Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cis-pielęgnacja gdzie kupić (ok.warszawy) i nie przepłacić?

Recommended Posts

mik99,

Jak mawiał mój nieżyjący kolega "szybko to można ślepych i głuchych narobić"

Tu nic się nie da pogonić, ale jak juz posadzisz część dużych to ani się obejrzysz jak będziesz miał żywopłot. A niezależnie od wszystkiego zapraszam do mnie na pobranie sadzonek wiosną. zresztą jak będziesz to pogadamy...

w temacie "naszego" żywopłotu:

jest koncepcja rozwiązania takiego środkiem ma być ogrodzenie: (kute odpada, a sztachety chociaż piękne to po sąsiedzku widzę, jak mchem zarastają), więc decyzja jest na niską siatkę do wysokości furtki i bramy),

Żywopłot ma być sadzony z obu stron: od zew. szybkorosnącym, tanim, krzewem (pełna dowolność), a od wew. będą Cisy/kosodrzewinka.

w temacie wolnych chwil przy ... ja mam swoich fawotytów: oto pierwszy:

http://www.tullamoredew.com/img/insidetop_depth.jpg

mik99,

Co do kosodrzewiny na żywopło to ja nie mam jakoś przekonania. Najladniej ona rośnie w pełnym slońcu i posadzona swobodnie, a w żywopłocie i jeszcze zasłonięta innymi krzewami.... to zapomnij że Ci się to uda.

Tylko cisy w tym miejscu. eżeli chodzi o te krzewy na drugą stronę siatki to może kolumnowe tuje, lub cyprysikii.

Zygmor,

nie mam max. poparcia dla kosodrzewiny (jednak cena, czas, znikome wymagania).

Bardziej jestem za "cisowym" rozwiązaniem (ale tu minusy: koszty, czas, praca), jednak dopiero po wizycie (raczej wizytach, Twoja wizja lokalna) podejmę 100% decyzję.

w sumie ogród będzie na wiele lat

A moze poduniecie jakis nazwy odmian takich wolnorosnacych cisow? Ja na swoja malutka dzialke chce wsadzis w ogrodzie pare iglakow- w tym pare troche docelowo wyzszych - max. dorstajacych do 2m. Ale takie karłowate odmiany tez by mi sie przydały. Z czego można skomponowac taką iglakową rabatę przy zachodniej i północnej stronie ogrodu?

Jak widać kompletnie zielona jestem i szukam informacji po omacku :wink:

Bedę bardzo wdzięczna za wszelkie informacje :)

Jeżeli koniecznie zależy wam na zabawie z mnożeniem iglaków to naprawdę trzeba pamiętac ,że samo ukorzenienie potrwa kilka miesięcy.

W tym czasie trzeba dbac o ochronę przed szarą pleśnią i innymi chorobami,regularnie zraszac i podlewac .

Naprawdę masa roboty.

Gotowe ukorzenione sadzonki można kupic w szkólkach młodzieży od 30gr za szt!!!! Oczywiście nie mówię tu o 5szt.

Tak postępują nawet szkółki!!!!

Jeśli natomiast traktujemy to jako hobby to naprawdę świetna zabawa!!