robdk 05.02.2010 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Dodam, że minimalna długość kanału od ostatniego rozgałęzienia do anemostatów powinna mieć 3m ze względu na wyeliminowanie pogłosów. No ja tak sądzę.... Chodzi o rozgałęzienie najdalej czy najbliżej rekuperatora? Jeśli najdalej to nie rozumiem czym się ono różni od np. przedostatniego... Było opisane nawet chyba w tym wątku lub w podobnym - czytać! Chodzi o wyeliminowanie pogłosów z sąsiedniego pomieszczenia. Jeśli za ostatnim rozgałęzieniem będzie np. po 1 m to będzie słychać poprzez anemostaty "głosy" z sąsiedniego pomieszczenia... a może "duchy"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 05.02.2010 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 A jeszcze takie pytanko? Te skrzynki rozprężne robileś sam czy kupiłeś gdzieś jeśli można wiedzieć. Bo ja planuję zrobić samodzielnie raczej. A może podałbyś wymiary tych skrzynek z wyjściami 4x100. Pozdro Widziałem taką skrzynkę coś ala rakieta w hurtowni budowlanej z akcesoriami do kominków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 05.02.2010 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 A jeszcze takie pytanko? Te skrzynki rozprężne robileś sam czy kupiłeś gdzieś jeśli można wiedzieć. Bo ja planuję zrobić samodzielnie raczej. A może podałbyś wymiary tych skrzynek z wyjściami 4x100. Pozdro Widziałem taką skrzynkę coś ala rakieta w hurtowni budowlanej z akcesoriami do kominków. Może takie coś: http://allegro.pl/item901506329_skrzynka_rozdzielcza_5x_100_125_150.html http://allegro.pl/item887740752_skrz_rozdzielcza_srrs_150_5x100_do_kominki_f_vat.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 05.02.2010 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Widziałem coś jeszcze innego. Wyglądało to jak ostrosłup o podstawie kwadratu w czubku duża średnica 160 a w podstawie 4x100 EDIT Coś w ten deseń:http://allegro.pl/item911119311_skrzynka_rozdzielcza_do_dgp_srds_150_4x125_darco.html Choć i te propozycje jak dobrze dobrane do potrzeb zdadzą egzamin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oriman 05.02.2010 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Jeśli skrzynka rozprężna to wejście dużą średnicą a wyjścia o mniejszej średnicy ale takiej samej dla wszystkich wyjść. By zachować jednakowy przepływ to kanały muszą być jednakowej długości. Zasada jednakowej długości kanałów dotyczy wszystkich "skrzyżowań" a nie tylko skrzynki rozprężnej. To muszę przyznać, że byłem wyprowadzony daleko w las, jeśli chodzi o te skrzynki. Wychodzi na to, że niczym one się nie różnią, od zwykłego trójnika, tyle że czasem mają więcej wyjść. Niech no ja tylko znajdę tego, co je tak zachwalał... Czyli jednak gwarancją dobrze wyregulowanej instalacji mogą być tylko przepustnice (bo warunek kanałów tej samej długości jest raczej mało realny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 05.02.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Oriman napisał:To muszę przyznać, że byłem wyprowadzony daleko w las, jeśli chodzi o te skrzynki. Wychodzi na to, że niczym one się nie różnią, od zwykłego trójnika, tyle że czasem mają więcej wyjść.Niech no ja tylko znajdę tego, co je tak zachwalał... Czyli jednak gwarancją dobrze wyregulowanej instalacji mogą być tylko przepustnice (bo warunek kanałów tej samej długości jest raczej mało realny). Myślę, że nie do końca masz rację, że nie da sie zrobić równej długości kanałów. Ja u siebie wstępnie rozplanowałem na papierze wszystko bez przepustnic i jest to do zrobienie. Cala instalacja upchnę na piętrze w sufit podwieszany, który zostaje opuszczony 20cm niżej "kleszczy" od dachu. Kanały te różnic sie będą może tylko jakimiś "małymi zakrętami", które nie sądzę żeby miały większy wpływ na przepływające powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 05.02.2010 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 To muszę przyznać, że byłem wyprowadzony daleko w las, jeśli chodzi o te skrzynki. Wychodzi na to, że niczym one się nie różnią, od zwykłego trójnika, tyle że czasem mają więcej wyjść. Niech no ja tylko znajdę tego, co je tak zachwalał... Czyli jednak gwarancją dobrze wyregulowanej instalacji mogą być tylko przepustnice (bo warunek kanałów tej samej długości jest raczej mało realny). chyba jednak sie lekko różnią, zrób równe przepływy na samych trójnikach to jest sztuka, nawet jak zastosujesz przepustnice nie będzie to proste w niektórych przypadkach. Skrzynki z założenia wyrównują system i pozostaje lekka korekta. Myślę, że nie do końca masz rację, że nie da sie zrobić równej długości kanałów. Ja u siebie wstępnie rozplanowałem na papierze wszystko bez przepustnic i jest to do zrobienie. Cala instalacja upchnę na piętrze w sufit podwieszany, który zostaje opuszczony 20cm niżej "kleszczy" od dachu. Kanały te różnic sie będą może tylko jakimiś "małymi zakrętami", które nie sądzę żeby miały większy wpływ na przepływające powietrze. Teoria w praktyce policz sobie jaki opór daje kolano/łuk w stosunku do odcinka prostego i już będziesz wiedział, że ma to wpływ. Oczywiście w praktyce wychodzi to jeszcze inaczej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 06.02.2010 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 To muszę przyznać, że byłem wyprowadzony daleko w las, jeśli chodzi o te skrzynki. Wychodzi na to, że niczym one się nie różnią, od zwykłego trójnika, tyle że czasem mają więcej wyjść. Niech no ja tylko znajdę tego, co je tak zachwalał... Skrzynka rozprężna jak nazwa wskazuje powoduje najpierw rozprężenie (spowolnienie) strugi powietrza, a dopiero później podział tej strugi. Takie działanie pozwala na wyrównanie strug w kanałach w/g zasady że suma przekrojów rośnie w stosunku do kanału przed rozdziałem strugi. Żeby taki stan uzyskać na trójniku musiałby to być trójnik "Y" i kanały o idealnie takiej samej długości. W praktyce prawie że niewykonalne, choć czasami, bardzo rzadko się udaje. Skrzynka rozprężna pozwala na większą swobodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 06.02.2010 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Mice napisał: Teoria w praktyce policz sobie jaki opór daje kolano/łuk w stosunku do odcinka prostego i już będziesz wiedział, że ma to wpływ. Oczywiście w praktyce wychodzi to jeszcze inaczej ... Przykładowo: jężeli mam skrzynkę rozprężną z 4 wyjściami fi 100 i od niej odchodzą 4 mniej więcej równej długości kanały (w tym np: 2 kanały proste, 1 kanał z kolanem 45 stop, a jeszcze inny z łukiem) to dla mnie spadek 2Pa czy 4Pa nie ma największego znaczenie. Skoro anemostat daje jakieś 30Pa to przykręć sobie jeden z pół obrotu a drugi odkręć i ci się wyrówna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oriman 06.02.2010 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 OK, więc reasumując: jeśli mam do "rozszczepienia" strugę powietrza na dwie, przy (w miarę) zbliżonych długościach kanałów wyjściowych (bo z tego co czytam to zarówno skrzynka jak i trójnik tego wymagają), to lepiej zastosować skrzynkę czy trójnik? I na kanale wyjściowym, na którym spodziewam się mniejszych oporów wstawiam przepustnice do wyregulowania całości. Mam wrażenie, że konstrukcja skrzynki daje większe opory, powoduje większe szumy przy przepływie powietrza, do tego wprowadza więcej załamań kanału powietrznego. Czy intuicja mnie myli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 06.02.2010 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Mice napisał: Teoria w praktyce policz sobie jaki opór daje kolano/łuk w stosunku do odcinka prostego i już będziesz wiedział, że ma to wpływ. Oczywiście w praktyce wychodzi to jeszcze inaczej ... Przykładowo: jężeli mam skrzynkę rozprężną z 4 wyjściami fi 100 i od niej odchodzą 4 mniej więcej równej długości kanały (w tym np: 2 kanały proste, 1 kanał z kolanem 45 stop, a jeszcze inny z łukiem) to dla mnie spadek 2Pa czy 4Pa nie ma największego znaczenie. Skoro anemostat daje jakieś 30Pa to przykręć sobie jeden z pół obrotu a drugi odkręć i ci się wyrówna. Nie mam ani jednego anemostatu więc nie miałbym czym sobie przykręcić. teoretycznie skoro cała rura ma kilka Pa to dołożenie 2-4Pa może podwoić opór. OK, więc reasumując: jeśli mam do "rozszczepienia" strugę powietrza na dwie, przy (w miarę) zbliżonych długościach kanałów wyjściowych (bo z tego co czytam to zarówno skrzynka jak i trójnik tego wymagają), to lepiej zastosować skrzynkę czy trójnik? I na kanale wyjściowym, na którym spodziewam się mniejszych oporów wstawiam przepustnice do wyregulowania całości. Dla dwóch wyjść trójnik, dla większej ilości skrzynie lub trójnikami np. 200/2*160/4*130 itd. w miarę równych odległościach itp. Wszystko zależy od układu pomieszczeń, możliwości prowadzenia rur i widzimisie projektanta/wykonawcy/inwestora. Co do szumów, u mnie do +/- 200-250m3/h nie słychać absoslutnie nic, potem słychać powietrze ale na to nie ma wpływu instalacja czy skrzynki tylko same wentylatory, a raczej powietrze przez nie wyrzucane tak szumi. Można to sprawdzić odłączając instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 09.02.2010 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Witam. Policzyłem sobie spadki ciśnień na poszczególnych odcinkach od rekuperatora to anemostatu. I tak po stronie nawiewnej wyszło mi przykładowo: 77Pa, 76Pa, 77Pa, 79Pa, 74Pa, 76Pa.Po stronie wywiewnej przykładowo: 71Pa, 80Pa, 72Pa, 76Pa.W związku z tym nasuwa mi się pytanie. Czy jest potrzeba zastosowania przepustnic na tych odcinkach gdzie wartości są najmniejsze? Czy może wyregulować to tylko anemostatami, bo wartości te wahają się miedzy sobą tylko o jakieś 5 czy 6 Pa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 12.02.2010 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Witam. Policzyłem sobie spadki ciśnień na poszczególnych odcinkach od rekuperatora to anemostatu. I tak po stronie nawiewnej wyszło mi przykładowo: 77Pa, 76Pa, 77Pa, 79Pa, 74Pa, 76Pa. Po stronie wywiewnej przykładowo: 71Pa, 80Pa, 72Pa, 76Pa. W związku z tym nasuwa mi się pytanie. Czy jest potrzeba zastosowania przepustnic na tych odcinkach gdzie wartości są najmniejsze? Czy może wyregulować to tylko anemostatami, bo wartości te wahają się miedzy sobą tylko o jakieś 5 czy 6 Pa. Oczywiście anemostatami chociaż i tak przy rozkładania przewodów wystarczy lekko zagiąć i robi się dodatkowe kilka Pa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 13.02.2010 00:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Masz 10% rozbieżności wiec tak jak Mice napisał będzie dobrze. Anemostat to wyrówna. Staraj się tylko w miarę równo kłaść te kanały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 13.02.2010 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Dzięki panowie za radę . Jak poskładam wszystko do kupy to wtedy będę testował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peter.Gd 26.02.2010 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 witam,szukam porady co do miejsca umieszczenia centrali wentylacyjnej. Mam budynek z poddaszem uzytkowym, podpiwniczony. Orginalnie przygotowywalem sobie stanowisko w piwnicy. Przy podejmowaniu decyzji przede wszystkim bralem pod uwage:- bliskosc gwc,- obawy przed odglosami nad sypialnia- obawy o straty ciepla na poddaszu nieuzytkowym- niewiele miejsca na poddaszu nieuzytkowym, wysokość niewiele ponad metrOstatnio znowu przejrzalem plany i poczytalem i jzu nie jestem tego taki pewien. Odglosy z centrali chyba nie beda takie duze, ale najbardziej mnie martwia opory na rurach (wyprowadzane z dolu na gore, rozprowadzenie na poddaszu, a potem spowrotem zejscie do pomieszczen na parterze). ten sam problem pojawia sie przy wyprowadzeniu czerpni wyrzutni. ewentualnie moge przejsc w czerpnie w podbitce i wyrzutnie dachowa ale znowu opory.Czy umieszczenie rekuperatora w piwnicy bedzie błędem? wszedzie spotykam reku instalowane na poddaszach. W razie czego załącze jakis przekroj. bede wdzieczny za rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lu.du 26.02.2010 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 mam pytanie kubatura pomieszczeń wentylowanych (naiwiew) wychodzi u mnie Parter - (salon, jadalnia, gabinet)- 126,5m3 (nie wentyluję hallu, garażu, kotłowni)Poddasze (3xsypialnia + pokój dzienny)- 249m3suma 375,5m3 teraz z wymagań higienicznych:-Parter 180m3 -Pietro 180m3 suma 360m3 Czyli dopsaowując 375,5/360 =1,043 tyle nalezałoby zwiększyć nawiew aby zachowac jedną wymianę/1h.Tylko zastanawiam się czy traktować wszystko jako całość (parter + piętro) i cały nawiew razem zwiększyć x1,043 czy jakś inaczej.Bo patrząc na parterze kubatura to tylko 126,5m3 czyli zwiększając tutaj nawiew 180m3 x 1,043 = 188m3 prawie czyli wychodzi że na parterze wymieniamy prawie 1,5 raza powietrze/1h.Z kolei na piętrze mając 180x1,043 = 188m3 i kubaturę 249m3 mamy tylko 0,75 wymiany/1h. Czy ma ktoś może jakiś pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 26.02.2010 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 witam, szukam porady co do miejsca umieszczenia centrali wentylacyjnej. Mam budynek z poddaszem uzytkowym, podpiwniczony. Orginalnie przygotowywalem sobie stanowisko w piwnicy. Przy podejmowaniu decyzji przede wszystkim bralem pod uwage: - bliskosc gwc, - obawy przed odglosami nad sypialnia - obawy o straty ciepla na poddaszu nieuzytkowym - niewiele miejsca na poddaszu nieuzytkowym, wysokość niewiele ponad metr Ostatnio znowu przejrzalem plany i poczytalem i jzu nie jestem tego taki pewien. Odglosy z centrali chyba nie beda takie duze, ale najbardziej mnie martwia opory na rurach (wyprowadzane z dolu na gore, rozprowadzenie na poddaszu, a potem spowrotem zejscie do pomieszczen na parterze). ten sam problem pojawia sie przy wyprowadzeniu czerpni wyrzutni. ewentualnie moge przejsc w czerpnie w podbitce i wyrzutnie dachowa ale znowu opory. Czy umieszczenie rekuperatora w piwnicy bedzie błędem? wszedzie spotykam reku instalowane na poddaszach. W razie czego załącze jakis przekroj. bede wdzieczny za rade. Centralę umieść tam gdzie Tobie bardziej pasuje, pamiętaj, że później ciężko będzie to zmienić. U mnie centrali w pokojach nie słychać (nawet w tych nad którymi stoi bezpośrednio wentylator) w wymienniku również nie słychać nic, przy dużej wydajności słychać szum powietrza w kanałach. Ale to kwestia budowy urządzenia. Nawet jeśli miałbyś dokupić kilka metrów rury to być może warto w perspektywie czasu tak zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 26.02.2010 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 mam pytanie kubatura pomieszczeń wentylowanych (naiwiew) wychodzi u mnie Parter - (salon, jadalnia, gabinet)- 126,5m3 (nie wentyluję hallu, garażu, kotłowni) Poddasze (3xsypialnia + pokój dzienny)- 249m3 suma 375,5m3 teraz z wymagań higienicznych: -Parter 180m3 -Pietro 180m3 suma 360m3 Czyli dopsaowując 375,5/360 =1,043 tyle nalezałoby zwiększyć nawiew aby zachowac jedną wymianę/1h. Tylko zastanawiam się czy traktować wszystko jako całość (parter + piętro) i cały nawiew razem zwiększyć x1,043 czy jakś inaczej. Bo patrząc na parterze kubatura to tylko 126,5m3 czyli zwiększając tutaj nawiew 180m3 x 1,043 = 188m3 prawie czyli wychodzi że na parterze wymieniamy prawie 1,5 raza powietrze/1h. Z kolei na piętrze mając 180x1,043 = 188m3 i kubaturę 249m3 mamy tylko 0,75 wymiany/1h. Czy ma ktoś może jakiś pomysł. Budynek liczysz całościowo, przecież nie masz szczelnych drzwi pomiędzy kondygnacjami ? Potem regulujesz przepustnicami lub anemostatami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peter.Gd 27.02.2010 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Nawet jeśli miałbyś dokupić kilka metrów rury to być może warto w perspektywie czasu tak zrobić. Wiesz, nie chodzi mi tu o wydatek na te kilknascie metrow rury, tylko o to czy taki pokrecony projekt went mechanicznej opary na trojnikach plus GWC o ktorym z toba pisalem to nie za duze opory dla pierwotnie planowanej centrali. Orginalnie wg projektu centrala miala byc w garazu i czerpnia plus wyrzutnia na scianach garazowych. Garaz zostal zlikwidowany wiec wybralem piwnice, zeby bylo mozliwie najblizej do gwc, co jednoczesnie wydluza kanaly 'z czerpni' i 'do wyrzutni'. Centralka wg projektu StorkAir350. Wg charakterystyki przeplywow tej centrali przy pacy na max obrotach moze pokonac do 200Pa oporow. teraz kwestia czy starczy czy nie starczy. Nie liczylem dokladnie oporow ale wszystkie trojniki to 90 plus zaciag z GWC zwirowego 20-30m3. Nie za mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts