Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna - czy ktoś sam policzył ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jacekss - pobierać w sensie zainstalować w okolicy wywiew (wyciąg) np. taki jak dla dużej łazienki lub kuchni otwierany na czas palenia w kominku - pisze żeby nie było nieporozumień - jego zadaniem jest zbieranie ciepłego powietrza spod sufitu i odzyskiwanie z niego energii cieplnej w rekuperatorze...

dokładnie o to chodzi

Proponuję, jeżeli jest to możliwe, skrzynką rozdzielczą umieścić w pobliżu obudowy kominka. Jam tak uczynił, dodatkowo główny kanał wywiewny również przebiega z bliskim sąsiedztwie kominka - z założenia kominek będzie dodatkowo ogrzewał powietrze wędrujące do pomieszczeń oraz brudne powietrze. Anemostat wywiewny w okolicach kominka będzie miał sens w przypadku częstego palenia w kominku, w przypadku okazjonalnego rozpalania moim zdaniem nie ma potrzeby robienia wywiewu w salonie (nad kominkiem) - będzie to powietrze znacznie chłodniejsze od tego w kuchni czy w łazience, a przecież "walczymy" o odzysk ciepła.

Pytanie do praktykow:

Kanal lepiej jest ocieplic i zastrechowac przed jego wyginaniem, czy po wygieciu lukow? Jak Wy robicie?

przy malych wygieciach latwiej mi zrobic izolacje przed wyginaniem, ale nie wiem co sie z kanalem stanie przy wykreceniu go o 90st na odcinku powiedzmy 1,5m.

hej,

jeśli mały łuk to najpierw ocieplałem i strzeczowałem "na gotowo" a dopiero potem układałem tak jak mi wygodnie

jak duży łuk lub kolano to najpierw wszystko spinałem wszystko na sztywno a dopieo potem ocieplałem i strzeczowałem - dośc upierdliwe to było...

obecnei jestem na etapie zabudowy wszystkich kanałów w karton gips - mam nadzieje, że nie będę musiał się do tego więcej dotknąć ;)

PZDR

Qter

U mnie ekipa robiaca zabudowe poddasza niestety zgniotla jeden kanal (na razie wiem o jednym).

Nie zycze nikomu takich poprawek - rozciac kanal w miejscu zgniecenia, wyprostiowac, zalozyc zlaczke (tu jest najtrudniejszy moment) - masakra :(

Nie wyobrazam sobie samemu zakladac izolacji na gotowej instalacji :(

Bede musial co najwyzej wygiac rure (mam kilka takich waskich zakretow do zrobienia) i zaizolowac na lezaco. Reszta musi "przezyc" wyginanie w postaci zaizolowanej.

• 2 weeks później...

Witam,

Może ktoś z was będzie zainteresowany, mam do odsprzedania pozostałości po montażu instalacji wentylacyjnej. Wszystkie elementy z blachy stalowej ocynkowanej (mogą być trochę przybrudzone po przechowywaniu w blaszaku):

- rura sztywna spiro fi100mm 3m - 9 szt. (+ kilka ścinków)

- rura sztywna spiro fi200mm 3m - 3 szt. (+ kilka ścinków)

- kolano fi100/90st - 7 szt.

- kolano fi100/45st - 1 szt.

- redukcja fi200/fi180 - 4 szt.

- redukcja fi125/fi100 - 1 szt.

- tójnik fi200/fi160/fi200 - 1 szt.

- złączka fi125 - 2 szt.

- złączka fi160 - 1 szt.

- kominek wentylacyjny VH czerpnia/wyrzutnia fi200 - 1 szt.

- przepustnica z uszczelką (doprowadzenie powietrza do kominka) fi160 - 1 szt.

http://img59.imageshack.us/img59/2169/img0780y.th.jpg

http://img16.imageshack.us/img16/4067/img0782hg.th.jpg

http://img835.imageshack.us/img835/2797/img0778i.th.jpg

Cena do ustalenia. Kontakt na priv. Do odbioru w Wiązownie.

• 2 weeks później...

Hej,

Rzućcie proszę okiem czy dobrze to liczę:

Edit: Tu wcześniej był nieczytelny bełkot. Mam nadzieję, że teraz będzie przejrzyściej.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=78859&stc=1&d=1318350016

Poprawcie mnie proszę jeśli gdzieś robię błąd (wiem, że było ze sto razy, jednak wciąż za mało łopatologicznie jak na moje możliwości :) ):

Na przykładzie parteru:

1. przypisuję dla pomieszczeń ilości powietrza wg norm higienicznych i ilości osób, które w nich przebywają (sypialnia rodziców 30m3/h x 2)

2. przewymiarowywuję nawiewy i wywiewy, żeby zbliżyć się do wymiany jednej kubatury w ciągu godziny (czyli np dla parteru będzie to 300m3/h)

3. dla tych przewymiarowanych wartości dobieram średnice rur

4. dobieram wentylatory i wymiennik tak, aby był najwydajniejszy dla - przy 5cio osobowej rodzinie - ok 200m3/h, ale też, żeby nie stwarzał zbyt dużych oporów przy tzw przewietrzeniu (kiedy to trzeba przepchać tą jedną kubaturę, czyli w moim przypadku ok 550m3/h)

Wydaje mi się, że najlepszy będzie GS 35/450 Klingenburga.

Czy dobrze kombinuję?

Pozdro

reku.JPG

Edytowane przez pedronx

Pendrox

Dlaczego do WC na parterze, które ma 2m2 dajesz aż 30m3/h - będzie ci ciągnąć po .... pupie ;)

Czy antresola to korytarz na piętrze?

Nie obraź się lecz zamiast zakładać wymiany wrzuć lepiej projekt z naniesionymi rurami - wtedy można kombinować...

a jak widzę idziesz w dobrym kierunku.

PZDR

Qter

• 1 month później...
Pendrox

Dlaczego do WC na parterze, które ma 2m2 dajesz aż 30m3/h - będzie ci ciągnąć po .... pupie ;)

Tak wychodzi z norm - w łazience wywiewamy 50 a w wc 30 m3/h.

Pendrox

Czy antresola to korytarz na piętrze?

Nie, to ma być biblioteczka etc. Wiem, że powinien tam być nawiew, ale przewiduję, że będzie się tam zbierać nagrzane powietrze z dołu od dużych przeszkleń, więc dobrze by to powietrze czymś zebrać.

Pendrox

Nie obraź się lecz zamiast zakładać wymiany wrzuć lepiej projekt z naniesionymi rurami - wtedy można kombinować...

Już się robi:

Parter

https://www.dropbox.com/s/sp46t67awe64uab/PARTER-NOWY-reku5.jpg

Piętro

https://www.dropbox.com/s/lqxdrmdcgwji2xe/PARTER-NOWY-reku4.jpg

Kurcze, sory że tak późno odpisuję, ale jakoś przegapiłem Twój wpis :)

Pytanko:

jak wyregulować odcinek od reku (a raczej od skrzynki rozprężnej "S") do tegoż wc?

Pozdro

Edytowane przez pedronx

Normy normami ale zdrowy rozsądek trzeba zachować. Wystarczą 3 wymiany na godzinę.

Wówczas nawet na najniższym biegu (w reguły 1/3 wydajności obliczeniowej) zachowamy 1wym/h.

To w zupełności wystarczy. Więc przyjmij tam 15m3/h.

Co do wyrównania WC - ja bym nie podłączał tego pod skrzynkę.

W prawo i na dół lecisz z fi100. Potem masz załamanie poniżej WC po prawej.

Tam daj trójnik i wracaj do WC.

Jak ktoś kiedyś napisał - lepiej poświęcić trochę rury teraz, niż potem męczyć się anemostatami i narażać się na nieprzyjemne dźwięki.

Edytowane przez swistak81

Świstak81 dzięki za pomoc.

Co do wymian w wc, to z drugiej strony wyobraź sobie, że na pierwszym biegu korzystasz "dłużej" z wc - przy wymianie 1 kubatury (czyli te powiedzmy 15m3/h), zapachy unoszą się tam dość długo zanim zostaną wywiane. Po prostu boję się, że to za mała wymiana.

Czy to miałeś na myśli:

Dzięki i pozdro

Co do mojej myśli - tak, ale duużo dalej. Ta nitka co idzie w dół, potem w prawo, i potem znowu w dół.

Na tym załamaniu daj trójnik. Czyli jakieś 3-4 długości dalej niż dałeś obecnie.

1. Ta 1 wymiana jest wystarczająca. Chcesz by w 5 minut zabrało ci zepsute powietrze? Da się, ale czy warto? Lepiej psiknąć antyzapachowcem i po sprawie.

2. Albo - Brinki mają możliwość podpięcia przełączników. Na ustalony czas zmieniają reku na określony bieg (przewietrzanie). Do jest prawidłowe rozwiązanie.

Daje się taki przełącznik (dzwonkowy) przy wyjściu z ubikacji i w kuchni.

3. Gdy założysz teraz 15m3/h, anemostatem i tak będziesz dławił tę nitkę. Spokojnie będziesz mógł sobie to zwiększyć "w praniu" w razie potrzeby.

Gdzie polecam jeszcze większą wymianę? W wiatrołapie (tam gdzie zostawiamy my i goście buty). Mam wiatrołap 4m2. Wyciąg obliczeniowo na 2x.

Za mało. Bez problemu zwiększyłem do 4x (anemostatem tylko), gdyż na razie stale używam 1/3 wydajności.

I jeszcze uwaga na koniec.

Nie myślcie (ci co jeszcze nie mają), że WM będzie służyć do szybkiego przewietrzania domu. Ona nie od tego jest.

Ona ma powoli i w sposób kontrolowalny dostarczać świeże powietrze.

Aby przewietrzyć "w miarę" dom, trzebaby na max wydajności lecieć ze 2-3h.

To nie jest tak, jak otworzycie okno i po 5min. macie świeżo (i zimno zarazem).

Zauważcie, że otworem fi200 wentylujemy CAŁY dom. Okno strzelam fi700 (powierzchnia naście razy większa) szybko wentyluje JEDNO pomieszczenie.

Edytowane przez swistak81

Cholercia, nie kumam z tymi rurami. Nie wiem czy o tej samej nitce gadamy.

Podsyłam powiększenie

https://www.dropbox.com/s/bikvrid1v0fag83/wc.jpg

Ta nikta co od skrzynki idzie w w prawo>w dół>w prawo> do góry > w prawo do wc - jej nie da się niżej poprowadzić bo tam jest ściana.

ps. napisałeś że tej fi100 nie podpinałbyś pod skrzynkę - no to gdzie ją podłączyć?

Dzięki!

I jeszcze uwaga na koniec.

Nie myślcie (ci co jeszcze nie mają), że WM będzie służyć do szybkiego przewietrzania domu. Ona nie od tego jest.

Ona ma powoli i w sposób kontrolowalny dostarczać świeże powietrze.

Aby przewietrzyć "w miarę" dom, trzebaby na max wydajności lecieć ze 2-3h.

To nie jest tak, jak otworzycie okno i po 5min. macie świeżo (i zimno zarazem).

Zauważcie, że otworem fi200 wentylujemy CAŁY dom. Okno strzelam fi700 (powierzchnia naście razy większa) szybko wentyluje JEDNO pomieszczenie.

Dzięki za informację, ja z tych co jeszcze nie ma :)

Ale chodzi mi po głowie pytanie czy w wiatrołapie powinna być WM a jeśli to raczej wywiew chyba?. Też właśnie mam wiatrołap 4m2.

pendrox - mam jeszcz pytanie - ty juz masz "jakiś" stan budynku czy dopiero zaczynsz budowę? Bo może te kanały można by zaplanowac np. po podlodze piętra - wówczas sporo łatwiej by było. Jesli nie to trudno. To co bym proponował przemyśleć (oprócz wcześniejszych sugestii kolegów) to:

- przejście na piętro fi 200,

- w przejście wstawienie przepustnicy (wtedy wpuszczasz na górę tyle ile potrzebujesz - znacznie ułatwia finalną regulację),

- jeden wyciąg w kuchni

- przesunięcie nawiewu w salonie koło korytarza pod okno (tam koło pustki - wówczas przesuwa ci się też trójnik)

- czerpia/wyrzutnia fi 250

- nie mogę znaleźć na dropboxie rzutów piętra

PZDR

Qter

P.S.

Sorki, że tak rożnie piszę ale zaganiany jestem ... chyba jak każdy ostatnio

Aha, pomyślo o GWC jakimś - może masz dobre warunki i warto się zastanowić (popatrz w odpowiedni wątek).

Świstak81 wielkie dzięki za myk.

Gdzieś tam (http://forum.muratordom.pl/showthread.php?75360-Wentylacja-mechaniczna-czy-kto%C5%9B-sam-policzy%C5%82&p=1592660&viewfull=1#post1592660) kiedyś wyczytałem, że dla fi 100 przyjmować nie więcej niż 100m3/h - więc sumując wc20 + kotłownia15 + wiatrołap30 = mieszczę się i jeszcze mam zapas. Zastanawiam się tylko czy do tych 3ech pomieszczeń nitka z puszki do trójnika nie powinna być fi125 (potem już fi100). Co sądzicie?

Qter - chałupa stoi - stan surowy zamknięty, więc podłoga odpada - choć przyznam, że nie przekonywało mnie pchanie w nią kanałów (wiercenie w stropie etc - mam sufity podwieszane więc po co mi to).

Co do fi200 w przejściu na piętro - policzę jakie tam będą prędkości przy max wydatku dla piętra.

Myślałem o tym - przepustnica powinna być i na nawiewie i wywiewe - czy tak? Na logikę tak, ale wolę dopytać :)

Te dwa wyciągi w kuchni to stąd, że jeden ma być przy pochłaniaczu a drugi taki ogólny.

Przesunięcie anemo w salonie wydaje mi się zbędne, bo i tak cała ta masa powietrza będzie szła w kierunku kuchni. Dodatkowo wydaje mi się, że jakby było przy pustce to powietrze od razu waliłoby do góry do wywiewu na antresoli.

Czerpnie już mam fi 200 + skrzynka rozprężna z filtrami.

GWWC zrobiony w zeszłym tygodniu: ok 180mb fi25 na ok 1,7-2,0mppt.

Poprawione rzuty:

https://www.dropbox.com/s/4e6zvcwq63gb0sc/PIETRO-NOWY-reku4.jpg

Panowie, bardzo dziękuję za pomoc :)