KrzysztofLis2 29.12.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Są wypowiedzi na innych forach że czyszczenie kanałów wentylacyjnych to mit i nikt tego nie robi więc nie należy się wbijać z kosztami w sztywne kanały. Tu też są takie wypowiedzi, nie widziałem wypowiedzi nikogo, kto by czyścił swoje kanały... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 29.12.2009 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 caretilla Być może to jest to czego szukasz : http://forum.muratordom.pl/post3879268.htm#3879268 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 04.01.2010 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Witam,Mam dość pilne pytanko. Czerpnia i wyrzutnia od WM umieszczone będą na przeciwległych ścianach szczytowych (centala na strychu). Mój wykonawca proponuje czerpnię na wschodzie a wyrzutnię na zachodzie. Ponoć czerpnia na zachodzie nie jest właściwym rozwiązaniem ze względu na nagrzewanie się ściany w lecie i tym samym nawiewanie ciepłego powietrza. Ja jednak jakoś tak się zastanawiam no bo wiatry zachodnie no i może lepiej byłoby trochę wentylatorom ulżyć. Co o sprawie sądzicie? Pozdr, AM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.01.2010 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Wszystko jedno, najlepiej rzuć monetą bo to najprostsza metoda wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 04.01.2010 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 ...najlepiej jak czerpnia jest od północy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.01.2010 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 U mnie jest od Północy, do tego dokładnie 2m nad ziemią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 06.01.2010 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Są wypowiedzi na innych forach że czyszczenie kanałów wentylacyjnych to mit i nikt tego nie robi więc nie należy się wbijać z kosztami w sztywne kanały. Tu też są takie wypowiedzi, nie widziałem wypowiedzi nikogo, kto by czyścił swoje kanały... Weszłam na forum które podał Piczman i rzeczywiście po 3 latach użytkowania wentylacji kanały są czyste. Właśnie stoję przed wyborem firmy od wentylacji i dotychczas upierałam się przy sztywnych kanałach, czyli co jednak nie ma sensu ich dawać? Czy Wy wszyscy macie kanały harmonijkowe? a co myślicie o elastycznych przewodach pokrytych od środka teflonem (np firma ned air z Norwegii ma takie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sali 07.01.2010 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 czy skrzynka rosprężna wejście 200 - na wyjściu 125+125+100 zadziała prawidłowo ? czy będzie trzeba dawać jakieś przepustnice na odnodze 100 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 07.01.2010 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 A jak chcesz mieć podzielone wydatki powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sali 07.01.2010 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 120 m3 to potem na dwa razy 60m3 + 120 m3 to potem na dwa razy 60m3 + 60m3 od razu mówię, że ze wględów tras kanałów nie da rady 5* 60 m3 będą mi potrzebne jeszcze drugie takie same lecz bez ponownego dzielenia czyli 120 m3 + 120m3 + 60m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 08.01.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Witam, Mam dość pilne pytanko. Czerpnia i wyrzutnia od WM umieszczone będą na przeciwległych ścianach szczytowych (centala na strychu). Mój wykonawca proponuje czerpnię na wschodzie a wyrzutnię na zachodzie. Ponoć czerpnia na zachodzie nie jest właściwym rozwiązaniem ze względu na nagrzewanie się ściany w lecie i tym samym nawiewanie ciepłego powietrza. Ja jednak jakoś tak się zastanawiam no bo wiatry zachodnie no i może lepiej byłoby trochę wentylatorom ulżyć. Co o sprawie sądzicie? Pozdr, AM Witam Ogólnie czerpnię najlepiej montować w miejscu nienarażonym na podmuchy wiatru. Ściana północna wydaje się do tego najlepsza, ale ten przypadek Ciebie nie dotyczy. Plusem ściany zachodniej jest samoistne nawiewanie powietrza (przeważające wiatry z tego kierunku), co może odgrywać jakąś tam rolę w przypadku braku zasilania. Minusem jest silniejsze nagrzewanie się w okresie letnim. Z kolei wyrzutnia na ścianie zachodniej w przypadku zaniku zasilania może całkowicie uniemożliwić taką szczątkową wentylację. W Twoim przypadku, chyba rzeczywiście najlepszym rozwiązaniem będzie: najlepiej rzuć monetą bo to najprostsza metoda wyboru Chyba że dasz radę osłonić ją przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych, wtedy szala zacznie się znacząco przechylać na stronę ściany zachodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 21.01.2010 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 podajcie proszę jakie rekuperatory z ręką na sercu polecacie dostępne na rynku polskim i do tego jakie orurowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 28.01.2010 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Podobno Berluf- mają dobrą cenę, Bartosz całkiem przyzwoite ale cena ponad przeciętną, Brink renovent cieszą się dobrą opinią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pigeon 31.01.2010 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Najłatwiej a przy okazji optymalnie jest wtedy, gdy główną rurę na danej kondygnacji prowadzimy do centralnie umieszczonego pudełka, a z niego rurkami o identycznych przekrojach i długości do pomieszczeń. Obojętne - nawiew czy wywiew. Wtedy system pracuje w sposób totalnie i absolutnie zrównoważony. Dla dowolnej wielkości wymiany. Ale... Konia z rzędem temu, komu ZAWSZE się ta sztuka udaje w konkretnym obiekcie! Chyba, że był projektowany pod taki układ kanałów. KTO projektuje dom optymalizując go do koniecznego przebiegu kanałów wentylacji? Zwykle to układ kanałów dopasowuje się do domu. I wtedy nie zawsze i nie wszystko jest absolutbie idealne. Co wcale nie znaczy - że nie zadziała. Minimalne różnice zwykle koryguje się (da się skorygować) nastawą anemostatów. Adam M. Adamie wisisz mi konia!!! (z rzedem) tak mi sie wydaje przeczytalem: O wentylacji - co i po co, wzdłuż i w poprzek! i zrobilem tak - nawiew rurka fi 250 - 10m dl - skrzynka roprezna dzielona na 3 rury fi 160 po 16m kazda - i potem 3 (na kazdej rurze) skrzynki rozprezne z 4 wyjsciami fi 100 - i te rurki fi 100 sa po 10m zakonczone nawiewami w wywiewie - podobnie - ale wywiewow nominalnych jest 9 (a nie 12 jak nawiewow) -kazdy wywiew po 10 m potem 3 skrzynki rozprezne przechodzace w fi 160 po 16m i te znow w fi 250 po 10 m jest to idelana drzewko w dwie strony - policzone dla 900 m3/h (w najgorszym wypadku cos okolo 5,2m/s) wnioski: mysle, ze bedzie dzialac na 120 % (jeszcze nie podpiete) duzo rur - mozna by tak z 50% mniej jak sie ma w lokalnej hurtowni okolo 25% upust na spiroflexy to juz tak nie boli najgorsze jest krzyzowanie sie rur (zwlaszcza tych fi 250) cala wentylacja umieszczona w ociepleniu - od wewnatrz - 20 cm welny - potem rury w warstwie 15cm i na na nie kolejne 20 cm - w miejscach przeciec dodatkowo ocieplone od gory wszystko polozone pod stropem drewnianym a nad sufitem podwieszanym, wiec sie dalo upchnoac (zreszta meczyl sie z tym rom kon ) postaram sie wstawic grafike tego mojego drzewka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 01.02.2010 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Moje gratulacje. Również planuje taki układ zrobić w moim domu, w prawdzie nie jest ona taki duży jak twój. Wiem że idzie trochę więcej materiału ale można mieć wiekszą pewność, że wszystko będzie działać jak należy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 01.02.2010 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 A jeszcze takie pytanko? Te skrzynki rozprężne robileś sam czy kupiłeś gdzieś jeśli można wiedzieć. Bo ja planuję zrobić samodzielnie raczej. A może podałbyś wymiary tych skrzynek z wyjściami 4x100. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pigeon 02.02.2010 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 wszystko bralem w spiroflexie - przez lokalna hurtownieskrzyka to zwykla kostka z roznymi wyjsciami a kazdej ze stron - wymiary okolo 50mm wieksze od najwiekszego przylacza - np 160 wejscie a 3 wyjcia po 100 to szescioscian 220x220x220 (tak okolo ) skrzynka wychodzila mnie okolo 70-90 zl netto za szt a tutaj moj schemathttp://img710.imageshack.us/img710/7885/wentylacjaschemat.th.jpg tam gdzie sie konczy gora - sa dwie skrzynki 3 wejscia 160 i jedno wyjscie 250aktualny przebieg kanalow jest inny - bo musialm upychac te nadprogramowe metry rur spirote 3 nawiewy w lewym gornym rogu - sa pociagniete na antresole - ponizej obliczenia predkosci przeplywow i wydatkow poszczegolnych nawiewow i wywiewow:http://img718.imageshack.us/img718/7605/wentylacjaobliczenia100.jpg a tu na 40% (czyli okolo 400m3/h):http://img109.imageshack.us/img109/5548/wentylacjaobliczenia407.jpg troszke nie czytelne - bo to moje "wewnetrzne" obliczeniajest to opis drzewa - od gory 1 rura 250 - dzeili sie na 3x160a te znow na 4x100wydatki sa dla pojedynczego kanalu - predkosci tez w tym pojedynczym kanale jak podawal Adam - pole przekroju sumy kanalow rosnie z kazdym rozgalezieniem - wiec predkosci przeplywu spadaja powinno dzialac ?!?!?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oriman 04.02.2010 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Czy ktoś mógłby mi przybliżyć ten cud jakim jest skrzynka rozprężna? Patrze na jej zdjęcia i nie mogę jakoś uwierzyć w jej niezliczone zalety. Czy mi się zdaje,czy w środku nic się nie znajduje (nie mówię o takich, które na wylotach posiadają przepustnice regulacyjne)? Czy takie są prawa fizyki, że na jej wyjściach, zakończonych taką samą średnicą otworu, ale różnymi długościami kanałów, będą panować te same ciśnienia? I idąc dalej - na wyjściach zakończonych innymi średnicami otworów będą panować większe (dla większego) i mniejsze (dla mniejszego otworu) ciśnienia? A skoro tak, to czy można gdzieś kupić skrzynki rozprężne z różnymi średnicami (np: wejście fi150, wyjścia fi150+125+100), czy trzeba je zamawiać u "rynniarzy"? I jeszcze jedno pytanie mi się nasuwa po lekturze tego wątku: czemu wszyscy mają dylematy, czy stosować przepustnice, czy nie (choć wszyscy znają korzyści z ich stosowania), skoro przepustnice takie kosztują ok. 20zł i wcale nie są większe gabarytowo od rury, gdzie koszt tejże za metr wychodzi bardzo podobnie. Będę zobowiązany za wyjaśnienie tych nurtujących mnie spraw. Przy okazji pozdrawiam wszystkich czytelników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 05.02.2010 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Czy ktoś mógłby mi przybliżyć ten cud jakim jest skrzynka rozprężna? Patrze na jej zdjęcia i nie mogę jakoś uwierzyć w jej niezliczone zalety. Czy mi się zdaje,czy w środku nic się nie znajduje (nie mówię o takich, które na wylotach posiadają przepustnice regulacyjne)? Czy takie są prawa fizyki, że na jej wyjściach, zakończonych taką samą średnicą otworu, ale różnymi długościami kanałów, będą panować te same ciśnienia? I idąc dalej - na wyjściach zakończonych innymi średnicami otworów będą panować większe (dla większego) i mniejsze (dla mniejszego otworu) ciśnienia? A skoro tak, to czy można gdzieś kupić skrzynki rozprężne z różnymi średnicami (np: wejście fi150, wyjścia fi150+125+100), czy trzeba je zamawiać u "rynniarzy"? I jeszcze jedno pytanie mi się nasuwa po lekturze tego wątku: czemu wszyscy mają dylematy, czy stosować przepustnice, czy nie (choć wszyscy znają korzyści z ich stosowania), skoro przepustnice takie kosztują ok. 20zł i wcale nie są większe gabarytowo od rury, gdzie koszt tejże za metr wychodzi bardzo podobnie. Będę zobowiązany za wyjaśnienie tych nurtujących mnie spraw. Przy okazji pozdrawiam wszystkich czytelników Jeśli skrzynka rozprężna to wejście dużą średnicą a wyjścia o mniejszej średnicy ale takiej samej dla wszystkich wyjść. By zachować jednakowy przepływ to kanały muszą być jednakowej długości. Zasada jednakowej długości kanałów dotyczy wszystkich "skrzyżowań" a nie tylko skrzynki rozprężnej. Dodam, że minimalna długość kanału od ostatniego rozgałęzienia do anemostatów powinna mieć 3m ze względu na wyeliminowanie pogłosów. No ja tak sądzę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 05.02.2010 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Dodam, że minimalna długość kanału od ostatniego rozgałęzienia do anemostatów powinna mieć 3m ze względu na wyeliminowanie pogłosów. No ja tak sądzę.... Chodzi o rozgałęzienie najdalej czy najbliżej rekuperatora? Jeśli najdalej to nie rozumiem czym się ono różni od np. przedostatniego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts