Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna - czy ktoś sam policzył ?

wicekK

Recommended Posts

Zwykłego takiego jak na matematyce:p

Najlepiej jak ma opcję liczenia pierwiastka ułatwia to sprawę.

Ogólnie rzecz ujmując trzeba podstawić do wzoru: D = Pierwistek(4 * ( V / 3600) / (W * 3,14))

D – średnica przewodu wentylacyjnego w [mm]

V – strumień objętości w [m3/h]

w – prędkość przepływu w [m/s]

3600- jest to ilość sekund w godz.

3.14 jest to (Pi)

Jak coś jest niezrozumiałe dla was to pisac.

A więc udanych obliczeń.

Taki też mam:p

Myślałem, że używasz jakiegoś programu.

Ja znalazłem coś takiego

Air_Duct_Calculator.zip

Prosty arkusz kalkulacyjny, ale liczy opory dla zadanej długości przewodu, dobiera średnice dla zadanego oporu itp.

Myślę, że przyśpieszy trochę obliczenia!

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Taki też mam:p

Myślałem, że używasz jakiegoś programu.

Ja znalazłem coś takiego

[ATTACH]158834[/ATTACH]

Prosty arkusz kalkulacyjny, ale liczy opory dla zadanej długości przewodu, dobiera średnice dla zadanego oporu itp.

Myślę, że przyśpieszy trochę obliczenia!

Pozdrawiam

fajna sprawa

dzięki:)

Teraz czekam na opinie co do rozmieszczeń anemostatów i zacznę obliczać rury.

A czy ktoś by mógł wyrazić opinie na temat instalacji z rur giętkich na puszkach rozgałęźnych?

Anemostaty wyciągowe umieściłbym jak najdalej od drzwi, żeby wentylowane było całe pomieszczenie, ale niech się wypowie jakiś praktyk.

Mam pytanie o obliczenia.Czy instalację powinno się tak obliczyć, żeby przy założonych wydajnościach wymiany powietrza w każdym kanale były mniej więcej równe, a ewentualne różnice reguluje się anemostatami?

Jeśli się mylę to proszę o wyprowadzenie z błędu!!!!

Jakie powinny być spadki ciśnienia w kanałach, żeby instalacja była cicha?

Anemostaty wyciągowe umieściłbym jak najdalej od drzwi, żeby wentylowane było całe pomieszczenie, ale niech się wypowie jakiś praktyk.

Mam pytanie o obliczenia.Czy instalację powinno się tak obliczyć, żeby przy założonych wydajnościach wymiany powietrza w każdym kanale były mniej więcej równe, a ewentualne różnice reguluje się anemostatami?

Jeśli się mylę to proszę o wyprowadzenie z błędu!!!!

Jakie powinny być spadki ciśnienia w kanałach, żeby instalacja była cicha?

Myślę że właśnie tak mam umieszczone poza tym jednym w wiatrołapie, ale jego nie chcę przestawiać z uwagi na późniejsze doprowadzenie rur.

A co do cichej instalacji to powinno być tak żeby rura była tak dobrana aby zadana ilość powietrza przeszła przez nią z zadaną prędkością, a ewentualne różnice można korygować anemostatami lub przepustnicami. Przynajmniej ja tak wywnioskowałem z wyczytanych na rożnych forach informacji.

Panowie,

1. czy przy 150m3 kubatury salonu, nawiew 150m3 to nie przegięcie?

2. czy przy kuchni z płytą indukcyjną 120m3 to nie za dużo?

Miło jakby się wypowiedzieli szczęśliwi posiadacze działającej WM. Oczywiście opinie samozwańczych projektatnów też mile widziane :)

pzdr

ad.1. W tej sytuacji wychodzi jedna wymiana na godzinę czyli ogólnie ok, ale jeszcze trzeba zwrócić uwagę na ilość osób przebywających w salonie

ad.2. Zależy jaką kuchnia ma kubaturę

Panowie,

Miło jakby się wypowiedzieli szczęśliwi posiadacze działającej WM. Oczywiście opinie samozwańczych projektatnów też mile widziane :)

pzdr

Moim zdaniem to nie tylko przegięcie ale przegięcie do kwadratu:o

ad.1. W tej sytuacji wychodzi jedna wymiana na godzinę czyli ogólnie ok, ale jeszcze trzeba zwrócić uwagę na ilość osób przebywających w salonie

ad.2. Zależy jaką kuchnia ma kubaturę

Kuchnia 35m3kubatury.

Zauważ, że przy salonie to będzie 1 wymiana przy pełnej mocy,a np w zimie, kiedy wm chodzi na 1ce to będzie na maksa 1/4 wymiany.

Takie założenia można przyjmować jak będziesz miał dom włożony do torebki foliowej. Przy poziomie szczelności n50 miałbyś co najmniej jak nie więcej 2 wymiany na godzinę. U mnie przy kubaturze parteru około 220m3 jest założona max wymiana w wysokości 150m3.

Panowie,

pzdr

Ja mam w projekcie WM zrobionym przez rekuperatory.pl w salonie 28m2 (74m3) zaprojektowany nawiew 130 m3/h (2x65m3/h), w kuchni z gazem wywiew 70m3/h.

Zajrzałem do OZC i minimalne wymagania higieniczne to wymiana pół kubatury, a dodatkowo dla kuchni el. i 3 osób 30m3/h, a >3 osób 50m3/h.

wymagania higieniczne.jpg

Teraz teoretyzuję:p

1. Zakładając, że w salonie będzie kominek to czy większa wymiana powietrza w salonie powinna się przyczynić do lepszego rozprowadzenia powietrza po domu i mniejsze przegrzewanie salonu.

2. Zakładając, że w kuchni będę pichcił bigos i piekł ryby to czy większa wymiana powietrza nie pozwoli roznosić się zapachom po domu?

Taka wymiana powietrza będzie przecież tylko przy pełnej mocy reku?

Co wy na to?

Edytowane przez Maron79

Kuchnia 35m3kubatury.

Zauważ, że przy salonie to będzie 1 wymiana przy pełnej mocy,a np w zimie, kiedy wm chodzi na 1ce to będzie na maksa 1/4 wymiany.

Przy takiej kuchni ja bym dał max 70m3/h. Według mnie tak by było odpowiednio.

A co do salonu to kto powiedział że w zimie wentylacja ma chodzić na jedynce? a jeśli nawet to jeśli zobaczysz że to jest za mało zawsze możesz przełączyć na wyższy bieg.

Kolego w kuchni masz wyciąg a nie nawiew. Sumaryczna wymiana to suma nawiewów lub wyciagów - powinna się ona mniej więcej równoważyć a nie suma nawiewu i wyciągu razem wzięta.

Tak u mnie jest , w sumie 280m3/h nawiew i tyle samo wywiew (post już poprawiam), a odniosłem się tylko do samej ilości wymiany powietrza w poszczególnych pomieszczeniach.

Co myślisz o moich przemyśleniach co do zwiększonej wymiany powietrza?

Edytowane przez Maron79

Czy mógłby jakiś fachowiec ocenić czy takie rozprowadzenie rur nie będzie powodować szumów?

Dodam że prędkość przepływu w głównym kanale będzie około 2.3m/s a w rozgałęzieniach od 1.6m/s do 2m/s.

Kanały poprowadzone będą na strychu nieużytkowym i mam zamiar kupić je ocieplane a dodatkowo przykryć je styropianem 15cm wraz z całym stropem.

W miejscu komina na korytarzu pójdą piony do parteru a także w pomieszczeniu 2/3( lewy dolny róg), pomieszczeniu 2/2 oraz w łazience (2/7).

Proszę o wyrażanie opinii.

Układ wentylacji Parter.jpgUkład wentylacji Poddasze.jpg

Moim zdaniem to nie tylko przegięcie ale przegięcie do kwadratu:o

możesz troszkę jaśniej?

======================

A co do salonu to kto powiedział że w zimie wentylacja ma chodzić na jedynce? a jeśli nawet to jeśli zobaczysz że to jest za mało zawsze możesz przełączyć na wyższy bieg.

Mosiek2206 - masz już wm w domu? mieszkasz? chyba nie. Ja też nie :) ale jak poczytasz kilka wątków, to dowiesz się, że zbyt wydajne wm zimą mocno przesusza powietrze - trudno jest utrzymać wilgotność w najlepszym dla człowieka zakresie 40-60%. Stąd włączanie wyższych biegów jest niewskazane.

======================

Ja mam w projekcie WM zrobionym przez rekuperatory.pl w salonie 28m2 (74m3) zaprojektowany nawiew 130 m3/h (2x65m3/h), w kuchni z gazem wywiew 70m3/h.

Zajrzałem do OZC i minimalne wymagania higieniczne to wymiana pół kubatury, a dodatkowo dla kuchni el. i 3 osób 30m3/h, a >3 osób 50m3/h.

[ATTACH=CONFIG]159661[/ATTACH]

Teraz teoretyzuję:p

1. Zakładając, że w salonie będzie kominek to czy większa wymiana powietrza w salonie powinna się przyczynić do lepszego rozprowadzenia powietrza po domu i mniejsze przegrzewanie salonu.

2. Zakładając, że w kuchni będę pichcił bigos i piekł ryby to czy większa wymiana powietrza nie pozwoli roznosić się zapachom po domu?

Taka wymiana powietrza będzie przecież tylko przy pełnej mocy reku?

Co wy na to?

Czyli wynikałoby z tego, że w salonie masz nicałe dwie wymiany (oczywiście przy max wydajności), w kuchni tak na oko też pewnie dwie.

Co do teorii to:

ad1. pewnie tak, ale ta zima... (większa wymiana = bardziej sucho)

ad2. rozważmy okres zimowy. Tu jest dla mnie największa zagwostka: 1/4 wydatku (czyli 1szy bieg reku) kuchni to ok 17m3, czyli ok 0,5 wymiany dla tej kubatury pomieszczenia (zakładając że wynosi ona ok 30m3). Bo jak to 17m3 ma się do norm? Nijak.

Może jacyś wyjadacze by się wypowiedzieli :) ?

Pzdr

Piotr

Edytowane przez pedronx

Pedronx,

Ilości wymian w poszczególnych pomieszczeniach przyjąłem takie jak w projekcie zrobionym na trójnikach. Nie wiem, czy projektant się przyłożył do roboty, bo projekt WM kupiłem razem z projektem domu i kosztował mnie 1 PLN więc może jest tyle warty, chociaż firma chyba solidna. Ja chcę isntalację wykonać sam więc mam zamiar wykonać ją na puszkach rozgałęźnych i elastycznych prewodach.

mosiek2206

Jak zamierzasz sobie poradzić z dużą różnicą wywiewów z poszczególnych pomieszczeń (np. kuchnia 65m3/h, garderoba 15 m3/h). Regulacja samymi anemostatami raczej odpada,bo z tego co wyczytałem będzie powodował hałas w bardziej dławionych kanałach. zastanawiam się czy na wywiewach o małej wydajności nie trzebaby zastosować dodatkowo przepustnic, bo dla wywiewu np. 15m3/h dobrana średnica przewodu będzie bardzo mała.

Więc może wypowie się jakiś praktyk!

Pozdrawiam

Edytowane przez Maron79

możesz troszkę jaśniej?

Oczywiście że mogę. 150m3 nawiewu masz nie tylko dla salonu ale i kuchni oraz łazienki czy spiżarki jeśli posiadasz ją na tej kondygnacji. czyli ogólnie gdzieś dla około 200m3 i to jest OK. Natomiast zapis

sugeruje że masz dla kubatury 180m3 wymianę na poziomie 270m3 co nie jest prawdą.

mosiek2206

Jak zamierzasz sobie poradzić z dużą różnicą wywiewów z poszczególnych pomieszczeń (np. kuchnia 65m3/h, garderoba 15 m3/h). Regulacja samymi anemostatami raczej odpada,bo z tego co wyczytałem będzie powodował hałas w bardziej dławionych kanałach. zastanawiam się czy na wywiewach o małej wydajności nie trzebaby zastosować dodatkowo przepustnic, bo dla wywiewu np. 15m3/h dobrana średnica przewodu będzie bardzo mała.

Więc może wypowie się jakiś praktyk!

Pozdrawiam

Mam zamiar 2 metry przed anemostatem założyć przepustnice.