asiha3 14.01.2007 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 już zdecydowałam, w mieszkaniu położę parkiet dębowy i mam kluczowe pytanie techniczne jak przyciemnić ten parkiet:- bejcować a potem lakierować- zawoskować na ciemniejczy kolor a potem , lakierować - lakierować koloryzującym lakieremKtóry ze sposobów da najbardziej naturalny efekt, nie sztucznej, tylko takiej postarzonej podłogi, starego dębu. Bardzo proszę o pomoc !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiha3 14.01.2007 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 BARDZO PROSZĘ O ODPOWIEDŹ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 15.01.2007 03:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Z Twojego postu wynika, że podłoga będzie lakierowana. Więc w Twoim wypadku przyciemnienie drewna to bejcowanie. Pamiętaj jednak, że dąb jest słojastym drewnem, przyciemnianie zdecydowanie podkreśli to usłojenie: niektóre klepki będą wyglądały jak słomkowo-brązowa zebra. P.S. Jeżeli nie chcesz takiego efektu, to użyj lakierów koloryzujących. Ale wtedy naturalny wygląd podłogi drewnianej może wyjść niezbyt naturalny... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiha3 15.01.2007 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 lepsza będzie bejca, czy lakierobejca, zależy mi na naturalnym rysunku drewna.Słyszałam też o oleju przyciemniającym pod lakier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 15.01.2007 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Olej przyciemnia - ale czy też zrobi się zebra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 16.01.2007 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 lepsza będzie bejca, czy lakierobejca, zależy mi na naturalnym rysunku drewna. Słyszałam też o oleju przyciemniającym pod lakier Bejca wchłania się w drewno, lakierobejca nie. Dlatego uzyskujesz 2 różne sposoby barwienia: nie jestem w stanie odpowiedzieć na pytanie co lepsze. Najlepiej jakbyś mogła zrobić próbki na cyklinowanej podłodze. Każdy olej przyciemnia drewno. I prawie na każdy olej można położyć lakier: to tylko kwestia doboru odpowiedniej chemii. Olej przyciemnia - ale czy też zrobi się zebra? Mniejsza niż po bejcy. I taka bardziej nieśmiała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 19.01.2007 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Aha Jak nieśmiała to może być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiha3 22.01.2007 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 a co myślicie o lakierze przyciemniającym i zarazem udającym woskowanie, francuskiej firmy SYNTILORhttp://www.syntilor.pl/pl/lak_parkiet.htmlna innym forum czytałam że daje przyjemny efekt, czy wy mieliście z nim do czynienia, czy jest to producent godny polecenia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiha3 23.01.2007 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 boorgu znasz tą firmę i jej produkty, oferta zachęcajaca dla laika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 24.01.2007 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Znam parkeciarzy którzy od lat używają ich produktów. Może ich lakiery nie stanowią jakiejś rewelacji ale są proste w aplikacji (dlatego nawet amator, ma duże szanse na profesjonalne polakierowanie podłogi ) i to tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts