cchannelii 16.05.2003 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Jestem na etapie zakupu okien. Dom który buduję ma ok 160 m2 ale okien zostało w nim zaprojektowanych 34 !!! ( co prawda są 2 niejsca gdzie 3 tworzą jedną całość . Ostatnio stwierdziłem że 3 z nich będące jednym otworem chcę zamienić na luxfery. Niewiele o tym wiem ale podoba mi się. Czy może ktoś ma jakieś porady praktyczne? No i gdzie to kupić żeby nie zbankrutować? Barwione w masie czy .... itd. Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 16.05.2003 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Mam kilka uwag: pustaki szklane mają znacznie gorsze właściwości termiczne niż dobre okna. Trzeba je dobrze wykonać: najlepiej w ramie z dylatacją (to sam robiłem więc nikt mi nic nie spiep...) żeby nie popękały przy pracy muru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 16.05.2003 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Witam, Pamietaj o tym, że ciepłochronność luksfer jest nieco mniejsza niż okien. Pustaki barwione w masie stosuje się głównie na zewnątrz ze wzgledu na zminne warunki atmosferyczne.Warto też układać je na specjalną zaprawę- wtedy nie pękają ;-(Luksfery to droga impreza- warta świeczki o ile nie potrzebujesz otwieranego okna.Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cchannelii 16.05.2003 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Pomijając sprawy techniczne to czy jesteś zadowolony z tych pustaków i czy efekt jest taki jakiego oczekiwałeś? Nie widziałem tego jeszcze na"żywo" w ścianie zewnętrznej. Jaką firmę polecasz? A co do parametrów to może to lipa ale w jakiejś ofercie czytałem że nie jest aż tak tragicznie w stosunku do okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirat 16.05.2003 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 ... a jak cenowo wyglada kwestia zamontowania sobie LUXFER ? ... widziałem jeden domek który okna od piwnicy i na klatce schodowej miał tak zrobione .... pomysł bardzo mi sie podoba..ciekawe jak to się będzie spisywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirat 16.05.2003 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 ...to jeszcze raz ja ...cosik mi sie kojarzy ze w któryms z Muratorów był jak zbudować scianke z pustaków szklanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 16.05.2003 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Akurat jestem na etapie montażu- okna w garażu, obok głównych drzwi i na klatce schodowej. W większości luksfery były z góry założone jako wykończenie tych otworów, więc o walory estetyczne się nie boję, ale o ciepło owszem Jeśli chodzi o sam montaż, to jeden z majstrów sam powiedział, że fuchy nie będzie odwalał i kupił zaprawę do pustaków Ja ze swojej strony wymogłem, żeby w każdej fudze załozyli pręt o śred. 6 mm- dla własnego bezpieczeństwa. Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 16.05.2003 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Zaprawa do pustaków to jedno ale odseparowanie od muru to drugie zbrojenie jest oczywiście konieczne zwłaszcza przy większych otworach. Nie zapominać też o nadprożach. W Muratorze było chyba przy pomocy gotowych szkieletów (ramek z tworzywa) jak klocki lego. Jeżeli chodzi o izolacyjność cieplną to są zimniejsze i koniec bo część pustaka to samo szkło. A i jeżeli zamiast okna to może warto pomyśleć o parapecie przy układaniu żeby nie zaciekało. Jeżeli chodzi o same pustaki to ja mam bezbarwne ale wiem że są różnie barwione: gaz jest kolorowy lub dodawany barwnik czy coś takiego lub barwione jest szkło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cchannelii 16.05.2003 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Ja chcę w kolorze i z tego co już wiem z wcześniejszych wypowiedzi to raczej barwione w masie. Ma to być w zasadzie zewnętrzna ścianka( miały tam być trzy fix-y) o wymiarach ok.300cmx250cm. Zbrojenie raczej konieczne. Słyszałem o montowaniu za pomocą (chyba) ametalowych profili ale z tego co wiem to już bardzo droga zabawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 16.05.2003 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Ja układałem sam. Ramkę zrobiłem z aluminiowych kontowników bo nie znalazłem odpowiedniego c-ownika. Ale może wystarczy (powinno) profil stalowy np. do rusztu wełny mineralnej (dopiero jak zrobiłem to takie rozwiązanie odkryłem). Styropian 1cm do dylatacji, pręty do zbrojenia i już. A koniecznie takie specjalne krzyżyki do pustaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojptak 16.05.2003 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Ja zrobiłem 2 okna z luksferów (produkcji Czechy) w łazienkach ponieważ dom stoi za blisko granicy (3.5m) nie mogłem zrobić zwykłych okien. Początkowo chcieliśmy zrobić małe okna 3x3 luksfery ale zdecydowaliśmy się na duże okna (jak dobrze pamiętam: na dole 3x6 (60cm x 120 cm) – pod oknem wanna, na górze 3x10 (60cm x 200cm). Murowałem na specjalna zaprawę na szerokość fugi 6 mm (specjalne krzyżyki). Nie kładłem zbrojenia ale radził bym zrobić. Okna te osadziłem w ramie z ceownika aluminiowego (ponieważ całą łazienkę mam wygipsowaną a stal rdzewieje w kontakcie z gipsem) o szerokości wewnętrznej 8cm. Najpierw wypełniłem ceownik paskami styropianu tak aby zaprawa wchodziła w ceownik na ok. 2cm. Chodziło tutaj o kompensowanie ewentualnych odkształceń cieplnych luksferów Oczywiście całość należy zafugować. Termicznie rzeczywiście są gorsze od okien k=0.3. Mimo dużych okien w wannie nie było zimno nawet w czasie tegorocznych mrozów (grzejnik łazienkowy o mocy 800W zawieszony również nad wanna obok okna łazienka niecałe 4m2). Ponieważ okna te są ze strony południowej domu efekt jest super szczególnie rano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.05.2003 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 czy ktos napisal K=0,3???? raczej okolo 8 niech mi to ktos wyliczy jesli ja sie myle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.05.2003 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 0,3 to ma sciana dobra wedlug norma luxory okolo 7 co powoduje, ze efekt 1 m2 takiego luxora powoduje straty ciepla jak z 23 metrow 2 sciany i okolo 5 m2 okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.05.2003 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Wg danych producentów k luksfera ok. 2.5 k ścianki ok 3 - 3,5Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.05.2003 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 chyba , ze sa robione z powietrzem w srodkubo jesli sa z litego szkla, to nie schodza ponizej 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 17.05.2003 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2003 Ja mam mieć w swoim domu doświetlenie klatki schodowej - wielką płaszczyznę luksfer ciągnącą się przez dwie kondygnacje. Żeby było cieplej zaprojektowano to jako podwójną ściankę z pustaków luksferowych z pustką powietrzną w środku. Nie wiem co z tego wyjdzie... ale przez te 2 warstwy ma nie być aż takie zimne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.05.2003 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2003 Mnie okno z luksferów 4x8szt /90x170cm/z zastosowaniem profili PVC Binario kosztowało ok 1 tys.zł.-Weck Artic Rose.Układa się jak klocki Lego,majster zamontował je "po drodze".Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts