pkm 16.01.2007 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Otrzymujemy stopień 14,8cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 16.01.2007 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 jajmar Wysłany: Pon Sty 15, 2007 5:24 pm Temat postu: -------------------------------------------------------------------------------- Pierwszy stopien w stosunku do wykonczonej podłogi parteru powinien byc niższy o grubosc okładziny, a więc u Ciebie powinien miec cos kolo 9,8cm wys. Kolejne juz 13,8cm. Jak dołozysz okładzine (4cm) byłoby równo wszedzie. Piszesz ze pierwszy był wyzszy od pozostałych o 2,5 cm to juz był bład. Nieprawda. W stosunku do Wykończonej podłogi parteru pierwszy stopień powinien byc tej samej wysokości co drugi i trzeci itd. Ponieważ na każdym przyjdzie okładzina o gr np.4cm. Pomyliło ci się z NIEWYKOŃCZONĄ podłogą, a i wtedy nie powinien być niższy, tylko wyższy od pozostałych.pzdrw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 16.01.2007 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 o przepraszam 14,3.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 16.01.2007 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 W stosunku do wykończonej posadzki parteru wysokość w konstrukcji stopnia powinien być niższy dokładnie o grubość okładziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 16.01.2007 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Pierwszego stopnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 16.01.2007 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 A może rzeczywiście jeżeli istnieje taka możliwość i nie przeszkadzało by to , to zrobić ten dodatkowy stopień (niby spocznik) ale o wysokości 12cm . Jeżeli zrobimy ten dodatkowy stopień na wys 12 cm to zostanie nam do wysokości poprzedniego 7,8cm , dodamy 4,2 żeby kolejny miał 12 cm i tak stopniowo jak na rysunku . http://images14.fotosik.pl/34/2fda921f49423dd8.jpgI tak stopień (zero) 0 i 1 będzie miał wysokość 12cm , stopień 2 i 3 12,5cm , stopień 4 i 5 13 cm a stopień 6 13,8 Myślę że takie rozwiązanie byłoby najmniej pracochłonne bo należałoby rozebrać 5-6 stopni zrobić jeden dodatkowy stopień i nie byłoby kucia . Różnice w wysokości stopni byłby mało widoczne i nie wyczuwalne podczas chodzenia a przede wszystkim bezpieczne.Co Wy na takie rozwiązanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 16.01.2007 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Pkm nie wiem czy odpowiadasz na mój post, ale jeżeli tak to nie masz racji.jeżeli masz juz wykończoną podłogę , to okładzinę kładziesz na każdy stopień i chcąc żeby wszystkie były równe muszą mieć przed położeniem tejże jednakową wysokość.pzdrw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 16.01.2007 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Ojjj nie doczytałem że to pierwszy stopień...to co pisałem odnosiło sie do sytuacji gdyby ostatni był wyższy...przepraszamDr.opsik jeśli pierwsy stopień w konstrukcji byłby równy następnym, zakładając że mamy wykończoną podłoge na parterze to wszystkie następne byłyby niższe od pierwszego, polecam rysunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 16.01.2007 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Pkm nie wiem czy odpowiadasz na mój post, ale jeżeli tak to nie masz racji. jeżeli masz juz wykończoną podłogę , to okładzinę kładziesz na każdy stopień i chcąc żeby wszystkie były równe muszą mieć przed położeniem tejże jednakową wysokość. pzdrw Ale na logikę to jednak nie.... bo dając okładzinę zmieniasz wysokość pierwszego stopnia w stosunku do podłogi, więc to musi być uwzględnione, aby schody wykończone były równe..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.01.2007 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Pkm nie wiem czy odpowiadasz na mój post, ale jeżeli tak to nie masz racji. jeżeli masz juz wykończoną podłogę , to okładzinę kładziesz na każdy stopień i chcąc żeby wszystkie były równe muszą mieć przed położeniem tejże jednakową wysokość. pzdrw Wszystkie kolejne musze byc jednakowe pierwszy musi być niższy od pozostałych o grubośc okladziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 16.01.2007 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 wszystkie rowne to mają być po wykończeniu. nie wykończone to pierwszy musi być niższy i należy też zwrócić uwagę na ostatni bo może wyjść po wykończeniu niższy. kto ma inne zdanie to nich sobie zrobi schody z klocków i pomierzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 17.01.2007 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 WitamEwa i Aleksander rozmawiałaś już ze swoim fachowcem od schodów .Zaproponował jakieś rozwiązanie tego problemu?A może Wy już wpadliście sami jak rozwiązać ten problem?Daj znać jak tam się sprawy mają , jestem sam ciekaw.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa i aleksander 17.01.2007 22:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 GacusJeszcze go nie bylo ale ma byc w ciagu najblizszego tygodnia.W ciagu ostatniego tygodnia obejrzalam na internecie i nie tylko setki zdjec roznych wnetrz bo szukam inspiracji do wykonczenia mojego domu i ze zdziwieniem zauwazylam,ze moj przypadek wcale nie jest odosobniony.Na kilku zdjeciach [kilka roznych domow] wyraznie bylo widac pierwszy schodek duzo wyzszy od reszty!!!!Pani architekt wnetrz ktora projektuje nam lazienke twierdzi,ze to sie bardzo czesto zdarza.Ja mysle ,ze skonczy sie na zerwaniu kilku trepow [lacznie z tym felernym] ,skuciu i obnizeniu trepow na nastepnych kilku az sie gdzies zgubi te pare centymetrow.Moze niekoniecznie az 6 ale bodaj 3-4.Zwlaszcza ,ze u mnie trepy nie leza bezposrednio na betonowym stopniu tylko na kolkach fiszera a przestrzen miedzy trepem a betonem wypelniona jest pianka.Jest to okolo 2cm.Nie mam pojecia czy takie sa zasady montazu trepow na betonowych schodach.Zobaczymy.Mocno mnie to wszystko zniecheca i coraz czesciej mysle ,ze najlepiej byloby zbudowac nowy dom .[bez wpadek] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 17.01.2007 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Gacus Jeszcze go nie bylo ale ma byc w ciagu najblizszego tygodnia. W ciagu ostatniego tygodnia obejrzalam na internecie i nie tylko setki zdjec roznych wnetrz bo szukam inspiracji do wykonczenia mojego domu i ze zdziwieniem zauwazylam,ze moj przypadek wcale nie jest odosobniony. Na kilku zdjeciach [kilka roznych domow] wyraznie bylo widac pierwszy schodek duzo wyzszy od reszty!!!! Pani architekt wnetrz ktora projektuje nam lazienke twierdzi,ze to sie bardzo czesto zdarza. Ja mysle ,ze skonczy sie na zerwaniu kilku trepow [lacznie z tym felernym] ,skuciu i obnizeniu trepow na nastepnych kilku az sie gdzies zgubi te pare centymetrow.Moze niekoniecznie az 6 ale bodaj 3-4. Zwlaszcza ,ze u mnie trepy nie leza bezposrednio na betonowym stopniu tylko na kolkach fiszera a przestrzen miedzy trepem a betonem wypelniona jest pianka.Jest to okolo 2cm. Nie mam pojecia czy takie sa zasady montazu trepow na betonowych schodach.Zobaczymy. Mocno mnie to wszystko zniecheca i coraz czesciej mysle ,ze najlepiej byloby zbudowac nowy dom .[bez wpadek] Dzięki za info. Nie martw się będzie dobrze , jakoś się to da zniwelować . Może nie będzie idealnie no ale trzeba to poprawić żeby rzeczywiście nie stała się jakaś tragedia i ktoś nie został kaleką. Na 99% dojdziesz do porozumienia ze swoim fachowcem i znajdziecie jakiś kompromis i rozwiążecie ten problemik . Pozdrawiam i życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa i aleksander 17.01.2007 23:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Dzieki ,oby tak bylo.Dam znac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 17.01.2007 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 18.01.2007 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Wysłany: Wto Sty 16, 2007 1:53 pm Temat postu: -------------------------------------------------------------------------------- Ale na logikę to jednak nie.... bo dając okładzinę zmieniasz wysokość pierwszego stopnia w stosunku do podłogi, więc to musi być uwzględnione, aby schody wykończone były równe..... To prawda,. Pomroczność jasna mnie opetała . mój błąd. pzdrw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa i aleksander 06.02.2007 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 No wiec dzis przjechal ten fachowiec i powiedzial ,ze zdejmowanie trepow [,ktore sa na kolkach fishera i piance ] skonczy sie ich uszkodzeniem.Proponuje dobudowanie bardzo niskiego stopna ponizej.Ale jak juz ktos zauwazyl na tym forum to nie polepszy sytuacji.Juz mi sie nawet nie chce komentowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 06.02.2007 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 No wiec dzis przjechal ten fachowiec i powiedzial ,ze zdejmowanie trepow [,ktore sa na kolkach fishera i piance ] skonczy sie ich uszkodzeniem. Proponuje dobudowanie bardzo niskiego stopna ponizej. Ale jak juz ktos zauwazyl na tym forum to nie polepszy sytuacji. Juz mi sie nawet nie chce komentowac. Po prostu mu się nie chce tego robić , jakby się postarał to zdejmie te stopnie bez najmniejszego uszkodzenia . Może zapłać mu dodatkowo kilka groszy i niech zrobi to jak należy i zdejmie te 5 stopni. A jak nie to zaproś innego stolarza , może będzie bardziej chętny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 06.02.2007 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 A może rzeczywiście jeżeli istnieje taka możliwość i nie przeszkadzało by to , to zrobić ten dodatkowy stopień (niby spocznik) ale o wysokości 12cm . Jeżeli zrobimy ten dodatkowy stopień na wys 12 cm to zostanie nam do wysokości poprzedniego 7,8cm , dodamy 4,2 żeby kolejny miał 12 cm i tak stopniowo jak na rysunku . http://images14.fotosik.pl/34/2fda921f49423dd8.jpg I tak stopień (zero) 0 i 1 będzie miał wysokość 12cm , stopień 2 i 3 12,5cm , stopień 4 i 5 13 cm a stopień 6 13,8 Myślę że takie rozwiązanie byłoby najmniej pracochłonne bo należałoby rozebrać 5-6 stopni zrobić jeden dodatkowy stopień i nie byłoby kucia . Różnice w wysokości stopni byłby mało widoczne i nie wyczuwalne podczas chodzenia a przede wszystkim bezpieczne. Co Wy na takie rozwiązanie ? Ja proponowałem coś takiego , dodatkowy stopień miałby 12 cm . A jakiej wysokości proponuje zrobić ten dodatkowy stopień (spocznik) Twój fachowiec ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts