wartownik 06.04.2007 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Staraj sie jak najdokladniej , warto powalczyc o dokladnosc rzedu kilku malych milimetrow .Sprawdz wymiar losowo wybranych kontrlat i lat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 07.04.2007 05:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 Staraj sie jak najdokladniej , warto powalczyc o dokladnosc rzedu kilku malych milimetrow . Sprawdz wymiar losowo wybranych kontrlat i lat . O kurcze. Kontrłaty nie są równe. Mają grubość od 2,3 do 2,7 a nawet 3 cm. Tych ostatnich oczywiście nie używałem. Natomiast łaty, które był ładnie złożone na zimę w sztapel z przekładkami, mają jednakowe wymiary, ale te które przezimowały da dachu wyglądają jak banany. Jeszcze jedno pytanie. Łaty muszą zawsze łączyć się na kontrłacie, czy można też robić łączenia w powietrzu? Rozstaw kontłat mam ok 95 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.04.2007 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 Trzy pierwsze rzędy staraj się zrobić dokładnie. Dalej można gasić. Mogą pozostać niedokładności ~0,5 cm. Na podkładki używaj płyty OSB lub sklejki, gruba papa termozgrzewalna itp.. Listewki się nie nadają bo po wbiciu gwoździa (4`) nic z nich nie zostanie. Łaty łącz wyłącznie na krokwiach jakiś odpad musi być. Powodzenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 07.04.2007 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 ... czy można też robić łączenia w powietrzu? Nie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 07.04.2007 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 Trzy pierwsze rzędy staraj się zrobić dokładnie. Ok, rozumiem, że trzy pierwsz od dołu, bo tak chcę zacząć? Dalej można gasić. Proszę o wyjaśnienie Mogą pozostać niedokładności ~0,5 cm. Na podkładki używaj płyty OSB lub sklejki, gruba papa termozgrzewalna itp.. Listewki się nie nadają bo po wbiciu gwoździa (4`) nic z nich nie zostanie. Łaty łącz wyłącznie na krokwiach jakiś odpad musi być. OK! Powodzenia. Pozdrawiam. Dziękuję, i ja też pozdrawiam! Nie . Dzięki za odpowiedź! Panowie! Generalnie jeszcze raz dziękuję za pomoc. Gdyby nie Wasze rady, byłoby mi bardzo ciężko samemu to zrobić. Wesołych Świąt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 13.04.2007 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Odświeżam wątek, bo chiałem się przypominieć odnośnie tego: Dalej można gasić. Co to znaczy? ...i chciałem się pożalić. Praca ta w pojedynkę to porażka. Żeby sprawnie szło trzeba przynajmniej dwóch.... Morale spada z dnia na dzień. Oto co zrobiłem od ostatniego posta w tym wątku. http://img59.imageshack.us/img59/9938/pict2596ht4.jpg http://img59.imageshack.us/img59/6379/pict2597fz1.jpg Niewiele, co? Ale działam tylko po pracy około 2-3 godziny dziennie. Zdemontowałem nabite łaty, wszystkie kontrłaty i montowałem od nowa pod sznurek kontrłaty. Dziś zacząłem przykręcanie łat. I jeszcze jedno. Przynajmniej teraz wiem, że robota dekarza to nie taka sobie zabawa. To wszystko tylko z dołu wygląda jak "pikuś" Z dachu juz trochę inaczej. Respect panowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 13.04.2007 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Marcin, tego co masz nie da sie zepsuć. To co widać na zdjeciach to idealna płaszczyzna. Jeśli bedą różnice to max 5mm (jak wspomniał Andrzej). Brakuje 4 łat by sie pochwalić precyzją (patrząc od strony drabiny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 13.04.2007 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 To ja też pouczę się trochę by pilnować w przyszłości swoich dekarzy. Dziękie wszystkim za piękny temat. Pozdrawiam. Dorota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.04.2007 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 "Gasić" to znaczy nie zwracać uwagi na mniejsze nierówności jak 5 mm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 14.04.2007 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 Marcin, tego co masz nie da sie zepsuć. To co widać na zdjeciach to idealna płaszczyzna. Jeśli bedą różnice to max 5mm (jak wspomniał Andrzej). Brakuje 4 łat by sie pochwalić precyzją (patrząc od strony drabiny) Wczoraj przykręciłem pierwsze łaty. Rzeczywiście nie ma większych nierówności jak 6-7mm, ale to wina nie dachu, tylko kontrłat, które nie są jednakowe. Robię tak: wyznaczyłem na skrajnych kontrłatach rozstaw łat, rozciągam w poprzek dachu - między nimi sznurek i patrzę jakie są nierówności. Te kontrłaty, które powodują "górkę" nacinam lekko pilarką. Potem przykręcam łatę i tam gdzie wisi w powietrzu podkładałem docięte pod wymiar listwy. Zaopatrzę się dziś w papę termozgrzewalną, łatwiej będzie się robiło. "Gasić" to znaczy nie zwracać uwagi na mniejsze nierówności jak 5 mm. Pozdrawiam. No to luzik! A teraz już jadę dalej pracować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stiff 15.04.2007 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 Jako że też sie podjąłem tego dachowego przedsięwzięcia mam pytanie - gdzie powinna kończyć się membrama w szczycie dachu ? - czy powinna przechodzić przez łatę kalenicowa i dalej schodzić w kierunku drugiej połaci czy kończyć się przed kalenicą a jeśli tak to gdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.04.2007 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 Stosując folie o wysokiej paroprzepuszczalności kalenicę przekrywamy folią nie zostawiając otworu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 15.04.2007 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 Marcin, tego co masz nie da sie zepsuć. No jak nie ? .... i to na wiele sposobow ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 15.04.2007 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 No jak nie ? .... i to na wiele sposobow ... Właśnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 16.04.2007 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Niewiele, co? Ale działam tylko po pracy około 2-3 godziny dziennie. Troche ci pomoge http://images22.fotosik.pl/101/0ec2c10955561d67.jpg ... a tak powaznie , to masz dobrze rozmierzone laty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 16.04.2007 06:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 ... a tak powaznie , to masz dobrze rozmierzone laty ? A co? Na zdjęciu jakby krzywo, nie? Rozstaw mam 33cm. http://images22.fotosik.pl/101/0ec2c10955561d67.jpg Dziś przykręcę następne łaty powyżej. Zastanawiam się, czy nie zrobić próby i ułozyć na całej szerokości dachu dwa rzędy dachówek. Tak na wszelki wypadek, co by sprawdzić, czy wszystko OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 16.04.2007 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 A co? Na zdjęciu jakby krzywo, nie? Rozstaw mam 33cm. Nie przejmuj sie , przeciez to ja ci lacilem , chcialem zwrocic uwage na ten odcinek , bo chyba nie rozmierzyles ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 16.04.2007 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Nie przejmuj sie , przeciez to ja ci lacilem , chcialem zwrocic uwage na ten odcinek , bo chyba nie rozmierzyles ... Kurde, patrzę na to zdjęcie jak sroka w kość, i nic nie kumam. Myślę sobie skąd ono, bo tam łat jeszcze nie nabijałem... Mierzyłem tyle razy, że jeszcze trochę, a dostałbym świra. Będzie to pierwsza rzecz jaką sprawdzę zaraz po pracy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 16.04.2007 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Nie przejmuj sie , przeciez to ja ci lacilem , chcialem zwrocic uwage na ten odcinek , bo chyba nie rozmierzyles ... No to ja Twoje wizualizacje wcieliłem w życie: http://www.directupload.net/images/070418/temp/PZX5lDEK.jpg http://www.directupload.net/images/070418/temp/8BTevQW8.jpg http://www.directupload.net/images/070418/temp/yVVt7U3O.jpg I jak? Po tym całym nabijaniu kontrłat, równaniu, mierzeniu, docinaniu, przybijanie łat jest przyjemnością. Lada dzień przeskoczę na drugą stronę dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 17.04.2007 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 jak na moje to idzie Ci calkiem dobrze no ale ja sie nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts