compi 25.03.2012 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Rurowe GWC pod domem, układ Tichelmanna, rura fi 200 pomarańczowa, 48mb, czerpnia zewnętrzna, wysoki poziom wód gruntowych i google. To Ci pomoże ugryźć temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 25.03.2012 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 26.03.2012 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 (edytowane) Pisaliście że kanały typu flex owijacie wełną, a następnie folią stretch. Jaka jest wydajność takiej folii? Ile kilogramów folii potrzeba na owinięcie 100 metrów kanału?Znalazłem w internecie przeliczenie, z którego wynika, że 1kg folii stretch o grubości 23um i szerokości 500mm, to około 85-90 metrów folii. Ale czy nie lepiej, wełnę ocieplającą kanały, owijać sznurkiem, zamiast folią? Folia będzie paroszczelna, nie wypuści wilgoci (co prawda, nie mam pomysłu, skąd miała by się tam wziąć wilgoć) i całą izolację diabli wezmą a i hodowla powstanie. Edytowane 26 Marca 2012 przez pawelpiwowarczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 27.03.2012 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 folia strech dodatkowo poza trzymaniem wełny odcina powietrze uwięzione w wełnie od powietrza z zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 27.03.2012 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Błyskotliwe. I co się stanie, kiedy to powietrze uwięzione we wełnie nabierze wilgoci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duncan Idaho 27.03.2012 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Zgnije, dlatego wełna jest tak kontrowersyjnym materiałem izolacyjnym, ale za to z super marketingiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 27.03.2012 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 a do izolacji przewodów wentylacyjnych co jest wg ciebie lepsze, styro ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 27.03.2012 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Błyskotliwe. I co się stanie, kiedy to powietrze uwięzione we wełnie nabierze wilgoci? jedynie z uwięzionego powietrza w środku może się skroplić w pewnych warunkach, ale nie bedzie jej przybywać, bo skąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 27.03.2012 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 a do izolacji przewodów wentylacyjnych co jest wg ciebie lepsze, styro ? Najlepsze byłoby zalanie metrową warstwą pianki PUR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 27.03.2012 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 a to fakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 31.03.2012 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Ja chyba będę owijał wełnę folią ale co jakiś czas zostawie szczelinę żeby wilgoć miała ujście w razie czego. Woda zawsze znajdzie drogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nellly 01.04.2012 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Proszę nie krzyczcie. Mam proste pytania, czytam i czytam ten wątek i inne, ale niektóre wypowiedzi są dla mnie za trudne. Ale do czego zmierzam. Zaczynam budowę domu i myślę o reku wraz z GWC. Mam wysoki poziom wód gruntowych tj. aktualnie na poziomie 60 cm. poniżej terenu jest woda. Czytałam o glikolowym GWC ale teraz zastanawiam się na rurowym, żeby rozprowadzić wokół domu. Co Wy na to? Mam jeszcze watpliwości co do szczelności takich rur.Myśle nad gotowym urządzeniem np. Nikol mój mąż niestety do tego się nie rwie, a ja się boję, że niegługo będzie za późńo na takie inwestycje. Po Świętach wchodzi ekipa do budowy. Zrezygnowałam już z DGP i odkurzacza centralnego przy reku to bezsensu inwestycja. Chyba, że polecacie reku innych firm? Rury wokół domu mąż sam ułoży. Proszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 01.04.2012 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Rurowy w wodzie to same kłopoty. Rób glikolowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.04.2012 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Zrezygnowałam już z DGP i odkurzacza centralnego przy reku to bezsensu inwestycja. Chyba, że polecacie reku innych firm? Rury wokół domu mąż sam ułoży. zrezygnuj raczej z GWC na korzyść DGP, odkurzacz też fajna sprawa ... kup sobie rekuperator bez skroplinowy i pozakładaj markizy na nasłonecznione okna to lepiej na tym wydziesz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djcezar 02.04.2012 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Witam W załączniku jest schemat wentylacji poddasza, problem mam w doborze elementów kanału nawiewnego (kolor czerwony). rura główna będzie 200 dalej będzie rozdzielana i tu mam pytanie co lepiej czy czwórnik 45st. (wejście 200/ wyjście 3x200 czwórnik 45st.) czy czwórnik 90stopni, czyli 3 strugi rozdzielane pod kątem 90 stopni czwórnik 90stopni, dalej z każdego kanału będzie redukcja 200/150 i już kanał 150 do każdego z pokoi. Pozdrawiam Dj_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sojek1 02.04.2012 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 djcezar Widzę że podzieliłeś strugę na trzy nierówne strumienie 2 x 34m i 1x100. Jak zamierzasz to uzyskać na czwórniku, bo na anemostatach takiej różnicy raczej nie uzyskasz?Jak nie chcesz stosować przepustnic to lepiej zrób trójnik który podzieli strugi na pół - jedna do sypialni a druga do dwóch pokoi. Potem kolejny trójnik na dwa pokoje. Poza tym dlaczego tą samą ilość powietrza dostarczasz fi 200 a odbierasz fi 150? Będą różnice ciśnień to raz i dwa różnice prędkości w kanałach, które nota bene i tak wydają mi się za duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 02.04.2012 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Witam W załączniku jest schemat wentylacji poddasza, problem mam w doborze elementów kanału nawiewnego (kolor czerwony). rura główna będzie 200 dalej będzie rozdzielana i tu mam pytanie co lepiej czy czwórnik 45st. (wejście 200/ wyjście 3x200 czwórnik 45st.) czy czwórnik 90stopni, czyli 3 strugi rozdzielane pod kątem 90 stopni czwórnik 90stopni, dalej z każdego kanału będzie redukcja 200/150 i już kanał 150 do każdego z pokoi. Pozdrawiam Dj_ Za duże przekroje, zmniejsz je i zwiększ ilość kanałów nawiewnych i wywiewnych. Układ przedstawiony na rysunku będzie bardzo głośny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nellly 02.04.2012 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Rurowy w wodzie to same kłopoty. Rób glikolowy. No właśnie też do tego doszłam. Co myślicie na temat zamówienia gotowego projektu reku w Archonie? Projekt domu mam od nich. Czy wyprowadzenie glikolowego GWC ma znaczenie dla urządzenia, które kupie w przyszłości. Czy to wszystko jedno jakiej firmy/ Dzięki za zainteresowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 02.04.2012 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 No właśnie też do tego doszłam. Co myślicie na temat zamówienia gotowego projektu reku w Archonie? Projekt domu mam od nich. Czy wyprowadzenie glikolowego GWC ma znaczenie dla urządzenia, które kupie w przyszłości. Czy to wszystko jedno jakiej firmy/ Dzięki za zainteresowanie. Wentylację z rekuperacją najlepiej zaprojektować sobie samemu wedle własnych potrzeb. Wymiennik do glikolowego gwc można umieścić na dole ław fundamentowych, wtedy jedyny koszt to niebieska rura do wody, 1000zł zaoszczędzone na koparce pozwala na zakup wymiennika lamelowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djcezar 02.04.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 djcezar Widzę że podzieliłeś strugę na trzy nierówne strumienie 2 x 34m i 1x100. Jak zamierzasz to uzyskać na czwórniku, bo na anemostatach takiej różnicy raczej nie uzyskasz? Jak nie chcesz stosować przepustnic to lepiej zrób trójnik który podzieli strugi na pół - jedna do sypialni a druga do dwóch pokoi. Potem kolejny trójnik na dwa pokoje. Poza tym dlaczego tą samą ilość powietrza dostarczasz fi 200 a odbierasz fi 150? Będą różnice ciśnień to raz i dwa różnice prędkości w kanałach, które nota bene i tak wydają mi się za duże. Witam dzięki za odpowiedź, podzielenie strugi to dobry pomysł, i tak zrobię, co do różnicy nawiewu i wywiewu to jest zbalansowane, ponieważ jest jeszcze wentylacja parteru a zdjęcia nie wklejałem. Tomek B.. Za duże przekroje, zmniejsz je i zwiększ ilość kanałów nawiewnych i wywiewnych. Układ przedstawiony na rysunku będzie bardzo głośny. Myślę, że przekroje są w sam raz i przy małych przepływach kanały będą cichsze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts