Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szyba matowa - czy można jakoś regenerować?

Dancer

Recommended Posts

Witam,

W drzwiach kuchennych mam 4 duże szyby matowe (mleczne). Szyby są piaskowane (tak twierdzi producent drzwi). Mat znajduje sie po jednej stronie szyby. Podczas prac remontowych w jakis dziwny sposob pojawily sie na stronie matowej odpryski warstwy matowej. Najpierw sadzilem, ze to jakies kropki, plamy na szybie, ale okazalo sie, iz po prostu brakuje matu. Wolalbym nie wymieniac calej szyby dlatego chcialbym zapytac, czy mozna w jakis sposob zregenerowac ten mat, aby usunąć te drobne kropki?

Pozdrawiam

Dancer

• 2 years później...
Witam,

W drzwiach kuchennych mam 4 duże szyby matowe (mleczne). Szyby są piaskowane (tak twierdzi producent drzwi). Mat znajduje sie po jednej stronie szyby. Podczas prac remontowych w jakis dziwny sposob pojawily sie na stronie matowej odpryski warstwy matowej. Najpierw sadzilem, ze to jakies kropki, plamy na szybie, ale okazalo sie, iz po prostu brakuje matu. Wolalbym nie wymieniac calej szyby dlatego chcialbym zapytac, czy mozna w jakis sposob zregenerowac ten mat, aby usunąć te drobne kropki?

Pozdrawiam

Dancer

A nie są to po prostu miejsca zatłuszczone? Spróbuj przemyć dobrze, najpierw benzyną lub detergentem ,potem jeszcze acetonem czy chloroformem.

Ja mam w kuchni takie szybki w szafkach wiszących. Byłam pewna, ze to piaskowane szkło do czasu, gdy po zamontowaniu już całej kuchni zauważylam na dwóch szybkach takie własnie ślady. Okazało sie, że to odpryski farby (dało się wyczuć pod drapiąc lekko paznokciem), którą pokryta jest jedna strona szybki (wewnętrzna, czyli od środka drzwiczek szafki). Kazałam stolarzowi wymieniać.

On się jeszcze tłumaczyl, ze to lacomat (tak to nazwał) i te szybki on zamawial, ktoś inny je lakierowal, nie on, ale... co to mnie obchodzi.

Moze u Ciebie tez to takie malowane szkło? Podobno piaskowane dużo droższe jest i dlatego tak robią, bo w sumie wizualnie zupełnie się nie różni, nawet dotykając nie stwierdzisz różnicy, bo faktura też jest własnie taka lekko chropowata od strony "matowanej". Ale niestety mozna tę warstwe uszkodzić. Mnie sie na razie to nie udało, bo akurat w szafkach tej strony nie dotykam, a jeśli juz tak, to tylko delikatnie przetarlam miękką, wilgotna szmatką. U mnie stolarz je uszkodził chyba w czasie montażu.

Witam,

Pozdrawiam

Dancer

Bardzo prawdopodobne jest to ze to ślady po czyms tłusytm umyc to można płynem domycia naczyń a jeśli jest to szyba piaskowana to żeby nie było zacieków trzeba ją wytrzeć do sucha i to pieluchą tetrową ( nie robią się wżery z włókna )

• 2 months później...
  • 15 years później...

Witam. Wiem że odświeżam wątek. Ale może się przyda.

Miałem zachlapaną szybę mleczną w drzwiach do kuchni. Kilka lat walczyłem z tym, płyn do szyb, ocet, mikrozid (alkohol). Nic nie działało. Stwierdziłem że trudno, użyje domestosa, najwyżej będzie cała i tak zwalona (najwyżej zakleję folią mleczną), ale stwierdziłem że Domestos przecież wybiela... Efekt? Jak nowa mleczna, serio... Działa mega 🔥🔥🔥😎😎😎

Wiadomo, uważać z domestosem by czegoś nie zachlapać bo wybieli. Małe ilości na szmatkę/ręcznik papierowy, potem zmyć wodą, i dalej umyłem płynem do szyb na końcu. Do sucha i git🔥🔥🔥🔥