Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak podzielic dzialke?

Agusia612

Recommended Posts

Witam

moi rodzice posiadaja dzialke na której znajduja sie dwa budynki jeden mieszkalny a drugi gospodarczy dzialka ma ok 1000km2 wiec ten drugi budynek moj brat przerobil na mieszkalny i mieszka tam z zona i dziecmi i chcialabym sie dowiesdziec jak by wygladal podzial tej dzialki bo przyszlosciowo pierwszy budynek ma byc moj, wiec chodzi mi o to ile metrow musza miec oni ile ja ? czy kazdy musi mniec swoj wjadz? bo obecnie mamy jeden wspolny i czy z kazdej strony musza byc zachowane 3m? jesli tak to nie bede miala dojscia do ogrodka który tez ma byc przepisany mi. czy ktos mi moze powiedziec jak to wyglada prawnie? jesli cos niedokladnie opisalam to prosze powiedzec co a ja sie postaram wyjasnic. dziekuje i pozdrawiam

Skoro Twoi Rodzice są właścicielami działki to na dzień dobry wynajmują geodetę, który wykonuje im mapę sytuacyjną nieruchomości z projektowanym podziałem. Podział będzie opiniowany przez gminę, więc urzędnik zweryfikuje Wasz pomysł na dojazd. Droga dojazdowa MUSI być, ale, w zalezności od planu tej działki (budynki w rzędzie od drogi czy nie itd.). może to być jeden dojazd - np. działka wydzielona na drogę konieczną. Zanim wynajmiecie geodetę warto paru rzeczy sie dowiedzieć samemu - czy ewidencja gruntów zgadza sie z tym, co macie w księdze wieczytej itd. Ale jak napisał mój poprzednik - najlepiej popytać na miejscu. Przepisy niby wszędzie takie same, ale interpretacja róóżna.