Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samemu położyć dachówki ...

Marzin

Recommended Posts

Witam, żeby nie tworzyć nowego wątku odgrzeje starego kotleta.

Również z powodu skromnych zarobków wykonuje układanie dachówki ceramicznej sam na wcześniej własnoręcznie zrobionym deskowaniu pokrytym papą.

Niestety wszystkiego muszę się nauczyć więc idzie powoli.

Mam pytanie ponieważ mam 2 lukarny które tworzą krótkie ok 4-5m kosze z połacią główną dachu domu ale nie wchodzą do rynny tej połaci tylko kończą się gdzieś na połaci

jak na tym rysunku

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-kaliach-2/m47034735e1eb6,2

To skoro blacha koszowa idzie pod dachówką mocowana na łatach to gdzie ma się kończyć jej wylot pod dachówką czy nad?

Pod dachówką mi nie pasuje bo będzie lało się z kosza na papę a nad nią to jak się robi nie wiem.

Może ktoś podpowiedzieć, wkleić zdjęcie.

A drugie pytanie czy linia pozioma dachówek lukarny musi się równać z linią poziomą dachówek głównej połaci dachowej?

Znaczy jak dochodzi do kosza poziomy rząd dachówek to czy z drugiej jego strony musi być w tym samym poziomie? Bo okap lukarny wychodzi na jakimś poziomie i pierwszy rząd od dołu na tej lukarnie wiadomo dopasowuje do jej okapu i rynny a potem rozmierzam do kalenicy.

Może to normalne ale jak się robi samemu to jest mnóstwo wątpliwości.

• Odpowiedzi 277
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Od strony lukarny wyprowadź kosz na pas nadrynnowy a od strony połaci głównej na dachówkę . łaty na lukarnie i na połaci głównej nie muszą być na tym samym poziomie, jeśli jest taka sytuacja to spokojnie wysuń blachę na zewnątrz tak aby blacha wychodziła spod następnego rzędu dachówek przykrywający na połaci głównej.

Od strony lukarny wyprowadź kosz na pas nadrynnowy a od strony połaci głównej na dachówkę, spokojnie wysuń blachę na zewnątrz tak aby blacha wychodziła spod następnego rzędu dachówek przykrywający na połaci głównej.

Od strony lukarny kosz na pas nadrynnowy - to rozumiem.

Natomiast od str. połaci gł. na dachówkę nie bardzo wiem o co chodzi. Kosz robię z blachy w kształcie "V" zakończonej zgięciami przeciw przelewowymi. Idzie on przymocowany do łat w ich górnej płaszczyźnie, płaszczyzna wierzchnia dachówki jest przecież wyżej o jej grubość. ( kryje falistą koramic algra9). To na końcu mam tą jedną połówkę kosza wygiąć do góry na dachówkę i jakoś przyklepać gumowym młotkiem do kształtu fali czy jak?

P.S.

dziś przerwa, u nas pada śnieg z deszczem więc mogę przejechać się i popatrzyć na dachy szkoleniowo

łaty na lukarnie i na połaci głównej nie muszą być na tym samym poziomie

to mnie uspokoiłeś

Dziękuję . No mniej więcej chyba wiem o co chodzi z tym koszem.

Jeszcze jeśli można pomęczę Was pytaniami.

Chcę zrobić rynnę lukarny bez leja i spustu. Widziałem takie rozwiązania.

To aby tak zrobić normalnie od strony połaci ucinam rynnę i zostawiam otwartą i leje się z niej na dachówki połaci -czy tak ?

Czy jest jakaś odległość odstępu rynny od połaci czy to tylko kwestia indywidualnej estetyki

Czy tnę ją pionowo czy pod kątem połaci?

Wadą takiego rozwiązania wydaje mi się, że przy silnym opadzie może z rynny lukarny strumień wody podchodzić pod zakład dachówek i podciekać pod nie. Ale to tylko może tak się wydaje laikowi.

Edytowane przez m@rio

Robiłem tak wiele razy i wsio gra. Rynnę kończe około 5-15 cm od dachówki z połaci głównej,obcinam na prosto i nie daje denka. Jeśli coś się dostanie pod dachówkę nie tylko w tym miejscu to właśnie po to masz krycie wstępne aby to odprowadzić do rynny. Ważną sprawą jest wykonanie krycia wstępnego z odpowiednich materiałów i z należytą starannością.

• 3 weeks później...

Wyczytałem, że nie dosuwa się dachówki szczytowej tak aby jej boczny okap dotykał obróbki bocznej szczytowej z blachy ( wiatrówki bocznej). Chodzi o skapywanie wody - żeby nie płynęła z dachówki po obróbce (odsunięcie kapinosu).

Ta dachówka szczytowa zachodzi mi na wiatrówkę ok 7cm, pod nią chce dać farmery aby lepiej przytwierdzić tą obróbkę. Ładnie to będzie wyglądało bo wkrętów nie będzie widać. Zasłoni je dachówka. Łepek farmera i gumka pod nim trochę odstaje, ale chyba w instrukcjach sugerują aby odsunąć bok dachówki szczytowej od obróbki ok 5-7mm.

(mam na myśli z boku od strony obróbki a nie na połaci od góry)

Czy pod dachówkę szczytową mogę dać wkręt farmerski mocując blachę wiatrówki i nie będzie za dużej szpary miedzy dachówka a wiatrówką ?

Robota idzie powoli bo robię po lub przed pracą, krótki jest dzień. Robimy we dwóch ja i ojciec.

Połowa dachu domu zrobiona została druga połowa, obróbki szczytowe i dach garażu.

Ciekawe czy do końca roku zdążę.:bash:

20121116750.jpg

a tak wygląda to co zrobione ( robię pierwszy raz więc uwagi konstruktywne mile widziane).

Cześć, będziesz miał problem z dachówkami szczytowymi ,będziesz musiał jeden zamek w dachówce odbić.

Możesz rozszerzyć co masz na myśli. Przymierzałem dachówki szczytowe lezą jak talala. Jedna na drugą prawidłowo zachodzi. Deska szczytowa i obróbka mieszczą się w odległości od brzegu ( kątowego zagięcia) dachówki do zaczepu na którym się zawiesza za łatę (jest ok 3,5-4cm do tego zaczepu). Nie za bardzo wiem o co chodzi

Farmery ok. Okap mi się nie podoba ale ostatnio jak widać po zdjęciach to bardzo modne :)

Okap jeszcze nie skończony. Papa zostanie przycięta i będzie wchodziła do rynny, zostanie dodana obróbka nadrynnowa zachodząca na łatę. na nią grzebień z kratą wentylacyjną i dopiero dachówka.

Plan jest według tego schematu.

schemat okapu.JPG

Coś jest niepoprawnie?

Edytowane przez m@rio

Możesz rozszerzyć co masz na myśli. Przymierzałem dachówki szczytowe lezą jak talala. Jedna na drugą prawidłowo zachodzi. Deska szczytowa i obróbka mieszczą się w odległości od brzegu ( kątowego zagięcia) dachówki do zaczepu na którym się zawiesza za łatę (jest ok 3,5-4cm do tego zaczepu). Nie za bardzo wiem o co chodzi

Okap jeszcze nie skończony. Papa zostanie przycięta i będzie wchodziła do rynny, zostanie dodana obróbka nadrynnowa zachodząca na łatę. na nią grzebień z kratą wentylacyjną i dopiero dachówka.

Plan jest według tego schematu.

[ATTACH=CONFIG]149959[/ATTACH]

Coś jest niepoprawnie?

M@rio,ok jeśli twoja dachówka pasuje to się ciesze :) Większość dachówek nie pasuje bo ma pierwszy zamek zaraz ze skraju . Okap,schemat schematem,ja to robie inaczej,krycie wstępne wyprowadzam na pas nadrynnowy. Takie rozwiązanie mi się nie podoba.

M@rio,ok jeśli twoja dachówka pasuje to się ciesze :) Większość dachówek nie pasuje bo ma pierwszy zamek zaraz ze skraju .

To mnie uspokoiłeś. Ja tym bardziej się ciesze, że wszystko w porządku.

Okap,schemat schematem,ja to robie inaczej,krycie wstępne wyprowadzam na pas nadrynnowy. Takie rozwiązanie mi się nie podoba.

Ok raczej już nie zmienię swojego rozwiązania. Jakie widzisz jego wady?

W sumie tak dla wiedzy wyobrażam sobie twoje rozwiązanie.

Jednego tylko nie rozumiem skoro wyprowadzasz krycie wstępne na pas nadrynnowy to:

a) papa zwisa sobie swobodnie do rynny zasłaniają pas nadrynnowy i nie jest niczym zasłonięta.

b) pas nadrynnowy jednym końcem leży w płaszczyźnie deskowania bo inaczej papa na końcu miała by pod górkę z drugiej strony kończy się gdzieś za rynną chyba. To jak jest zasłonięta łata i kontrłata od strony okapu? Mnie się takie okapy co są widoczne łaty i kontrłaty z pod dachówki nie podobają.

Chyba, że coś źle rozumiem.

P. S. Dzięki, że chce ci się coś tłumaczyć.

Robię druga połowę, już mniej się boję tego dachu w sensie roboty. Widzę, że lektura to nie wszystko, dużo czasu tracę na braku praktyki.

• 6 months później...
Witam mam prośbę również sam chcę położyć dachówkę, dach odeskowany na nim papa położone kontrłaty i łaty rozmierzone założona deska okapowa na nią pas podrynnowy, pas podrynnowy włożony pod papę, założone haki rynnna i pas nadrynnowy. I teraz mam problrm jak dobrze rozmierzyć dachówkę na szerokość dachówka tondach holenderka. Deski mam wypuszczone więcej niż krokwie ok 20 cm . Czy trzeba rozłożyć z 10 dachówek i zmierzyć min i max rozszerzenie, ale jak zrobić żeby był taki sam wymiar od krokwi?

• 4 years później...
czy można delikatnie rozsuwać i zsuwać dachówki w rzędach czy trzeba wyrównać płaszczyznę dachu. Na przykładzie mam zadeskowanydach o długości 11,84 m. Po oby stronach zakończony krokwiami. Dachówki mają 30cm. Czy rozsuwając dachówki mogę zgubić te 16cm czy raczej do krokwi muszę nabić deski i powiększyć długość dachu ?

• 4 weeks później...