Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna - czy ktoś sam policzył ?

Recommended Posts

Są wypowiedzi na innych forach że czyszczenie kanałów wentylacyjnych to mit i nikt tego nie robi więc nie należy się wbijać z kosztami w sztywne kanały.

Tu też są takie wypowiedzi, nie widziałem wypowiedzi nikogo, kto by czyścił swoje kanały...

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Mam dość pilne pytanko. Czerpnia i wyrzutnia od WM umieszczone będą na przeciwległych ścianach szczytowych (centala na strychu). Mój wykonawca proponuje czerpnię na wschodzie a wyrzutnię na zachodzie. Ponoć czerpnia na zachodzie nie jest właściwym rozwiązaniem ze względu na nagrzewanie się ściany w lecie i tym samym nawiewanie ciepłego powietrza.

Ja jednak jakoś tak się zastanawiam no bo wiatry zachodnie no i może lepiej byłoby trochę wentylatorom ulżyć.

Co o sprawie sądzicie?

Pozdr, AM

Są wypowiedzi na innych forach że czyszczenie kanałów wentylacyjnych to mit i nikt tego nie robi więc nie należy się wbijać z kosztami w sztywne kanały.

Tu też są takie wypowiedzi, nie widziałem wypowiedzi nikogo, kto by czyścił swoje kanały...

Weszłam na forum które podał Piczman i rzeczywiście po 3 latach użytkowania wentylacji kanały są czyste. Właśnie stoję przed wyborem firmy od wentylacji i dotychczas upierałam się przy sztywnych kanałach, czyli co jednak nie ma sensu ich dawać? Czy Wy wszyscy macie kanały harmonijkowe? a co myślicie o elastycznych przewodach pokrytych od środka teflonem (np firma ned air z Norwegii ma takie)?

120 m3 to potem na dwa razy 60m3 + 120 m3 to potem na dwa razy 60m3 + 60m3 od razu mówię, że ze wględów tras kanałów nie da rady 5* 60 m3

będą mi potrzebne jeszcze drugie takie same lecz bez ponownego dzielenia czyli 120 m3 + 120m3 + 60m3

Witam,

Mam dość pilne pytanko. Czerpnia i wyrzutnia od WM umieszczone będą na przeciwległych ścianach szczytowych (centala na strychu). Mój wykonawca proponuje czerpnię na wschodzie a wyrzutnię na zachodzie. Ponoć czerpnia na zachodzie nie jest właściwym rozwiązaniem ze względu na nagrzewanie się ściany w lecie i tym samym nawiewanie ciepłego powietrza.

Ja jednak jakoś tak się zastanawiam no bo wiatry zachodnie no i może lepiej byłoby trochę wentylatorom ulżyć.

Co o sprawie sądzicie?

Pozdr, AM

Witam

Ogólnie czerpnię najlepiej montować w miejscu nienarażonym na podmuchy wiatru.

Ściana północna wydaje się do tego najlepsza, ale ten przypadek Ciebie nie dotyczy.

Plusem ściany zachodniej jest samoistne nawiewanie powietrza (przeważające wiatry z tego kierunku), co może odgrywać jakąś tam rolę w przypadku braku zasilania. Minusem jest silniejsze nagrzewanie się w okresie letnim.

Z kolei wyrzutnia na ścianie zachodniej w przypadku zaniku zasilania może całkowicie uniemożliwić taką szczątkową wentylację.

W Twoim przypadku, chyba rzeczywiście najlepszym rozwiązaniem będzie:

najlepiej rzuć monetą bo to najprostsza metoda wyboru :wink:

:lol: :lol: :lol:

Chyba że dasz radę osłonić ją przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych, wtedy szala zacznie się znacząco przechylać na stronę ściany zachodniej.

• 2 weeks później...
Najłatwiej a przy okazji optymalnie jest wtedy, gdy główną rurę na danej kondygnacji prowadzimy do centralnie umieszczonego pudełka, a z niego rurkami o identycznych przekrojach i długości do pomieszczeń.

Obojętne - nawiew czy wywiew.

Wtedy system pracuje w sposób totalnie i absolutnie zrównoważony.

Dla dowolnej wielkości wymiany.

Ale...

Konia z rzędem temu, komu ZAWSZE się ta sztuka udaje w konkretnym obiekcie!

Chyba, że był projektowany pod taki układ kanałów.

KTO projektuje dom optymalizując go do koniecznego przebiegu kanałów wentylacji?

Zwykle to układ kanałów dopasowuje się do domu.

I wtedy nie zawsze i nie wszystko jest absolutbie idealne.

Co wcale nie znaczy - że nie zadziała.

Minimalne różnice zwykle koryguje się (da się skorygować) nastawą anemostatów.

Adam M.

Adamie wisisz mi konia!!! (z rzedem) tak mi sie wydaje

przeczytalem: O wentylacji - co i po co, wzdłuż i w poprzek!

i

zrobilem tak - nawiew rurka fi 250 - 10m dl - skrzynka roprezna dzielona na 3 rury fi 160 po 16m kazda - i potem 3 (na kazdej rurze) skrzynki rozprezne z 4 wyjsciami fi 100 - i te rurki fi 100 sa po 10m zakonczone nawiewami

w wywiewie - podobnie - ale wywiewow nominalnych jest 9 (a nie 12 jak nawiewow) -kazdy wywiew po 10 m potem 3 skrzynki rozprezne przechodzace w fi 160 po 16m i te znow w fi 250 po 10 m

jest to idelana drzewko w dwie strony - policzone dla 900 m3/h (w najgorszym wypadku cos okolo 5,2m/s)

wnioski:

mysle, ze bedzie dzialac na 120 % (jeszcze nie podpiete)

duzo rur - mozna by tak z 50% mniej

jak sie ma w lokalnej hurtowni okolo 25% upust na spiroflexy to juz tak nie boli

najgorsze jest krzyzowanie sie rur (zwlaszcza tych fi 250)

cala wentylacja umieszczona w ociepleniu - od wewnatrz - 20 cm welny - potem rury w warstwie 15cm i na na nie kolejne 20 cm - w miejscach przeciec dodatkowo ocieplone od gory

wszystko polozone pod stropem drewnianym a nad sufitem podwieszanym, wiec sie dalo upchnoac (zreszta meczyl sie z tym rom kon :) )

postaram sie wstawic grafike tego mojego drzewka

Moje gratulacje. Również planuje taki układ zrobić w moim domu, w prawdzie nie jest ona taki duży :D jak twój. Wiem że idzie trochę więcej materiału ale można mieć wiekszą pewność, że wszystko będzie działać jak należy. Pozdrawiam
A jeszcze takie pytanko? Te skrzynki rozprężne robileś sam czy kupiłeś gdzieś jeśli można wiedzieć. Bo ja planuję zrobić samodzielnie raczej. A może podałbyś wymiary tych skrzynek z wyjściami 4x100. Pozdro :)

wszystko bralem w spiroflexie - przez lokalna hurtownie

skrzyka to zwykla kostka z roznymi wyjsciami a kazdej ze stron - wymiary okolo 50mm wieksze od najwiekszego przylacza - np 160 wejscie a 3 wyjcia po 100 to szescioscian 220x220x220 (tak okolo )

skrzynka wychodzila mnie okolo 70-90 zl netto za szt

a tutaj moj schemat

http://img710.imageshack.us/img710/7885/wentylacjaschemat.th.jpg

tam gdzie sie konczy gora - sa dwie skrzynki 3 wejscia 160 i jedno wyjscie 250

aktualny przebieg kanalow jest inny - bo musialm upychac te nadprogramowe metry rur spiro

te 3 nawiewy w lewym gornym rogu - sa pociagniete na antresole -

ponizej obliczenia predkosci przeplywow i wydatkow poszczegolnych nawiewow i wywiewow:

http://img718.imageshack.us/img718/7605/wentylacjaobliczenia100.jpg

a tu na 40% (czyli okolo 400m3/h):

http://img109.imageshack.us/img109/5548/wentylacjaobliczenia407.jpg

troszke nie czytelne - bo to moje "wewnetrzne" obliczenia

jest to opis drzewa - od gory 1 rura 250 - dzeili sie na 3x160

a te znow na 4x100

wydatki sa dla pojedynczego kanalu - predkosci tez w tym pojedynczym kanale

jak podawal Adam - pole przekroju sumy kanalow rosnie z kazdym rozgalezieniem - wiec predkosci przeplywu spadaja

powinno dzialac ?!?!?!

Czy ktoś mógłby mi przybliżyć ten cud jakim jest skrzynka rozprężna? Patrze na jej zdjęcia i nie mogę jakoś uwierzyć w jej niezliczone zalety. Czy mi się zdaje,czy w środku nic się nie znajduje (nie mówię o takich, które na wylotach posiadają przepustnice regulacyjne)? Czy takie są prawa fizyki, że na jej wyjściach, zakończonych taką samą średnicą otworu, ale różnymi długościami kanałów, będą panować te same ciśnienia? I idąc dalej - na wyjściach zakończonych innymi średnicami otworów będą panować większe (dla większego) i mniejsze (dla mniejszego otworu) ciśnienia?

A skoro tak, to czy można gdzieś kupić skrzynki rozprężne z różnymi średnicami (np: wejście fi150, wyjścia fi150+125+100), czy trzeba je zamawiać u "rynniarzy"?

I jeszcze jedno pytanie mi się nasuwa po lekturze tego wątku: czemu wszyscy mają dylematy, czy stosować przepustnice, czy nie (choć wszyscy znają korzyści z ich stosowania), skoro przepustnice takie kosztują ok. 20zł i wcale nie są większe gabarytowo od rury, gdzie koszt tejże za metr wychodzi bardzo podobnie.

Będę zobowiązany za wyjaśnienie tych nurtujących mnie spraw.

Przy okazji pozdrawiam wszystkich czytelników :)

Czy ktoś mógłby mi przybliżyć ten cud jakim jest skrzynka rozprężna? Patrze na jej zdjęcia i nie mogę jakoś uwierzyć w jej niezliczone zalety. Czy mi się zdaje,czy w środku nic się nie znajduje (nie mówię o takich, które na wylotach posiadają przepustnice regulacyjne)? Czy takie są prawa fizyki, że na jej wyjściach, zakończonych taką samą średnicą otworu, ale różnymi długościami kanałów, będą panować te same ciśnienia? I idąc dalej - na wyjściach zakończonych innymi średnicami otworów będą panować większe (dla większego) i mniejsze (dla mniejszego otworu) ciśnienia?

A skoro tak, to czy można gdzieś kupić skrzynki rozprężne z różnymi średnicami (np: wejście fi150, wyjścia fi150+125+100), czy trzeba je zamawiać u "rynniarzy"?

I jeszcze jedno pytanie mi się nasuwa po lekturze tego wątku: czemu wszyscy mają dylematy, czy stosować przepustnice, czy nie (choć wszyscy znają korzyści z ich stosowania), skoro przepustnice takie kosztują ok. 20zł i wcale nie są większe gabarytowo od rury, gdzie koszt tejże za metr wychodzi bardzo podobnie.

Będę zobowiązany za wyjaśnienie tych nurtujących mnie spraw.

Przy okazji pozdrawiam wszystkich czytelników :)

Jeśli skrzynka rozprężna to wejście dużą średnicą a wyjścia o mniejszej średnicy ale takiej samej dla wszystkich wyjść. By zachować jednakowy przepływ to kanały muszą być jednakowej długości.

Zasada jednakowej długości kanałów dotyczy wszystkich "skrzyżowań" a nie tylko skrzynki rozprężnej. Dodam, że minimalna długość kanału od ostatniego rozgałęzienia do anemostatów powinna mieć 3m ze względu na wyeliminowanie pogłosów.

No ja tak sądzę.... ;)

Dodam, że minimalna długość kanału od ostatniego rozgałęzienia do anemostatów powinna mieć 3m ze względu na wyeliminowanie pogłosów.

No ja tak sądzę.... ;)

Chodzi o rozgałęzienie najdalej czy najbliżej rekuperatora?

Jeśli najdalej to nie rozumiem czym się ono różni od np. przedostatniego...