Jarek.P 25.01.2013 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Wiesz, właśnie współcześnie budowany hotel prędzej będzie miał osobny obwód na gniazdka każdego pokoju, a w ramach obwodu będzie funkcjonować TV, minilodówka i jako szczyt obciążenia suszarka do włosów Dom to dom: tu obok lampek z energooszczędnymi żarówkami i ekologicznych telewizorów może się trafić i odkurzacz 1800W i żelazko 1500W i jeszcze cała masa innych urządzeń, a ich równoczesna praca wcale nie jest taka nieprawdopodobna. Poza tym: dziś możesz powiedzieć, że to jest obwód gniazdek sypialni i pokoju dziecinnego, więc tam 10A starczy z powodzeniem. Ale nie wiesz, czy dajmy na to za rok koparka w twojej ulicy gazociągu nie rozora i czy w obu tych pokojach nie będziesz zmuszony postawić po Farelce (2kW każda). Nie wiesz też, czy za 10 lat w którymś z tych pokoi nie będzie trzeba uruchomić dajmy na to stacjonarnego holowizora z przystawką teleportacyjną, co ma łącznie ze 3,5kW mocy i prądu żre od cholery KGHM sobie poradzi a póki myślimy o własnej wygodzie, to cena przewodów 1,5 i 2,5 nie różni się aż tak bardzo, żeby tu jakieś wielkie oszczędności z tego wyszły. W skali zakupów na cały dom ile zaoszczędzisz? Stówę? A ile potencjalnych problemów i niewygód nie do naprawienia wywołasz? Wracając zaś do zasadniczego wątku - kolega taką instalację ma, bo tak mu zrobił elektryk. Zrobił nie pytając go o zdanie, co więcej. I tu jest zasadnicza kwestia: co z tym zrobić? Ja stałbym na stanowisku, że należy ścigać elektryka i nie godzić się na żadne półśrodki typu pętla. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 25.01.2013 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Mariola6 przyznaje Ci rację. Zresztą pisze swoje zdanie tutaj:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?210856-Instalacja-elektryczna-bubel&p=5773610#post5773610 okablowanie po pokojach i salonie mam 1,5mm2 i bezpiecznik B16. Dlaczego ? Bo salon mam po lewo od tablicy, dwie sypialnie po prawo i oba obwody schodzą się przy bezpieczniku dwa przewody 1,5mm2. co ryzykuje ? teoretycznie wiele, w praktyce nic. sytuacja przypomina fachowców od kotłów, gdzie na ogrzewanie 150m domu dają kocioł 22kW bo mniejszy bedzie za słaby gdzie dzisiejsze 200 metrowe domy zadowoliły by się kotłem poniżej 10kW. Kiedyś, gdzie TV ciągnął 0,5kW, 5-żarówkowy żyrandol drugie 0,5kW (miałem taki z 5 setkami), lampka z abażurem 150W (klosz od osiąganej temp. żółknął po zimie) już dawno minęły. TV LED ciągnie mi w porywach do 60Watów, jak zapalę komplet oświetlenia (kuchnia+salon+2 sypialnie) ledwie dobijam do 120 Watów !!!! Wszędzie urządzenia energooszczędne a te które ciągną więcej mają osobne obwody (piekarnik, płyta, czajnik, pralka)Żelazko nagrzewa się kilkadziesiąt sekund, potem ciągnie z przerwami, odkurzacz pracuje raptem kilka minut - żadne z ww urządzeń nie bierze więcej niż 10 A. Na to 1,5mm2 w zupełności wystarczy i jeszcze zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 25.01.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 ... nie będziesz zmuszony postawić po Farelce (2kW każda). ? J. Bardzo dobry przykład. Ale dam Ci do niego jeszcze jedną daną. Mam nowy dom. Ogrzewam póki co parter i małe pomieszczenie na poddaszu. Łącznie trochę ponad 100m2. Ciepło ucieka na dwa duże (łącznie ok 80m2 po podłodze) pokoje na poddaszu (jeszcze nie wykończone). Całość ogrzewam mocą.....2kW. 2kW grzeje mi łącznie ok 100m2 i temperatura nie spadła mi podczas tej zimy poniżej 20C a teraz gdy na zewnątrz panuje -6 w pomieszczeniach mam 21C a kocioł który ciągle pracuje na mocy minimalnej taktuje dodatkowo wyłącznikiem czasowym w cyklu 75min grzanie 15 min pauza. Dwie farelki to możesz odpalić w starej chałupie ale nie w nowym dobrze ocieplonym domu. Nowy dom nie potrzebuje takiej MOCY do jego ogrzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 25.01.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Przecież nikt was nie zmusza możecie i dać 1mm2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 25.01.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Przecież nikt was nie zmusza możecie i dać 1mm2. tylko dyskutujemy. to forum jest dla wymiany zdań. i żebyś mnie dobrze zrozumiał: w kuchni na gniazdka mam 2,5, pod kuchnie i piekarnik elektryczny osobny obwód 5x2,5. Do kotłowni (na etapie projektu nie wiedziałem czy nie wstawię kotła elektrycznego teraz wiem, że to bez sensu) położyłem 5x4mm. ale w sypialniach/salonie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 25.01.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Całość ogrzewam mocą.....2kW. 2kW grzeje mi łącznie ok 100m2 i temperatura nie spadła mi podczas tej zimy poniżej 20C a teraz gdy na zewnątrz panuje -6 w pomieszczeniach mam 21C a kocioł który ciągle pracuje na mocy minimalnej taktuje dodatkowo wyłącznikiem czasowym w cyklu 75min grzanie 15 min pauza. Dwie farelki to możesz odpalić w starej chałupie ale nie w nowym dobrze ocieplonym domu. Nowy dom nie potrzebuje takiej MOCY do jego ogrzania. Super. Powtarzam jednak przykład: co, jak z jakichkolwiek przyczyn wyłączą Ci gaz? Nie podłączysz przecież tej jednej 2kW farelki do kotła, będziesz musiał postawić po grzejniku w każdym pomieszczeniu, w którym stale przebywają ludzie. Zresztą,,, te farelki to był tylko przykład. Innym przykładem może być wspomniany wyżej odkurzacz. Typu full wypas, silnik 1900W. On na pewno będzie miał regulację mocy i niestety przy zabezpieczeniu B10 owa regulacja będzie niezbędna do uruchomienia ustrojstwa, bo włączany z pełną mocą po prostu wybije bezpiecznik. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola6 26.01.2013 03:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Super. Powtarzam jednak przykład: co, jak z jakichkolwiek przyczyn wyłączą Ci gaz? Nie podłączysz przecież tej jednej 2kW farelki do kotła, będziesz musiał postawić po grzejniku w każdym pomieszczeniu, w którym stale przebywają ludzie. Zresztą,,, te farelki to był tylko przykład. Innym przykładem może być wspomniany wyżej odkurzacz. Typu full wypas, silnik 1900W. On na pewno będzie miał regulację mocy i niestety przy zabezpieczeniu B10 owa regulacja będzie niezbędna do uruchomienia ustrojstwa, bo włączany z pełną mocą po prostu wybije bezpiecznik. J. Jarosławie to może odrazu zbudować korab, arkę na ogrodzie i CZEKAĆ czasy 20stego stopnia zasilania mineły a poza tym jak prąd padnie to wspomniane farelki można postawić na kominek bo on jest "bezprądowy" Pozdrawiam Staszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 26.01.2013 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Czasy 20go stopnia zasilania minęły, ale awarie się zdarzają cały czas. No i co z tym odkurzaczem? Czy innymi domowymi urządzeniami z dużą mocą, zwłaszcza indukcyjną? Powtórzę pytanie: PO CO tutaj robić jakieś śmieszne oszczędności rzędu stówy na koszcie całego okablowania? Po co? Co nam to da prócz wcale nie takich nieprawdopodobnych problemów? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 26.01.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Czasy 20go stopnia zasilania minęły, ale awarie się zdarzają cały czas. No i co z tym odkurzaczem? Czy innymi domowymi urządzeniami z dużą mocą, zwłaszcza indukcyjną? Powtórzę pytanie: PO CO tutaj robić jakieś śmieszne oszczędności rzędu stówy na koszcie całego okablowania? Po co? Co nam to da prócz wcale nie takich nieprawdopodobnych problemów? J. zamienię B10 na C10 ? i każdy domowy odkurzacz ruszy bez problemu. i zgadzam się, że oszczędność żadna ale zysków też nie ma. nie ma o czym gadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 26.01.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Jak czytam te posty to jestem za zmiana prawa odnosnie obowiazkowych przegladow instalacji elektrycznych, a rozdzielnice najlepiej zaplombowac przed "zlotymi raczkami".Przyjelo sie 2,5mm2 do gniazd bo prawidlowym zabezpieczeniem w tym przypadku jest 16A. A 16A jest po to by moc uzywac wiele urzadzen domowych.Jak ktos chce "srac pod wiatr" to nikt mu na dzien dzisiejszy nie zabroni uzywac 1,5mm2 ale wtedy ma miec zabezpieczenie 10A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 26.01.2013 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 (edytowane) Przyjelo sie 2,5mm2 do gniazd bo prawidlowym zabezpieczeniem w tym przypadku jest 16A. A 16A jest po to by moc uzywac wiele urzadzen domowych. . powiedz proszę o jakie to urządzenia chodzi. ja już wymieniłem swoje, TV LED 60 W, lampka nocna 6W, lampka stojąca na podłodze 21W, zestaw audio około 15W. ładowarka GSM 5 W. zegar z projektorem godziny na sufit 4W. Wymień mi TE URZĄDZENIA które zmuszają mnie do pociągnięcia do pokojów /sypialni/salonu 2,5mm które wezmą ponad 10A (ponad 2kW). Odkurzacz również zmieści się w 10A (mam centralny z osobnym zasilaniem pod tablicę). podłączenie farelki na pierwszym biegu (ok1kw, czyli około 5A) powodowałoby, że w ciągu kilku minut temp. podniesie się o parę stopni. Co Wy tam macie w tych swoich domach ? Plantacje roślinek w szafie ?!? ps całą oświetleniówkę, mam pociągnięte 1,5 mm i zabezpieczone........B6A. Nie wywalił jeszcze nigdy. Równie dobrze mogłem pociągnąć 1mm2. Edytowane 26 Stycznia 2013 przez desmear Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 26.01.2013 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 ...Wymień mi TE URZĄDZENIA które zmuszają mnie do pociągnięcia do pokojów /sypialni/salonu 2,5mm które wezmą ponad 10A (ponad 2kW... W naszym pieknym kraju stosowanie norm jest dobrowolne. Wobec tego mamy 40mln inzynierow elektrykow. Mam chociaz nadzieje ze przewod 1,5mm2 odpowiednio zabezpieczyles. Tak projektuje sie male urzadzenia domowe aby nie przekraczaly 16A, stad farelki, zelazka, odkurzacze o mocach do 2kW. Przyjmuje się rowniez ilosc gniazd w obwodzie w zaleznosci od spodziewanego obciazenia. Stad osobne obwody do wiekszych urzadzen. Dales przewod 1,5mm2 i dlatego ryzyko ze wylacznik zadziala jest o wiele wieksze niz przy standardowej instalacji. Na dzisiaj jest ok, ale kupisz nowe zelazko lub farelke lub jeszcze inne urzadzenie i bedziesz miec problem. Na rynku sprzedaja sie przedluzacze z kablem 1 ... 1,5mm2. Nieswiadomy uzytkownik czyli laik podlaczy do tego farelke i nieszczescie gotowe. Potem placz ze dorobek zycia poszedl z dymem a jeszcze wiekszy placz gdy ubiezpieczalnia odmowi wyplaty odszkodowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 27.01.2013 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 w temacie grubości głosu już zabierać nie będę, ale zwracajcie uwagę na solidne ich połączenie z gniazdkami. Stopionej izolacji na za cienkim przewodzie jeszcze nie widziałem, ale spalone zaciski gniazdek już kilka razy. Oszczędności powodują, że producenci robią coraz delikatniejsze zaciski, coraz cieńsze blaszki i delikatniejsze śrubki. Niektórzy idą na jeszcze większe skróty i robią zaciski automatyczne. Nie raz zdarzało mi się, że próba solidniejszego dokręcenia przewodu kończyła się zerwaniem gwintu. Potem się okazuje, że najsłabsze miejsce to miejsce połączenia z gniazdkiem, które nie radzą sobie z solidnym przytrzymaniem końcówki przewodu, zwłaszcza tej grubszej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krks 31.01.2013 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Witam, chciałbym przerobić oświetlenie 230V na 12V LED SMD w mojej łazience, czy podpięcie transformatora 12V pod główną żyłę łazienki jest wystarczającym rozwiązaniem ? Czy trzeba wymieniać całą instalację (przewody) na inne ? Dziekuję za pomoc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 31.01.2013 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Przewodów nie trzeba wymieniać, ale do LED nie stosuje się transformatorów tylko zasilacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 01.02.2013 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Panowie skoro lutowanie skręconych przewodów w puszce i izolacja koszulką termo x2 -3 to grzech ... "wago" nie budzi mojego zaufania to jaki sposób łączenia przewodów w puszce jest "poprawny politycznie" ? (poważne pytanie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 02.02.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Może ten filmik przywróci twoje zaufanie do Wago (Do WAGO!!! Nie do chińskich i rzemieślniczych podróbek!) J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 02.02.2013 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Może ten filmik przywróci twoje zaufanie do Wago (Do WAGO!!! Nie do chińskich i rzemieślniczych podróbek!) J. w necie jak dobrze poszukasz to znajdziesz filmy z lądowania kosmitów i te na których widać Potwora z LochNess. Informację o dupnych WAGO mam z dużej hurtowni elektrycznej która je dostarczała do kompleksu basenowo-wypoczynkowego -> po roku wymieniali wszystkie. Może mieli pecha, może kiepska partia, może g. warte, nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 02.02.2013 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Panowie skoro lutowanie skręconych przewodów w puszce i izolacja koszulką termo x2 -3 to grzech ... "wago" nie budzi mojego zaufania to jaki sposób łączenia przewodów w puszce jest "poprawny politycznie" ? (poważne pytanie) Nie poznałem treści wszystkich postów - postaram się odpowiedzieć tylko na Twoje zapytanie. Lutowanie przewodów nie jest grzechem w miejscach do których później nie będziemy mieli dostępu, lub gdzie dostęp w założeniach będzie sporadyczny lub bardzo utrudniony, zdarza mi się tak wykonywać połączenia. Jednak w przypadku, kiedy stosujemy połączenia w typowych puszkach rozgałęźnych, w puszkach pod wyłącznikami, gniazdkami elektrycznymi - lutowanie to już błąd - dlaczego, dlatego, żeby później w sytuacji pomiarów elektrycznych, jakiś zmian - choćby dołożenia kolejnego gniazda obok - szukania usterek, awarii - jedna taka sytuacja i może kolegę szlak trafić przy próbach rozłączenia tych przewodów, nie wspominając o tym, że często trzeba je skrócić, a każda kolejna ingerencja w taką puszkę powoduje coraz większy bałagan. Nie spotkałem jeszcze nigdy upalonej kostki WAGO, warunkiem, żeby to połączenie było na 100% skuteczne - to prawidłowo wykonana instalacja elektryczna, prawidłowy dobór przewodów do długotrwałego obciążenia, i prawidłowo zarobione "proste", czyste żyły zanim wciśniemy je do WAGO. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 02.02.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 w necie jak dobrze poszukasz to znajdziesz filmy z lądowania kosmitów i te na których widać Potwora z LochNess. Informację o dupnych WAGO mam z dużej hurtowni elektrycznej która je dostarczała do kompleksu basenowo-wypoczynkowego -> po roku wymieniali wszystkie. Może mieli pecha, może kiepska partia, może g. warte, nie wiem Reasumując - Twoją odpowiedź można potraktować dokładnie w ten sam sposób jak zrobiłeś to z kolegą Jarek.P - z tą różnicą, że jego film, to nie fotomontaż, a Twoje bajko-pisanie, niczym nie uzasadnione. Jak zamieścisz film z tamtych uszkodzonych WAGO, w moich oczach i innych forumowiczów staniesz się na równi wiarygodny z kolegą Jarek.P, wtedy merytorycznie można zacząć dalej dyskusję Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts