Marzin 29.01.2007 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Żenada! Dawaj więcej fotek! Może podaj maila, szkoda wątek zapychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 29.01.2007 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Żenada! Dawaj więcej fotek! Może podaj maila, szkoda wątek zapychać. To zrób nowy wątek - na pewno inni też zechcą zobaczyć! Tylko nie zapomnij wkleić tu linka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 29.01.2007 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Swoją drogą, zobaczcie jak zamontowano wróblówkę na stoisku IBF. Tą wróblówke powinno sie chyba przyciąć Aż dziwne, że to fachowcy montowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 29.01.2007 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 To zrób nowy wątek - na pewno inni też zechcą zobaczyć! Tylko nie zapomnij wkleić tu linka. Ale chcesz obejrzeć fotki dotyczące dachów, czy wszystko Bo wszytskiego nie ma sensu. Pstrykałem tylko to, co mnie interesowało. Dla innych może być nuda. Zresztą, nie przekonasz mnie do wklejania na forum 150-u zdjęć Tą wróblówke powinno sie chyba przyciąć Aż dziwne, że to fachowcy montowali. Oni skoncentrowali się raczej na wyeksponowaniu dachówek. Nie sądzili, że jakis świr będzie zaglądał od spodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 29.01.2007 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Ale chcesz obejrzeć fotki dotyczące dachów, czy wszystko Bo wszytskiego nie ma sensu. Pstrykałem tylko to, co mnie interesowało. Dla innych może być nuda. Zresztą, nie przekonasz mnie do wklejania na forum 150-u zdjęć No to wrzuć co masz ciekawego (dachy, może zabudowa GK lub inne wykończenia - słowem co masz ) na kriskoMAŁPAwpKROPKApl Z góry dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 29.01.2007 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 No to wrzuć co masz ciekawego (dachy, może zabudowa GK lub inne wykończenia - słowem co masz ) Z góry dzięki! To może tak hurtem [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 29.01.2007 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Spoko, wieczorkiem puszczę Wam wszystkim! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stiff 29.01.2007 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Przedstawione rozwiązanie to typowo niemieckie rowiązanie, w którym końcowe kawałki krokwi są strugane (lub podbitka mocowana do spodu krokwi) i cięte prostopadle do krawędzi krokwi a rynna jest zawieszona na metalowych hakach mocowanych do deski okapowej. Stosuje się wróblówki bez wentylacji i specjalną taśmę osłaniającą czoło łat więc konieczne jest postawienie pierwszej łaty na sztorc. Skropliny swobodnie ściekają poza rynną. W Twoim przypadku krokwie będą cięte pionowo a deska okapowa będzie mocowana do tych zaciętych płaszczyzn a do niej haki doczołowe. Deska ta o szerokości 16 cm powinna przestawać nad krokiew a wystające pod nią końcówki krokwi należy obciąć poziomo. Folia lub papa powinna być tak wyprowadzona aby skropliny wpływały do rynny. Z tego rysunku dokładnie widać ile przestaje dachówka do rynny. Jeden z dwóch spodnich występów dachówki powinien opierać się na wróblóce. Pozdrawiam. Ile ta deska czołowa ma wystawać ponad krokwie ? Czy ostatni rząd dachówek ma się wspierac na desce czołowej ? łacie postawionej na sztorc? czy na wróblówce - a jeśli na wróblówce to do czego ma ona być zamocowana ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 29.01.2007 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Spoko, wieczorkiem puszczę Wam wszystkim! ja tez bym chetnie obejrzal te zdjecia [email protected] dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 29.01.2007 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Też proszę o fotki okapów [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 29.01.2007 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Ile ta deska czołowa ma wystawać ponad krokwie ? Czy ostatni rząd dachówek ma się wspierac na desce czołowej ? łacie postawionej na sztorc? czy na wróblówce - a jeśli na wróblówce to do czego ma ona być zamocowana ? Toż na fotach wszystko widać @brachol Tobie też wyślę, ale te tzw "dachowe" @jabko czymu nie, pod warunkiem, że będę takie miał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 29.01.2007 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 jak mozna to rowniez prosze o fotki[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 29.01.2007 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 jak mozna to rowniez prosze o fotki [email protected] Poszło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.01.2007 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Ile ta deska czołowa ma wystawać ponad krokwie ? Czy ostatni rząd dachówek ma się wspierac na desce czołowej ? łacie postawionej na sztorc? czy na wróblówce - a jeśli na wróblówce to do czego ma ona być zamocowana ? Ma wystawać o grubość łaty a w praktyce wygląda to tak na krokwi kładzie się kontrłatę i łatę. Tak otrzymana powierzchnia powinna grać z deską okapową opuszczoną o grubość calówki czyli 2,5 cm a to dlatego, że zamiast deski klinowej można zastosować calówkę szerokości 18~20 cm opierającą się o krokwie i spoczywającą na desce okapowej. Na tą deskę nabija się pas nadrynnowy, na tą deskę i na pas nadrynnowy schodzi folia a na nią w odpowiednim miejscu montuje się wróblówkę i jest wtedy do czego ją przykręcić. A jak jesteśmy przy wróblówce to zamocowanie wróblówki na stoisku IBF było poprawne, może nie estetyczne (wróblówka powinna być w kolorze dachówki i nie byłaby widoczna) ale ekologiczne. Na wniosek ekologów zaleca się w Niemczech właśnie takie mocowanie wróblówki. Wróblówka jak sama nazwa wskazuje ma uniemożliwić wejście wróbla pomiędzy dachówkę a folię. W przypadku gdyby jednak udało mu się tam dostać to takie zamocowanie wróblówki umożliwia mu wydostanie się. Osobiście jestem zwolennikiem mocowania wróblówki w sposób tradycyjny czyli estetycznie a nie ekologicznie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 29.01.2007 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 @Andrzej Wilhelmi Powoli robi nam się solidna instrukcja położenia dachówek. Natomiast jak znam życie wszystko wyjdzie w praniu. Moja teoretyczna wiedza znaczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 29.01.2007 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 @brachol Tobie też wyślę, ale te tzw "dachowe" oki wlasnie o te mi chodzi dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 29.01.2007 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Tak sie zastanawiam co by przeszkadzało wróblom gdyby tę wróblówke "ostrzyc" zgodnie z profilem dachówek Marcin dzięki za zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 30.01.2007 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Poszło! A ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 30.01.2007 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 A ja Nie kumam, do Ciebie też wysłałem. Jeżeli nie dojdzie w ciągu dzisiejszego dnia, to taj znać. Wieczorem puszczę jeszcze raz. Dostałem właśnie Muratora z płytką CD: Dach bez wad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 26.03.2007 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Odgrzewam stary wątek, bo wlazłem dziś pierwszy raz w tym roku na dach i zaczynam działać. Mam zamiar robić relację z postępu prac. Dzięki temu ja, mam nadzieję, ustrzegę się błędów, natomiast inni skorzystają. Chciałbym prosić doświadczonych kolegów z forum, co by tu co jakiś czas zajrzeli. Więc rozpocząłem od nabicia na skrajnych krokwiach kontrłat, tak, aby utworzyły podstawę do utworzenia idealnej lini kalenicy. Na wierzchołkach wkreciłem pionowo wkręty i rozciągnąłem między nimi sznurek. Mam linię kalenicy. Wg niej zamontuję uchwyty łaty kalenicowej, i zacznę od góry ku dołowi nabijać łaty. Pierwsza łata 4 cm od kalenicy. Potem robię rozstaw 34,5 cm. Mam pytanko. Bo krokwie są w tej chwili za długie. Zacznę nabijanie łat od góry i ostatnią zrobię tam gdzie wyjdzie, a "pod nią" skrócę krokwie. Dobrze robię? Czy powinienem raczej to wcześniej dokładnie pomierzyć. I jeszcze pytanko. Łaty przybijać gwoździami, czy może lepiej przykręcać wkrętami wkrętarką. Druga opcja wydaje mi się lepsza, bo w razie "w" łatwiej coś zdemontować. Żeby było wiadomo o co chodzi z tymi skrajnymi krokwiami i linią kalenicy, wstawiam fotę. http://img163.imageshack.us/img163/4396/2603071907la2.jpg P.s. Są już pierwsze straty. Zaraz po zdjęciu spadła mi z dachu komórka. Na szczęście działa. No i nogi mam jakieś "miękkie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts