Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna - czy ktoś sam policzył ?

wicekK

Recommended Posts

Myślę, że aż tak ciężko to nie będzie, tym bardziej że posiadam caly możliwy asortyment do wykonania takiej skrzynki. Zastanawia mnie tylko czy musi ona mieć jakieś sprecyzowane wymiary i kształt. Przykladowa potrzebna by była mi skrzynka rozdzielająca powietrze nawiewane na 8 anemostatów - a to juz calkiem sporo.

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A tak swoją drogą, to ktoś poruszył temat skrzynki rozprężnej nie raz w tym wątku, to dlaczego się jej nie stosuje! Tzn. jedna skrzynka obsługiwałaby nawiew, a druga wywiew, obie umieszczone w takim punkcie domu, żeby kanały doprowadzające i odprowadzające powietrze były mniej więcej jednakowej długości. Znacznie by to uprościło wykonanie całej instalacji.

Jak to mówią "lepiej późno niż wcale"

Witajcie, mam pytanie. mam wylane posadzki, i tynki, wentylacje grawitacyjną. teraz coraz bardziej myślę nad mechaniczną.

1.Czy da się na tym etapie położyć kanały, tak aby jakoś to wyglądało ?

2. Projekt uwzględnia jednoznacznie wentylacje grawitacyjną. Czy musze nanosić zmiany w projekcie? Czy ktoś to będzie sprawdzał podczas odbioru budynku ?

Andrzej

Najłatwiej a przy okazji optymalnie jest wtedy, gdy główną rurę na danej kondygnacji prowadzimy do centralnie umieszczonego pudełka, a z niego rurkami o identycznych przekrojach i długości do pomieszczeń.

Obojętne - nawiew czy wywiew.

Wtedy system pracuje w sposób totalnie i absolutnie zrównoważony.

Dla dowolnej wielkości wymiany.

Ale...

Konia z rzędem temu, komu ZAWSZE się ta sztuka udaje w konkretnym obiekcie!

Chyba, że był projektowany pod taki układ kanałów.

KTO projektuje dom optymalizując go do koniecznego przebiegu kanałów wentylacji?

Zwykle to układ kanałów dopasowuje się do domu.

I wtedy nie zawsze i nie wszystko jest absolutbie idealne.

Co wcale nie znaczy - że nie zadziała.

Minimalne różnice zwykle koryguje się (da się skorygować) nastawą anemostatów.

Adam M.

Witam wszystkich Forumowiczów.

Poniżej umieściłem rzut parteru mojego domu (poddasze nieużytkowe).

http://chomikuj.pl/Image.aspx?id=176528849

Chciałbym zrobić instalację wentylacyjną z odzyskiem ciepła.

Zgodnie z tym co było napisane w tym wątku policzyłem kubaturę poszczególnych pomieszczeń, przeliczyłem

wymagania higieniczne i przyrównałem to do faktycznej kubatury pomieszczeń wentylowanych.

Wyniki:

Suma nawiewów - 270m3.

Suma wywiewów: powinna być taka sama, ale mam tu jeden problem.

W kotłowni mam kocioł z zamkniętą komorą spalania na gaz propan. Zgodnie z wymaganiami w kotłowni na poziomie podłogi muszę zrobić przejście z wewnątrz pomieszczenia ze spadem w kierunku na zewnątrz. Chodzi o to, że propan w przypadku jakiegoś wycieku ma wylecieć na zewnątrz domu.

Jeżeli będzie taki przepust, to robienie w tym pomieszczeniu anemostatu wywiewnego mija się z celem.

Zatem muszę 270m3 rozłożyć na pozostałe pomieszczenia.

Próba tego jest na rysunku. Proszę o opinię, czy wszystko jest OK.

A może macie jakiś patent na wentylację mechaniczną w kotłowni takiej jak u mnie (z przepustem)?

Opis rysunku.

Na rysunku w nawiasach są faktyczne kubatury pomieszczeń.

Na zielono nawiewy, na czerwono wywiewy.

Nie będzie drzwi między salonem a kuchnią, salonem a korytarzem, salonem a przedsionkiem.

Ten prostokąt po lewej stronie na środku to oznaczenie podłogi na poddaszu nieużytkowym (taki kawałek strychu).

Dziękuję za wszelkie opinie.

Zastanawiam się nad zmianą lokalizacji czerpni powietrza; miała być nad wnęką głównego wejścia (strona północna). Teraz zastanawiam się aby umieścić ją gdzie jest zadaszony taras (strona południowa). Mały problem w tym,że rurki do nagrzewnicy/chłodnicy w wersji GWC wodny 1 mam wypuszczone przy głównym wejściu. Nie mam jeszcze wylewek, więc mogę jeszcze przedłużyć rurki i doprowadzić je w ociepleniu podłogi do tarasu. Centrala wentylacyjne będzie w P.G.

Umieszczenie czerpni w tarasie powinno mi dać następujące plusy:

- wyższa temperatura powietrza nawiewanego w okresie zimowym - w dalszych planach możliwość dobudowania do tarasu ogrodu zimowego,

- przeważające wiatry zachodnie powodujące nadciśnienie w strefie tarasu wspomogły by lepszą wymianę powietrza.

Minusy:

- w lecie wyższa temp. nawiewanego powietrza

- dłuższy odcinek rurek do nagrzewnicy/chłodnicy

Poniżej plan budynku

http://img80.imageshack.us/img80/8860/z24rzut10.th.jpg

kszew

• 3 weeks później...
Mam pytanie dla fachowców: Chciałbym wykonać wentylacje mechaniczną, rekuperator na strychu nieogrzewanym, pomieszczenia na poddaszu użytkowym połączone przez sufit, i teraz pytanie czy pomieszczenia na parterze mogę podłączyć wpinając się w murowane kanały Leier o przekroju 120x170. Byłyby to 2 nawiewy (salon i pokój) i dwa wywiewy (kuchnia i łazienka). Okap kuchenny miałby osobnym kanałem wywiew grawitacyjny. Czy takie rozwiązanie może pracować poprawnie? Proszę o poradę.

Znaczy masz już kominy ? :roll:

Możesz tak zrobić, nie wiem tylko jak z regulacją i czy Ci długości przewodów spasują ale to problem do rozwiązania.

Tylko ten okap mi tu nie pasuje, jak Ty chcesz to zrobić? Połączysz grawitację z wentylacją wymuszona?

Jak w kuchni będzie wciągało to zrobi się podciśnienie !

okap:

sa 3 szkoły:

ortodoksyjna - podłączyć pod reku (przepustnica i takie tam)

neutralna - traktować tylko jako pochłaniacz zapachów

liberalna - wyrzucić na zewnątrz (zawór zwrotny)

każda opcja ma minusy

1. Trzeba dać dobre filtry i pamiętać o nich. Droższa automatyka

2. To taki okap i nie okap - zapach pochłonie ale ciepła już nie

3. Wyrzucamy ciepło za okno. Tworzymy podciśnienie

i plusy:

1. Ciepło wraca do innych pomieszczeń

2. Rozwiązanie najtańsze

3. Niezapaskudzimy reku

Ja zastanawiam się nad 2 i 3 (1 odpada bo nie znam się na automatyce a nie chcę płacić za dużo za nią innym)

Chciałbym przy tym zrobić tak, że sam decyduję czy wyrzucam parę poza dom (lato), czy tylko przepuszczam przez filtry (zima)

1.