autorus 08.09.2011 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 U mnie ponieważ nie muszę ocieplać rur chce dać przekroje 60-80mm. Większych nie wcisnę. Oczywiście do skrzynek będą duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 08.09.2011 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 jak możesz to za reku wejście do domu, te pierwsze odcinki rób z rur sztywnych - spiro jest sporo głosniejsze - wiem bo przetestowałem - mimo, że jeszcze ni skończyłem izolacji jest odczuwalna różnica... hej! o które pierwsze odcinki ci chodzi te wychodzące z reku na/z domu czy te z nawiewu/wywiewu ? jak łączyłeś rury spiro ze sobą, za pomocą nypli i opasek czy w inny sposób ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heron 08.09.2011 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Czesc, Ja to robiłem w 2 osoby - i mimo wszystko dawałem taką szarą taśme pakunkową zarówno na wełne jak i na strecza (polecam ci znaleźć kogoś do pomocy - wystarczy żeby trzymał w miare sztywno rurę - my robiliśmy tak, że trzymaliśmy ją miedzy udami i dookoła lecieliśmy ze streczem) tu masz pogląda jak to wyszło: jak możesz to za reku wejście do domu, te pierwsze odcinki rób z rur sztywnych - spiro jest sporo głosniejsze - wiem bo przetestowałem - mimo, że jeszcze ni skończyłem izolacji jest odczuwalna różnica... PZDR Qter P.S. Więcej zdjęć jest w galerii w podpisie (niestety jeszcze nie wszystko uaktualniłem) Qter, widze, ze masz reku z jangazu (też tam zamówiłem ). Jak wrażenia z użytkowania? I jakie masz rury dochodzące do reku? fi 200? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heron 08.09.2011 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Cześć, Czy możecie zdradzić gdzie kupowaliście skrzynki rozprężne? Ktoś może kupował na kratki.pl? Nadają się? Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 08.09.2011 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 dobrze widziałem na fotkach?? masz GWC glikolowy? tak - będzie glikolowy - jest jeszcze nie uruchomiony z braku... wody! (ale to inna historia) grunt, że sprawdziłem na "sucho" że z jangaza da się sterować przepieknie pompą do GWC Aga i Krzyniu - nie widzę na rysunku średnic kanałów - zgrubsza jest poprawnie ale jeśli chodzi o parter to: ja bym do kuchni dał jedną grubsza rurę a dopiero potem ją rozgałęcił np. trójnikiem - przemyśl gdzie będziesz mieć okap, Dalej - czy będzie gdzieś stał kominek - jak tak to moze wykorzystać to ciepło? Daj wywiew w okolicy kominka - nanieś na plan. Czy gdzie będzie reku - w schowku koło schodów? gdzie czerpnia/wyżutnia - w pionie wentylacyjnym? Czy pralni i WC nie można również połączyć? Co do sypialni czy 30 czy 50 to wszystko zalezy co lubicie. 30 styka - ale to moje zdanie (chybe ze bedziecie mies super szczelne drzwi zamykane na noc). Co do podziału na równe części 1-2 m. nie mają znaczenia. Ja bym pokombinował ze średnicami bardziej. Pamiętaj, żeby dobrze te rury zaizolować - a to daje ci dodatkową "grubośc". Jacekss - mówię o odcinkach pomiędzy reku a nawiewem, wywiewem - dawać proste do najbliższej skrzynki rozprężnej. Spiro łączyłem w ten sposóbb, że rozcinałem na "kwiatki" robiłem zakładki i wszystko sklejałem taśmą taką do rur dymowych. Można robić na nyplach ale to zawsze kilka pln więcej a działa tak samo. heron - Jangaza testuje - nie działa jeszcze non-stop. Rury do czerpni/wyrzutni mam fi 200 - teraz bym dał pewnie z 250 (bo wolniej i ciszej - zwłaszcza na wyrzutni bo tam mam właściwie tulko spiro - czerpnia jest cichutka). Ja skrzynki rozprężne kupiłem na alleg.ro - takie do DGP. Myślę że wystarczy. PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heron 08.09.2011 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Spiro łączyłem w ten sposóbb, że rozcinałem na "kwiatki" robiłem zakładki i wszystko sklejałem taśmą taką do rur dymowych. Można robić na nyplach ale to zawsze kilka pln więcej a działa tak samo. Dzieki za odpowiedź. A co właściwie rozumiesz przez spiro? Bo ja byłem przekonany, że spiro to sztywne rury z blachy 0,5. Rozcinanie tego w kwiatek byłoby chyba ciężkie, więc wnioskuje, że zastosowałeś jakieś elastyczne rury. Czy mógłbyś napisać, które dokładnie (folia alu na drucie?)? Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 08.09.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 no właśnie jakie to... mnie sie wydaje że spiro to aluflex-y, ale czesto spiro nazywa się te stalowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 08.09.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 (edytowane) @Aga i Krzysiu mam podpbny problem z kominkem i wywiewem.. rozważam 2 opcje - dać kratkę wywiewną z kominka gdzieś pod sufitem żeby pow ogrzane wydostawalo sie z obudowy kominka i niedaleko w suficie dać wywiew WM (np fi125) który będzie zasysać ciepłe powietrze do reku - rurę wywiewu WM zamontować w suficie obudowy kominka, tzn chować ją tam i stamtąd bezpośrednio byłoby pobierane ciepłe powietrze do reku (do odzysku), ryzyko takie czy przypadkiem to powietrze nie bedzie za ciepłe ?! co do rur do sypialni i pokojów, właśnie czy jest sens dawać fi125 jak mi poradzono czy wystarczy z powodzeniem fi100. dla mnie lepsze byłyby 100-ki bo mniej miejsca zajmują i się je upchnie w podwieszanym suficie btw. czy do wiatrołapu doprowadzać tylko nawiew czy dawać również wywiew ? Edytowane 8 Września 2011 przez Jacekss aktualizacja opisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 08.09.2011 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 (edytowane) spiro o których piszę to te aluminiowe które się rozciąga z takiej harmonijki - są gietkie w miarę i można je ciąć nożyczkami rury sztywne - to po prostu sztywne z blachy 0,5 chyba ocynk (te mają tzw. minusy i plusy - jak trzeba dociąć i połaczyć dwie ze sobą to najlepiej użyć nypel (podwójny minus)) PZDR Qter P.S. jeszcze jedna fotka którą znalazłem na innym aparacie: Edytowane 8 Września 2011 przez Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heron 08.09.2011 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 spiro o których piszę to te aluminiowe które się rozciąga z takiej harmonijki - są gietkie w miarę i można je ciąć nożyczkami rury sztywne - to po prostu sztywne z blachy 0,5 chyba ocynk (te mają tzw. minusy i plusy - jak trzeba dociąć i połaczyć dwie ze sobą to najlepiej użyć nypel (podwójny minus)) PZDR Qter A dobrze Ci się z tymi alu robiło? Bo jak sądzę to są zwykłe flexy, które można znaleźć w każdym markecie. Mnie się troche za sztywne wydają, ale jeszcze ich nie kładłem. I jeszcze dodatkowe pytanko: czy one są wystarczająco sztywne aby z nich zrobić 3m pionowy odcinek opierający się na dole na kształtce (myślałem, że będę musiał taki zrobić ze sztywnych z blachy, ale łatwiej kupić flexy)? Jak mocowałeś te flexy? Są jakieś obejmy z zawiesiami czy cuś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 08.09.2011 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 A dobrze Ci się z tymi alu robiło? Bo jak sądzę to są zwykłe flexy, które można znaleźć w każdym markecie. Mnie się troche za sztywne wydają, ale jeszcze ich nie kładłem. I jeszcze dodatkowe pytanko: czy one są wystarczająco sztywne aby z nich zrobić 3m pionowy odcinek opierający się na dole na kształtce (myślałem, że będę musiał taki zrobić ze sztywnych z blachy, ale łatwiej kupić flexy)? Jak mocowałeś te flexy? Są jakieś obejmy z zawiesiami czy cuś? tak - to są te supermarketowe flexy (z tym, że ja kupowałem u lokalnego producenta - nie były tak sztywne jak te z marketu). Odcinki pionowe robiłem z rur sztywnych. Flexy wieszałem na sznurkach - potem przy ocieplaniu poddasza (mam prawie płaski dach) je odcinałem i umieszczałem w warstwie ocieplenia. PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heron 08.09.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Dzieki Qter! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga i Krzysiu 08.09.2011 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Aga i Krzysiu - nie widzę na rysunku średnic kanałów - zgrubsza jest poprawnie ale jeśli chodzi o parter to: ja bym do kuchni dał jedną grubsza rurę a dopiero potem ją rozgałęcił np. trójnikiem - przemyśl gdzie będziesz mieć okap, Dalej - czy będzie gdzieś stał kominek - jak tak to moze wykorzystać to ciepło? Daj wywiew w okolicy kominka - nanieś na plan. Czy gdzie będzie reku - w schowku koło schodów? gdzie czerpnia/wyżutnia - w pionie wentylacyjnym? Czy pralni i WC nie można również połączyć? Co do sypialni czy 30 czy 50 to wszystko zalezy co lubicie. 30 styka - ale to moje zdanie (chybe ze bedziecie mies super szczelne drzwi zamykane na noc). Co do podziału na równe części 1-2 m. nie mają znaczenia. Ja bym pokombinował ze średnicami bardziej. Pamiętaj, żeby dobrze te rury zaizolować - a to daje ci dodatkową "grubośc". Qter Wydaje mi się, że właśnie po to się robi skrzynke rozprężną, żeby były równomierne wywiewy - jak dodam trójniki gdzieniegdzie (niesymetrycznie) to skrzynka traci cały sens. Są opisane rury, tylko zdjęcie za małe . Nawiewy to 100, wywiewy też za wyjątkiem okapu w kuchni, który ma 125 i chcę tam dać maksymalny wywiew, jaki się da (żeby mi się naleśniki samoczynnie obracały ). Wentylatory w górnym pomieszczeniu technicznym, czerpnię (od zachodu) i wyrzutnię(od wschodu) narysowałam na planie - Wywiew przy kominku jest (na planie w rogu salonu pomarańczowy fragment). Jacekss W firmie kominkowej powiedzieli mi, że powietrze pod sufitem w przypadku kominka z płaszczem wodnym Lazar Westa (nie wiem, jak w innych kominkach) ma temperaturę dochodzacą do 40*C, a w przypadku zaizolowania kanału dymowego jeszcze mniej. Przewentylować wkład trzeba i chyba dam rurę nad wkładem. Jeszcze jedno pytanko: podobno nie trzeba ocieplać rur, które są między ogrzewanymi kondygnacjami, jak u mnie. Tylko ja tymczasowo nie będę mieć rekuperatora, więc grozi mi nawiewanie bardzo zimnego powietrza. Co wtedy, jak rury są nieocieplone? Będą się rosić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 08.09.2011 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Hej, A jaki reku planujesz? Co do trójnika to się zastanów czy do kibelka potrzebujesz aż tyle i jednocześnie z pralnią - przemyśl to twoja chałupa i ty wiesz najlepiej czego oczekujesz. Co do kuchni to ja bym tam dał tylko 1 wywiew - a jak już koniecznie to 2 zrównoleglone. Wywiew w okolicy kominka otwierałbym tylko na czas palenia w kominku. Co do rosienia się wypowiem bo to zależy od wielu czynników - ale widziałem że w pomieszczeniach ogrzewanych jedna z firm instalowała aluflexy a nie gołe spiro aluminiowe (pamiętaj że to ma przenosić energię). PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga i Krzysiu 08.09.2011 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Nie wiem, jaki reku planuję, może jakiś wymiennik Heatexa, a może kompletnie "zrób to sam", na chwilę obecną planuję tylko wentylatory EBM, tylko jeszcze nie wiem jakiej mocy. Zastanawiam się nad sensem skrzynek rozprężnych, jak i tak by trzeba dać i przepustnice i różne średnice rur. Bo jak w kibelku mam inaczej uzyskać 15m3, jak nie przepustnicą? Kominek będzie podstawowym źródłem ciepła więc nie będe komplikować układu, niech sobie wywiewa te 15m3 - może tak kurzu mniej bedzie od kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 08.09.2011 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 skrzynki mają upraszczać a nie komplikować ja mam przepustnice tylko przy podziale strug nawiewu/wywiewu na parter/piętro te 15m3 przy kominku to moze byc imho za mało - jak bedzie reku to bedzie glownie z tego odzyskiwał energie zwlaszcza ze piszesz ze to podstawowe zrodlo ciepla ma byc... PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 08.09.2011 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 okey czyli mozna pobierać powietrze ciepłe znad kominka. tak u siebie zrobie, choć i tak traktuje to jako podgrzewacz powietrza w przejściowych okresach te 15m3 faktycznie bardzo mało - ile tym energii cieplnej przeniesiesz przy założeniu deltaT 20C, niewiele jakieś 100W ?! potrzeban albo większa deltaT albo i strumień większy.. albo najlepiej i to i to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 09.09.2011 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Jacekss - pobierać w sensie zainstalować w okolicy wywiew (wyciąg) np. taki jak dla dużej łazienki lub kuchni otwierany na czas palenia w kominku - pisze żeby nie było nieporozumień - jego zadaniem jest zbieranie ciepłego powietrza spod sufitu i odzyskiwanie z niego energii cieplnej w rekuperatorze... PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.09.2011 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Mam pytanie czy według obowiązujących przepisów wolno łączyć WM z grawitacyjną? Chodzi o przepisy w tej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 09.09.2011 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Hej, Wszystko zależy co chcesz zrobic zobacz tu: Dziennik Ustaw z 2002 r. Nr 75 poz. 690 Dział III rozdział 6 - wentylacja i klimatyzacja paragraf 148 punkt 2 mówi: W pomieszczeniu, w którym jest zastosowana wentylacja mechaniczna lub klimatyzacja, nie można stosować wentylacji grawitacyjnej. Wymaganie to nie dotyczy pomieszczeń z urządzeniami klimatyzacyjnymi niepobierającymi powietrza zewnętrznego. PZDR Qter p.s. link tu: http://www.abc.com.pl/serwis/du/2002/0690.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts