Qter 26.11.2012 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Hej, Z instalacji mojego reku został mi tłumik firmy ALNOR model SLEFL-25-200-1200 - okazało się że nie potrzebuje - czyli coś takiego: http://www.alnor.com.pl/PDF/karty_katalogowe/SLEFL_Tlumiki%20Elastyczne.pdf do sprzedania za 150 PLN + przesyłka (lub odbiór osobisty Warszawa/Piastów/Pruszków) Cena katalogowa to 250 PLN Netto Kontakt na prv. Przepraszam za spam PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djcezar 02.12.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Witam wszystkichMam pytanie odnośnie izolowania rur spiroflex w suficie poddaszu, które idą do pokoi poddasza. Będą one prowadzone pomiędzy dwoma warstwami ocieplenia z wełny 2x 15cm. Czy jest sens je jeszcze dodatkowo ocieplać wełną 5cm i otulać folią strecz?Pozdrawiam Dj_. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 02.12.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Witam wszystkich Mam pytanie odnośnie izolowania rur spiroflex w suficie poddaszu, które idą do pokoi poddasza. Będą one prowadzone pomiędzy dwoma warstwami ocieplenia z wełny 2x 15cm. Czy jest sens je jeszcze dodatkowo ocieplać wełną 5cm i otulać folią strecz? Pozdrawiam Dj_. moim zdaniem nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 27.12.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Miejsce umieszczenia nawiewu? Od jakiegoś czasu pracuje w Niemczech i tam kilka miesięcy temu pracowałem w domach, gdzie inne ekipy zakładały instalacje nawiewową.Nie myślałem wtedy jeszcze o budowie swojego domu/chciałem remontować stary/ i tylko z ciekawości temu się przyglądałem .Nie widziałem całej instalacji ,byłem tam przed wylaniem wylewki na podłogi i ci od wentylacji układali rury do nawiewów. Ale najważniejsze ,oni nawiew robili koło okien na wysokości tak jak pamiętam 1,6- 1,8 m.U nas wszyscy zakładają anemostaty w suficie .Tu moje pytanie ,czy jest bez znaczenia czy montuje się je w suficie najdalej od drzwi czy na wysokości ok1,8m. koło okna daleko od drzwi.Czy wysokość ich zamontowania ma jakiś wpływ na sprawność takiej instalacji.Montujemy na sufitach bo tak jest wygodniej ale nie znaczy ,że najlepiej? Miłego dnia jerzyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maron79 27.12.2012 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 (edytowane) Za duże przekroje, zmniejsz je i zwiększ ilość kanałów nawiewnych i wywiewnych. Układ przedstawiony na rysunku będzie bardzo głośny. Może ktoś wyjaśni, dlaczego zwiększenie przekroju przewodu ma powodować większy hałas instalacji? Przymierzam się do wykonania WM i wymuszonego DGP w domu. Według mojej skromnej wiedzy im mniejsza prędkośc powietrza w przewodzie tym mniejszy hałas! Prędkość dla kanałów głównych nie powinna przekraczać 5m/s a w kanałach końcowych 3m/s. Instalację chcę wykonać na przewodach elastycznych i puszkach rozgałężnych! Pozdrawiam! Edytowane 27 Grudnia 2012 przez Maron79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 28.12.2012 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 chodzi o to ze prawie stojące powietrze łatwiej przenosi hałas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maron79 30.12.2012 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 chodzi o to ze prawie stojące powietrze łatwiej przenosi hałas. Rozumiem, że chodzi o hałas pochodzący z pomieszczeń np. przy wyłączonej wentylacji, bo sama instalacja powonna być cicha. Z drugiej strony im mniejsze przekroje przewodów, tym większe opory instalacji. Wie ktoś może w jakim zakresie można regulować opory anemostatem. Czy jest to zakres od 0 do 20 Pa? Liczycie instalację na piechotę czy może jest jakiś darmowy program.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 02.01.2013 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Witam, Jesteśmy na etapie pozwolenia na budowę. Proszę o poradę jak rozprowadzić kanały wentylacyjne i gdzie umieścić rekuperator w projekcie, którego rzuty przedstawiam poniżej. Rekuperator dobrze byłoby umieścić w garażu/kotłowni lub na strychu dostępnym na poddaszu albo na strychu nieocieplonym?! [ATTACH=CONFIG]149670[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]149671[/ATTACH] Wrzuć większe fotki. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mosiek2206 03.01.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 (edytowane) Witam. Zrobiłem prowizoryczny projekt wentylacji mechanicznej, czy ktoś obeznany w temacie mógł by go ocenić i podpowiedzieć co ewentualnie można zmienić? załączam jeszcze tabelę pomieszczeń Ponieważ kiepsko widać po dodaniu plików na stronę dodaję linki do pobrania: Parter: http://www31.zippyshare.com/thumb/87049044/file.html[/img] Poddasze: http://www31.zippyshare.com/thumb/10058908/file.html[/img] Tabela: http://www31.zippyshare.com/thumb/7128994/file.html[/img] Edytowane 3 Stycznia 2013 przez mosiek2206 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 04.01.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 mosiek2206 - te szkice są wogólke nie czytelne... zrób tak - najpierw zaznacz nawiwy i wywiewy na obu kondygnacjach bez rur i wrzuc na FM, potem sie pomysli nad rurami - z tego co na szybko widze to: - czy wywaliłeś kominek ?- brak wyciągu w wiatrołapie- nie wiem co to jest za pomieszczenie zaznaczone jako 1/8- rozumiem, że 1/3 to kuchnia - czy ta różowa kreska to projektowana ścianka?- za mało nawiewów w salonie (chyba ze z tej małej łazienki na parterze odchodzi nawiw w miejscu wykreślonego kominka)- co to za pomieszenie 2/4 na poddaszu - garderoba? jesli tak tez warto cos tam dac.. i wiecej poszukaj jakiegos mniej zamazanego rzutu budynku - i na nim nanies - bez opisow z boku - zeby byl w miare duzy... pzdr qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mosiek2206 04.01.2013 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 a więc miejsca nawiewów są takie: - Kominka nie będzie w w miejscu komina mam zamiar poprowadzić rury wentylacyjne - Nie zaprojektowałem wyciągu w wiatrołapie bo wyszedłem z założenia ze i tak drzwi na zewnątrz się często otwiera ( widzę że pewnie błędne założenie) - Pomieszczenie 1/8 to kotłownia - Pomieszczenie 1/3 to kuchnia i te dorysowane kreski to własnie przerobione ścianki - Na poddaszu pomieszczenia 2/4 i 2/6 to garderoby. Mam nadzieję że teraz będzie troszkę lepiej to widoczne:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 04.01.2013 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 a w kotłowni piec - czyli rozumiem zostawiasz grawitacyjną (dobrze) - chyba ze masz PC to wtedy nie trzeba co do 2/4 i 2/6 ja bym tan dał wyciagi i podcieci pod drzwiami - jak w łazience, to samo w wiatrołapie... (chyba że pomiedzy wiatrołapem a holem i tym 1/7 nie bedzie drzwi.. z tej sypialni 2/4 z lewego górnego rogu bym wyciag wywalił 2/8 to taras jest ? to tak na szybko... PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mosiek2206 04.01.2013 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) - W kotłowni zostaje grawitacyjna - 2/8 to strych nieogrzewany i nieizolowany, odizolowana będzie tylko ściana pomiędzy strychem a resztą domu. Czy takie rozmieszczenie będzie dobre: Dołączam tabelkę czy takie ilości będą ok? Jak tak to zacznę obliczać grubości rur. Edytowane 4 Stycznia 2013 przez mosiek2206 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maron79 05.01.2013 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Witam! Projekt WM kupiłem razem z projektem domu , ale wykonany jest na trójnikach, a ja chcę zrobić instalację na puszkach rozgałęźnych. Przepusty w stropie już są. Może ktoś podpowie w którym miejscu wykonać wyciągi w łazience i garderobie na poddaszu? W projekcie robionym przez reku...y.pl wywiewy są umieszczone nad drzwiami, a ja myślę, że lepiej umieścić je jak najdalej od drzwi. Wtedy całe powietrze z pomieszczenia będzie wymieniane. Chciałbym wykorzystać 2 kanały wentylacyjne w kominie jako wyrzutnia z rekuperatora. Mogą być z tego powodu jakieś problemy? Obliczenia oporów kanałów wentylacyjnych liczę w arkuszu kalkulacyjnym air_duct_calculator. Jak ktoś chce to mogę wrzucić na forum. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maron79 05.01.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 (edytowane) - Dołączam tabelkę czy takie ilości będą ok? Jak tak to zacznę obliczać grubości rur. [ATTACH=CONFIG]158267[/ATTACH] Witam! Według mojej skromnej wiedzy w WC minimalny strumień wywiewny to 30 m3/h(według OZC) . salon masz tak jak ja 28m2, U mnie w projekcie wentylacji jest wymiana 2x65 m3/h, ale to pewnie z powodu zastosowania większego reku 350 m3/h. ty chyba celujesz w 250 m3/h. Zastanawiam się, czy właśnie nie lepiej zamontować mniejszy reku i niech pracuje na większych obrotach, bo większość czasu i tak będzie pracował na 1 biegu. W czym liczysz przekroje rur? Edytowane 5 Stycznia 2013 przez Maron79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mosiek2206 05.01.2013 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Co do wc to wyszedłm z założenia że przy tak małej kubaturze 15 m3/h daje 1,5 raza wymiane na godz. uwazam ze to wystarczy.A w salonie dałem według zasad chigieny. Ty może masz zaprojektowane na więcej osób i stąd ta różnica.A rury obliczam kalkulatorem, w razie potrzeby mogę podpowiedzieć jak to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 05.01.2013 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 czy może mi ktoś poradzić mam wykonany projekt wm na sztywnych rurach z trójnikami i przepustnicamia chciałbym wykonać ją za pomocą rur elastycznych i skrzynek rozdzielczych czy wystarczy jak zachowam średnice rur taką jak jest w pierwotnym założeniu czy średnica powinna być jeszcze raz przeliczona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maron79 06.01.2013 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 czy może mi ktoś poradzić mam wykonany projekt wm na sztywnych rurach z trójnikami i przepustnicami a chciałbym wykonać ją za pomocą rur elastycznych i skrzynek rozdzielczych czy wystarczy jak zachowam średnice rur taką jak jest w pierwotnym założeniu czy średnica powinna być jeszcze raz przeliczona? W instalacji na puszkach wyjdą tobie zupełnie inne długości przewodów czyli inne opory przepływu powietrza. Poza tym inaczej dzieli się powietrze więc uzyskasz inne prędkości powietrza w instalacji. Ja mam ten sam problem i policzę wszystko jeszcze raz. Jak coś policzę to na pewno wyniki tutaj wrzucę. Mosiek2206 jakiego kalkulatora używasz do obliczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 06.01.2013 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 W instalacji na puszkach wyjdą tobie zupełnie inne długości przewodów czyli inne opory przepływu powietrza. Poza tym inaczej dzieli się powietrze więc uzyskasz inne prędkości powietrza w instalacji. Ja mam ten sam problem i policzę wszystko jeszcze raz. Jak coś policzę to na pewno wyniki tutaj wrzucę. Mosiek2206 jakiego kalkulatora używasz do obliczeń? tak właśnie sobie myślałem ale nie wiem jak się za to zabrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mosiek2206 06.01.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Zwykłego takiego jak na matematyce:pNajlepiej jak ma opcję liczenia pierwiastka ułatwia to sprawę.Ogólnie rzecz ujmując trzeba podstawić do wzoru: D = Pierwistek(4 * ( V / 3600) / (W * 3,14))D – średnica przewodu wentylacyjnego w [mm]V – strumień objętości w [m3/h]w – prędkość przepływu w [m/s]3600- jest to ilość sekund w godz.3.14 jest to (Pi) Jak coś jest niezrozumiałe dla was to pisac. A więc udanych obliczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts