Krzysztofik 16.01.2007 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Bede chcial zaoszczedzic na dachowkach szczytowych , i mam pytanie czy wiatrownice w jakis sposob sie izoluje od pozostalych dachowek Naprawiałem kiedys stary dach i wiatrownica od strony dachowek byla totalnie "zdegradowana". Nie bardzo kumam o co biega... Chodzi o dachówki tzw lewe, prawe? http://img136.imageshack.us/img136/311/bd003fp2.jpg Właśnie o to chodzi, zamiast tej "wiszącej częsci dachówki zakłada sie wiatrownice (deske,czasami z wycinanym motywem, kwestia gustu.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 16.01.2007 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Właśnie o to chodzi, zamiast tej "wiszącej częsci dachówki zakłada sie wiatrownice (deske,czasami z wycinanym motywem, kwestia gustu.) Aaaaa, wiem, wiem. Ta wiatrownica z biegiem czasu gnije. Musi być dobrze zakonserwowana. A dachówki "boczne" rzeczywiście do najtańszych nie należą. Ja jednak je założę, dużo ich nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 16.01.2007 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 w ktoryms nr muratora byl dodatek płytka cd z instruktarzem jak się kładzie dachówki był to film dokładnie nakręcony i pokazane wszystko od wyliczenia długosci zakladek itp po przykrecanie gasiorów - a co najwazniejsze czysto jasno i klarownie pokazane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 16.01.2007 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 w ktoryms nr muratora byl dodatek płytka cd z instruktarzem jak się kładzie dachówki był to film dokładnie nakręcony i pokazane wszystko od wyliczenia długosci zakladek itp po przykrecanie gasiorów - a co najwazniejsze czysto jasno i klarownie pokazane W takim razie muszę dorwać tę płytę! Pamiętasz mniej więcej w jakim zakresie czasowym szukac tej płytki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 16.01.2007 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Na początek - dzięki za soprą odpowiedź! Trochę "zabawy" było z komunikacją dachową, ale w końcu jakoś poszło. Czyli? Problemy z poruszaniem się po już ułożonych dachówkach? Tak mi się ogólnie ujęło Miałem na myśli stopnie i podesty kominiarskie. W sumie wyszło 10 podpór, więc 10 dachówek do podcięcia, nieraz po kilka razy zanim się udało spasować U mnie też mają być wyloty wentylacji. Gość od dachówek, powiedział mi, że zamiast wystawiać obok siebie trzy "grzybki", wszystko wstawic do jednego Tak, zwłaszcza jak obok siebie są wyloty kanalizy i wentylacji W kazdym bądź razie, Twój post upewnił mnie, że powinnienem dać radę. Jeszcze raz dzięki Z pewnością! IMO wystarczy nieco wiedzy teoretycznej, umiejętności praktycznych z zakresu obsługi narzędzi oraz trochę siły, a na pewno braku lęku wysokości POWODZENIA! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 16.01.2007 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 w ktoryms nr muratora byl dodatek płytka cd z instruktarzem jak się kładzie dachówki był to film dokładnie nakręcony i pokazane wszystko od wyliczenia długosci zakladek itp po przykrecanie gasiorów - a co najwazniejsze czysto jasno i klarownie pokazane W takim razie muszę dorwać tę płytę! Pamiętasz mniej więcej w jakim zakresie czasowym szukac tej płytki? napewno któryś numer zeszłoroczny- który? - nie wiem sprawdze w domu czy mam jeszcze tą płytkę - odpowiedz dam wieczorkiem pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 16.01.2007 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 (...)a na pewno braku lęku wysokości POWODZENIA! W taki razie będę musiał, podobnie jak większość budowlańców, pracować pod wpływem środków odużających napewno któryś numer zeszłoroczny- który? - nie wiem sprawdze w domu czy mam jeszcze tą płytkę - odpowiedz dam wieczorkiem pzdr Czekam z niecierpliwością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 16.01.2007 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 W taki razie będę musiał, podobnie jak większość budowlańców, pracować pod wpływem środków odużających piwko co powiedzmy 3-4 godz i powinno byc ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sad Ripper 16.01.2007 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 to ja tez czekam na te informacje z plyta - bo znalezc dzis dobra ekipe dekazy ktorzy nie beda chcieli mnie do bankructwa doprowadzic to duzy rarytas:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 16.01.2007 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 piwko co powiedzmy 3-4 godz i powinno byc ok Tylko nie wiem jeszcze jak rozwiązać problem zaliczki. Przecież sam od siebie nie wezmę, ale skoro chcę być prawdziwym majstrem, bez tego zacząc nijak nie powinienem. Jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 16.01.2007 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Tylko nie wiem jeszcze jak rozwiązać problem zaliczki. Przecież sam od siebie nie wezmę, ale skoro chcę być prawdziwym majstrem, bez tego zacząc nijak nie powinienem. Jakieś pomysły? jaki problem zaliczke moge wziac jakbys miel wiecej takich klopotow to wal jak w dym o kazdej porze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 16.01.2007 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 lęk wysokości przechodzi po 2 dniach na dachu a wtedy uważaj. Ja chodziłem jak po ziemi i łapałem się na tym. Z ciekawostek to podeszwy w butach mi się skończyły od kantow łat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 16.01.2007 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 lęk wysokości przechodzi po 2 dniach na dachu a wtedy uważaj. Ja chodziłem jak po ziemi i łapałem się na tym. Z ciekawostek to podeszwy w butach mi się skończyły od kantow łat Każda wskazówka jest dobra! Buty też mam przygotowane A Twoje działo to ten dach domku a avatarze? Moze jakieś foty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 16.01.2007 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 napewno któryś numer zeszłoroczny- który? - nie wiem sprawdze w domu czy mam jeszcze tą płytkę - odpowiedz dam wieczorkiem pzdr Czekam z niecierpliwością hmm tzn jest tak ... muratora znalazłem - płytkę gdzieś wcieło pewnie na budowie w worku ze smieciami sie znajdzie do żeczy Murator nr.6 (266) 2006 był z dołączona płytką zatytułowaną DZCH BEZ WAD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 16.01.2007 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 hmm tzn jest tak ... muratora znalazłem - płytkę gdzieś wcieło pewnie na budowie w worku ze smieciami sie znajdzie Ojjj, niedobrze, niedobrze. do żeczy Murator nr.6 (266) 2006 był z dołączona płytką zatytułowaną DZCH BEZ WAD To już jakiś ślad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 16.01.2007 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 żeby było łatwiej szukac http://www.marcin.pinnex.pl/public_html/thumbnails/DOMA/dachbezwad.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 16.01.2007 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 do żeczy Murator nr.6 (266) 2006 był z dołączona płytką zatytułowaną DZCH BEZ WAD To już jakiś ślad. powinni miec numery archiwalne dostepne w redakcji ciekawe czy z plytka?? w zeszlym roku wydaje mi sie ze mieli tez na Budmie do kupienia numery archiwalne ale glowy nie dam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 16.01.2007 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 żeby było łatwiej szukac & powinni miec numery archiwalne dostepne w redakcji ciekawe czy z plytka?? w zeszlym roku wydaje mi sie ze mieli tez na Budmie do kupienia numery archiwalne ale glowy nie dam Już zamówiłem on-line. Całe 7,9 PLN. Dopisałem z wykrzyknikiem, że CD musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 16.01.2007 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Już zamówiłem on-line. Całe 7,9 PLN. Jak na Poznaniaka to naprawde trudna decyzja PS. Zostawilem troche cennego czasu na WSOWP . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 16.01.2007 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Foty mam ale to są zdjęcia ze zdjęć i kiepsko widać. Zdjącia są z postępu prac. Na forum nie wstawię bo nie wiem jak to w awatarze to moje dzieło. i jeszcze przypomniało mi się bardzo wazne. Napewno rozmierzyłeś sobie rozstaw łat a czy policzyłeś ile dachówek wchodzi w rzędzie poziomym. Ja miałem taki problem (wina cieśli bo dachówka lezała na ziemi) Pryzkładowo. Na 40 dachówek w poziomie rozstaw krokwi był o 1 cm za szeroko Czyli musiałem dać 41 dachowek i wtedy te krawędziowe bardzo dużo wystają poza krokwie. Wykapowałem to dopiero po nabiciu łat a gdybym wcześniej wykapował to kazałbym cieślą przesunąć krokwie końcową o ten centymetr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts