Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna - czy ktoś sam policzył ?

wicekK

Recommended Posts

W zależności od ustawienia jest tak, że albo cię wpycha po schodach, albo zrzuca, bo masz wiatr w oczy przy wchodzeniu, albo masz bezruch powietrza na schodach...
Po lewitujących kotletach pod okapem, to kolejne Twoje obrazowe porównanie ;).

W rzeczywistości ruch powietrza na klatce schodowej spowodowany wentylacją jest niewyczuwalny. Wystarczy policzyć : nawet kilkaset m3/h powietrza przetłoczonego przez przez przekrój klatki schodowej da prędkość powietrza rzędu ułamka m/s (0,01 - 0,05 m/s).

Inna sprawa, że taka sama ilość powietrza może w szczelinie pod drzwiami klatki schodowej narobić trochę hałasu :(.

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No dobrze to teraz czas na mnie :) Potrzebuję radę czy mniej więcej umiejscowienie kanałów jest poprawne. Tak wiem, że kanały są dość znacznie przewymiarowane jak na potrzeby, ale podobnie jak adam_mk ja wychodzę z założenia, że ta instalacja ma być cicha. Centralka będzie na poddaszu nieużytkowym. W pomieszczeniu gosp. nie będzie na razie instalacji - wentylacja grawitacyjna. Przy drzwiach wejściowych zrobiony wywiem głównie dla zrównoważenia przekrojów nawiewu-wywiewu.

http://www.cybzolw.pl/dom/plan_wentylacji.jpg

Czekam z niecierpliwością na opinie - trzeba pokupować rury itp :)

PS. rysunek robiony na szybko we flashu więc pojawił się błąd z drzwiami łazienki.

Generalnie - mnie się podoba.

tę resztę tu nie wrysowaną umiem sobie wyobrazić.

WC i to pom.gosp. obdzieliłbym jedną rurą fi 100 podzieloną na dwa kanały fi 100.

Blisko jest a to są klitki małe.

Trójnik 100 na 100 na 100 i gotowe.

Adam M.

Hmm wstępnie w pomieszczeniu gospodarczym z powodu ogrzewania gazem nie ma zrobionej wentylacji mechanicznej.

I z tym pomieszczeniem cały czas mam problem. Zamierzam zrobić tam kocioł kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania (gaz) - więc wentylacja grawitacyjna musi tam być czy nie? Albo inaczej czy może być tam wentylacja mechaniczna czy nie :)

:roll:

Było!

100 razy! Poszukaj bo ta podstawa prawna/norma tu ciągle jest powtarzana!

Jak komora zamknięta, to można zrobić tam nawiew i wywiew i będzie dobrze.

Żadnego podciśnienia i żadnego nadciśnienia! Wentylacja w pełni zrównoważona dla tego pomieszczenia!

Albo grawitacyjna i drzwi uszczelkowe.

Tak, jak TY wolisz.

Adam M.

:oops: łatwo ci mówić było :) Po przeczytaniu tych wszystkich tematów o wentylacji już wszystko się miesza :) Ale dziękuję że nie kazałeś mi szukać tylko ładnie to napisałeś. Więc dojdzie tam jeszcze wentylacja mechaniczna z czego jestem ogromnie rad :) To teraz tylko na zakupy .... Wymyślenie skutecznej obudowy do wentylatorów i reku i pobawienie się w składanie tego wszystkiego w jedną całość - no ale to nie ten temat :)

PS. A podstawę prawną to poszukam jak jakiś niedouczony kominiarz przyjdzie mi to odbierać i będzie kwestionował coś :)

• 2 weeks później...

semeno, nie chcę Ci za bardzo mieszać w głowie. Jestem świeżo po odbiorze kominiarskim domu w wentylacją mechaniczną z odzyskiem ciepła.

Przygotowałam się solidnie - poczytałam przepisy, rekuperator działający. Kominiarz i tak najbardziej interesował się kanałami wentylacji grawitacyjnej (garaż, kotłownia). Tamtych nawet nie sprawdził, tylko na koniec doliczył do rachunku.

Na etapie adaptacji projektu architekt na czerwowo przekreślił kanały wentylacyjne, których potem nie wybudowano (łazienka, kuchnia, salon). Żadnego z kominów nie udało mi się zlikwidować - trochę je odchudziłam i mam mniej dachówek wentylacyjnych.

Takie są realia na grudzień 2008.

pozdrawiam,

marta

Czięki Marto za odpowiedź. Chodzi mi właśnie o projekt wentylacji bo jeżeli architekt przekreślił kanały wentylacji grawitacyjnej to w takim razie do projektu domu musiał być dołączony projekt went. mech. Bez niego raczej nie dostanę pozwolenia na budowę. Jak to było w Twoim przypadku?

Skąd wiesz, że jest taki wymóg?

Gdybyś budował hipermarket czy bank pewnie byłby potrzebny. W przypadku domu jednorodzinnego - nic mi nie wiadomo.

Z moich skromnych doświadczeń - architekt od adaptacji projektu skreślił to co mu pokazaliśmy palcem. Nic nie doradził. Później dwójka znajomych projektantów instalacji sanitarnych wręcz ODRADZALI pomysł rekuperatora. Jak wspomniałam o GWC to wujek od razu zaczął wyliczać przepływy i wyszło, że GWC ABSOLUTNIE NIE SPEŁNI OCZEKIWAŃ.

Ostatecznie o braku GWC zdecydował wysoki poziom wód gruntowych.

marta

Wpisz sobie tak jak o innych instalacjach.

Prąd? - będzie.

Woda? - będzie.

Wentylacja? - będzie. Mechaniczna.

Powinno wystarczyć. Projektów uprawnionych tamtych instalacji nie załączasz przecież....

Pod projektem podpis architekta i będzie.

Adam M.

Kto zmusił? I jak? W moim projekcie napisano:

"W projektowanym budynku przewiduje się wykonanie następujących instalacji: elektryczną, gazową, (...) oraz centralnego ogrzewania. Dla instalacji należy wykonać oddzielne opracowania projektowe na postawie projektu budowlanego oraz warunków technicznych (...).

Nikt nigdy i nigdzie nie wnikał gdzie chcę mieć piec, kaloryfer, prysznic czy gniazdko z prądem....

Mnie w Dąbrowie Górniczej zmusili do uzupełnienia projektu budowlanego o projekty instalacji elektrycznej, wodnej, ogrzewania i wentylacji :-(

Kanalizacja z oczyszczalnią była wrysowana w projekt domu i zagospodarowania działki.