krzysztofh 16.05.2003 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Czy taką folię wystarczy ułożyć na zakład, czy ten zakład powinno się sklejać taśmą dwystronnie klejącą przeznaczoną do tej folli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 16.05.2003 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 powinno się folię sklejać na zakładzie - po to żeby przy ewentualnym podwiewaniu deszczu albo śniegu nie podniosło ci zakładu - odkryje sie wtedy wełna i będzie problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 16.05.2003 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Tego się obawiałem, bo ta taśma nie jest tania, a połączeń sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 16.05.2003 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Po co sklejac skoro folia jest docisnieta kontrlatami a rozstaw krokwi wynosi 80 -100 cm. Przy odpowiednim zakladzie nie sie nie powiino podwinac - folia jest naciagnieta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.05.2003 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 no własnie tak mówią że ni ma potrzeby sklejać bo jest naciągnięta a metr tej tasmy kosztuje ok 20 zł. Sam już nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 16.05.2003 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Skleja sie paroizolacje i wiatroizolacje w knstrukcjach szkieletowych drewnianych na scianach pionowych, ale ta folie jesli chcesz tez mozesz skleic. Nie wydaje mi sie to niezbedne.Folia gorna musi zachodzic na folie dolna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 16.05.2003 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Folie (a właściwie membrane - bo do folii to niepodobne ) układa się z zakładem 10cm i przybija łatami. Ja mam krokwie o rozstawie max 80cm i gdy jeszcze nie było dachówki w czasie deszczu z silnym wiatrem woda nie przedostała się do wnętrza. Dachówki sprawę zdecydowanie poprawiają bo są dosyć szczelne. IMHO sklejanie membrany na dachu jest bez sensu. Tak samo zresztą jak montowanie wróblówki, a są tacy co to również zalecają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.05.2003 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2003 a co to jest wróblówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 17.05.2003 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2003 Taki grzebień, który montje się na krawędzi dachówek, coby ptaszki od nie nie wlatywały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 17.05.2003 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2003 Dla pewności proponuję rozwiązanie salomonowe. Potnij taśmę na kilkucentymertrowe odcinki i sklej łączenia po środku między kotrłatami. Koszt niewielki, a ograniczy ryzyko ew. podwiewania. PS ostatnio testowałem 2 rodzaje folii wysokoprzepuszczalnej:Tywek i Dachową. 1 - na szklankę z wrzątkiem kładzie się folię i przykrywa drugą szklanką - widać paroprzepuszczalność. Obie wypadły podobnie2 - na szklankę z wodą daje się folię i przykrywa odwróconą pustą szklanką. Układ się odwraca do góry nogami i zostawia na jakiś czas. Po 12 godz. obie szklanki były suche, ale dachowa od spodu była wilgotna (podciąganie kapilarne?), a Tywek suchutki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 17.05.2003 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2003 A jak wypadają badania porównawcze po 10-ciu i 20-tu latach użytkowania? Czy wtedy trzeba rozebrać cały dach i wymienić membranę na nową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts