iwonaszczytno 08.10.2007 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Wszelkie znaki na ziemi i niebie wskazują, że za około dwa tygodnie biorę się za samodzielne zrobienie dachu. Będę miał dwóch pomocników. Dach mansardowy z kilkoma jaskółkami, sporo obróbek blacharskich. No fakt ciężkie czasy nastały dla inwestorów, samemu trzeba robić a fachowców ze świecą szukać, a jak już jacyś są to ile sobie wołają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 09.10.2007 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 No fakt ciężkie czasy nastały dla inwestorów, samemu trzeba robić a fachowców ze świecą szukać, a jak już jacyś są to ile sobie wołają I strasznie wysocy są - głowa im do chmur sięga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stiff 09.10.2007 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 No fakt ciężkie czasy nastały dla inwestorów, samemu trzeba robić a fachowców ze świecą szukać, a jak już jacyś są to ile sobie wołają I strasznie wysocy są - głowa im do chmur sięga I z rynny wodę piją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg29 26.06.2008 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 Witajcie, prosze na mnie nie krzyczec jesli juz na wstepie popelnie faux pa Mam pytanko natury technicznej..... Dekarz polozyj mi dach....tylko jakos luzno mam polozone dachowki przy oknach polaciowych. Moge je poruszac...faktem jest ze przy tych oknach sa one przeciete na pol...podocinane do plaszcza polacowki. Powiedzcie mi czy to jest normalne ze te dachowki moge poruszyc- prawo, lewo, gora......? Wyprowadzcie mnie z bledu.....dachowka lezy wiec sobie na dachu ale nie za bardzo jest zamocowana...czy aby to jest dobre? Bo juz zwatpilem..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 27.06.2008 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Zgodnie ze sztuką wszelkie dachówki krawędziowe (czyli przy otworach okiennych również) powinny być dodatkowo mocowane. Tym bardziej jeśli są to połówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.06.2008 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Posadowienie okna w dachu nie zawsze idealnie uda się zgrać z dachówkami. Docinane dachówki mocuje się do łat ale w przypadku wąskich kawałków wiesza się je na drucie aby nie dziurawić kołnierza okna. Taki sposób mocowania umożliwia poruszanie dachówek. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 05.10.2008 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 Czy jest jeszcze ktoś w tym temacie. Potrzebuje kilka fachowych porad. Chciałem na drewutni zamontować drewniane rynny i zastanawiam się nad procedurą czynności, czy jest potrzebny pas blachy rynnowej i jakie ma zastosowanie. Dach o pow. ok.70m2 dwuspadowy opapowany i pokryć chciałem dachówką karpiówką (z rozbiórki ) Pokrywam dach bardziej dla ozdoby niż dla szczelności, w tej chwili jest bez żadnych przecieków. Dachówka jest stara i myśle, że o innych wymiarach 16x37cm. Jest jeden wieszak. Jaki dobrać rozstaw łat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.10.2008 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 Rozstaw łat zależny od sposobu krycia (łuska, koronka) musi być tak dobrany aby nastąpiło pełne przekrycie. Do drewnianych rynien żadna blacha nie jest potrzebna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 06.10.2008 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Dach o pow. ok.70m2 dwuspadowy opapowany i pokryć chciałem dachówką karpiówką (z rozbiórki ) Pokrywam dach bardziej dla ozdoby niż dla szczelności, w tej chwili jest bez żadnych przecieków. żebyś nie pogorszył stanu obecnego - bo jak ponabijasz łaty to dach przestanie być szczelny - papa będzie podziurawiona gwoździami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 06.10.2008 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Rozstaw łat zależny od sposobu krycia (łuska, koronka) musi być tak dobrany aby nastąpiło pełne przekrycie. Do drewnianych rynien żadna blacha nie jest potrzebna. Pozdrawiam. Witam. Krycie w łuske. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.10.2008 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Teraz należy ustalić przekrycie zależne od kąta nachylenia połaci dachu. Napisałem o tym w wątku "Jak liczyć łaty". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 07.10.2008 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Kąt nachylenia dachu wynosi 37stopni, i teraz jak dobrze rozumie, przy dachówce o dł. 37cm pomniejszamy o 8cm i dzielimy na połowe. (37- : 2 = 14,5cm Rozstaw łat co 14,5cm. Jak zacząć, czy zakładać wróblówke, bić szeroką deske 2,5 w poprzek krokwi, wykładać pape do rynny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.10.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Teraz należy rozmierzyć połać i ustalić ostateczny rozstaw łat bo może się okazać, że nie 14,5 a 14,0 lub 14,3. Papa kończy się na pasie nadrynnowym. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 08.10.2008 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 A co z teorią powierzchnia dachu razy 4 i mamy długość bierzącą łat. Przy dachu 60m2 mamy 240mb, a tu przy rozstawie 14,5 wychodzi ok. 500mb. Jest różnica i to nie mała. Czy konieczne jest zachowanie takiego rozstawu, nie można zrobić większego. Co przemawia za tak gęstym ołatowaniemJaki przekrój łat dobrać do takiej dachówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.10.2008 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Pytasz poważnie czy żartujesz? Orientacyjna ilość łat dla dachówki zakładkowej i przy kryciu w koronkę to pow. x 4. Ty kryjesz w łuskę więc łat jest dwa razy tyle. Można wykonać krycie ubogie rozstaw łat jak do krycia w koronkę a krycie w łuskę ale wówczas pod każdą warstwą dachówek konieczny pasek papy. Przekrój łat zależny od rozstawu krokwi. Typowy to 6x4 lub 5x5 cm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 11.10.2008 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 Mam małą wiedze stąd może te dziwaczne pytania.Jeśli dach układany jest w łuske to łat dwa razy tyle, a jeśli w korone to łat normalnie( tz. pow dachu x 4) tylko wtedy jest potrzebna więcej dachówek. Jak dużo więcej potrzeba dachówek przy kryciu w korone. Zastanawiam się co jest tańszym rozwiązaniem, czy ułożenie w łuske, czy w korone. Dodam, że dom ułożony mam a łuske stąd wybór mój podł od razu w łuske. http://foto1.m.onet.pl/_m/013d736d90717076ac6389cddb18c501,10,19,0.jpghttp://foto3.m.onet.pl/_m/28e9d3913c54d1838d99dffbc083ba27,10,19,0.jpg Rozstaw krokwi 95cm a przekrój 14x7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.10.2008 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Ilość dachówek jest taka sama i nie zależy od sposobu krycia! Tylko łat jest dwa razy więcej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 12.10.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 A jaki przekrój łat, jeśli rozstaw krokwi jest 95cm a rozmiar 14x7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.10.2008 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Jaki kąt nachylenia połaci? Do 30*~35* 5x5 powyżej 6x4. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tqlis 25.03.2010 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Panowie, Szkoda, ze wczesniej nie znalazlem tego tematu, wtedy nie musialbym zakladac nowego, ktory dotyczy remontu nowego dachu. http://forum.muratordom.pl/remont-nwego-dachu-prosze-o-porady,t183911.htm Mysle, ze i tam padna porady dla desperatow i dzieki temu nie bedzie to porywanie sie z motyka na ksiezyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts