Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

luxfery

Recommended Posts

Jestem na etapie zakupu okien. Dom który buduję ma ok 160 m2 ale okien zostało w nim zaprojektowanych 34 !!! ( co prawda są 2 niejsca gdzie 3 tworzą jedną całość . Ostatnio stwierdziłem że 3 z nich będące jednym otworem chcę zamienić na luxfery. Niewiele o tym wiem ale podoba mi się. Czy może ktoś ma jakieś porady praktyczne? No i gdzie to kupić żeby nie zbankrutować? Barwione w masie czy .... itd. Proszę o pomoc

Witam,

Pamietaj o tym, że ciepłochronność luksfer jest nieco mniejsza niż okien. Pustaki barwione w masie stosuje się głównie na zewnątrz ze wzgledu na zminne warunki atmosferyczne.

Warto też układać je na specjalną zaprawę- wtedy nie pękają ;-(

Luksfery to droga impreza- warta świeczki o ile nie potrzebujesz otwieranego okna.

Grzegorz

Pomijając sprawy techniczne to czy jesteś zadowolony z tych pustaków i czy efekt jest taki jakiego oczekiwałeś? Nie widziałem tego jeszcze na"żywo" w ścianie zewnętrznej. Jaką firmę polecasz? A co do parametrów to może to lipa ale w jakiejś ofercie czytałem że nie jest aż tak tragicznie w stosunku do okien.

Akurat jestem na etapie montażu- okna w garażu, obok głównych drzwi i na klatce schodowej. W większości luksfery były z góry założone jako wykończenie tych otworów, więc o walory estetyczne się nie boję, ale o ciepło owszem :sad:

Jeśli chodzi o sam montaż, to jeden z majstrów sam powiedział, że fuchy nie będzie odwalał i kupił zaprawę do pustaków :smile:

Ja ze swojej strony wymogłem, żeby w każdej fudze załozyli pręt o śred. 6 mm- dla własnego bezpieczeństwa.

Grzegorz

Zaprawa do pustaków to jedno ale odseparowanie od muru to drugie zbrojenie jest oczywiście konieczne zwłaszcza przy większych otworach. Nie zapominać też o nadprożach. W Muratorze było chyba przy pomocy gotowych szkieletów (ramek z tworzywa) jak klocki lego. Jeżeli chodzi o izolacyjność cieplną to są zimniejsze i koniec bo część pustaka to samo szkło. A i jeżeli zamiast okna to może warto pomyśleć o parapecie przy układaniu żeby nie zaciekało. Jeżeli chodzi o same pustaki to ja mam bezbarwne ale wiem że są różnie barwione: gaz jest kolorowy lub dodawany barwnik czy coś takiego lub barwione jest szkło.

Ja chcę w kolorze i z tego co już wiem z wcześniejszych wypowiedzi to raczej barwione w masie. Ma to być w zasadzie zewnętrzna ścianka( miały tam być trzy fix-y) o wymiarach ok.300cmx250cm. Zbrojenie raczej konieczne. Słyszałem o montowaniu za pomocą (chyba) ametalowych profili ale z tego co wiem to już bardzo droga zabawa.

Ja układałem sam. Ramkę zrobiłem z aluminiowych kontowników bo nie znalazłem odpowiedniego c-ownika. Ale może wystarczy (powinno) profil stalowy np. do rusztu wełny mineralnej (dopiero jak zrobiłem to takie rozwiązanie odkryłem). Styropian 1cm do dylatacji, pręty do zbrojenia i już. A koniecznie takie specjalne krzyżyki do pustaków.

Ja zrobiłem 2 okna z luksferów (produkcji Czechy) w łazienkach ponieważ dom stoi za blisko granicy (3.5m) nie mogłem zrobić zwykłych okien. Początkowo chcieliśmy zrobić małe okna 3x3 luksfery ale zdecydowaliśmy się na duże okna (jak dobrze pamiętam: na dole 3x6 (60cm x 120 cm) – pod oknem wanna, na górze 3x10 (60cm x 200cm). Murowałem na specjalna zaprawę na szerokość fugi 6 mm (specjalne krzyżyki). Nie kładłem zbrojenia ale radził bym zrobić. Okna te osadziłem w ramie z ceownika aluminiowego (ponieważ całą łazienkę mam wygipsowaną a stal rdzewieje w kontakcie z gipsem) o szerokości wewnętrznej 8cm. Najpierw wypełniłem ceownik paskami styropianu tak aby zaprawa wchodziła w ceownik na ok. 2cm. Chodziło tutaj o kompensowanie ewentualnych odkształceń cieplnych luksferów Oczywiście całość należy zafugować. Termicznie rzeczywiście są gorsze od okien k=0.3. Mimo dużych okien w wannie nie było zimno nawet w czasie tegorocznych mrozów (grzejnik łazienkowy o mocy 800W zawieszony również nad wanna obok okna łazienka niecałe 4m2). Ponieważ okna te są ze strony południowej domu efekt jest super szczególnie rano.

Ja mam mieć w swoim domu doświetlenie klatki schodowej - wielką płaszczyznę luksfer ciągnącą się przez dwie kondygnacje. Żeby było cieplej zaprojektowano to jako podwójną ściankę z pustaków luksferowych z pustką powietrzną w środku. Nie wiem co z tego wyjdzie... ale przez te 2 warstwy ma nie być aż takie zimne