus))

PZDR

Qter

A dobrze Ci się z tymi alu robiło? Bo jak sądzę to są zwykłe flexy, które można znaleźć w każdym markecie. Mnie się troche za sztywne wydają, ale jeszcze ich nie kładłem.

I jeszcze dodatkowe pytanko: czy one są wystarczająco sztywne aby z nich zrobić 3m pionowy odcinek opierający się na dole na kształtce (myślałem, że będę musiał taki zrobić ze sztywnych z blachy, ale łatwiej kupić flexy)? Jak mocowałeś te flexy? Są jakieś obejmy z zawiesiami czy cuś?

A dobrze Ci się z tymi alu robiło? Bo jak sądzę to są zwykłe flexy, które można znaleźć w każdym markecie. Mnie się troche za sztywne wydają, ale jeszcze ich nie kładłem.

I jeszcze dodatkowe pytanko: czy one są wystarczająco sztywne aby z nich zrobić 3m pionowy odcinek opierający się na dole na kształtce (myślałem, że będę musiał taki zrobić ze sztywnych z blachy, ale łatwiej kupić flexy)? Jak mocowałeś te flexy? Są jakieś obejmy z zawiesiami czy cuś?

tak - to są te supermarketowe flexy (z tym, że ja kupowałem u lokalnego producenta - nie były tak sztywne jak te z marketu). Odcinki pionowe robiłem z rur sztywnych. Flexy wieszałem na sznurkach - potem przy ocieplaniu poddasza (mam prawie płaski dach) je odcinałem i umieszczałem w warstwie ocieplenia.

PZDR

Qter

Aga i Krzysiu - nie widzę na rysunku średnic kanałów - zgrubsza jest poprawnie ale

jeśli chodzi o parter to:

ja bym do kuchni dał jedną grubsza rurę a dopiero potem ją rozgałęcił np. trójnikiem - przemyśl gdzie będziesz mieć okap, Dalej - czy będzie gdzieś stał kominek - jak tak to moze wykorzystać to ciepło? Daj wywiew w okolicy kominka - nanieś na plan. Czy gdzie będzie reku - w schowku koło schodów? gdzie czerpnia/wyżutnia - w pionie wentylacyjnym? Czy pralni i WC nie można również połączyć? Co do sypialni czy 30 czy 50 to wszystko zalezy co lubicie. 30 styka - ale to moje zdanie (chybe ze bedziecie mies super szczelne drzwi zamykane na noc). Co do podziału na równe części 1-2 m. nie mają znaczenia. Ja bym pokombinował ze średnicami bardziej. Pamiętaj, żeby dobrze te rury zaizolować - a to daje ci dodatkową "grubośc".

Qter

Wydaje mi się, że właśnie po to się robi skrzynke rozprężną, żeby były równomierne wywiewy - jak dodam trójniki gdzieniegdzie (niesymetrycznie) to skrzynka traci cały sens.

Są opisane rury, tylko zdjęcie za małe :). Nawiewy to 100, wywiewy też za wyjątkiem okapu w kuchni, który ma 125 i chcę tam dać maksymalny wywiew, jaki się da (żeby mi się naleśniki samoczynnie obracały :) ). Wentylatory w górnym pomieszczeniu technicznym, czerpnię (od zachodu) i wyrzutnię(od wschodu) narysowałam na planie - Wywiew przy kominku jest (na planie w rogu salonu pomarańczowy fragment).

Jacekss W firmie kominkowej powiedzieli mi, że powietrze pod sufitem w przypadku kominka z płaszczem wodnym Lazar Westa (nie wiem, jak w innych kominkach) ma temperaturę dochodzacą do 40*C, a w przypadku zaizolowania kanału dymowego jeszcze mniej. Przewentylować wkład trzeba i chyba dam rurę nad wkładem.

Jeszcze jedno pytanko: podobno nie trzeba ocieplać rur, które są między ogrzewanymi kondygnacjami, jak u mnie. Tylko ja tymczasowo nie będę mieć rekuperatora, więc grozi mi nawiewanie bardzo zimnego powietrza. Co wtedy, jak rury są nieocieplone? Będą się rosić?

Hej,

A jaki reku planujesz? Co do trójnika to się zastanów czy do kibelka potrzebujesz aż tyle i jednocześnie z pralnią - przemyśl to twoja chałupa i ty wiesz najlepiej czego oczekujesz. Co do kuchni to ja bym tam dał tylko 1 wywiew - a jak już koniecznie to 2 zrównoleglone. Wywiew w okolicy kominka otwierałbym tylko na czas palenia w kominku. Co do rosienia się wypowiem bo to zależy od wielu czynników - ale widziałem że w pomieszczeniach ogrzewanych jedna z firm instalowała aluflexy a nie gołe spiro aluminiowe (pamiętaj że to ma przenosić energię).

PZDR

Qter

Nie wiem, jaki reku planuję, może jakiś wymiennik Heatexa, a może kompletnie "zrób to sam", na chwilę obecną planuję tylko wentylatory EBM, tylko jeszcze nie wiem jakiej mocy.

Zastanawiam się nad sensem skrzynek rozprężnych, jak i tak by trzeba dać i przepustnice i różne średnice rur. Bo jak w kibelku mam inaczej uzyskać 15m3, jak nie przepustnicą?

Kominek będzie podstawowym źródłem ciepła więc nie będe komplikować układu, niech sobie wywiewa te 15m3 - może tak kurzu mniej bedzie od kominka :)

skrzynki mają upraszczać a nie komplikować ;)

ja mam przepustnice tylko przy podziale strug nawiewu/wywiewu na parter/piętro

te 15m3 przy kominku to moze byc imho za mało - jak bedzie reku to bedzie glownie z tego odzyskiwał energie zwlaszcza ze piszesz ze to podstawowe zrodlo ciepla ma byc...

PZDR

Qter

okey czyli mozna pobierać powietrze ciepłe znad kominka. tak u siebie zrobie, choć i tak traktuje to jako podgrzewacz powietrza w przejściowych okresach ;)

te 15m3 faktycznie bardzo mało - ile tym energii cieplnej przeniesiesz przy założeniu deltaT 20C, niewiele jakieś 100W ?!

potrzeban albo większa deltaT albo i strumień większy.. albo najlepiej i to i to

Jacekss - pobierać w sensie zainstalować w okolicy wywiew (wyciąg) np. taki jak dla dużej łazienki lub kuchni otwierany na czas palenia w kominku - pisze żeby nie było nieporozumień - jego zadaniem jest zbieranie ciepłego powietrza spod sufitu i odzyskiwanie z niego energii cieplnej w rekuperatorze...

PZDR

Qter

Hej,

Wszystko zależy co chcesz zrobic

zobacz tu:

Dziennik Ustaw z 2002 r. Nr 75 poz. 690

Dział III

rozdział 6 - wentylacja i klimatyzacja

paragraf 148

punkt 2 mówi:

W pomieszczeniu, w którym jest zastosowana wentylacja mechaniczna lub klimatyzacja, nie można stosować wentylacji grawitacyjnej. Wymaganie to nie dotyczy pomieszczeń z urządzeniami klimatyzacyjnymi niepobierającymi powietrza zewnętrznego.

PZDR

Qter

p.s.

link tu:

http://www.abc.com.pl/serwis/du/2002/0690.htm