Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dróżki na działce

jaki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam :D

Ja w swoim ogrodzie układałam dróżki z połamanych betonowych płyt (nieregularne duże kawały), a pomiędzy nimi wysypałam dość drobny żwir, wszystko to na podkładzie z czarnej włókniny plastikowej; jako krawężnik ograniczający na razie mam stare cegły z rozbórki :wink: To było najtańsze dla mnie rozwiązanie, wygląda calkiem nieźle, szczególnie że te płyty betonowe są lekko obrośnięte mchem. Pokazałabym na fotce, ale nie umiem jeszcze wklejać zdjęć.. pozdrawiam.

Witam :D

Ja w swoim ogrodzie układałam dróżki z połamanych betonowych płyt (nieregularne duże kawały), a pomiędzy nimi wysypałam dość drobny żwir, wszystko to na podkładzie z czarnej włókniny plastikowej; jako krawężnik ograniczający na razie mam stare cegły z rozbórki :wink: To było najtańsze dla mnie rozwiązanie, wygląda calkiem nieźle, szczególnie że te płyty betonowe są lekko obrośnięte mchem. Pokazałabym na fotce, ale nie umiem jeszcze wklejać zdjęć.. pozdrawiam.

Myślę że trafiłaś w dziesiątkę.Naucz się z tymi fotkami. Ja niestety też tego nie opanowałem. Szkoda że nie mam w pobliżu takich płyt

:)

http://foto1.m.onet.pl/_m/8bc11055922b3a7a4630828f0bd8e5d1,5,19,0.jpg[/img]

http://foto3.m.onet.pl/_m/6fa2b718739989743048fa2d65d9700f,5,19,0.jpg[/img]

http://foto0.m.onet.pl/_m/3ce982dc86e08fae03430524ddd61174,5,19,0.jpg[/img]

http://foto0.m.onet.pl/_m/26575cf1d89e6c0b2deb69d9495ed1b8,5,19,0.jpg[/img]

Już zaczęłam zbierać kamienie :lol: po drodze na działkę.

Po prostu idąc na spacerek podnoszę jak mi coś wpadnie w oczy i nie jest za ciężkie.

I tak trzymaj,Twoja dróżka będzie miała charakter. Też poszedłbym tym tropem ale tonę w błocie i muszę zabierać się do roboty z gotowych elementów.A tak naprawdę też bym sobie pozbierał

Widziałem i chodziłem po ogrodowej ścieszce wykonanej z małych kamieni polnych zanurzanych w cemencie.Dla męszczyzn to było niezłe ale dla kobiet z bucikami na obcasach nie za wygodne.Także ścieszka bardzo pracochłonna w wykonaniu i niewygodna.Niestety ścieszka to jak droga - jest droga.

Widziałem i chodziłem po ogrodowej ścieszce wykonanej z małych kamieni polnych zanurzanych w cemencie.Dla męszczyzn to było niezłe ale dla kobiet z bucikami na obcasach nie za wygodne.Także ścieszka bardzo pracochłonna w wykonaniu i niewygodna.Niestety ścieszka to jak droga - jest droga.

Dlaczego droga ? polne kamienie za darmo , a cement w miarę tani. W czym problem

Kupiłem tanio kamień u sąsiadki, z rozbiórki starego domu. Minionego lata spróbowałem układać ścieżki. Projektowaną trasę wytyczyłem, rowek pogłębiłem, wyłożyłem czarna folią (workową, plecioną), szerokość ścieżki 60 cm. Można po bokach ułożyć krawężniki na podsypce żwirowej (kamienne lub inne w zależności od fantazji i upodobań). Krawężniki wytyczają ogólny zarys ścieżki, resztę wypełnia się kamieniami, też na podsypce żwirowej. Po ułożeniu kamieni wolne przestrzenie wypełnia się żwirem. W zależności od ilości i proporcji materiału jakim dysponujemy, wielkości kamieni, ich kształtu, można robić pomiędzy nimi większe lub mniejsze odstępy. Uważam, że ściślejsze dopasowywanie kamieni ładniej się komponuje i mamy mniej chwastów. Takie nierówności na kamiennej ścieżce dają też odczucie naturalności. Dlaczego stosowałem folię, a to dlatego, że uchroniło mnie to przed nornikami i karczownikami, które drążą norki i nadmiar ziemi wciskają pomiędzy kamienie. Wyłożona folia ogranicza im ten proceder. Tam gdzie tego nie zrobiłem lub zrobiłem dziurkę w folii w celu posadzenia jakiejś byliny, natychmiast zjawił się uprzejmy gryzoń i wypchał ziemię. Takie rozwiązanie ścieżek ma też zalety. Jeżeli komuś się nie spodoba z łatwością może ją zdemontować i ułożyć coś nowego. Niestety trzeba też walczyć z chwastami, łatwo się je wyciąga ze żwirku, lub można zastosować jakiś herbicyd.