Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna - czy ktoś sam policzył ?

wicekK

Recommended Posts

Adamie dziękuje bardzo za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie? Ty napisałeś, że 125 dałbyś w salonie i kuchni, a w pozostałych 100. Czy gdy dokonałabym podziału 200 na 150 na 125 i do wszystkich pomieszczeń dochodziłby kanał większy czyli 125 (zamiast 100), to czy coś by się stało??? Czy wówczas wentylacja bedzie działać gorzej jak da się większy kanał???

Proszę bardzo o odpowiedz.

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Według mnie na najdłuższym przewodzie strata wychodzi 120Pa, gdzie wzięłam po uwagę:

1) anemostat 30Pa

2) przewody:

- okrągłe - 7,5m * 2Pa = 15 Pa

- prostokątne - 6,5m * 2Pa (przyjełam jak dla okrągłych, może błędnie) = 13Pa

3) trójniki 4* 4Pa= 16Pa

4) łuki 3*3Pa = 9Pa

5) czerpnia 20Pa

6) rura od reku do czerpni 2,5m*2Pa = 5Pa

uważam że przyjmujesz zbyt duże straty ciśnienia

dla kanału fi 200 strata 2 Pa jest przy prędkości w kanale ponad 4 m/s (czyli dla przepływu ok 450m^3/h)

u Ciebie przy 280m^3/h strata na 1m to ok 0,8 Pa

Podobnie będzie na łukach, kolanach, trójnikach,..

strate ok 2 Pa na metrze masz przy następujących przepływach:

- dla fi 100 - 80m^3

- dla fi 125 - 140m^3

- dla fi 150 - 220m^3

- dla fi 160 - 270m^3

- dla fi 200 - 450m^3

Ja centralę zaplanowałem w garażu pod sufitem, ponieważ akurat z tego miejsca najwygodniej mi było poprowadzć rury (prawie centralny punkt domu).

Co do instalacji to zrobiłem tak:

dom ok 400m3,

nawiew fi200 rozdwaja się na dwie rury fi 160, jedna rura idzie do salonu, druga na poddasze (sypialnie). Ta do salonu rozdwaja się na dwie fi 125, ta na poddasze (fi 160) dzieli się na 3x po 100 (sypialnie).

wyciąg fi200 rozdwaja się na dwie fi 160, jedna rura idzie do kuchni i łazienki na parterze , druga do łazienki (i korytarza) na poddaszu. Ta na parterze dzieli się na 100 (mała łazienka), 100 (wiatrołap), 125 (kuchnia), na poddaszu 125 (duża łazienka), 100 (korytarz).

Rury lekko przewymiarowane, na poddaszu większy nawiew, na parterze większy wyciąg, przy maksymalnym "dmuchaniu" może być przeciąg na otwartej klatce schodowej ale są dwie przepustnice do regulacji tych różnic, czyli dławiąc nawiew w sypialniach dławie jednocześnie (drugą przepustnicą) wyciąganie na parterze i różnica ciśnień "góra-dół" maleje, dławie tylko wyciąganie na parterze i dom zaczyna mi rozdymać :) ...

Rury lekko przewymiarowane, na poddaszu większy nawiew, na parterze większy wyciąg, przy maksymalnym "dmuchaniu" może być przeciąg na otwartej klatce schodowej ale są dwie przepustnice do regulacji tych różnic, czyli dławiąc nawiew w sypialniach dławie jednocześnie (drugą przepustnicą) wyciąganie na parterze i różnica ciśnień "góra-dół" maleje, dławie tylko wyciąganie na parterze i dom zaczyna mi rozdymać :) ...

Jeżeli zwiększysz opory na wyciągu to rekuperator zwiększy obroty wentylatora i wszystko się wyrówna.

Jak na rekuperatorze masz ustawiony wydatek np. 200m^3/h to będzie on osiągany niezależnie od oporu kanałów. Zmniejszasz opory wentylator zwalnia, zwiększasz - to przyspiesza.

Jeżeli masz ustawioną na rekuperatorze równowage to on ją zachowa.

• 2 months później...

Mam pytanko.

Wentylację juz wyliczylem i dobralem ale istotne pytanie:

Dyspozycyjne spręże są podawane przez producentów dla rekuperatora a w sytuacji gdy powietrze idzie przez bypass czyli latem w ilości bardzo dużej aby chlodzić domek po przejściu przez GWC, to w zasadzie powinniśmy mieć do dyspozycji więcej sprężu niż wartości podawane w katalogach, bo one uwzględniają straty na wymienniku, których nie ma gdy używamy bypassu. Czy dobrze rozumiem? Jeśli tak to jak duże straty mogą być na wymienniku?

Jest to o tyle istotne że mam dwa wybory reku: ekozefir lub stork air.

Zefir ma duże spręże ktore nawet latem wg wykresu mi pasują, stork już ma za male ale gdyby było jak napisalem to storka móglbym wziąć.

Pytanie jeszcze czy zefir faktycznie może mieć takie osiągi jak storkair?

Patrzę na stronę Heatex`a i widzę, że krzyżowe są zazwyczaj dużo gorsze sprawnościowo od przeciwprądowych więc skąd tak wysokie sprawności w zefirze?

pzdr

j-j rekuperatorów jest wiele - choćby :

http://www.elmech-nikol.pl/index.html

nie jesteś skazany tylko na dwa typy

W Zielonej Górze mam dostęp z tych lepszych wlaśnie do tych dwóch, dlatego taki mam mały wybór.

Wolałbym storka, jakoś pewniejszy się wydaje w swoich parametrach ale że ma gorszy spreż, to dlatego pytam o to co wyżej.

pzdr

Powiedz, proszę, PO CO Ci wysoki spręż?

Od wysokich spręży to są kompresory.

Kup jakiś...

Obiegowo to z 8 Bar. Bywa 10...

Jak by się trochę sprężyć i podłubać, to taki na 28 Bar też można nabyć...

Te 500m3/godz to przez rurkę od długopisu przepchną...

Adam M.

Powiedz, proszę, PO CO Ci wysoki spręż?

Od wysokich spręży to są kompresory.

Kup jakiś...

Obiegowo to z 8 Bar. Bywa 10...

Jak by się trochę sprężyć i podłubać, to taki na 28 Bar też można nabyć...

Te 500m3/godz to przez rurkę od długopisu przepchną...

Adam M.

Z wyliczeń mam ok 170 Pa strat na nawiewie i wywiewie.

Dla Zefira to OK dla mojego wydatku ale dla Storka to za dużo aby uzyskać mój wydatek, dlatego pytam bo ten wydatek to tylko latem kiedy leci bypassem więc jeśli reku daje jakieś np. ok. 20-30 Pa oporów to sam bypass da dużo mniej i stork by pociągnął.

pzdr

Czy możecie zaopiniować centralę Nikol 400?

Cena 8800zł netto przeciwprądowa spiralna z bypasem w środku.

Następca Żubra.

Czy montażyści z tej firmy godni są polecenia?

Mam ofertę także z firmy ASK Kraków na Renowenta 400 firmy Brisk, cena centrali ~5000zł netto.

Którą firmę i centralę polecacie? z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Firma rekuperatory.pl z Raszyna dała kosmiczną wycenę +70% niż powyższe

Czy możecie zaopiniować centralę Nikol 400?

Cena 8800zł netto przeciwprądowa spiralna z bypasem w środku.

Następca Żubra.

Czy montażyści z tej firmy godni są polecenia?

Mam ofertę także z firmy ASK Kraków na Renowenta 400 firmy Brisk, cena centrali ~5000zł netto.

Którą firmę i centralę polecacie? z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Firma rekuperatory.pl z Raszyna dała kosmiczną wycenę +70% niż powyższe

Robiłem sobie swoje amatorskie porównania i zamówiłem sobie ten sprzęt. Jeszcze nie zamontowałem, ale instalację i GWC już wykonałem. Jak masz pytania zawsze możesz zadzwonić do Nikołajuka - chętnie odpowiada na pytania.

http://www.elmech-nikol.pl/kontat.html

• 1 month później...

Witam,

wątek opadł, a chyba nie stracił na ważności.

Rysuje sobie schemat mojej instalacji na podstawie kolegów wywodów. Wychodzi mi układ, ze stopniowo zmniejszającymi się średnicami.

Wychodzę z fi200 i dochodzę do 4xfi100 i 1xfi125 - zarówno na nawiewie i wywiewie. Jeszcze nie byłem na spacerze po hurtowniach instalacyjnych, a w wentylacji jestem laikiem. Stąd pytanie do doświadczonych kolegów:

Czy są trójniki redukujące 200/200/100 itd?

Ciąg o którym piszecie 200->150->125->100 jest jedyny/typowy, czy są też kanały np. 180, 175, 160 itd oraz kształtki do nich?

Czy lepiej rozdzielać 200/2x150/4x125 itd, tylko wtedy dochodzę do 4x125 a te mi się rozchodzą na 1x125, 4x100 i zostaje niezagospodarowane 1x125. Pominąć go (nie robić)? Czy jakoś inaczej rozwiązać?

Witam,

wątek opadł, a chyba nie stracił na ważności.

Rysuje sobie schemat mojej instalacji na podstawie kolegów wywodów. Wychodzi mi układ, ze stopniowo zmniejszającymi się średnicami.

Wychodzę z fi200 i dochodzę do 4xfi100 i 1xfi125 - zarówno na nawiewie i wywiewie. Jeszcze nie byłem na spacerze po hurtowniach instalacyjnych, a w wentylacji jestem laikiem. Stąd pytanie do doświadczonych kolegów:

Czy są trójniki redukujące 200/200/100 itd?

nie spotkałem, trzeba to zredukować (nie wnikam w sens)

Ciąg o którym piszecie 200->150->125->100 jest jedyny/typowy, czy są też kanały np. 180, 175, 160 itd oraz kształtki do nich?

200,180,160,150,130,125,120,100 tak to mniej więcej wygląda

Czy lepiej rozdzielać 200/2x150/4x125 itd, tylko wtedy dochodzę do 4x125 a te mi się rozchodzą na 1x125, 4x100 i zostaje niezagospodarowane 1x125. Pominąć go (nie robić)? Czy jakoś inaczej rozwiązać?

tego nie rozumiem, 4x125 rozchodzi się na 4x100 i 1x125 którego nie chcesz wykorzystać ?

Ejże - takie fi 200 to chyba sporo .

Dla 300-400 m3/h wystarcza 160-180 .

A jeśli chodzi o kształtki to są różne .

Popatrz choćby na http://www.alnor.com.pl .

Można też zamawiać wyroby nietypowe - najlepiej znaleźć do tego jakiegoś mmniejszego producenta .

Ja niektóre rzeczy do rekuperatora ma m robione na zamówienie , według rysunku . I nie jest to jakoś koszmarnie drogo - niezależnie od stopnia komplikacji płaciłem za m2 zyżytego materiału .