Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna - czy ktoś sam policzył ?

wicekK

Recommended Posts

Hej,

Z instalacji mojego reku został mi tłumik firmy ALNOR model SLEFL-25-200-1200 - okazało się że nie potrzebuje - czyli coś takiego:

http://www.alnor.com.pl/PDF/karty_katalogowe/SLEFL_Tlumiki%20Elastyczne.pdf

do sprzedania za 150 PLN + przesyłka (lub odbiór osobisty Warszawa/Piastów/Pruszków)

Cena katalogowa to 250 PLN Netto

Kontakt na prv.

Przepraszam za spam ;)

PZDR

Qter

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich

Mam pytanie odnośnie izolowania rur spiroflex w suficie poddaszu, które idą do pokoi poddasza. Będą one prowadzone pomiędzy dwoma warstwami ocieplenia z wełny 2x 15cm. Czy jest sens je jeszcze dodatkowo ocieplać wełną 5cm i otulać folią strecz?

Pozdrawiam Dj_.

moim zdaniem nie

• 4 weeks później...

Miejsce umieszczenia nawiewu?

Od jakiegoś czasu pracuje w Niemczech i tam kilka miesięcy temu pracowałem w domach, gdzie inne ekipy zakładały instalacje nawiewową.Nie myślałem wtedy jeszcze o budowie swojego domu/chciałem remontować stary/ i tylko z ciekawości temu się przyglądałem .Nie widziałem całej instalacji ,byłem tam przed wylaniem wylewki na podłogi i ci od wentylacji układali rury do nawiewów. Ale najważniejsze ,oni nawiew robili koło okien na wysokości tak jak pamiętam 1,6- 1,8 m.U nas wszyscy zakładają anemostaty w suficie .Tu moje pytanie ,czy jest bez znaczenia czy montuje się je w suficie najdalej od drzwi czy na wysokości ok1,8m. koło okna daleko od drzwi.Czy wysokość ich zamontowania ma jakiś wpływ na sprawność takiej instalacji.Montujemy na sufitach bo tak jest wygodniej ale nie znaczy ,że najlepiej?

Miłego dnia jerzyka.

Za duże przekroje, zmniejsz je i zwiększ ilość kanałów nawiewnych i wywiewnych.

Układ przedstawiony na rysunku będzie bardzo głośny.

Może ktoś wyjaśni, dlaczego zwiększenie przekroju przewodu ma powodować większy hałas instalacji? Przymierzam się do wykonania WM i wymuszonego DGP w domu. Według mojej skromnej wiedzy im mniejsza prędkośc powietrza w przewodzie tym mniejszy hałas! Prędkość dla kanałów głównych nie powinna przekraczać 5m/s a w kanałach końcowych 3m/s. Instalację chcę wykonać na przewodach elastycznych i puszkach rozgałężnych!

Pozdrawiam!

Edytowane przez Maron79

chodzi o to ze prawie stojące powietrze łatwiej przenosi hałas.

Rozumiem, że chodzi o hałas pochodzący z pomieszczeń np. przy wyłączonej wentylacji, bo sama instalacja powonna być cicha. Z drugiej strony im mniejsze przekroje przewodów, tym większe opory instalacji. Wie ktoś może w jakim zakresie można regulować opory anemostatem. Czy jest to zakres od 0 do 20 Pa? Liczycie instalację na piechotę czy może jest jakiś darmowy program.?

Witam,

Jesteśmy na etapie pozwolenia na budowę. Proszę o poradę jak rozprowadzić kanały wentylacyjne i gdzie umieścić rekuperator w projekcie, którego rzuty przedstawiam poniżej. Rekuperator dobrze byłoby umieścić w garażu/kotłowni lub na strychu dostępnym na poddaszu albo na strychu nieocieplonym?!

[ATTACH=CONFIG]149670[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]149671[/ATTACH]

Wrzuć większe fotki.

pzdr

Witam.

Zrobiłem prowizoryczny projekt wentylacji mechanicznej, czy ktoś obeznany w temacie mógł by go ocenić i podpowiedzieć co ewentualnie można zmienić?

a3_melite_i parter.jpga4_melite_i poddasze.jpg

załączam jeszcze tabelę pomieszczeń

tabelka.jpg

Ponieważ kiepsko widać po dodaniu plików na stronę dodaję linki do pobrania:

Parter:

http://www31.zippyshare.com/thumb/87049044/file.html[/img]

Poddasze:

http://www31.zippyshare.com/thumb/10058908/file.html[/img]

Tabela:

http://www31.zippyshare.com/thumb/7128994/file.html[/img]

Edytowane przez mosiek2206

mosiek2206 - te szkice są wogólke nie czytelne...

zrób tak - najpierw zaznacz nawiwy i wywiewy na obu kondygnacjach bez rur i wrzuc na FM, potem sie pomysli nad rurami - z tego co na szybko widze to:

- czy wywaliłeś kominek ?

- brak wyciągu w wiatrołapie

- nie wiem co to jest za pomieszczenie zaznaczone jako 1/8

- rozumiem, że 1/3 to kuchnia - czy ta różowa kreska to projektowana ścianka?

- za mało nawiewów w salonie (chyba ze z tej małej łazienki na parterze odchodzi nawiw w miejscu wykreślonego kominka)

- co to za pomieszenie 2/4 na poddaszu - garderoba? jesli tak tez warto cos tam dac..

i wiecej

poszukaj jakiegos mniej zamazanego rzutu budynku - i na nim nanies - bez opisow z boku - zeby byl w miare duzy...

pzdr

qter

a więc miejsca nawiewów są takie:

nawiewy parter.jpgnawiewy poddasze.jpg

- Kominka nie będzie w w miejscu komina mam zamiar poprowadzić rury wentylacyjne

- Nie zaprojektowałem wyciągu w wiatrołapie bo wyszedłem z założenia ze i tak drzwi na zewnątrz się często otwiera ( widzę że pewnie błędne założenie)

- Pomieszczenie 1/8 to kotłownia

- Pomieszczenie 1/3 to kuchnia i te dorysowane kreski to własnie przerobione ścianki

- Na poddaszu pomieszczenia 2/4 i 2/6 to garderoby.

Mam nadzieję że teraz będzie troszkę lepiej to widoczne:rolleyes:

a w kotłowni piec - czyli rozumiem zostawiasz grawitacyjną (dobrze) - chyba ze masz PC to wtedy nie trzeba ;)

co do 2/4 i 2/6 ja bym tan dał wyciagi i podcieci pod drzwiami - jak w łazience, to samo w wiatrołapie... (chyba że pomiedzy wiatrołapem a holem i tym 1/7 nie bedzie drzwi..

z tej sypialni 2/4 z lewego górnego rogu bym wyciag wywalił

2/8 to taras jest ?

to tak na szybko...

PZDR

Qter

- W kotłowni zostaje grawitacyjna

- 2/8 to strych nieogrzewany i nieizolowany, odizolowana będzie tylko ściana pomiędzy strychem a resztą domu.

Czy takie rozmieszczenie będzie dobre:

Parter nawiewy poprawnie.jpgPoddasze nawiewy poprawnie.jpg

Dołączam tabelkę czy takie ilości będą ok?

Jak tak to zacznę obliczać grubości rur.

tabelka poprawiona.jpg

Edytowane przez mosiek2206

Witam!

Projekt WM kupiłem razem z projektem domu , ale wykonany jest na trójnikach, a ja chcę zrobić instalację na puszkach rozgałęźnych. Przepusty w stropie już są. Może ktoś podpowie w którym miejscu wykonać wyciągi w łazience i garderobie na poddaszu? W projekcie robionym przez reku...y.pl wywiewy są umieszczone nad drzwiami, a ja myślę, że lepiej umieścić je jak najdalej od drzwi. Wtedy całe powietrze z pomieszczenia będzie wymieniane.

obliczenia.JPG

parter.JPG

poddasze.JPG

Chciałbym wykorzystać 2 kanały wentylacyjne w kominie jako wyrzutnia z rekuperatora. Mogą być z tego powodu jakieś problemy?

Obliczenia oporów kanałów wentylacyjnych liczę w arkuszu kalkulacyjnym air_duct_calculator. Jak ktoś chce to mogę wrzucić na forum.

Pozdrawiam

-

Dołączam tabelkę czy takie ilości będą ok?

Jak tak to zacznę obliczać grubości rur.

[ATTACH=CONFIG]158267[/ATTACH]

Witam!

Według mojej skromnej wiedzy w WC minimalny strumień wywiewny to 30 m3/h(według OZC) . salon masz tak jak ja 28m2, U mnie w projekcie wentylacji jest wymiana 2x65 m3/h, ale to pewnie z powodu zastosowania większego reku 350 m3/h. ty chyba celujesz w 250 m3/h.

Zastanawiam się, czy właśnie nie lepiej zamontować mniejszy reku i niech pracuje na większych obrotach, bo większość czasu i tak będzie pracował na 1 biegu.

W czym liczysz przekroje rur?

Edytowane przez Maron79

Co do wc to wyszedłm z założenia że przy tak małej kubaturze 15 m3/h daje 1,5 raza wymiane na godz. uwazam ze to wystarczy.

A w salonie dałem według zasad c

higieny. Ty może masz zaprojektowane na więcej osób i stąd ta różnica.

A rury obliczam kalkulatorem, w razie potrzeby mogę podpowiedzieć jak to zrobić.

czy może mi ktoś poradzić

mam wykonany projekt wm na sztywnych rurach z trójnikami i przepustnicami

a chciałbym wykonać ją za pomocą rur elastycznych i skrzynek rozdzielczych

czy wystarczy jak zachowam średnice rur taką jak jest w pierwotnym założeniu

czy średnica powinna być jeszcze raz przeliczona?

czy może mi ktoś poradzić

mam wykonany projekt wm na sztywnych rurach z trójnikami i przepustnicami

a chciałbym wykonać ją za pomocą rur elastycznych i skrzynek rozdzielczych

czy wystarczy jak zachowam średnice rur taką jak jest w pierwotnym założeniu

czy średnica powinna być jeszcze raz przeliczona?

W instalacji na puszkach wyjdą tobie zupełnie inne długości przewodów czyli inne opory przepływu powietrza. Poza tym inaczej dzieli się powietrze więc uzyskasz inne prędkości powietrza w instalacji. Ja mam ten sam problem i policzę wszystko jeszcze raz. Jak coś policzę to na pewno wyniki tutaj wrzucę.

Mosiek2206 jakiego kalkulatora używasz do obliczeń?

W instalacji na puszkach wyjdą tobie zupełnie inne długości przewodów czyli inne opory przepływu powietrza. Poza tym inaczej dzieli się powietrze więc uzyskasz inne prędkości powietrza w instalacji. Ja mam ten sam problem i policzę wszystko jeszcze raz. Jak coś policzę to na pewno wyniki tutaj wrzucę.

Mosiek2206 jakiego kalkulatora używasz do obliczeń?

tak właśnie sobie myślałem ale nie wiem jak się za to zabrać

Zwykłego takiego jak na matematyce:p

Najlepiej jak ma opcję liczenia pierwiastka ułatwia to sprawę.

Ogólnie rzecz ujmując trzeba podstawić do wzoru: D = Pierwistek(4 * ( V / 3600) / (W * 3,14))

D – średnica przewodu wentylacyjnego w [mm]

V – strumień objętości w [m3/h]

w – prędkość przepływu w [m/s]

3600- jest to ilość sekund w godz.

3.14 jest to (Pi)

Jak coś jest niezrozumiałe dla was to pisac.

A więc udanych obliczeń.