Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samemu położyć dachówki ...

Marzin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 277
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak to to ale cały brzeg dachu źle zrobiony

Blacha jest za bardzo wypuszczona, nie?

Cały okap jest źle rozwiązany. Rynna jest za nisko. Rynna powinnna być wyżej a przejście tak zrobione aby skoropliny z papy wpływały do rynny. Pozdrawiam.

Pomysl o rusztowaniu .

Usun spod okapu zbedne przedmioty , materialy idp.

Rusztowanie trzeba będzie wypozyczyć, a budowa dookoła wysprzątana jak ta lala. 8)

Ja spadłem tylko raz. Fajnie było, na pryzme piachu.

Potem skokałem świadomie (daleko do drabiny) :D

Miałeś szczęście. U mnie już nawet pryzmy piachu nie ma :roll: Świadomy skok wykonam tylko i wyłącznie po browarku!

A zwłaszcza grabie 8)
Bo obejrzeniu dziesiątek odcinków Bennego Hilla, wiem, ze na na grabie trzeba zwrócić szczególną uwagę! :wink:

o kurczę, na tej gumie to możesz jak jojo poskakać ;-)
:o Mam nadzieję, że do tego nie dojdzie!

Cały okap jest źle rozwiązany. Rynna jest za nisko. Rynna powinnna być wyżej a przejście tak zrobione aby skoropliny z papy wpływały do rynny.

Coś czuję, że jeszcze nie raz będę zawracał Ci głowę.... :-? Bo wydawało mi się, że okap to tzw "pikuś"

Okap to podstawa! Jak wykonasz go poprawnie i równo nabijesz pierwsze trzy rzędy łat to reszta będzie "pikuś". A wracając do zabezpieczeń jak byś chciał się prawidłowo zabezpieczyć to nie będziesz mógł pracować. Jak się będziesz trochę bał to nic Ci się nie stanie gorzej jak się przestaniesz bać bo będziesz pewny siebie. Wtedy zacznij szczególnie uważać. Powodzenia. Pozdrawiam.

Okap to podstawa! Jak wykonasz go poprawnie i równo nabijesz pierwsze trzy rzędy łat to reszta będzie "pikuś".

Czy w takim razie ten szkic...

http://img296.imageshack.us/img296/7438/okap6cz.gif

.... i poniższy opis mozna uznać za dobrą instrukcję?

1. podstawowy element okapu - murłatę, stanowiącą podstawę krokwi, mocujemy kotwami do muru

2. przygotowanie mocowania krokwi polega na wycięciu w niej ?siodełka? pasującego do murłaty oraz wycięcia na deskę okapową

3. do krokwi mocujemy deskę okapową, na którą z kolei, montujemy blachę okapową (pamiętając o pozostawieniu miejsca między kapinosem, a krokwią na ewentualne zabudowanie okapu dodatkowymi deskami)

4. pierwszy pasek folii układamy tak, aby nachodził na blachę okapową

kontrłaty (min. 2 cm grubości) mocujemy do każdej krokwi

5. pierwszą łatę mocujemy pionowo do płaszczyzny krokwi, aby uniknąć efektu zapadnięcia się pierwszego rzędu dachówek

6. około 5 cm za pierwszą łatą mocujemy dodatkową łatę (już poziomo, tak, jak następne) służącą do montażu uchwytów rynny

7. zabezpieczenie okapu montujemy na pierwszej, pionowej łacie, pozostawiając szczelinę wentylacyjną (min. 2 cm) pomiędzy zabezpieczeniem, a blachą okapową

8. uchwyty rynny rozstawiamy co ok. 0,5 m, pamiętając o odpowiednim ustawieniu rynny względem połaci dachowej i konieczności zachowania naturalnego spadku rynny uniemożliwiającą ptakom wlot pod połać dachu

9. wróblówkę mocujemy na pierwszej łacie

10. dachówki układamy standardowo

A wracając do zabezpieczeń jak byś chciał się prawidłowo zabezpieczyć to nie będziesz mógł pracować. Jak się będziesz trochę bał to nic Ci się nie stanie gorzej jak się przestaniesz bać bo będziesz pewny siebie. Wtedy zacznij szczególnie uważać. Powodzenia. Pozdrawiam.

Muszę zwrócić na to uwagę, bo już teraz "bez terningu" nie mam zbytniego cykora chodząc po dachu....

Przedstawione rozwiązanie to typowo niemieckie rowiązanie, w którym końcowe kawałki krokwi są strugane (lub podbitka mocowana do spodu krokwi) i cięte prostopadle do krawędzi krokwi a rynna jest zawieszona na metalowych hakach mocowanych do deski okapowej. Stosuje się wróblówki bez wentylacji i specjalną taśmę osłaniającą czoło łat więc konieczne jest postawienie pierwszej łaty na sztorc. Skropliny swobodnie ściekają poza rynną. W Twoim przypadku krokwie będą cięte pionowo a deska okapowa będzie mocowana do tych zaciętych płaszczyzn a do niej haki doczołowe. Deska ta o szerokości 16 cm powinna przestawać nad krokiew a wystające pod nią końcówki krokwi należy obciąć poziomo. Folia lub papa powinna być tak wyprowadzona aby skropliny wpływały do rynny. Z tego rysunku dokładnie widać ile przestaje dachówka do rynny. Jeden z dwóch spodnich występów dachówki powinien opierać się na wróblóce. Pozdrawiam.

Przedstawione rozwiązanie to typowo niemieckie rowiązanie, w którym końcowe kawałki krokwi są strugane (lub podbitka mocowana do spodu krokwi) i cięte prostopadle do krawędzi krokwi a rynna jest zawieszona na metalowych hakach mocowanych do deski okapowej. Stosuje się wróblówki bez wentylacji i specjalną taśmę osłaniającą czoło łat więc konieczne jest postawienie pierwszej łaty na sztorc. Skropliny swobodnie ściekają poza rynną.

No własnie nie wiem do końca jak odprowadzić te skropliny. Wg jednej metody kierowane są do rynny, wg innej poza rynnę.

W Twoim przypadku krokwie będą cięte pionowo a deska okapowa będzie mocowana do tych zaciętych płaszczyzn a do niej haki doczołowe.

Ja za bardzo nie chciałem takiego rozwiązania. U mnie nie będzie podbitki. Widoczne przestrzenie między krokwiami chcę obić boazerią, krokwie będą oszlifowane i widoczne - mają być ozdobą.

Deska ta o szerokości 16 cm powinna przestawać nad krokiew a wystające pod nią końcówki krokwi należy obciąć poziomo. Folia lub papa powinna być tak wyprowadzona aby skropliny wpływały do rynny. Z tego rysunku dokładnie widać ile przestaje dachówka do rynny. Jeden z dwóch spodnich występów dachówki powinien opierać się na wróblóce.

Nie jest to wszystko takie prostackie, jakby się w pierwszej chwili wydawało. Widzę, że trzeba się jeszcze edukować. Na szczęście jest trochę czasu, ponieważ dachówki będę zamawiał w sobotę, a układał prawdopodobnie na wiosnę, bo zima właśnie sobie o nas przypomniała...

Tutaj są takie rozwiązania

http://bank.muratorplus.pl/szukaj/cad?IdCechy=1202

Od 9 od góry :-?

W żadnym przypadku skropliny nie są odprowadzane do rynny, dlaczego?

Zrobiłem klik, ale nie ma tam żadnych rysunków. Trzeba się logować, czy coś :roll:

Tutaj są takie rozwiązania

http://bank.muratorplus.pl/szukaj/cad?IdCechy=1202

Od 9 od góry :-?

W żadnym przypadku skropliny nie są odprowadzane do rynny, dlaczego?

Zrobiłem klik, ale nie ma tam żadnych rysunków. Trzeba się logować, czy coś :roll:

ja zrobilem i sa rysunki i nic nie trzeba sie logowac

mozesz powiedziec jak zamierzasz szlifowac i dekoracyjnie obcinac krokwie tzn czym? bo z tego co czytalem to najlepiej to zrobic przed montazem

i jeszcze pytanie czy dostalem zamowionego muratora z plytka o dachach?

ja zrobilem i sa rysunki i nic nie trzeba sie logowac

To nie wiem, u mnie wygląda to tak. Może to z powodu IE 7.0, wczoraj zainstalowałem

http://img248.imageshack.us/img248/6297/beztytuu9lq.jpg

mozesz powiedziec jak zamierzasz szlifowac i dekoracyjnie obcinac krokwie tzn czym? bo z tego co czytalem to najlepiej to zrobic przed montazem

Jeszcze nad tym nie myślałem. Będzie na to dużo czasu. Ale ja nie będę wycinał łuków, czy czegoś podobnego.

i jeszcze pytanie czy dostalem zamowionego muratora z plytka o dachach?

Jeszcze nie.

Nie wchodź na kacu, ciepło się ubierz :D . Moi dekarze wyglądali z daleka jak bałwanki na dachu.

Na kacu to ja się boję z wyjść z domu, a co dopiero włazic na dach.

Swoją drogą to zimą za żadne pieniądze nikt by mnie nie wygonił do kładzenia dachu. Wolę zarobić samemu i dać zarobić innym.

A kto mówi, że w zimę. Zrobi się cieplej, przestanie padać i to wtedy ruszę do boju.

Wracając do ułożenia dachówek. Byłem wczoraj na Budmie, obejrzałem z bliska wszystkie inetersujące mnie detale wykończenia dachu i uważam, że jestem gotowy to tego arcydzieła :o :wink:

Byłem na Budmie i przy okazji obejrzałem, jak mają być zrobione: okap o kalenica. Proszę o ocenę przez forumowych fachowców, czy nie mają zastrzerzeń.

http://img70.imageshack.us/img70/1029/pict2168ab4.jpg

http://img179.imageshack.us/img179/936/pict2172nx6.jpg

http://img233.imageshack.us/img233/8407/pict2173hj2.jpg

To jest tak jak opisywał Andrzej.

Cytat:

"W Twoim przypadku krokwie będą cięte pionowo a deska okapowa będzie mocowana do tych zaciętych płaszczyzn a do niej haki doczołowe. Deska ta o szerokości 16 cm powinna przestawać nad krokiew a wystające pod nią końcówki krokwi należy obciąć poziomo."

Brak tego poziomego zcięcia krokwi i wróblówka musi być szeroka.

Pozwoliłem sobie zapisać Twoje zdjęcia, przydadzą sie na lato. Moge :-? czy mam skasować :wink:

...i wróblówka musi być szeroka.

Chodzi ci o wroblowke z kratka , i taka jest na zdjeciach , czyli prawidlowo .

Andrzej cos wspominal o glebokim mocowaniu wroblowki ... tu jest dosyc gleboko :roll:

http://images13.fotosik.pl/27/adf0cfe86e256635.jpg

A to jest ta druga bez kratki wentylacyjnej.

http://images14.fotosik.pl/75/88226b223a2fdf37.jpg

Takie deski klinowe montowalem tylko w Niemczech , ciekawe jak czesto stosowane sa w Polsce , ja jeszcze nie widzialem :roll:

Ja tej deski montował nie będę. Bardziej chodziło mi o pozostałe elementy, takie jak blacha okapowa, rynna, występ dachówki no i montaż wróblówki. Teraz wiem, że ostatnią łatę nie mogę stawiac na sztorc, bo wróblówka podniesie dachówki, o tyle ile trzeba. Swoją drogą, zobaczcie jak zamontowano wróblówkę na stoisku IBF.

http://img63.imageshack.us/img63/7689/pict2165hd4.jpg

Pozwoliłem sobie zapisać Twoje zdjęcia, przydadzą sie na lato. Moge :-? czy mam skasować :wink:

Jak chcesz, podaj maila, puszczę Ci inne foty dotyczące dachów.