msobanie 07.04.2007 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 Witam,Kilka pytan / spostrzezen:1. opory GWC - 130 Pa (pamietacie dyskusje ile przyjac dla GWC?) Jak je wyznaczyles (te opory)?2. Jak mierzyles cisnienia i wydajnosc? Czy jest na to jakis prosty sposob?3. Wymiennik to chyba Heatex, mam racje? Jaki konkretnie? Jakie wymiary + odleglosc blach?4. Na jaki dom przewidziany jest ten reku?5. Jak planujesz wyregulowac instalacje? Jakies specjalistyczne przyrzady? PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaczolTM 07.04.2007 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 Witam, Kilka pytan / spostrzezen: 1. opory GWC - 130 Pa (pamietacie dyskusje ile przyjac dla GWC?) Jak je wyznaczyles (te opory)? 2. Jak mierzyles cisnienia i wydajnosc? Czy jest na to jakis prosty sposob? 3. Wymiennik to chyba Heatex, mam racje? Jaki konkretnie? Jakie wymiary + odleglosc blach? 4. Na jaki dom przewidziany jest ten reku? 5. Jak planujesz wyregulowac instalacje? Jakies specjalistyczne przyrzady? Pozdrawiam Mirek Z tego co ja czytałem to GWC powinien miec max 50 Pa no ale moge sie mylic.Jak juz wczesniej pisałem ja go nie projektowałem , ale z checia bym sie dowiedział co i jak z GWC. Opory GWC mam policzone w cadvencie. Co do cisnien i wydajnosci to nic trudnego. Najpier kupujesz anemometr, pozniej budujesz stanowisko pomiarowe tzn. Do rekuperatora podłączasz rure w moim przypadku fi 160mm, ok 500mm długa na wlocie i wylocie. Do rur podłanczasz sonde do mierzania cisnienia statycznego (cisnienie statyczne mierzymy na ściance rury, to tak dla przypomnienia). I dokonujesz pomiaru przy obciażeniu. Wydatek to predkość czynnika m/s x srednica w m2. Ja pomiar robiłem co 50m3/h. Cisnienie statyczne mierzyłem na U-rurce ( słup wody) 1mm to ok 10Pa. nic prostszego:). Ten rekuperator bedzie pracował w budynku o metrarzu ok 241m2 kubatura ok 650 m3. Regulacja instalacji za pomoca anemometru z odpowiednia nasadka by zakryc w całości anemostaty ( w moim przypadku redukcja z 250mm na 100mm). Wczesniej ustawie odpowiednie wydatki na przepustnicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaczolTM 07.04.2007 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 Zapomniałem dodac. Tak, wymiennik Hatexsa 300x300x300 mm, rozstaw lameli 2.2 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 07.04.2007 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 PaczolTM- właśnie dokonałem szybkiego przeliczenia strat na GWC i wychodzi mi : rura fi 160 , długość 50 m , 1 kolano , przepływ 300m3/h - to daje spadek ciśnienia 88 Pa i prędkość przepływu 4 m/s .Sprawdź swoje przeliczenia .Instalacja ze zdjęć owszem , ładna .Tylko czy nie bedziesz miał problemów z ociepleniem ( przejścia przez ściany , narożniki ścian)- wydaje mi się że nie będzie to takie proste .Co do sposobu pomiaru to jasne - problematyczne jest tylko odczytanie ma u-rurce 1-mm zmianę poziomu słupa wody (przy małych stratach) .Czy cała Twoja instalacja jest z rur fi 250 ? (tak zrozumiałem z kontekstu) .No i czy pomiar i regulacja wydatków anemometrem nie będzie prostsza przy wykorzystaniu krótkiego (np 50 cm) kawałka rury ( np fi 100 lub 160) założonej na anemostat , umieszczenie na jej końcu anemometru i wyznaczenie ilości powietrza z prędkości i średnicy ?Ja przynajmniej tak zamierzałem to robić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 07.04.2007 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 A właśnie - czy chłodnica na tym zdjęciuhttp://images22.fotosik.pl/89/ac3b2697b768642bm.jpgto czerpnia ścienna , czy też może nagrzewnica wodna o której wspominałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 07.04.2007 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 A właśnie - czy chłodnica na tym zdjęciu http://images22.fotosik.pl/89/ac3b2697b768642bm.jpg to czerpnia ścienna , czy też może nagrzewnica wodna o której wspominałeś ? Myślę, że obie odpowiedzi mogą być poprawne btw. ta dyskusja powinna trafić do reku ręcami ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 07.04.2007 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 Witam,Ba! Tylko skad wziac anemometr!Jasne, mozna kupic, na tym forum wentylacja pokazywali takie za jakies 3 tys PLN - pewnie jakies