Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przyciemnić parkiet dębowy

asiha3

Recommended Posts

już zdecydowałam, w mieszkaniu położę parkiet dębowy i mam kluczowe pytanie techniczne jak przyciemnić ten parkiet:

- bejcować a potem lakierować

- zawoskować na ciemniejczy kolor a potem , lakierować

- lakierować koloryzującym lakierem

Który ze sposobów da najbardziej naturalny efekt, nie sztucznej, tylko takiej postarzonej podłogi, starego dębu. Bardzo proszę o pomoc !!

Z Twojego postu wynika, że podłoga będzie lakierowana. Więc w Twoim wypadku przyciemnienie drewna to bejcowanie. Pamiętaj jednak, że dąb jest słojastym drewnem, przyciemnianie zdecydowanie podkreśli to usłojenie: niektóre klepki będą wyglądały jak słomkowo-brązowa zebra. :wink:

P.S.

Jeżeli nie chcesz takiego efektu, to użyj lakierów koloryzujących. Ale wtedy naturalny wygląd podłogi drewnianej może wyjść niezbyt naturalny... . :roll:

lepsza będzie bejca, czy lakierobejca, zależy mi na naturalnym rysunku drewna.

Słyszałam też o oleju przyciemniającym pod lakier

Bejca wchłania się w drewno, lakierobejca nie. Dlatego uzyskujesz 2 różne sposoby barwienia: nie jestem w stanie odpowiedzieć na pytanie co lepsze. :( Najlepiej jakbyś mogła zrobić próbki na cyklinowanej podłodze. :D

Każdy olej przyciemnia drewno. I prawie na każdy olej można położyć lakier: to tylko kwestia doboru odpowiedniej chemii. :D

Olej przyciemnia - ale czy też zrobi się zebra?

Mniejsza niż po bejcy. I taka bardziej nieśmiała. :lol: