Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna - czy ktoś sam policzył ?

wicekK

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sam robie swoją wentylację i mam taki problem, muszę zmieścić kanał o przekroju 125 w sufit obniżony o max 12 cm, więc chciałem zastosowac plaskie kanaly DOSPELA 220x55 ale z tego co widzę nie ma do nich trójników. Czy znacie jakiś inny system który móglbym zastosować zeby zmieścić się w tych 12 cm, lub jak rozwiązać sprawę braku trójników w systemie Dospela 220x55?

Sam robie swoją wentylację i mam taki problem, muszę zmieścić kanał o przekroju 125 w sufit obniżony o max 12 cm, więc chciałem zastosowac plaskie kanaly DOSPELA 220x55 ale z tego co widzę nie ma do nich trójników. Czy znacie jakiś inny system który móglbym zastosować zeby zmieścić się w tych 12 cm, lub jak rozwiązać sprawę braku trójników w systemie Dospela 220x55?

możesz dorobić na blachowni lub sam zrobić przy pomocy taśmy do kominków i ostrego noża/piłki do metalu - to plastik i da się dość łatwo łączyć bez złączek systemowych - ja płaskie rozprowadzałem po podłodze piętra (ukryte w warswie izolacji) tu masz przykładową fotkę:

DSCN7052.JPG

PZDR

Qter

Fajnie dzięki za info, chyba faktycznie bede musial sam wykonać te trójniki. Swiastak 81, a pamietasz po ile placiles za 1 m kanalu 204x60?

I jeszcze jedno znalazłe dane spadków ciśnień dla kanałów 204x60. Czy według was są to dużo większe spadki ciśnień niż dla kanałów okrąglych?

54 [m3/h] : 0,37

108 [m3/h] : 1,12

216 [m3/h] : 3,90

Ja kupowałem TUTAJ.

Masz tam wszystkie ceny, jest to sklep internetowy z dobrymi cenami (sporo ich przeszukałem).

Wspomniany kawałek 205x60x1000 kosztuje 23,29zł brutto.

Co do oporów - jeżeli powyższe są dla kanałów okrągłych stalowych - to dla powyższych prostokątnych można przyjąć takie same lub 10% wyższe.

Jeżeli są dla plastikowych - podwyższyć by należało te wartości o 25-30% (porównując obwody koła i prostokąta, gdyż głównie powierzchnia styku powietrza ze ścianką oraz jej chropowatość wpływa na opór).

No właśnie w systemie Dospela są takie uchwyty bardzo wygodne ale ten system nie ma trójników. W systemie wspomnaianym powyżej są trójniki ale nie ma uchwytów. Niestety systemy nie są kompatybilne, bo jeden jest 220x55 a drugo 204x60. Szkoda,ze nie są wymienne.

Ja wogóle wolałbym zrobić na kanałach sztywnych stalowych,ze względu na mniejsze opory przeplywu,ale niestety nie wejdą mi pod sufitem okrągle kanaly.

Są i do tego systemu. W powyższym sklepie nie są pokazane.

Na stronie producenta w katalogu są, o numerze 122-5 dla kanału 204x60 i numerze 422 dla 120x60.

Firma DOMUS

Ja wogóle wolałbym zrobić na kanałach sztywnych stalowych,ze względu na mniejsze opory przeplywu,ale niestety nie wejdą mi pod sufitem okrągle kanaly.

Po pierwsze - jesteś pewny że stalowe mają mniejsze opory? Na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Po drugie - ja preferuję PCV.

Łatwo się tnie i dopasowuje, łączenia są ładnie spasowane (mniejsze opory, brud nie zalega).

Stal to jednak zawsze możliwość korozji (a woda będzie się czasem wykraplać).

Mimo że wiem, stosowane są bardzo często.

Edytowane przez swistak81