profesjonalne.Wicekk wspominal o takim z allegro za 200 PLN.PaczolTM - a moze polecisz jakis niedrogi a dobry?Pytanie tylko czy np taki o srednicy 100 mm (jak "zdlawimy" z anemostatu np. 130 lub gorzej 160 mm) to czy nie bedzie on wprowadzal bledow do pomiaru?PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.04.2007 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 WitamBardzo ładna konstrukcja.Amapur jest faktycznie lepszy na ścianki. I tańszy. Widzę drobny problemik.Ocieplenie tych kanałów. Trochę zapchlona sprawa, bo już wiszą. Na szczęście da się to demontować odcinkami i zawijać w otulinę "po ludzku", czyli na podłodze. Zawijanie tak, jak jest, będzie bardzo upierdliwe. Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaczolTM 08.04.2007 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 PaczolTM- właśnie dokonałem szybkiego przeliczenia strat na GWC i wychodzi mi : rura fi 160 , długość 50 m , 1 kolano , przepływ 300m3/h - to daje spadek ciśnienia 88 Pa i prędkość przepływu 4 m/s . Sprawdź swoje przeliczenia . Instalacja ze zdjęć owszem , ładna . Tylko czy nie bedziesz miał problemów z ociepleniem ( przejścia przez ściany , narożniki ścian)- wydaje mi się że nie będzie to takie proste . Co do sposobu pomiaru to jasne - problematyczne jest tylko odczytanie ma u-rurce 1-mm zmianę poziomu słupa wody (przy małych stratach) . Czy cała Twoja instalacja jest z rur fi 250 ? (tak zrozumiałem z kontekstu) . No i czy pomiar i regulacja wydatków anemometrem nie będzie prostsza przy wykorzystaniu krótkiego (np 50 cm) kawałka rury ( np fi 100 lub 160) założonej na anemostat , umieszczenie na jej końcu anemometru i wyznaczenie ilości powietrza z prędkości i średnicy ? Ja przynajmniej tak zamierzałem to robić . Zgadzam sie z obliczeniami, tylko w moim przypadku jest tych kolan znacznie wiecej.Wiec gdyby był w lini prostej to z pewnościa by tyle miał co wyliczyłeś. Z ociepleniem bedzie troche roboty, bo bedzie trzeba rozłożyc instalacje, naciągnąć flak i pozniej znowu złozyc. W przebiciach przez sciany wtłocze pianke poliuretanową. Moja instalacja nie jest z rur 250 mm. Najwieksza srednica to 160 mm, a najmniejsz 100mm. Oczywiście nie bede opisywał całej instalacji. zgodnie z założeniami predkość przepływu w kanałach ma nie przekraczac ok 2m/s, wiec tak gdzie trzeba kanały sa szersze badz weższe. Co do pomiaru anemometrem. Redukcja którą zakupiłem 250mm na 100mm najlepiej sie do tego nadaje.Jej długość nie przekracza 400mm. Na anemostat 160mm, który obwód zewnetrzny ma ponad 200 mm był by kłopot z nałożeniem rury. Wiec rura by musiała mic 250 mm. Teraz jesli rure bym miał 250mm to występuje kewstia samego pomiaru anemometrem. Bedzie tam przepływ turbulętny, wiec moze byc kłopot z prawidłowym odczytem. Mniejsza srednica na odczycie zmniejsza bład systematyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaczolTM 08.04.2007 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 Witam, Ba! Tylko skad wziac anemometr! Jasne, mozna kupic, na tym forum wentylacja pokazywali takie za jakies 3 tys PLN - pewnie jakies profesjonalne. Wicekk wspominal o takim z allegro za 200 PLN. PaczolTM - a moze polecisz jakis niedrogi a dobry? Pytanie tylko czy np taki o srednicy 100 mm (jak "zdlawimy" z anemostatu np. 130 lub gorzej 160 mm) to czy nie bedzie on wprowadzal bledow do pomiaru? Pozdrawiam Mirek Ja anemometr kupiłem za 125 zł na allegro. Nie jest to szczyt techniki, ale do prostych pomiarów wystarczy. Nie oszukujmy sie, ale dokładności rzedu 0.1 m3/h nie sa nikomu potrzebne. Sa jeszcze na allegro fajniejsze tylko kosztują 360 zł. Zdecydowanie te polecam. Z braku kasy musiałem sie zadowolic chinszczyzną. Co do samego pomiaru to nie bedzie problemu. Odpowiednia nasadka zakrywająco i po kłopocie. Błedów zadnych nie bedzie. Kwestia doszczelnienia przy scianie przyrzadu pomiarowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaczolTM 08.04.2007 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 Witam Bardzo ładna konstrukcja. Amapur jest faktycznie lepszy na ścianki. I tańszy. Widzę drobny problemik. Ocieplenie tych kanałów. Trochę zapchlona sprawa, bo już wiszą. Na szczęście da się to demontować odcinkami i zawijać w otulinę "po ludzku", czyli na podłodze. Zawijanie tak, jak jest, będzie bardzo upierdliwe. Pozdrawiam Adam M. Po co zawijac jak sa gotowe "flaki" do naciągnięcia. Flak o srednicy 160mm, grubość izolacji 25mm kosztuje ok 80-100zł za 10m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.04.2007 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 Potrzebuje ktoś profesjonalnego anemometru? Mam kilka. Wrzucę fotkę wieczorem. Ma wyjście 4-20. Dajesz mu zasilanie i on oddaje w prądzie (a może w napięciu 1 do 100) nie drążyłem, ale mogę, jak potrzeba. Coś tu o jakiejś pracy czytam... No to naciągnij taki flak na miękkiego fleksa..... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaczolTM 08.04.2007 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 A właśnie - czy chłodnica na tym zdjęciu http://images22.fotosik.pl/89/ac3b2697b768642bm.jpg to czerpnia ścienna , czy też może nagrzewnica wodna o której wspominałeś ? Zdiecie przedstawia nagrzewnice, która moze zarówno spełnich funkcje chłodnicy. Tylko skąd brac czynnik do chłodzenia. Kiedys po głowie chodziły mi 3 pomysły. 1) Woda czerpana ze studni (latem klima, zimą WWC- wodny wymiennik ciepła) 2) Instalacja w rodzaju pompy ciepła. 200m przewodu do ogrzewania podłogowego do ziemi na głebokość ok 2m. Zalac (borygo, petrygo) czynnikiem i gotowe. Pompka, układ sterujący. 3) Zbiornik ok 2-3 m3 z woda na głebokości ok 2-3 m.I podobna sprawa. Pompka, układ sterujący i przetłaczamy przez chłodnice. Zdecydowanie systemy te aa lepsze od GWC ze względów sanitarnych. Brak grzybów itp itd, a czynnik bezposrednio nie styka sie z powietrzem(brak nieprzyjemnego zapachu stechlizny). Nie mam narazie czasu tego przeliczyc, ale jak znajde chwilke to napewno zainteresuje sie tym tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaczolTM 08.04.2007 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 Potrzebuje ktoś profesjonalnego anemometru? Mam kilka. Wrzucę fotkę wieczorem. Ma wyjście 4-20. Dajesz mu zasilanie i on oddaje w prądzie (a może w napięciu 1 do 100) nie drążyłem, ale mogę, jak potrzeba. Coś tu o jakiejś pracy czytam... No to naciągnij taki flak na miękkiego fleksa..... Adam M. To nie miekki flex tylko sztywne rury spiro. Przyjzyj sie dokładniej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 08.04.2007 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 Wybieram wersję nr.2 Tylko z rurkę PE 32 niebieską. 200mb. Sam tak zrobie Napisz coś o tej nagrzewnicy. Skad masz? Za ile ? Jak wypada w praktyce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.04.2007 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 Widzę, widzę....Tu są sztywne. Nie wszędzie są sztywne....Czasem się daje te nie sztywne....Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaczolTM 08.04.2007 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 Widzę, widzę.... Tu są sztywne. Nie wszędzie są sztywne.... Czasem się daje te nie sztywne.... Adam M. Zgadza sie, ale tam gdzie sie daje nie sztywne to mozna kupic gotowe w izolacji :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.04.2007 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 No...Znam.Ceny też znam...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaczolTM 08.04.2007 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 Wybieram wersję nr.2 Tylko z rurkę PE 32 niebieską. 200mb. Sam tak zrobie Napisz coś o tej nagrzewnicy. Skad masz? Za ile ? Jak wypada w praktyce ? To jest nagrzewnica. Jak bedziesz chciał ja przerobic na chłodnice bedziesz musiał pomyslec o odpływie skroplin i po kłopocie. Za nagrzewnice dałem 400zł brutto, ale ceny juz jest wskoczyły i kosztuje teraz ok 280zł netto+przesyłka to wyjdzie jakies 500zł brutto. Nic tanszego nie znalazłem. Mozna jeszcze zastosowac chłodnice samochodową, ale nie znam jej parametrów przepływu i w tym cały kłopot. Po za tym dochodzi zrobienie obudowy itp... Tu jest cos wiecej o nagrzewnicy, parametry pracy itd.. http://www.flopsystem.pl/index.asp?Block=Two&grupa=9&ID3=70&CatId2=71010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.04.2007 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 Są takie sobie. Można znaleźć lepsze, ale w cenie.... też "lepszej" zobaczcie: http://www.juwent.com.pl/pliki/nlw16.pdf Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts