Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna - czy ktoś sam policzył ?

wicekK

Recommended Posts

Koka1

- w okolicy kominka umieść wywiew (najprostsza metoda i naprawdę skuteczna) albo zrób DGP ale OSOBNYMI kanałami

- zamiast okapu(wyciągu) zainstaluj pochłaniacz i w jego okolicy umieść wyciąg (jedna z wielu opcji).

Jak chcesz kombinować to podłacz okap pod osobny wywiew i "zapomnij" że wywalasz ciepło - pamiętaj, że wtedy też muszisz dać jakiś dopływ powietrza... aha - podejrzewam, że nie prowadzisz jadłodajni/restauracji i okap nie będzie u ciebie pracował 8h dziennie...

PZDR

Qter

Edytowane przez Qter
dodatkowe info

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Koka1

- w okolicy kominka umieść wywiew (najprostsza metoda i naprawdę skuteczna) albo zrób DGP ale OSOBNYMI kanałami

Qter

o właśnie to ciekawy temat dla mnie, wyciąg powietrza znad kominka, pytanie moje dawać go w zabudowie kominka (tam bedzie cieplejsze powietrze), czy poza zabudową, od przodu kominka tak jak sie to robi w kuchni czy łazience. Wstępnie jestem za umieszczeniem w zabudowie :)

ja bym nie umieszczał w zabudowie bo sobie zrobisz niechcący DGP - tam naprawdę jest gorące powietrze - daj w okolicy ok. np. 1m od kominka gdziekolwiek dookoła...

PZDR

Qter

no właśnie chciałem przy okazji mieć takie ekstra podgrzewanie powietrza, DGP to raczej nie bedzie bo to nie te prędkości

no ale na podgrzanie można liczyć, na wlocie chcę umieścić jeszcze przepustnicę - jak sterowana, jeszcze do opracowania. albo bedzie odcienie gdy temp w domu bedzie osiagnieta albo gdy temp powietrza nad kominkiem bedzie za wysoka. ciekawe czy to dobry pomysł ?!

najlepiej robic oddzielnie DGP a oddzielnie wentylacje mechniczną - to powietrze jest poprostu ZA gorące

Rzeczywiście trzeba uważać, aby zbyt gorące powietrze z nad kominka nie zostało wciągnięte do Reku - można łatwo go uszkodzić, szczególnie, że wymmienniki są obecnie zwykle robione z tworzyw sztucznych.

Natomiast robienie osobnego systemu DGP nie jest wcale takie dobre. Trzeba pamiętać, że przepływy generowane przez DGP są wielokrotnie wyższe, niż przez Reku, szczególnie gdy reku pracujące na 1-szym biegu, co najprawdopodobniej spowoduje rozstrojenie pracy wm w trakcie pracy DGP. Po prostu w pomieszczeniach gdzie jest nawiew z kominka będzie tworzyć się nadciśnienie, i może się nawet zdarzyć, że powietrze będzie tłoczone do kanałów nawiewnych reku.

Ja się na tym za bardzo nie znam, ale czytałem na ten temat wiele opinii i sam rezygnuję z DGP.

Tak na chłopski rozum to wychodzi, że wymuszone DGP jest samo w sobie zrównoważone, bo pobiera i wyrzuca taka samą ilość powietrza z wnętrza domu. Poza tym zazwyczaj jedynym miejscem gdzie mogą się "kłócić" anemostaty to chyba łazienka i czasami kuchnia. Bo w spiżarniach, garderobach, korytarzach, wiatrołapach raczej nawiewów z DGP sie nie montuje. Ja mam obie instalacje u siebie czynne, palę praktycznie codziennie, w weekendy nawet w trakcie prwie całego dnia i zakłóceń nie stwierdziłem. Na pewno jednak nie zdecydowałbym sie nigdy pobierać powietrza do reku z zabudowy kominka. Mam natomiast wywiew zamontowany jakieś 50cm od kratki w zabudowie.

• 2 weeks później...
Nie doczekałem się w innym wątku to wpiszę tutaj (nie krzyczcie ;-) ). Proszę o podpowiedź czy taką wentylację da się zrobić tylko na dwóch skrzynkach dla całej instalacji? Jak dla mnie to straszne długości przewodów wychodzą. Rozwiązaniem jest to co narysowałem na skrzynkach rozprężnych i częściowo trójnikach. Ale to niestety wymaga policzenia. Z tego wszystkiego czego się naczytałem to dla podobnych pomieszczeń wystarczy prosta zasada magistrala szerszą rurką a odnogi węższymi i regulujemy samymi anemostatami? Dla mojej wydajności 300m3/h (która pewnie będzie na stałe wynosić 100m3/h wystarczy "grubsza rurka" 150 czy dać 200? Nie mam pojęcia co będzie się działo z powietrzem przy takim układzie kombinowanym. Czy zastosowanie samych skrzynek uprości sprawę do tego stopnia, że nie trzeba żadnego projektu? Co w przypadku kiedy do jednej skrzynki ma być podłączony wywiew 100m3/h (salon) i 15m3/h (wiatrołap)? Wiadomo będą inne średnice rur ale czy to wystarczy żeby nie dławić przepływu anemostatem tak aby nie gwizdał?

m95rzut - projekt wentylacji.JPG

m95rzut - projekt wentylacji - rury.jpg

m95rzut - projekt wentylacji skrzynki.jpg

Edytowane przez bitter

Gość kwiatek6324

Witam.

Obliczyc reku kazdy moze, troche lepiej lub troche gorzej,

ale nie o to chodzi jak co komu wychodzi,

wazne zeby bylo dobrze :-)

Wiec prosba o weryfikacje czy dobrze sobie policzylem.

Zalozenia takie ze wsp to krotnosc wymiany w danym pomieszczeniu, system oparty na rurach uniflexplus,

predkosc wpisana w arkusz to 2m/s.

Dobrze to policzylem ? Czy jakis kardynalny blad popelnilem ?

Kotlownia i spizarnia beda mialy wlasna grawitacyjna wentylacje.

Korytarze to stwierdzilem ze akurat u mnie powietrze bedzie tymi korytarzami poruszac sie pomiedzy

nawiewem a wywiewem wiec nie bylo sensu dodatkowo dawac anemostatow.

Tak doczytujac ze realny nawiew i wywiew powinien byc zblizony do kubatury ktora z czesci objetej mam na poziomie 650m^3, to musialbym miec jakies kosmiczne krotnosci wymian...np, kuchnia 4, salon 1,3, pokoje po 1,5..

Czy ten warunek naprawde musi byc spelniony ?

Pozdrawiam

AK

wentylacja_obliczenia_uniflex.xlsx1.jpg

Edytowane przez kwiatek6324
dopisanie tekstu,

120m2 parteru + 60m2 poddasza (kiedyś będzie zagospodarowane na użytkowe). 4 osoby.

Brink Renovent HR Medium, kanały FLEX, instalacja na skrzynkach rozdzielczych.

Kanały: od rekuperatora do skrzynki fi160, od skrzynki do anemostatów fi100 i w dwóch przypadkach fi125.

Instalacje nie jest jeszcze wykonana. Obecnie kończę kompletować elementy.

"Doradźcie jakie wentyle kupić zeby nie byly za drogie. "

To jest dom mieszkalny...

Chyba nie ma takich, jaki Ci są potrzebne...

Chyba, że zgodzisz się mieszkać w ślusarni/spawalni/garkuchni...

Adam M.

mam podobny problem mysle nad zastosowaniem wentylatorow kanalowych

zamiast rekuperatora docelowo ma byc reku czy zastosowanie takich jak w linku bedzie ok

http://allegro.pl/wentylator-kanalowy-td-500-160-silent-najcichszy-i2207391840.html

jezeli nie to czego powinienem szukac

Ja używam takich http://www.foros.pl/?s=5&catid=29&nWMact=2&pid=1335. Są tańsze od tych podanych przez Ciebie z allegro, ale też i mają słabszą wydajność(znajdziesz też tańsze równoważne), chociaż pomimo możliwości podłączenia na II bieg na uzwojeniu silnika używam i tak tylko I(mam 380m3 kubatury wentylowanej). Należy jedynie dokupić regulatory nie wywołujące buczenia na niskich obrotach. A hałas wywołuje chyba bardziej szum powietrza niż sama praca wentylatora. Oczywiście pod warunkiem, że nie wisi nad głową np. nad sufitem podwieszanym.

Ja używam takich http://www.foros.pl/?s=5&catid=29&nWMact=2&pid=1335. Są tańsze od tych podanych przez Ciebie z allegro, ale też i mają słabszą wydajność(znajdziesz też tańsze równoważne), chociaż pomimo możliwości podłączenia na II bieg na uzwojeniu silnika używam i tak tylko I(mam 380m3 kubatury wentylowanej). Należy jedynie dokupić regulatory nie wywołujące buczenia na niskich obrotach. A hałas wywołuje chyba bardziej szum powietrza niż sama praca wentylatora. Oczywiście pod warunkiem, że nie wisi nad głową np. nad sufitem podwieszanym.

czyli rozumiem że też masz wentylacje mechaniczną bez reku jak to się sprawdza

czy zimom czuć zimne powietrze nawiewane

w moim przypadku wentylatory będą daleko od części mieszkalnej