Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna - czy ktoś sam policzył ?

wicekK

Recommended Posts

Witam,

Ci "kominiarze" to chyba jeszcze z czasow krola Swieczka!

Nie mozna stosowac wentylacji grawitacyjnej i mechanicznej jednoczesnie.

Ja z okapem robie tak, ze bedzie pracowal jako pochlaniacz, zasysa przez filtr i wyrzuca u gory tuz obok wyciagu do reku.

Latwiej bedzie sterowac okapem / reku - choc oba sterowania planuje obok siebie - w kuchni.

Jakbko pisal o innej koncepcji - zeby caly wyciag w kuchni byl realizowany przez okap (jesli dobrze zrozumialem).

Na pewno nie wolno wyrzucac tego ciepla na zewnatrz majac reku (co innego przy went mech bez reku)!

Pozdrawiam

Mirek

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No dobrze , załózmy że wpuszczamy to powietrze z okapu do reku - czy sadzicie że filtry w okapie są w stanie wyłapać zanieczyszczenia .

Systemu kanałów nie robimy na rok , tymczasem za parę lat może się okazać że mamy tłuszcz w reku/na filtrze , co wtedy ?

Po pierwsze, to masz jeszcze filtr przed wymiennikiem jako osłonę. Po drugie filtry w okapie muszą być wymieniane częściej niż raz na 5 lat ;) A same rury wywiewne, nawet jeśli się ciut zabrudzą to w czym to szkodzi ? Przecież to powietrze wychodzące z domu. Z pomieszczeń też masz szanse wciągnąć różne rzeczy. Nawet jak jest okap to i tak część powietrza pójdzie innymi wywiewami.

• 1 month później...

Witam znowu w temacie .

Tak sobie ostatnio usiadłem i policzyłem - ile ciepełka tracimy dostarczając do domu powietrze o różnej temperaturze .Wszystko to w funkcji ilości wymian na godzinę .

Po wyrysowaniu na wykresie wygląda to tak .

http://images20.fotosik.pl/164/7343c32cd84c61e5med.jpg

No i niech mi ktoś teraz powie że wentylacja z odzyskiem ciepła się nie opłaca .

Witam,

Ja w temacie.

Otoz ostatnio na tym forum wentylacja pokazywali program (nakladke na AutoCAD'a) do projektowania instalacji wentylacyjnej (miedzy innymi), ktora ma wbudowany modul obliczen hydraulicznych (kurcze, zapomnialem nazwy, ale jest w watku "reku - tymi recami".

Mozna sobie sciagnac wersje 30 dniowa i zaprojektowac samemu.

Zaklada sie tam pozadane wydatki na koncach instalacji a program sam zlicza wszystko, pokazuje gdzie trzeba dac przepustnice i o ile obnizych cisnienie aby wialo tak jak chcemy. Mowi tez jaki wentylator trzeba dac.

Tylko jak zweryfikowac roznice cisnien przed i za przepustnica?

Presostat (taki regulowany, na kreciola)?

A moze rurka pitota? Ta ostatnio sprawdzalem (analitycznie) - nie nada sie do naszych malych predkosci, bo przy 4.42 m/s (500 m3/h przy kanale fi 200) daje roznice 1mm w u-rurce. A to przeciez gorna granica!

Chyba pozostaje presostat.

Pozdrawiam

Mirek

A ja mam zamiar kupić anemometr ( około 200 pln na Allegro ) i przepustnicami tegulować na założone wydatki .

Preostat też może być .

Co do programu - czy sprawdzałeś jak liczy ?

Nie mam AutoCada i nici z nakładki .

Jak będę miał dostęp to z całą pewnością przeliczę swoją instalację .

• 2 weeks później...

Witam

Ja projektowałem instalacje wentylacyjna w programie CadVent. Jest to bardzo fajny programik, który praktycznie wszystkie obliczenia wykona za ciebie. Mozna w bardzo prosty i łatwy sposób narysować instalacje w 3D na wczesniej przygotowanych rzutach domu. Co do wydatku powietrza to ja dobierałem je na podstawie normy polskiej tzn kuchnia i łazienki. Na osobe przeznaczałem 30m3/h. Stosunek powietrza dostarczanego do kubatury powinien sie miescic w granicach 0.3-0.8.

Rekuperator wykonałem samodzielnie.

Jesli jestescie ciekawi to moge fotki przesłac na meila bo nie bardzo wiem jak je wrzucic na forum:) POzdrawiam

Super:) Udało mi sie zamieścic zdiecie, wiec wrzuce kolejne. Prosze o waszą ocene mojego rekuperatorka.

http://images21.fotosik.pl/150/ed03e84d509d25e6m.jpg

http://images20.fotosik.pl/205/e2647c7672baa543m.jpg

http://images20.fotosik.pl/205/8945230dadc6a4d8m.jpg

A tutaj zdięcia wtórnej nagrzewnicy wodnej ok 4kW sterowana układem elektronicznym.

http://images22.fotosik.pl/88/747c6021ed4edebcm.jpg

Wszelkie uwagi będą wskazane !!!!

Obutowa jest z tworzywa. Troche droga, ale miałem akurat pod ręką. Filt rózowy to filtr EU 7 który filtruje powietrze dostarczane do domu. Jest jeszcze biały po drugiej stronie EU 3 do filtracji powietrza usuwanego z domu.Były wykonywane na zamówienie. Charakteryzuja sie dużą powierzchnią filtracji co ma znaczenie dla trwałości i częstości wymiany. Wymiennik przed szronieniem jest zabezpieczony przez elektroniczny termostat, który wyłącza wentylator nawiewny przy ok 1-2 sC, a ponownie załacza, gdy wymiennik sie ogrzeje o ok 10 sC. Histereze mozna regulować, wiec w razie potrzebu mozna zakres temperatur zmieniac.

Brawo PaczolTM- jestem pod wrażeniem .

Czy nie przewidujesz ocieplenia/wygłuszenia całego reku ?

No i jeszcze jeden szczegół - nie zapomnij o odpływie skroplin ( chyba że go akurat na fotkach nie widać ) .

Też jestem ciekaw jego głośności , wydajności .

Czy te widoczne powyżej nagrzewnicy rury to kawałek instalacji wentylacyjnej ?

Witam,

Bravo!

Wyglada naprawde super!

Powiedz dokladniej z jakiego tworzywa ta obudowa, skad to wziac i ile kosztuje?

Jak z halasem?

Jakie dales wentylatory i na jaka kubature?

Pochwal sie takze w watku "Rekuperator tymi recami"!

Pozdrawiam

Mirek

Jest to tworzywo o grubiści 8 i 10 mm, ale raczej odradzam, ze wzgledu na cene. Sam materiał wyniósł ok 600zł wiec gra nie warta swieczki. Polecam natomiast na obudowe płyty poliuretanowe obite blacha, których m2 kosztuje w granicach 65zł. Napewno bedzie cicho no i bedziemy mieli mniejsze straty ciepła. Ja na kubature nie liczyłem tylko na ilość odó przebywających w domu. Co do pomiarów to miałem moerzyc hałas, ale juz mi sie nie chciało na praktykach bawic. To co widzicie jest moja dyplomówka, a w czerwcu mam obrone :) Robiłem natomiast pomiary sprężu. Tzn wyznaczyłem cała charakterystyke Pa / Q (m3/h). Wyszła całkiem obiecująco. Wentylatory SEM-2C-146/062 Venture (http://www.venture.pl). Hałas ich to 60 dB i na tyle przeliczałem instalacje.

Brawo PaczolTM- jestem pod wrażeniem .

Czy nie przewidujesz ocieplenia/wygłuszenia całego reku ?

No i jeszcze jeden szczegół - nie zapomnij o odpływie skroplin ( chyba że go akurat na fotkach nie widać ) .

Też jestem ciekaw jego głośności , wydajności .

Czy te widoczne powyżej nagrzewnicy rury to kawałek instalacji wentylacyjnej ?

Oczywiście o odpływie skroplin pamiętam, tylko nie mam czasu go wykonac. Ale oczywiście jest przewidziany :) To jest tylko prototyp. Jesli bada duze straty cieplne to go docieple, a co do hałasu to nie jest tak uciażliwy. Co do wydajności to juz podaje :

Nawiew:

450m3/h - Pa 50

400 - 130

350 - 200

300 - 260

250 - 280

200 - 300

150 - 330

100 - 350

50 - 360

Spręż wyciagu jest nieco wiekszy, ze wzgledu na mniej dokładny filtr.

Te rury, które tam widac, to instalacja wentylacyjna. Dzisiaj juz prawie skonczona w całości. Zostało mi tylko rozłozenie rur na poddaszu, obizolowanie tych w piwnicy i regulacja całej instalacji. Ta instalacja współpracuje z GWC ok 50m rury 160mm. Troche mała srednica, ale ja juz tego ie robiłem. Straty na GWC mam ogromne ok 130 Pa