Aggi 14.01.2007 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Jeśli ktos ma psa tej rasy prosze podzielcie sie swoimi spostrzeżeniami co do jego temperamentu i potrzeb. Mamy labradora - poczciwego i przyjaznego. Wkrótce przeprowadzamy sie do nowego domu i chcielibyśmy kupic drugiego psa z nieco większymi ambicjami co do stróżowania , żeby chociaz obszczekał kogo należy . Czy w takim wypadku berneńczyk to dobry wybór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 14.01.2007 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Ja to nie wiem , ale na mnie zadne psy nie szczekaja Tak na powaznie to chyba Jagna ma bernenczyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 18.01.2007 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 A moze hovka ? taki wiekszy golden jesli wybierzesz w kolorze biszkoptowym a jest to pies nadajacy sie do stróżowania. Swoich nie ruszy, obcych jak nie wprowadzisz to obszczeka i zje , moze zyć z innymi zwierzatami itp itd . jak poszukasz, to gdziś tu znajdziesz troche informacji o hovawartach . Ja polecam bo mam takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 18.01.2007 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 My też myśleliśmy o berneńczyku, głównie mój mąż jest miłośnikiem tej rasy, nawet kupił (mi w prezencie ) książkę "Berneński pies pasterski", która zniechęciła nas oboje do zakupu berneńczyka. Nie dlatego, że nie ma tych wszystki cudownych cech, o których piszesz i dla których chcieliśmy go mieć. Wystraszyłam się, bo jest tam napisane, że w Polsce berneńczyki żyją przeciętnie 7 lat, ze względu na spore obciążenie chorobami. Nie wiem, ile w tym prawdy, ale mąż zrezygnował. Nie wiem, gdzie mam tę książkę, jak znajdę, sprawdzę, ale na nas zadziałało jak kubeł zimnej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 18.01.2007 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Aggi moi znajomi maja bernenczyka . cudny , przyjacielski i najlagodniejszy pies jakiego znam. mozna mu wejsc na glowe doslownie i w przenosni tylko troszke tchorz z niego .. wczoraj znajomy wciagal go po schodach na 5pietro - bo do windy bal sie wejsc (znaczy pies - nie znajomy)..gdzies w okolicach 4go - wisial na scianie plakat z kobita naturalnej wielkosci..jak biedny Amigus zobaczyl, zaparl sie, wyrwal z obrozy i w nogi na dol.. A kobita wcale niebrzydka byla Takze stroz z niego zaden - kazdego wita z otwartymi ramionami. Ale moze to cecha osobnicza Amigusia a nie calej rasy .. A .. moi sasiedzi na wsi maja bernardynke piekna, lagodna "dla przyjaciol", szczekac ambitnie umie i budzi respekt . I mieszka w "full wypas " budzie , biega po hektarach i wygada na szczesliwa A bernenczyk w budzie to chyba tak sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 18.01.2007 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 I mieszka w "full wypas " budzie , biega po hektarach i wygada na szczesliwa A bernenczyk w budzie to chyba tak sobie Jak to tak sobie. W to chyba pies pasterski, więc raczej nie przed kominkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 18.01.2007 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 jak to tak sobie. W to chyba pies pasterski, więc raczej nie przed kominkiem no niby tak.. ale prawdziwie pasterskie to byly chyba dalekie dziadki tych obecnych...chociaz w genach cos zostaje... no to nie wiem... ale taki piekny w budzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 18.01.2007 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 no niby tak.. ale prawdziwie pasterskie to byly chyba dalekie dziadki tych obecnych...chociaz w genach cos zostaje... Wcale nie dalekie dziadki... Taka rasa, takie cechy i tyle... Jak by nie był pasterski, to by się nie nazywał pasterski... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 18.01.2007 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 ale wiesz Joshi - nie uzywane narzady zanikaja - to moze to sie na cechy genetyczne tez przenosi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 18.01.2007 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Jak się wjeżdża do mojej wsi to jest jeden w budzie. Nie znam właścicieli, ale kiedyś widziałam go z bliska i wygląda bardzo "berneńsko". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szam 19.01.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Berneńczyki pozdrawiają Berneńczyk wcald nie jest pasterski, nazwa jest bardzo myląca. Bo Bern nigdy nic nie pasł, raczej pilnował obejścia, krów w podróży na targ i pijanego pana wracającego z karczmy. Co do cech polecam przeczytać (jest wszystko): http://www.altura.republika.pl/rasa_mala.htm http://www.altura.republika.pl/kupno.htm http://www.altura.republika.pl/dlaczego_rodowod.htm Dodam od siebie, że ostatnimi czasy bardzo się popsuło zdrowie i charater Berna, więc polecam psa z dobrej, pewnej hodowli a nie rozmnażalni. Niestety popularność im bardzo nie służy W razie pytań służę pomocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 19.01.2007 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Berneńczyk wcald nie jest pasterski, nazwa jest bardzo myląca. Bo Bern nigdy nic nie pasł, raczej pilnował obejścia, krów w podróży na targ i pijanego pana wracającego z karczmy. Jestes pewien (pewna ? ) ? Ja tam słyszałam, że rasa wywodzi się od alpejskich psów pasterskich i po dziś dzień wykorzystywane są również na pastwiskach a ponadto źle się czują w cieplejszych klimatach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szam 19.01.2007 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Bern nie jest od pasienia, co najwyżej pilnowania, coś jak nasz podhalan- stróż owiec. To pies typowo plinujący. W Szwajcarii służył głównie do pilnowania i do ciąnięcia na targ wóżków z mlekiem. Co do klimatu to osobnicze, moja suka lubi ciepło. Do poczytaniahttp://www.naszepsy.pl/rasa_essay.asp?rasa=11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 19.01.2007 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Bern nie jest od pasienia, co najwyżej pilnowania, coś jak nasz podhalan- stróż owiec. A czym się różni pilnowanie owiec na pastwisku od pasienia ? Przecież chyba żaden pies pasterski nie lata i nie karmi owiec trawą ? hi hi hi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szam 19.01.2007 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Pasienie polega bardziej na zagananiu itd. Poza tym w Szwajcarii pilnował nie owce ale bydło... Z resztą pilnował dość rzadko, bo służył jako pies podwórzowo- pociągowy o czym można poczytać chociażby w eseju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 19.01.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Dobrze, dobrze, niech będzie, że masz racje... Robicie z tych psów salonowe maskotki, a potem się dziwicie, że krótko żyją... Jeszcze troche to ludzie malamuty będą w domu przed kominkiem trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szam 19.01.2007 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Z ciekawości, czemu na mnie napadasz? A śmiertelność niestety zależy tutaj od rozmnażania wszystkiego co się rusza (w tym chorych zwierząt) i coraz większej zachoroalnosci na nowotwory (klaniaja sie suche karmy i skazenie srodowiska). A nie trzymaniu psa w domu Ogólnie wiekszosc duzych ras zyje coraz krocej. Jak sadze przynajmniej 70% psow odchodzi z powodu nowotworow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 19.01.2007 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Z ciekawości, czemu na mnie napadasz? Na Ciebie ? Przewrażliwiona jesteś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggi 19.01.2007 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 ojej dziękuję Wam wszystkim z informacje !!!! Wątek mnie nie powiadamiał i nie miałam pojęcia ile tutaj wpisów!!! No cóż - trochę mnie martwią informacje o nader spolegliwym usposobieniu berneńczyków . Z drugiej strony nie bardzo sobie wyobrażam jakąś alternatywę .... Szam dziękuje za linki - poczytam z pewnością. Joshi - witaj "polemiko ucieleśniona" !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 19.01.2007 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Z ciekawości, czemu na mnie napadasz? Na Ciebie ? Przewrażliwiona jesteś... a na kogo ? moze na mnie , co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts