Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna - czy ktoś sam policzył ?

wicekK

Recommended Posts

I. doczytałem :

Podsumowując :

1 -Opory na sieci w moim przypadku (na schemacie) to przy założonych przekrojach ~ od reku do rozdzielacza Q=150m3/h ,L=7m,D=150=(15Pa) + rozdzielacz (20Pa) +do rozdzielacza np. do sypialni Q=50m3/h,L=10m,D=150=(3Pa) + Anemostat ~=(30Pa) = 68Pa

-to wszystko jest za wentylatorem i tu pytanie : chyba mogę uznać że jest ok ?

2- planuje dać filtr skrzynkowy i rozumiem że umieszczam go za wentylatorem reku ? i dodaje do obliczeń ~30Pa

3- czy mam dodawać jeszcze opory na czerpni do nawiewu ? czy tak jak pisałem wyżej tylko opory za reku ?

ad1. wygląda ok. ale ta średnica za duża na moje oko.

ad2. tu nie pomogę.

ad3. j.w. :(

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak obliczyć opory dla wentylacji ?

Zaznałem na forum takie wpis :

„1-„Opory przepływu powietrza liczymy na linii od wentylatora do najbardziej niekorzystnego punktu i sumujemy straty na wszystkich fragmentach (lini do najbardziej niekorzystnego punktu)i otrzymujemy wartość strat ciśnienia w całej instalacji „

i tu moje pytanie żeby dobrać rekuperator :

Opory liczymy od wentylatora w stronę instalacji np. dla nadmuchu dla najbardziej niekorzystnej linii ? czy dodajemy jeszcze jak znalazłem w innych wpisach to co jest przed wentylatorem np. czerpnie.

„Dokładasz opory na czerpni 20 Pa, wyrzutni 20 Pa, filtry (od 20, 30 Pa w górę) + wszystko extra co planujesz po drodze.”

Poniżej zamieszczam rys. na którym jest wszystko wyjaśnione.

Jeszcze jedno czy przepływ w kanałach poniżej 1m/s będzie dobry ?? czy ma być np. 2m/s i koniec

opory.jpg

Witam,

ja również podjąłem się próby zaprojektowania wentylacji z rekuperacją do własnego domu. Poniżej zamieszczam obliczenia dla systemu na rurach PEX 75/63 i skrzynkach rozprężnych.

http://s5.postimage.org/zdvtl5mgn/RZUT_POKOI.png

http://s5.postimage.org/pum4royyf/wentylacja.jpg

Generalnie widzę problem, w zbyt małej prędkości na przewodach do anemostatów (1,1 m/s) przy ograniczonej wydajności REKU do ok 100 m3/h. Rozwiązaniem byłoby zmiejszczenie liczby przewodów do anemostatów, ale nie za bardzo widzę gdzie można dokonać redukcji.

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

Edytowane przez Mario133

1-czy opory przepływu powietrza liczymy na linii od wentylatora do najbardziej niekorzystnego punktu i sumujemy straty na wszystkich fragmentach (lini do najbardziej niekorzystnego punktu)i otrzymujemy wartość strat ciśnienia w całej instalacji czy dodajemy do tego jeszcze instalacje przed reku np. czerpnie ? i dopiero porównujemy z wydatkiem reku ?

2-czy prędkość w kanałach to : 2m/s przy reku na min a 5m/s reku na max ?

1-czy opory przepływu powietrza liczymy na linii od wentylatora do najbardziej niekorzystnego punktu i sumujemy straty na wszystkich fragmentach (lini do najbardziej niekorzystnego punktu)i otrzymujemy wartość strat ciśnienia w całej instalacji czy dodajemy do tego jeszcze instalacje przed reku np. czerpnie ? i dopiero porównujemy z wydatkiem reku ?

2-czy prędkość w kanałach to : 2m/s przy reku na min a 5m/s reku na max ?

Mięszają Ci się dwa pojęcia: sprężu i wydajności

- przy obliczaniu oporów postępujesz wg opisu jw.

- dla wydajności sumujesz wszystkie wyloty

Co do czerpni, to stanowi ona określony opór, ale z drugiej mańki, czyli dla podciśnienia - więc powinna byc liczona na wydajność.

• 2 weeks później...

Witam. szukałem, szukałem i nigdzie nie wyszukałem odpowiedzi na moje banalne pytanie. Jeżeli możecie mi pomóc będę wdzięczny .

Czy ciepłe powietrze z mojego kominka mogę podpiąć bezpośrednio do kanałów wentylacji mechanicznej tak aby szybciej rozchodziło się po pomieszczeniach?

Też ostatnio szukałem na ten temat. Niestety zdania są podzielone. Nie ma jednej słusznej drogi. Jedni pozwalają inni nie. Jeszcze inni proponują przy kominku wywiew inni nawiew (ja bym to obstawuał).

Może jakj forumowy spec się wypowie. Albo zaatakuj temat o jangazie, tam wszyscy siedzą :)

Pozdr

Witam,

ja również podjąłem się próby zaprojektowania wentylacji z rekuperacją do własnego domu. Poniżej zamieszczam obliczenia dla systemu na rurach PEX 75/63 i skrzynkach rozprężnych.

Mario133, ta chata juz jest wybudowana ? Mnie sie tu kilka spraw budowlano-aranzacyjnych nie podoba (np. ten pokoj-kiszka o szer. 2.6m, mikroskopijny przedsionek, komin w narozniku ? Jaki jest dach ? Jak ten komin na dachu / bryle budynku wyglada ? Poza tym - jest za blisko stolu i w rzeczywistosci zajmuje ze dwa razy wiecej miejsca w strone srodka pokoju - a wiec wyjdzie i za blisko okna).

Samo prowadzenie rur przez srodek sufitow (o ile ida w podiweszonym, a nie na stropie) to tez kiepski pomysl - co bedzie jak zechcesz zrobic lampy wiszace i akurat wwiercisz sie w rure ?

pki

Witam wszystkich,

Również chcę zaprojektować i wykonać wentylację z odzyskiem i przeczytałem cały ten wątek. Nurtują mnie jeszcze 2 sprawy i chciałbym tu zapytać Tych, co już wykonali oraz tych, co wykonali takich instalacji już sporo:

1. Jak to jest z tymi niskimi prędkościami w kanałach? Widzę, ze wszyscy projektują tak, że w kanale do anemostatu wychodzi ok. 2 m/s (lub mniej), ale to jest przy wyminie 1/h - przy niższych będzie sporo mniej. Do tej pory wydawało mi się, że im prędkość powietrza będzie niższa tym lepiej. Tu pojawiły się 2 argumenty mówiące o tym, że prędkość w kanale nie może być za niska. 1. Mogą wystąpić "przesłuchy" między pokojami 2. Utrata energii przy kiepsko izolowanych kanałach (to można oczywiście uwzględnić i izolację poprawić). Czy przesłuchy faktycznie występują? Czy są jeszcze jakieś inne aspekty?

2. Podobno kanały spiro (te sztywne) bardziej szumią i dudnią od tych giętkich (pomijam kwestię izolacji) a czy kanały okrągłe z PVC również "dudnią"?

Proszę o Wasze opinie i doświadczenia.

Bart975

• 2 weeks później...

Witam, przeczytałem cały wątek, sam też zamierzam wentylację zaprojektować i wykonać, jedynie rekuperator zakupić - dospel luna 200. Mam jednak 1 kluczową wątpliwość:

Czy dla domu zx41v1 z pracowni z500 będzie się to opłacać przy założeniach:

ściany 20 cm styro

podłogi j.w.

dach 20-50 cm styro (tworząc spadek)

ogrzewanie w całości podłogowe kotłem na ekogroszek z podajnikiem - i tu moja wątpliwość czy wentylacja mechaniczna jest ekonomiczna, tzn czy spalę dzięki niej mniej węgla? Da się w ogóle tak palić aby zużyć go mniej? nie będzie w domu za ciepło?

Poza tym mam już założenia:

centrala w kotłowni

czerpnia i wyrzutnia fi 150

ciągi rozdzielające pater/piętro na fi 150, potem już przejście na 2 kanały prostokątne 200/65 a dalej rozgałęzienia na 150/55

Kanały do parteru będą w podłodze piętra, natomiast te na piętro będą na stropie dachu w warstwie izolacji

Kanały planuję plastikowe białe, regulacja jedynie na anemostatach, ewentualnie przepustnica na nawiewie/wywiewie parteru (w końcu na piętro dalej)

Proszę o ewentualne wyprowadzenie mnie z błędu - zaczynam powoli wszystko wyliczać projektować, ale o tym później

Jeszcze 1 pytanko, czy mogę sobie sam złożyć z trójników skrzynkę rozdzielczą?

coś takiego, tylko kropki są nieistotne:)

..... I

TTTTTT

Tomek

Edytowane przez togaj

Załóżmy że włączenie okapu nie powoduje tak zwanej cofki, czy nadmierny przepływ powietrza może w jakiś sposób uszkodzić wentylator wywiewny?

Instalacja nawiewna na skrzynce ale wywiewna na trójnikach (uwarunkowania). Powstanie cofki w momencie włączenia okapu chcę rozwiązać poprzez montaż przepustnicy zwrotnej na drugiej odnodze trójnika - tej od łazienek. Mam obawy co do rozwiązania - wywiew obok okapu.

• 3 weeks później...

Witam,

Proszę o ocenę mojego projektu co prawda jest on zaprojektowany na przewodach 75/63 ale będę chciał to zmienić na aluflexy oraz przewody prostokątne schowane w ścianach i posadzkach. Pytanie czy takie kanały plastikowe wymagają ocieplenia?

Od której strony świata powinien być umieszczony chwyt powietrza ja mam obecnie zaprojektowany od południowego wschodu?

Okap kuchenny będzie podpięty do zwykłej wentylacji za pomocą przepustnicy która się otwiera tylko wówczas gdy będzie on używany.

parter.jpgpiętro.jpgbilans.jpg

• 1 month później...

Mam problem,

czy do skrzyni rozprężnej do której bedzie podłączony rekuperator (wejście fi 200) moga być podłączone różne kanały o dowolnych średnicach, czy też wszystkie muszą mieć jednakową średnicę. Bowiem obserwując krzynki rozprężne producentów, są one robione na jednakowe średnice, a ja chciałbym dołaczyć kanały fi 150 (zbiorcze), oraz fi 125 (z pojedynczych pomieszczeń);

Dziękuję z góry za porady