Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ostatni schodek wyzszy od reszty o 6cm.Co mam robic?

Recommended Posts

Sa to schody wewnetrzne prowadzace z salonu na poddasze uzytkowe.

Wszedzie jest wysokosc stopnia 13.8cm a ten jeden ma 19.8cm

A najdziwniejsze jest to ,ze zanim zostaly oblozone trepami to roznica byla tylko 2.5cm.Teraz jest az 6cm roznicy.

Czy kazac zrywac stolarzowi czy darowac?

.Jest to pierwszy schodek prowadzacy na gore .Przyzwyczaimy sie czy nie?

Obawiam sie ,ze moze byc to troche niebezpieczne bo juz mnie pare razy w trakcie schodzenia na dol "gibnelo".

Schody zostaly zamontowane na kolki fiszera i pianke.

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aby to zrobic poprawnie to nalezaloby zerwac 6 trepow az do zabiegu i kazdy opuscic o 1cm i wtedy wyjda rowne wysokosci.

Przeciez to jest chyba od metra roboty.Te kolki fiszera,pianka,poziomowanie.

Nie wiem jak powiem temu stolarzowi ,ze rzecz jest do poprawki.Sily juz nie mam.Ale z drugiej strony za ulozenie jednego bierze 80zl!!!

Nie wiem jak powiem temu stolarzowi ,ze rzecz jest do poprawki.Sily juz nie mam.Ale z drugiej strony za ulozenie jednego bierze 80zl!!!

I źle wykonał robotę - wysokość stopni pownna być jednakowa - dopuszczalna tolerancja do 0,5 cm. Nic więcej.

Póki nie będzie dobrze, nie odbieraj pracy. Brak odbioru = brak zapłaty. :)

Witam .

Obawiam się że to nie jest wina stolarza , skoro obkłada stopnie betonowe z których pierwszy jest wyższy o 2,5 cm , doda stopień o grubości 3cm + pianka (wypoziomowanie ) to chyba normalne że różnica wzrośnie o 6cm .

Żeby było prawidłowo to pierwszy stopień schodów betonowych powinien być niżej od wszystkich o te 3cm (4cm).

Według mnie źle były wylane chody betonowe .

Pozdrawiam

Zależy jak głęboko są pręty zbrojeniowe ,no generalnie to powinien być obniżony np przez skucie jeszcze przed montażem schodów.Zapewne dodatkowo skasuje za to o ile w ogóle będzie chciał kuć . O wyższym stopniu powinien was powiadomić jeszcze przed montażem i ewentualnie uzgodnić skucie tego stopnia lub zaproponować inne rozwiązanie.

może być że zostaly źle wylane stopnie ale nie zwalnia to schodziarza, żeby zwrócił uwagę na fakt innego stopnia. Znając fachowców to oni nie myślą, to ty musisz wszystkigo pilnować. Jrdno jest pewne schodziarz musi to poprawić ale nie daj sobie wmówić ze owszem zrobi ci ale za dodatkowe pieniądze. Powinien był zwrócić na to uwagę przy obmiarze i już wtedy sobie wkalkulo0wać to skucie.

Ja też miałem spore przejścia ze schodziarzem, ale nie ugiąłem się. Poprawiał mi 50%materiału.

Pozdrwiam i życze udanych i cierpliwych negocjacji.

scur

Wydaje mi się, że dobry majster na etapie projektowania sobie roboty, powinienen tak okładać schody, żeby ich wysokości były identyczne.

A pozostawienie takiej wysokości mogłoby zostać ale tylko w dwóch przypadkach...

1. Kiedy to jest technicznie z różnych względów nie uniknione.

2. Kiedy zostałeś o tym uprzedzony przez wykonawce jeszcze przed dodtknięciem się przez niego do schodów.

Wiem, jak to bywa z różnymi robotami w i przy domach...pewnych rzeczy nie da się przewidzieć...ale 6 cm żeby "gdzieś zginęło"...to już przesada...

A może na podłodze salonu położyć cos w rodzaju spocznika o wyskosci tych 6cm. Zrobienie samego stopna byłoby "śmieszne" zrobienie czegoś wiekszego wg mnie mogłoby dośc dobrze wyglądać. Gdyby zróżnicować korystyke nie powodowało by to potykania sie przy schodzeniu wchodzeniu.

Macie racje.Jego blad i niech to naprawia.Ja nie bede do konca zycia uprzedzac wszystkich schodzacych z gory gosci : "uwaga wysoki stopien!!!"

Moj pomocny kolega poradzil zeby zainstalowac gdzies w poblizu cos w rodzaju autosekretarki uruchamianej na fotokomorke ,ktora by ostrzegala schodzacych.Ma poczucie humoru facet ,nawet niezle mnie rozbawil ale zarty sie skoncza jak ktos sobie kark skreci.

Niemniej dzieki za wsparcie.Kaze poprawiac i koniec.

A może na podłodze salonu położyć cos w rodzaju spocznika o wyskosci tych 6cm. Zrobienie samego stopna byłoby "śmieszne" zrobienie czegoś wiekszego wg mnie mogłoby dośc dobrze wyglądać. Gdyby zróżnicować korystyke nie powodowało by to potykania sie przy schodzeniu wchodzeniu.

Zgadzam się z przedmówcą, przedźmy od słów do czynów..

Tylko taki "podest" uratuje sytułacje. A do tego jeszcze dobrze pomyślany może uatrakcyjnic salon

Skuwanie schodów to pomiajac upierdliwe wykonanie ma jeszcze jedna wade, zeby wyrównać schody musiałabys skuc kilka kolejnych zaczynajac od pierwszego 5 potem 4; 3 itd cm. Skucie 5 cm jest najprawdopodobniej nie mozliwe ze wzgledu na wymgaana grubość płyty schodów. O zbrojenie o którym ktos wspominał bym sie nie martwił bo to nośne powinno byc na dole plyty. Nie sądze abyś miala grubośc plyty zawyzona o 5cm w stsounku do projektu.

Odpuść temu stolarzowi, szkoda gościa.

Wina jest betonowego :D lub twoja.

Co stolarz ma teraz poprawić ?

Że z 2,5cm zrobilo się 6 to dlatego że nie chciałaś stopnia na podłodze. Wychodzi 2,5 cm+ grubość stopnia+ poziomowanie =6 cm od posadzki (czyli 1 stopień 4 cm niższy od pozostałych)

Teraz wyobraź sobie że stolaż wyrówna Ci wszystkie schody i wtedy napiszesz post że z ostatniego stopnia musisz schodzić 6 cm bo jest (zamiast równo) wyżej od posadzki, no może być niższy od pozostałych o 6 cm.

Musisz się z tym pogodzić albo robić schody od nowa (pomysł z podestem wydaje się ciekawy)

ps.

dlaczego twoja ?

bo jeżeli betonowemu :D powiedziałaś że grubość wylewki ze styropianem będzie 20 cm to on się do tego dostosował i zrobił schody dobrze a Ty zamiast 20 zrobiłaś 14. Ale jeżeli nie było takiej rozmowy z betonowym :D to ewidentnie jego wina (niech kuje i robi nowe na swój koszt)

betonowy=wykonawca schodów :D