Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna - czy ktoś sam policzył ?

wicekK

Recommended Posts

Witam. Niestety ja taki mądry nie jestem i musiałem sobie reku kupić - kosztowało sporo ale jest i działa. Po pierwszym roku muszę powiedzieć że w zimie jak na razie jest ok zwłaszcza że poniekąd wpięte jest w system ciepłe powietrze z okolic kominka - strasznej różnicy temp nie ma ale powietrze z zewnątrz nie jest na pewno zimne. Niestety w lecie jest już mniej fajnie - niestety czasem jest za gorąco. Nie mam GWC ale nie jestem przekonany czy taka ilość powietrza się odpowiedni wychłodzi. Myślę o jakimś chłodzeniu wpiętym w reku. Może macie cosik ciekawego do zaproponowania - a to już będzie zrób to sam. :)

pozdrowienia

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jdd66, a rekuperator Twój nie ma bajpasu ? ja może nie znam się za dobrze, ale o ile się orientuje to bajpas umożliwia ominięcie wymiennika ciepła, poprawcie mnie jeśli się mylę.

Dokładnie tak, ale ,,,

Nawet jak nie ma wymiennika to w upały powietrze ma ok 30 stopni, to jest właśnie przyczyna tego gorąca !!!

Może lepiej żeby był ten wymiennik :roll:

Zastanawia mnie jedno, dużo osób na forum zajmuje się tematem rekuperatora samoróbki, który nie jest taki trudny do zrobienia, ale nie spotkałem się żeby ktoś zrobił taki rekuperator z wentylatorem na prąd stały, widzę same wentylatory na prąd zmienny, a podobno te najoszczędniejsze są właśnie na prąd stały. Nie widzieliście może tu kogoś, kto robił by mniej energochłonny rekuperator ?:D

P.S.

Piczman, fajny masz ten domek :D przypadkiem trafiłem na niego, muszę dokładniej poczytać ten dziennik z budowy;)

Przestrzegam przed firmą (www.)rekuperatory.pl - spóźnili się z montażem instalacji 2 miesiące, mimo monitów. Między czasie za to próbowali wymusić na mnie cesję moich roszczeń na rzecz nowej firmy (żeby się pozbyć problemu?) - nie zgodziłam się. Zagroziłam sądem, siedziałam z dziecmi na kartonach w nie swoim mieszkaniu i czekałam na ukończenie domu, a jak wiecie bez działającej instalacji nie ma odbioru, więc nie można mieszkać i przedstawić dokumentów w banku świadczących o zrealizowanym celu kredytowym. Przywieźli mi ZEPSUTY ! rekuperator i stwierdzili, że szef każe montować i przyjąć reklamację!!!!!!!! SZOK !!!!!!!! Zagroziłam prokuraturą, bo to już był szczyt bezczelności i próba oszustwa. W końcu zgodziili się polubownie załatwić sprawę, tj. zamontować rekuperator w nowym terminie po cenie obniżonej o 5 tysięcy (uzgodniono mailowo),ale teraz chcą zapłaty pełnej kwoty, choć przez nich odbiór domu opóźnił się o 2 miesiące! Zwykłe chamstwo i bezczelność. Nie interesuje właściciela dane słowo i jak rozumiem opinia, tylko kasa. W umowie ustalono załatwianie sporów przez sąd, ale on woli firmy windykacyjne. Jako konsument i klient przestrzegam wszystkich przed taką obsługą. Sprzedawca zgodził się na obniżenie ceny i wykonanie instalacji w ostatecznym terminie. Teraz ma wszystkie ustalenia gdzieś!

Szkoda naszych nerwów- tyle ich jest przy budowie domu - żeby jeszcze się truć z takim wykonawcą.

jdd66, a rekuperator Twój nie ma bajpasu ? ja może nie znam się za dobrze, ale o ile się orientuje to bajpas umożliwia ominięcie wymiennika ciepła, poprawcie mnie jeśli się mylę.

Dokładnie tak, ale ,,,

Nawet jak nie ma wymiennika to w upały powietrze ma ok 30 stopni, to jest właśnie przyczyna tego gorąca !!!

Może lepiej żeby był ten wymiennik :roll:

W upał lepiej powietrze przepuścić przez wymiennik.

Bajpas przydaje się latem w nocy - pozwala na ochłodzenie budynku (wymiennik by na to nie pozwolił). Dodatkowo bajpas stosuje się gdy temperatura na zewnątrz jest zbliżona do temperatury wewnętrznej.

Wielkopowierzchniowy wymiennik przeciwprądowy wykonany z mosiądzu i lutowane Sn97Cu3 wloty nieco ponad fi 200. Więc bardzo niskooporowy.

120 x 30 x 30 (cm)

i napęd: wentylatory i filtry w jednej skrzyni (wyciszonej termoizolowanej)

80 x 40 x 40 (cm)

Wentylatory EBM-Papst o mocy 62W i wydajności do 650m3

Z zintegrowaną elektroniką sterowania i zasilania.

Podłączasz pod 230V a one same sobie robią ten prąd stały, którym się zasilają.

Także robią sobie to napięcie do regulacji obrotów.

Zewnętrznym elementem jest potencjometr (pracuje na 10V) sterujący płynnie wentylatorem od 0 do max (obrotów i mocy pobieranej).

Ustawiony "normalnie" system takiej wentylacji "pożera" około 30W (w obu kanałach razem) i jego miesięczny koszt utrzymania przy nieprzerwanym biegu to około 15zł. Do tego jest ABSOLUTNIE bezgłośny.

Są tu gdzieś fotki...

Pozdrawiam Adam M.

Są bardzo dobre, ale....

Sprężu to one dużego nie mają.

Ja bardzo często je stosuję, ale ja staram się budować instalacje działające BEZGŁOŚNIE.

To, akurat, MUSI się przekładać na system kanałów nieco przewymiarowanych, o bardzo małej prędkości strugi.

Mała prędkość przy szerokich kanałach to praktycznie brak oporów przepływu i KAŻDY spręż sobie radzi.

DLATEGO TAKIE.

W efekcie i cicho i tanio w utrzymaniu.

Adam M.

A ja z takim pytaniem. Kiedy redukujecie trójnikami Np: 150->2x125 -> 2x100 to ktoś tu pisał, że dla lepszej regulacji daje się oprócz anemostatów, przepustnice lub kryzy.

Gdzie je dawać? Czy za każdym trójnikiem/podziałem? czy tylko za ostatnim przed wylotem? No i które miejsce będzie lepsze: zaraz za trójnikiem czy gdzieś dalej np: 0,5m? 1m? albo przed samym anemostatem?

Pozdrawiam budujących

Jak dzielisz tak, że te cieńsze po podziale są zawsze porównywalnej długości to struga dzieli się w proporcji 1/2.

Jeżeli w CAŁYM systemie zachowasz tę zasadę - to przepustnice są zbędne.

No.. chyba...

Że chcesz mieć balans góra/dół...

Wtedy fi 200> 2 x 150 i w jedną z tych 150 (która leci na piętro) wstawiasz przepustnicę.

W zależności od ustawienia jest tak, że albo cię wpycha po schodach, albo zrzuca, bo masz wiatr w oczy przy wchodzeniu, albo masz bezruch powietrza na schodach...

Adam M.