Wojtek_796 08.12.2009 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Prawda, rekuperatora jeszcze nie mam. Mam wentylację przygotowaną pod ten system i pytałem właśnie Piczmana w innym wątku czy to montować, czy nie zrobię sobie jeszcze gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 08.12.2009 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 a jaki reku?bo może się zrobić jeszcze gorzej i trzeba będzie nawilżać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 08.12.2009 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Obawiam się że gorzej już być nie może ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 08.12.2009 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 No właśnie. Powiedzcie mi, czy ja w ogóle mam montować rekuperację. Może się jeszcze pogorszyć, a wydatki na ogrzewanie mam naprawdę niewielkie - co właściwie podbija tutaj stopień kuriozum.Na ogrzanie 260mkw zużywam w sezonie około 12m3 drewna. Wewnątrz mam stale utrzymywaną przez sterowniki temperaturę na dole 24-27 st., na górze 22-23. Wiem, że to za dużo - ja chodzę po domu w krótkich spodenkach, ale reszta rodziny (same kobiety) w niższych temperaturach po prostu się telepocze i śmiga w polarach. Nie wiem więc jaki rekuperator, na razie szukam odpowiedzi na pytanie czy go w ogóle szukać. Jak napisał Piczman, gorzej być chyba nie może. Sytuacja dla mnie jest podwójnie niecodzienna, bo jeszcze 4 lata temu mieszkałem w starym ceglanym budynku i miałem z wilgotnością problem odwrotny. Cięta świerkowa choinka, stojąca na metalowym stojaku puściła mi młode zieloniutkie pędy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 08.12.2009 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Przestańcie używać anty-perspirantów . Niezłe to, problem z brakiem wilgoci. Zamontuj reku i wszystko wróci do normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiakulka 08.12.2009 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 no nie! to horror jest po prostu!nadal nie rozumiem co te biedne drewniane okna zawiniły.zdradźcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 08.12.2009 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 A mi tu śmierdzi oknami drewnianymi !? Wyjaśnij może czemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszew 08.12.2009 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Wewnątrz mam stale utrzymywaną przez sterowniki temperaturę na dole 24-27 st., na górze 22-23. Wiem, że to za dużo... ...Mam ściany zewnętrzne z szarego gazobetonu na 25cm, na to wełna 8cm, potem szczelina powietrzna (wentylowana) 2cm i elewacja klinkierowa na 12 cm. Od wewnątrz płyty k-g Nie jestem ekspertem, ale powodem niskiej wilgotności jest: 1. wysoka temperatura wewnętrzna co powoduje szybszą wymianę powietrza 2. konstrukcja ścian zewnętrznych umożliwiająca szybkie pochłanianie i odprowadzenie wilgoci, pozdrawiam kszew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 09.12.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 1. wysoka temperatura wewnętrzna co powoduje szybszą wymianę powietrza No i w tym jest największy problem bo Wojtek_796 twierdzi że nie ma żadnej wentylacji, wszystko idealnie szczelne, nawet kratka w kuchni nie będzie wywiewać w takiej sytuacji. Jak dla mnie to tam jest z 2 wymiany powietrza na godzinę. Właśnie przez okna . Ale mogę się mylić !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 09.12.2009 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Jak pisałem wentylację mam w tej chwili ograniczoną do minimum. Wszystkie anemostaty skręcone na zero (nie zamykają się jednak szczelnie, widać wyraźne szczeliny), w kuchni na dole jedna drożna kratka wywiewna i czynny okap nad kuchenką. Ruch powietrza jednak jest odczuwalny na schodach i ma kierunek z góry do dołu, dolna kondygnacja jest wyraźnie cieplejsza od górnej. Czyżby nawet w takim układzie wentylacja była zbyt intensywna? Dodam, że kratka w kuchni prowadzi do kanału 14x14 zblokowanego z kominem o wysokości ok. 9m (czynna będzie z 7m), anemostaty na górze są po prostu wyprowadzone rurami plastikowymi na strych (kolektora do centali jeszcze nie ma). Może to powoduje zbyt intensywną wentylację, ale szczerze mówiąc wątpię, bo po przyłożeniu dłoni do anemostatu nie czuć żadnego powiewu, poza tym sam grzybek jest ciepły. Sam podejrzewam konstrukcję ścian, ale czy tylko ja mam takie ściany? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 09.12.2009 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 1. wysoka temperatura wewnętrzna co powoduje szybszą wymianę powietrza No i w tym jest największy problem bo Wojtek_796 twierdzi że nie ma żadnej wentylacji, wszystko idealnie szczelne, nawet kratka w kuchni nie będzie wywiewać w takiej sytuacji. Jak dla mnie to tam jest z 2 wymiany powietrza na godzinę. Właśnie przez okna . Ale mogę się mylić !!! Czyli okna nieszczelne? To wtedy kratka w kuchni jak najbardziej będzie wywiewać.Jak bardzo muszą być nieszczelne okna ,żeby zrobić 2 wymiany na godzinę? toż to przeciąg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 09.12.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Jeszcze dodam, że wczoraj wieczorem wrzuciłem do pieca dwa klocki drewna o wadze ok. 10kg (więcej nie weszło), rano o 7-ej w komorze była jeszcze niespalona połówka klocka, wrzuciłem więc następne dwie sztuki i nie mam zamiaru otwierać pieca do 19-ej. Mój dom po prostu nie zużywa ciepła! Dlatego właśnie jestem sceptykiem jeżeli chodzi o zbyt intensywną wentylację. W domu nie ma żadnych nieprzyjemnych zapachów, nigdy nie miałem zaparowanych okien, kwiaty podlewam dwa razy dziennie, bo padają. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 09.12.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 wentylacja jest właśnie po to żeby regulować wilgotnośćw Twoim przypadku być może właśnie w górę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 09.12.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Muszę chyba opatentować swój dom jako niskoenergetyczną suszarnię do drewna . Myślę nad jakimś systemowym załatwieniu problemu. Może "zebrać" te wszystkie kanały nawiewne w kolektor i przepuścić powietrze przez jakiś mokry kanał ceramiczny. Poeksperymentuję jeszcze z wentylacją, muszę tylko jeszcze kupić zwykły wskazówkowy higrometr, bo elektorniczny, który miałem, dzieciaki mi kilka dni temu rozbiły. Otworzę wszystko na full i zobaczę co się będzie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 09.12.2009 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 ew. GWC żwirowy ze zraszaniem złożaew. 1000l akwarium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lu.du 21.12.2009 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Witam,mam prośbę o podpowiedź jak nalepiej rozwiązać następującą kwestię. W projekcie mam wentylację grawitacyjną jednak chcę wykonać mechaniczną z odzyskiem. Jednak mam mały problem z kotłownią i garażem pom 10 i 11 na załaczonym rzucie. http://www.extradom.pl/projekt-domu-GRACJAN-ID-4007.html?typ=wszystkie&powierzchnia=dowolna&garaz=wszystkie&strona=W kotłowni (pom.10) planuję zamontowac piec na ekogroszek - zgodnie z przepisami i odpowiedzią z forum powinna w tym pomieszczeniu być wentylacja grawitacyjna. Z kolei w garażu 1.11 ogrzewanym powinna być wentylacja grawitacyjna lub mechaniczna (wg tego co wyczytałem). Jak rozwiązalibyście problem tych pomieszczeń pod kątem wentylacji? Jeżeli np. w kotłowni zastosowałbym wentylację grawitacyjną i zamontował szczelne drzwi pomiędzy częścią mieszkalną i garażem a w garażu (pom. 11) wentylację mechaniczną (jako wyciąg) - czy takie rozwiązanie przejdzie odbiór i czy podciśnienie wytwarzane w garażu nie wpłynie negatywnie na kotłownię?Czy takie rozwiązanie ma sens? Czy może lepiej zrobić w garażu także wentylację grawitacyjną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 21.12.2009 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Ja bym postawił jeden komin między tymi pomieszczeniami i zaopatrzył je w wentylację grawitacyjną.Będzie to stosunkowo niedrogie i skuteczne rozwiązanie.IMHO optymalne ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lu.du 21.12.2009 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Dzięki za odpowiedź. Problem jest taki, że juz jest stan surowy zamknięty i komin jest tam gdzie wskazany na rzucie. Mam trochę szczęścia ponieważ są tam dwa wolne kanały wentylacyjne. W projekcie jest tak że w kotłowni kratka wentylacji grawitacyjnej wchodzi bezpośrednio do kanału wentylacyjnego a z garazu pociągnięte pod sufitem rurą do drugiego kanału tego komina. Więc oddzielę szczelnie te pomieszczenia od części pozostałęj domu i tutaj będzie grawitacja a w pozostałej części wentylacja mechaniczna. Dzięki Piczman. lu.du Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 21.12.2009 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 ja też tak mam - w tych dwóch pomieszczeniach wentylacja mechaniczna tyle, że w jednym idzie to to kominem a w garażu rurą spiro podpiętą pod dachówkę kominkową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 29.12.2009 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 do wszystkich którzy już w swoich domach użytkują wentylację mechaniczną. Jak to jest z tym czyszczeniem kanałów? czy faktycznie trzeba kłaść tylko kanały sztywne, aby można je było później czyścić? Są wypowiedzi na innych forach że czyszczenie kanałów wentylacyjnych to mit i nikt tego nie robi więc nie należy się wbijać z kosztami w sztywne kanały. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts