Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zlokalizować zródło wilgoci/przecieku bez kucia scian?

Recommended Posts

Od dłuzszego czasu mam problem z pojawiającą sie wilgocią na jednej ze scian wewnętrznych przy samej listwie podłogowej do ok 20 cm nad ziemią. Po jednej stronie jest pokój po drugiej stronie jest pomieszczenie techniczne z kotlem i rozdzielaczami całe juz w glazurze dlatego nie widac zadnch oznak wilgoci. Już rozkuwalismy cześciowo rury w ścianie i znalizliśmy jakiś czas temu nieszczelnoc która została zlikwidowana ale jakby to nie było wszystko. Nie usmiecha mi sie prucie ścian na chybił trafił - czy jest jakaś nieinwazyjna metoda pozwalajaca zlokalizować ewentualny wyciek lub żródło wilgoci tak jak np w przypadku nieszczelności termicznych robi sie kamerą termowizyjną? Prosze o podpowiedzi i z góry dziękuję

ściana może "pić" wodę z warstw podpodłogowych, a że z drugiej strony jest glazura to tam tego nie widać;

instlalację masz podłogową? może np ciec przy połączeniu rury z rozdzielaczem i płynąć do peszla, w podłodze jest przerwa w peszlu i wypływa

jeżeli zatrzymasz przeciek wilgoć może jeszcze wyłazić jakiś czas

A czy z zewnętrznej strony ściany nie ma tam jakiejś rynny?? Może w tym miejscu się przerwała bądź nie było izolacji z funadamentem??

Nie to ściana wewntrzna choc nosna i wilgoć pojawiła się nie blizej okna a blizej wnętrza budynku :cry:

Może w tym miejscu się przerwała bądź nie było izolacji z funadamentem??

Była - sprawdzałem przed wylewkami

nstlalację masz podłogową?
Nie mam - w pobliżu jest pion wentylacyjny od komina Może to???

A co do kamery termowizyjnej - gdzie mozna wypozyczyć takie cudo i za ile?.

Jakieś inne pomysły to Bardzo proszę..

Ooooo z tym kominem...

Wcale bym się nie ździwł że dotknąłeś sedna sprawy!!!

Czy aby to pomieszczenie jest parterowe?? i czy na tym samym poziomie nie kończy się owy komin??. Czy komin posiada wkład połączony "systemowo" z wyczystką??

Czy komin posiada strażaka, lub jakikolwiek daszek??

Co do kamery termowizyjnej...

Wiele się o niej tu mówi...wiele ona ma niezaprzeczalnych zalet...ale nie wiele widziałem użytkowników tego forum, którzy fizycznie by z tego skorzystali...

A to proste...przypuszczam, że jest to dość droga impreza...

Z tego co słyszałem, owe "maszyny" mogą kosztować od 200 000 zł w górę...chyba nikt przy zdrowych zmysłach, nie wyceni usługi takim cudem nawet na 500,00 zł....tak mi się wydaje...