Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samemu położyć dachówki ...

Marzin

Recommended Posts

Bede chcial zaoszczedzic na dachowkach szczytowych :wink: , i mam pytanie czy wiatrownice w jakis sposob sie izoluje od pozostalych dachowek :-?

Naprawiałem kiedys stary dach i wiatrownica od strony dachowek byla totalnie "zdegradowana".

Nie bardzo kumam o co biega... :roll: Chodzi o dachówki tzw lewe, prawe?

http://img136.imageshack.us/img136/311/bd003fp2.jpg

Właśnie o to chodzi, zamiast tej "wiszącej częsci dachówki zakłada sie wiatrownice (deske,czasami z wycinanym motywem, kwestia gustu.)

• Odpowiedzi 277
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie o to chodzi, zamiast tej "wiszącej częsci dachówki zakłada sie wiatrownice (deske,czasami z wycinanym motywem, kwestia gustu.)

Aaaaa, wiem, wiem. Ta wiatrownica z biegiem czasu gnije. Musi być dobrze zakonserwowana. A dachówki "boczne" rzeczywiście do najtańszych nie należą. Ja jednak je założę, dużo ich nie mam.

w ktoryms nr muratora byl dodatek płytka cd z instruktarzem jak się kładzie dachówki był to film dokładnie nakręcony i pokazane wszystko od wyliczenia długosci zakladek itp po przykrecanie gasiorów - a co najwazniejsze czysto jasno i klarownie pokazane

W takim razie muszę dorwać tę płytę!

Pamiętasz mniej więcej w jakim zakresie czasowym szukac tej płytki?

Na początek - dzięki za soprą odpowiedź!

Trochę "zabawy" było z komunikacją dachową, ale w końcu jakoś poszło.

Czyli? Problemy z poruszaniem się po już ułożonych dachówkach?

Tak mi się ogólnie ujęło ;) Miałem na myśli stopnie i podesty kominiarskie. W sumie wyszło 10 podpór, więc 10 dachówek do podcięcia, nieraz po kilka razy zanim się udało spasować

U mnie też mają być wyloty wentylacji. Gość od dachówek, powiedział mi, że zamiast wystawiać obok siebie trzy "grzybki", wszystko wstawic do jednego :roll:

Tak, zwłaszcza jak obok siebie są wyloty kanalizy i wentylacji :lol:

W kazdym bądź razie, Twój post upewnił mnie, że powinnienem dać radę. Jeszcze raz dzięki :D

Z pewnością! IMO wystarczy nieco wiedzy teoretycznej, umiejętności praktycznych z zakresu obsługi narzędzi oraz trochę siły, a na pewno braku lęku wysokości ;) POWODZENIA!

w ktoryms nr muratora byl dodatek płytka cd z instruktarzem jak się kładzie dachówki był to film dokładnie nakręcony i pokazane wszystko od wyliczenia długosci zakladek itp po przykrecanie gasiorów - a co najwazniejsze czysto jasno i klarownie pokazane

W takim razie muszę dorwać tę płytę!

Pamiętasz mniej więcej w jakim zakresie czasowym szukac tej płytki?

napewno któryś numer zeszłoroczny- który? - nie wiem :(

sprawdze w domu czy mam jeszcze tą płytkę - odpowiedz dam wieczorkiem

pzdr

(...)a na pewno braku lęku wysokości ;) POWODZENIA!

W taki razie będę musiał, podobnie jak większość budowlańców, pracować pod wpływem środków odużających :wink:

pzdr

Czekam z niecierpliwością :D

lęk wysokości przechodzi po 2 dniach na dachu a wtedy uważaj.

Ja chodziłem jak po ziemi i łapałem się na tym.

Z ciekawostek to podeszwy w butach mi się skończyły od kantow łat :D

Każda wskazówka jest dobra! Buty też mam przygotowane :D

A Twoje działo to ten dach domku a avatarze? Moze jakieś foty?

pzdr

Czekam z niecierpliwością :D

hmm tzn jest tak ... muratora znalazłem - płytkę gdzieś wcieło pewnie na budowie w worku ze smieciami sie znajdzie ;)

do żeczy Murator nr.6 (266) 2006 był z dołączona płytką zatytułowaną DZCH BEZ WAD

Foty mam ale to są zdjęcia ze zdjęć i kiepsko widać. Zdjącia są z postępu prac. Na forum nie wstawię bo nie wiem jak :D to w awatarze to moje dzieło.

i jeszcze przypomniało mi się bardzo wazne. Napewno rozmierzyłeś sobie rozstaw łat a czy policzyłeś ile dachówek wchodzi w rzędzie poziomym.

Ja miałem taki problem (wina cieśli bo dachówka lezała na ziemi)

Pryzkładowo.

Na 40 dachówek w poziomie rozstaw krokwi był o 1 cm za szeroko :evil:

Czyli musiałem dać 41 dachowek i wtedy te krawędziowe bardzo dużo wystają poza krokwie.

Wykapowałem to dopiero po nabiciu łat a gdybym wcześniej wykapował to kazałbym cieślą przesunąć krokwie końcową o ten centymetr.