Andrzej Wilhelmi 16.01.2007 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 No jak wszyscy zaczną sami kryć dachy to my pójdziemy z torbami! A tak poważnie to gratulując odwagi pozwolę sobie przekazać kilka drobnych rad:- instrukcje rzecz ważna ale życie pokazuje , że nie najważniejsza,- pierwsze co musisz zrobić to sprawdzić czy połać dachowa jest prostokątem,- przy ustalaniu szerokości krycia pamiętaj, że ten system ma dachówki połówkowe,- rozstaw łat zaplanuj po przymierzeniu pierwszej dachówki i uwzględnieniu dachówek szczytowych nie mogą być na styk powinny mieć min 0,5 cm luzu,- pierwszej łaty nie musisz stawiać na sztorc gdy zastosujesz wróblówkę z wentylacją a taką polecam,- wysunięcie pierwszej dachówki o 10 cm to dużo za dużo, pamiętaj typowa rynna ma 12,5 cm więc dachówka by ją praktycznie zasłoniła,- zasatosuj pas nadrynnowy,- dachówki skrajne, dolny pas i kalenicowy muszą być dodatkowo pomocowane,- nie podłączaj kilku przewodów do jednego kominka wentylacyjnego,- jak Ci coś nie będzie wychodziło to pamiętaj, że na świecie są jeszcze dekarze.No to powodzenia.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 17.01.2007 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Jak na Poznaniaka to naprawde trudna decyzja Taki ze mnie Poznaniak, jak z koziej du.... trąbka Podobnie jak wielu innych mieszkańców tego miasta trafiłem tu z powodu pracy, wcześniej prawie 10 lat mieszkałem w Szczecienie, a pochodzę z woj lubuskiego Dlatego też nie wiem... PS. Zostawilem troche cennego czasu na WSOWP . ....co ten skrót oznacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 17.01.2007 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 inzynier.....pola walki tez sie przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 17.01.2007 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Foty mam ale to są zdjęcia ze zdjęć i kiepsko widać. Zdjącia są z postępu prac. Na forum nie wstawię bo nie wiem jak to w awatarze to moje dzieło. To może krótka instrukcja: 1. Wchodzisz np na http://www.imageshack.us/ 2. Klikasz przeglądaj i ... 3. Zaznaczasz fotę, którą chcesz wstawić na forum 4. Klikasz: "host it" Zdjęcie jest ładowane na serwer..., następnie pokazuje się okno, z linkami 5. Zaznaczasz link, klikasz prawym "kopiuj" 6. Skopiowany link wklejasz w okienko pisanego posta, zaznaczasz myszką link, i 7. Kilkasz: IMG 8. Klikasz wyślij, i masz fotę na forum. A tu instrukcja graficzna. http://img100.imageshack.us/img100/3223/197oq2.jpg ------------------------------------------------------------------------------------------------- http://img461.imageshack.us/img461/5320/2hi2.jpg -------------------------------------------------------------------------------------------------- http://img149.imageshack.us/img149/2906/3hm0.jpg Czekam na owoce nauki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 18.01.2007 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 i jeszcze przypomniało mi się bardzo wazne. Napewno rozmierzyłeś sobie rozstaw łat a czy policzyłeś ile dachówek wchodzi w rzędzie poziomym. Ja miałem taki problem (wina cieśli bo dachówka lezała na ziemi) Pryzkładowo. Na 40 dachówek w poziomie rozstaw krokwi był o 1 cm za szeroko Czyli musiałem dać 41 dachowek i wtedy te krawędziowe bardzo dużo wystają poza krokwie. Wykapowałem to dopiero po nabiciu łat a gdybym wcześniej wykapował to kazałbym cieślą przesunąć krokwie końcową o ten centymetr. Mierzyłem szerokość, i wychodzi na to, że nie trzeba będzie robić docinek, czy kupować połówek. W tę sobotę mam zamiar dokładnie pomierzyć dach. W przyszłym tygodniu zamawiam dachówki No jak wszyscy zaczną sami kryć dachy to my pójdziemy z torbami! Spoko, Ci co sami chcą dachy robić, są w wielkiej mniejszośći. A tak poważnie to gratulując odwagi pozwolę sobie przekazać kilka drobnych rad: - instrukcje rzecz ważna ale życie pokazuje , że nie najważniejsza, Wiem, wiem, dlatego dopytuję - pierwsze co musisz zrobić to sprawdzić czy połać dachowa jest prostokątem, Mam zamiar przekonać się o tym w najbliższą sobotę. - przy ustalaniu szerokości krycia pamiętaj, że ten system ma dachówki połówkowe, Tak, wiem. - rozstaw łat zaplanuj po przymierzeniu pierwszej dachówki i uwzględnieniu dachówek szczytowych nie mogą być na styk powinny mieć min 0,5 cm luzu, To cenna wskazówka - pierwszej łaty nie musisz stawiać na sztorc gdy zastosujesz wróblówkę z wentylacją a taką polecam, Ale i tak pierwszy rząd dachówek musi być podniesiony o i ich grubość, nie? - wysunięcie pierwszej dachówki o 10 cm to dużo za dużo, pamiętaj typowa rynna ma 12,5 cm więc dachówka by ją praktycznie zasłoniła, Więc wysuniecie robimy do połowy, czy jeszcze mniej? - zasatosuj pas nadrynnowy, To jest to, co montuje ten facio? http://img78.imageshack.us/img78/7843/beztytuujx3.jpg - dachówki skrajne, dolny pas i kalenicowy muszą być dodatkowo pomocowane, To już wyczytałem - nie podłączaj kilku przewodów do jednego kominka wentylacyjnego, A tak doradził sprzedawca dachówek - jak Ci coś nie będzie wychodziło to pamiętaj, że na świecie są jeszcze dekarze. .... na forum na szczęście też. W razie czego będę kolegę męczył No to powodzenia. Nie dziękuję Pozdrawiam. Ja również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.01.2007 00:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 - pierwszej łaty nie musisz stawiać na sztorc gdy zastosujesz wróblówkę z wentylacją a taką polecam, Ale i tak pierwszy rząd dachówek musi być podniesiony o i ich grubość, nie? O grubość podnosi wróblówka. - wysunięcie pierwszej dachówki o 10 cm to dużo za dużo, pamiętaj typowa rynna ma 12,5 cm więc dachówka by ją praktycznie zasłoniła, Więc wysuniecie robimy do połowy, czy jeszcze mniej? Raczej mniej ~3 cm. Po zamontowaniu rynien przymierzysz i z pewnością sam dobrze ocenisz. - zasatosuj pas nadrynnowy, To jest to, co montuje ten facio? Tak to to ale cały brzeg dachu źle zrobiony - nie podłączaj kilku przewodów do jednego kominka wentylacyjnego, A tak doradził sprzedawca dachówek Bo nie miał zielonego pojęcia. No to tyle a jakby co to wiesz śmiało wal chętnie pomogę (wesprę radą). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 19.01.2007 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Marzin ty naprawdę to wszystko rozumiesz? Mnie głowa rozbolała od samego czytania. koleżanka z grupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 19.01.2007 22:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 O grubość podnosi wróblówka. Znaczy najpierw zrobię zakupy, a potem będę pytał dalej Raczej mniej ~3 cm. Po zamontowaniu rynien przymierzysz i z pewnością sam dobrze ocenisz. No właśnie. Tak to to ale cały brzeg dachu źle zrobiony Blacha jest za bardzo wypuszczona, nie? Bo nie miał zielonego pojęcia. Też nie wydawało mi się to zbyt rozsądne. Ale to są tylko kanały wentylacyjne pomieszczeń. Żadnych pionów, czy innych... No to tyle a jakby co to wiesz śmiało wal chętnie pomogę (wesprę radą). Marzin ty naprawdę to wszystko rozumiesz? Mnie głowa rozbolała od samego czytania. Coś tam kumam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 19.01.2007 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Marcin - przywiąż się na linie - najlepiej takiej elastycznej Guma od gaci będzie chyba dobra, co? A jak duże te gacie? Może bedziesz musiał wypruć z kilku par.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 20.01.2007 00:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Może bedziesz musiał wypruć z kilku par.... No własnie, a to znowu koszty, koszty, koszty. Może się okazać, że jednak taniej będzie zatrudnić dekarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 20.01.2007 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Nie załamuj się, może masz jakąś dużą ciotkę w rodzinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 20.01.2007 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Może się okazać, że jednak taniej będzie zatrudnić dekarza. Mialem nadzieje , ze nie chodzi wylacznie o pieniadze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 20.01.2007 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Mialem nadzieje , ze nie chodzi wylacznie o pieniadze . Wyłącznie o same pieniądze nie. To ma być połączenie przyjemnego z pożytecznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 20.01.2007 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Marcin, na dachu spędziłem "pare" godzin i bywałem zmeczony ta "guma" lub inne zabezpieczenie bardzo wskazane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 20.01.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 co do zabezpieczen na dachu to jakbys mial jakies problemy to mozesz pytac w koncu troche sie na tym znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 20.01.2007 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 No właśnie, powiem Wam szczerze, że tak naprawdę żadnych zabezpieczen nie planowałem... Dach ma 40 st, nabite kontrłaty i łaty do chodzenia. Okap opada bardzo nisko do ziemi, ale... fiknąć zawsze można. Dlatego z chęcią posłucham Waszych rad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 20.01.2007 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Pomysl o rusztowaniu .Usun spod okapu zbedne przedmioty , materialy idp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 20.01.2007 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Ja spadłem tylko raz. Fajnie było, na pryzme piachu. Potem skokałem świadomie (daleko do drabiny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 20.01.2007 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Pomysl o rusztowaniu . Usun spod okapu zbedne przedmioty , materialy idp. A zwłaszcza grabie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 20.01.2007 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Najwazniejsze , zeby dobrze odbic sie w okapie http://images11.fotosik.pl/27/edcc1e4608103530.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts