Marcinq 15.01.2007 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Witam,wraz z moją obecną żoną kupiliśmy w zeszłym roku działkę budowlaną (nie byliśmy małżeństwem). Działkę kupiliśmy na kredyt. Czy po zawarciu związku małżeńskiego powinienem udać się do notariusza, aby wnieść nasze własności ułamkowe we współwłasność małżeńską? Czy nie ma takiego obowiązku (trochę szkoda kasy)? Jeśli nie ma, to czy taka sytuacja może być utrudnieniem przy budowie domu? Jakie są koszty takiej akcji u notariusza, gdzy działka warta jest około 50tys. PLN. Zaznaczam, że są założone 4 hipoteki na działce (na każdą z osób). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 15.01.2007 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 jeżeli kupiliście oboje , np. po 50% to nie widzę potrzeby. jeżeli tylko na jedną osobę - to by się przydało, bo wtedy druga ma dość ograniczone prawa do tego co na tej ziemi powstanie. jeśli macie nierówne udziału (np. 5% i 95%) - to możecie też chcieć to zrobić, żeby wyrównać udział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinq 17.01.2007 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 jeżeli kupiliście oboje , np. po 50% to nie widzę potrzeby. Mamy równe udziały po 50%. Pani w urzedzie gminy powiedziała, że taki stan rzeczy niesie za sobą trochę problemów natury formalnej... i lepiej, żeby była wpółwłasność małżeńska... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 17.01.2007 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Mamy równe udziały po 50%. Pani w urzedzie gminy powiedziała, że taki stan rzeczy niesie za sobą trochę problemów natury formalnej...... Ach jaka mądra Pani!!!.... Marcinie - taki stan rzeczy nie niesie ze sobą żadnych komplikacji. Wydawanie forsy na wprowadzenie zmiany że działka stanowi współwłasność małżeńską uważam za totalną głupotę. Zostawcie jak jest. Bardziej zastanawia mnie to: Zaznaczam, że są założone 4 hipoteki na działce (na każdą z osób). To ilu jest w końcu właścicieli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 17.01.2007 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 a właściwie to co tu ma do tego liczba właścicieli, hipoteka jest na nieruchomość/działkę, a nie na osobę chyba, że osobne kredyty - ale to pewnie nie, bo każdy bank chce być pierwszy na hipotece potwierdzam, że nie ma za bardzo komplikacji, sam tak mam. czasem drobne formalności - np. to że podpisy pod różnymi pismami z/do urzędu, chcieli osobne - czyli od każdego z właścicieli, a małżonkom (u nas) zwykle pozwalają się podpisać tylko jednemu za obu (choć nie wiem czy to akurat dopuszczają zgodnie z zasadami). ale trzeba będzie pamiętać zawsze, że to będą odrębne części każdego z Was i odpowiednio stosować wszystkie przepisy w przyszłości. np. podatkowe, spadkowe czy te o egzekucji. raczej nic negatywnego nie powinno z tego wyjść, tylko drobne niuanse. zastanawiam się, tak z ciekawości, co będzie z domem gdy już powstanie? będzie tak samo należał do majątków odrębnych? w końcu dom jest integralną częścią tejże, "podzielonej" nieruchomości, ale budowany będzie jednak z majątku już wspólnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinq 17.01.2007 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 To ilu jest w końcu właścicieli? Dwóch, po 50%. Hipoteki są cztery, po dwie na osobę (kaucyjna i zwykła/umowna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinq 17.01.2007 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 czasem drobne formalności ...tylko drobne niuanse Tak się właśnie zastanawiałem, ale szkoda wydawać znowu tyle kasy, żeby przepisać. Poprzestanę więc na zmianie nazwiska żony w Gminie i KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 17.01.2007 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 To ilu jest w końcu właścicieli? Dwóch, po 50%. Hipoteki są cztery, po dwie na osobę (kaucyjna i zwykła/umowna). i za każdą musieliście płacić? dziwne zwyczaje. mam tą samą sytuację i mam jedną hipotekę (nawet nie ma zwykłej, tylko kaucyjna). bank millennium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinq 18.01.2007 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 i za każdą musieliście płacić? dziwne zwyczaje. mam tą samą sytuację i mam jedną hipotekę (nawet nie ma zwykłej, tylko kaucyjna). bank millennium. No cóż, tak wie były warunki niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikazuu 20.01.2007 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Mam pytanie w temacie. Budujemy z mężem dom na działce, która stanowi odrębną własność mego męża (została nabyta przez niego przed ślubem). Czy po wybudowaniu domu nabędę "automatycznie" jakieś prawo własności do tejże działki lub domu? proszę o wyjaśnienie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 20.01.2007 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Mam pytanie w temacie. Budujemy z mężem dom na działce, która stanowi odrębną własność mego męża (została nabyta przez niego przed ślubem). Czy po wybudowaniu domu nabędę "automatycznie" jakieś prawo własności do tejże działki lub domu? proszę o wyjaśnienie... Nie - jeśli działka stanowi odrębną własność męża to do niego będzie należał równiez dom. Co prawda może da się w w razie czego udowodnić, że razem ponosiliście wydatki, ale chyba zdrowiej zrobić po prostu współwłasność ( lub mąż podaruj Ci 50 % udział - teraz bez podatku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikazuu 21.01.2007 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Nefer===> dziekuję za odp.! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 23.01.2007 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 albo..umowna rozszerzona wspólnota małżeńska, taki akt kosztuje około 600zł u notariusza...Kazde dobro zakupione przed ślubem wchodzi wówczas w skład majątku wspólnego małżonków...dziwię się jednak, że każde z was płaciło za założenie hipoteki, u nas ( zakup przed ślubem, wspólny kredyt)...przyszło pismo że oplata jednej osoby zwalnia z opłaty druga osobę.. Był wpis pod hipotekę umowną zwykła i wpis pod hipoteke umowną kaucyjną...ale tylko jeden, a nie na każdą osobę.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinq 24.01.2007 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 ...dziwię się jednak, że każde z was płaciło za założenie hipoteki, u nas ( zakup przed ślubem, wspólny kredyt)...przyszło pismo że oplata jednej osoby zwalnia z opłaty druga osobę.. Był wpis pod hipotekę umowną zwykła i wpis pod hipoteke umowną kaucyjną...ale tylko jeden, a nie na każdą osobę. Pozdrawiam. Wg. naszej pani notariusz powiny być na każdą z osób, bo kredyt jest brany przez dwie osoby. Można jakieś szczegóły prosić ? Da się to jakoś odkręcić (kupa kasy poszła na to) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 24.01.2007 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 witam serdecznie. Braliśmy kredyt wspólnie( nie byliśmy jeszcze małżeństwem)....notariusz sama złożyła wpis do księgi wieczystej .....po jakimś czasie przyszło własnie pismo aby zapłacić i że zapłata przez jedną osobę uwalnia z opłaty drugą osobę. jakiś czas temu przenieśliśmy kredyt do innego banku i też musiałam złożyć wniosek o wykreślenie z jednej i drugiej hipoteki dawnego banku i też usłyszałam ze płaci jedna osoba mimo że jest współwłasność. dziwię sie pani notariusz.... kredyt jest brany przez dwie osoby ale dotyczy tej samej rzeczy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 29.11.2009 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Mam pytanie trochę w temacie Czy jeżeli działka z domem jest w KW tylko moja, to czy kredyt na rozbudowę i remont tegoż domu na działce dostaniemy bez problemu? czy np. lepiej jakoś przekazać mężowi część działki i domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts